-
11 Maj38Kronične nenalezljive bolezni v Sloveniji predstavljajo najpogostejši vzrok za smrtnost, pri čemer so mnoge tesno povezane s prehrano. Poseben izziv prebivalcem predstavlja izbor zdravju koristnejših živil, saj jih potrošniki med množico živil na trgu pogosto ne uspejo prepoznati, hkrati pa…
-
11 Maj102Umanotera v sodelovanju z Zvezo potrošnikov Slovenije vabi na spletni dogodek "Okolju in zdravju prijaznejša hrana – kako jo prepoznamo?" Dogodek bo potekal preko spletne platforme Zoom, v torek, 31. maja 2022, od 10. do 11.15 ure. Na dogodku bodo domači in tuji predavatelji odgovarjali na…
-
05 Maj11267Jagode skupaj z malinami, ribezom in borovnicami uvrščamo v skupino jagodičastega sadja ali jagodičevja, medtem ko gozdne jagode (Fragaria vesca) uvrščamo tudi med gozdne sadeže. Poznamo namreč več vrst jagod - med najbolj znanimi je vrtna jagoda, ki jo z latinskim imenom označujemo kot…
-
05 Maj165Uravnotežena prehrana je več kot le vnos energije. Hrana je pomembna za našo rast, razvoj, storilnost in zdravje. Temelji na široki paleti hranil, vključno z ogljikovimi hidrati, maščobami, beljakovinami, pa tudi vitamini, minerali, prehranskimi vlakninami in esencialnimi maščobnimi kislinami.…
-
25 Apr268Oddelek za živilstvo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani in Slovensko prehransko društvo organizirata tradicionalno 31. strokovno izobraževanje Bitenčevi živilski dnevi z naslovom »Živila, hranila in prehrana prihodnosti«. Ugledni strokovnjaki bodo 15. junija 2022 predstavili zanimiva in…
-
22 Apr153Svetovni dan Zemlje, ki ga že več kot po stoletja obeležujemo 22. aprila, letos poteka s pobudo, da moramo investirati v naš planet. Svetovni dan Zemlje v svojem sporočilu nagovarja vsakega izmed nas. »To je trenutek, ko lahko spremenimo vse. Zdaj je čas za neustavljiv pogum. Skupaj moramo vlagati…
-
21 Apr6321Evropska unija se je zavezala, da bo do leta 2030 prepolovila količino odpadne hrane na prebivalca in zmanjšala izgubo hrane v proizvodnih in dobavnih verigah. V ta namen je potrebno ukrepati predvsem pri viru in omejiti ustvarjanje presežne hrane v vsaki fazi verige preskrbe s hrano (v…
-
20 Apr36093Šparglji ali beluši so zelnate trajnice, katerih sezona se pri nas prične z začetkom aprila in traja vse do sredine junija. Divji šparglji, ki uspevajo na kraških travnikih, so zeleni, precej tanjši od gojenih in močnejšega okusa. Gojeni šparglji, ki so lahko zeleni ali beli, so po drugi strani…
-
14 Apr150
-
07 Apr85Spoštovane državljanke in državljani! Na današnji dan, 7. aprila leta 1948, je bila ustanovljena Svetovna zdravstvena organizacija. Na ta dan zato vsako leto praznujemo Svetovni dan zdravja, ki letos poteka pod geslom »Naš planet, naše zdravje«. Po vsem svetu bo danes posebej izpostavljen pomen…
-
05 Apr142V Novo Gorico se vrača tradicionalni FESTIVAL ZDRAVJA 2022, ki ga ob svetovnem dnevu zdravja pripravljajo Mestna občina Nova Gorica, Mladinski center Nova Gorica, Zdravstveni dom Osnovno varstvo Nova Gorica – Center za krepitev zdravja Nova Gorica, NIJZ OE Nova Gorica in Društvo Ko-Rak.si. Številne…
-
28 Mar3174Pomlad je čas, ko v gozdu zadiši po čemažu. Pri nabiranju moramo biti previdni, da ga ne zamenjamo za jesenski podlesek ali šmarnico. Zaradi svoje arome in okusa je cenjen v kulinariki, saj ponuja veliko možnosti za ustvarjanje. Pri nekaterih je celo bolj priljubljen kot česen. Iz njega izdelujemo…
-
21 Mar279Svetovni dan voda obeležujemo 22. marca že vse od leta 1992, ko so ga razglasili na Konferenci Združenih narodov o okolju v Rio de Janeiru. Dan je namenjen opozarjanju svetovne javnosti na omejenost in ogroženost naravnih vodnih virov. Vsako leto je določena tema, ki povzema najbolj aktualno…
-
15 Mar26145Navadni regrat (Taraxacum officinale) je po vsem svetu razširjena zelnata trajnica in ena prvih divjih spomladanskih rastlin, ki se v večjih količinah znajde na naših krožnikih. Sezona nabiranja regrata se začne že marca, ko regrat požene mlade in nežne liste, ki so mehkejši ter vsebujejo manj…
-
04 Mar521Na svetu je okoli 650 milijonov odraslih in 124 milijonov otrok, ki živijo z debelostjo. Tudi v Sloveniji iz leta v leto narašča število oseb, ki živijo z debelostjo. Debelost je bolezen (ob svetovnem dnevu debelosti) je naslov in hkrati glavno sporočilo okrogle mize, ki sta jo skupaj s STA…
-
22 Feb434Citruse razvrščamo v družino rutičevk (Rutaceae) in so najbolj razširjen rod agrumov. V svetovnem merilu sodi pridelava citrusov med v največjem obsegu, predvsem z namenom pridelave svežega sadja in predelave v sok. Domovina citrusov je severovzhodna Azija, od koder se je gojenje razširilo širom po…
-
16 Feb4528Ingver sodi v družino ingverjevk. Poznanih je več različnih vrst, najpogosteje se uporablja pravi ingver (Zingiber officinale Rosc.). Uporablja se olupljena, sveža ali posušena korenika ingverja (Zingiberis rhizoma). Ingver je večletna rastlina, ki zraste do višine enega metra, pod zemljo pa tvori…
-
11 Feb345Pod okriljem Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in v sodelovanju s pridelovalci in predelovalci iz sektorja mleka, se trenutno odvija kampanja "Najboljše imamo doma". Kampanja je namenjena promociji lokalnih kmetijskih in živilskih izdelkov, še posebej tistih, ki so vključeni v…
-
01 Feb566V času od 27. do 30. septembra 2022 bo v Termah Čatež potekal 11. CEFood kongres o hrani in prehrani (11th Central European congress on food and nutrition), ki nadaljuje tradicijo prvega srednjeevropskega kongresa o živilih, tehnologiji, prehrani in zdravju, ki je bil v Ljubljani organiziran že…
-
28 Jan683Inštitut za nutricionistiko je razglasil najbolj inovativna živila leta 2022. Gre za živila, proizvedena v Sloveniji in uvedena na tržišče v zadnjem letu. Nagrade so prejeli Eta Kamnik za lečin bolognese Natureta, Spar Slovenija za Spar premium kruh z bučno prgo in drožmi ter za namaz iz laškega…
-
28 Jan274Namestitveni sistemi za govedo so ključni elementi govedorejske kmetije, saj vplivajo na trajnostno kmetijsko proizvodnjo, tj. proizvodnjo, ki zagotavlja prehransko varnost, varstvo okolja ter gospodarske in družbene potrebe na podeželju. Kmetje igrajo ključno vlogo pri vzpostavljanju in…
-
27 Jan199V trženjski raziskavi sta bili označbi Izbrana kakovost in Ekološka pridelava najbolj prepoznana znaka kakovosti, lokalna živila pa so bila ocenjena za živila boljšega okusa z več hranljivosti. Približno polovica anketiranih je pripravljena več plačati za živila s strogim nadzorom kakovosti (48 %),…
-
06 Jan2866Med korenovke uvrščamo rastline, pri katerih v prehrani uporabljamo predvsem podzemni del – odebeljeno korenino oziroma koren. Pri nekaterih uporabljamo tudi liste, vendar običajno bolj kot začimbo, kot sta na primer peteršilj in zelena. Koren za rastlino predstavlja založni organ, v katerem…
-
06 Jan5183Solate predstavljajo pomemben del našega dnevnega jedilnika. Vnos zelenjave je pri nas nezadosten in v neskladju s prehranskimi priporočili. Po mnenju stroke, prenizek dnevni vnos zelenjave in sadja pomembno vpliva na nastanek sodobnih kroničnih bolezni, npr. bolezni srca in ožilja, sladkorne…
-
24 Dec380V okviru evropskega projekta APPLAUSE (Alien PLant SpEcies - od škodljivih do uporabnih tujerodnih rastlin), kjer so izvajali različne aktivnosti osveščanja javnosti o koristnih vidikih uporabe izbranih tujerodnih rastlinskih vrst za prehranske namene, so izdali zanimivo publikacijo, ki vključuje…
-
22 Dec442
-
06 Dec14441
-
24 Nov319Ob Svetovnem dnevu oljk, ki ga po sklepu članic Mednarodnega sveta za oljke vsako leto praznujemo 26. novembra, Inštitut za oljkarstvo pri Znanstveno-raziskovalnem središču (ZRS) Koper v sodelovanju z Zvezo društev oljkarjev Slovenije in Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano prireja…
-
17 Nov364V slovenskih vrtcih, osnovnih šolah, zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami ter drugih institucijah oz. javnih zavodih danes poteka Tradicionalni slovenski zajtrk pod sloganom »Zajtrk s sadjem – super dan!«. V skoraj 1000 vrtcih in osnovnih šolah po Sloveniji…
-
16 Nov99516. novembra obeležujemo Mednarodni dan polnozrnatih žit, katerega cilj je ozaveščanje o pomembnosti uživanja polnozrnatih žit za zdravje. Redno vključevanje živil na osnovi polnozrnatih žit v vsakodnevno prehrano namreč pomembno prispeva k prehranskemu vnosu vlaknin, ki imajo številne dokazano…
-
13 Nov276
-
10 Nov380Programa Inovativne rešitve za informirane odločitve in Veš, kaj piješ? sofinancira : Programe izvajajo: V aplikaciji VešKajJeš že več kot 1000 izdelkov s sladili – ti kljub zmanjšani energijski vrednosti niso optimalna izbira Potrošniki se vedno bolj zavedajo, da so podatki o sestavinah in…
-
10 Nov398Inštitut za nutricionistiko je v eni najuglednejših znanstvenih revij na področju prehrane – Frontiers in Nutrition, objavil rezultate obsežne raziskave o trendih uporabe sladil v brezalkoholnih pijačah v Sloveniji. Brezalkoholne pijače prispevajo pomemben delež k skupnemu dnevnemu vnosu…
-
10 Nov356
-
05 Nov556Dnevu slovenske hrane in Tradicionalnemu slovenskemu zajtrku se letos pridružuje tudi Tradicionalno slovensko kosilo, ki sicer ni vezano zgolj na en dan. Večina medijskih aktivnosti in dejavnosti po šolah, vrtcih, bolnišnicah in domovih za starejše bo potekala 2. in 3. teden novembra. Vsem…
-
01 Nov728Nova raziskava pojasnjuje visoko pomanjkanje vitamina D v Sloveniji: z običajno prehrano pokrijemo v jesensko-zimskem času le 15% priporočenega vnosa. Drugi november obeležujemo kot svetovni dan vitamina D, s ciljem ozaveščati o pomenu tega za zdravje zelo pomembnega sončnega vitamina. Zaradi…
-
25 Okt1641Leta 2010 so raziskovalci Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani v sodelovanju z raziskovalci Pediatrične klinike Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana začeli z raziskavo z naslovom »Vloga materinega mleka pri razvoju črevesne mikrobiote dojenih otrok« (ARRS J4-3606), kratko »Moje-mleko«.…
-
24 Okt40724Buče uvrščamo v botanično skupino bučevke (Cucurbitaceae). V Sloveniji poznamo več vrst buč, ki so lahko različnih oblik in barv, med katerimi prevladujejo oranžni odtenki. Najbolj pogoste so oljna buča, muškatna buča, hokaido buča in maslena buča. Buče izhajajo iz Južne Amerike in so v Evropo…
-
16 Okt590Svetovni dan hrane, ki ga obeležujemo 16. oktobra, bo letos v okviru Organizacije Združenih narodov za hrano in kmetijstvo (FAO) potekal pod sloganom »Naša dejanja so naša prihodnost - boljša proizvodnja, boljša prehrana, boljše okolje in boljše življenje«. Namen letošnjega obeleževanja svetovnega…
-
14 Okt1928Prvoten pomen naravnega ali biološkega kisanja je bil konzerviranje živil in s tem podaljšanje njihove obstojnosti, v današnjem času pa sta kislo zelje in repa v prehrani zaželena tudi zaradi karakteristične arome in okusa ter prehranske vrednosti. Zaradi vsebovanih hranil kislo zelje in repa…
-
12 Okt42316. oktobra obeležujemo Svetovni dan hrane, tokrat že 41. Ob tem bo 15. in 16. oktobra 2021 potekala konferenca z naslovom "Boljša proizvodnja, boljša prehrana, boljše okolje in boljše življenje", ki vstopa v zaporedje dogodkov letnih konferenc "Hrana, prehrana, zdravje", ki jih v Sloveniji že leta…
-
29 Sep406Danes je Mednarodni dan ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani, ki ga letos obeležujemo drugič. Število ljudi, ki se spoprijemajo z lakoto, vse bolj raste, pri čemer na drugi strani vsak dan izgubimo oziroma zavržemo na tone užitne hrane. Zato je nujno zmanjšati izgube hrane in količino…
-
28 Sep493Svetovni dan srca je vsako leto 29. septembra. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije sledi temu dnevu z aktivnostmi po Sloveniji, letos že dvaindvajsetič. Skupaj s Svetovno zvezo za srce, World Heart Federation ob tem dnevu spodbujamo vse ljudi: POVEZUJMO SE S SRCEM, kar je tudi geslo…
-
24 Sep342V Bruslju je bila včeraj podpisana deklaracija s katero je 23. september razglašen za ekološki dan EU. Obseg ekološkega kmetijstva in ekoloških živil nenehno narašča. Vse večje pa je tudi zanimanje potrošnikov za tovrstne pridelke oziroma živila, saj so tudi potrošniki vse bolj ozaveščeni in…
-
22 Sep549Aditivi so pogosta sestavina živil, mnogokrat tudi za zagotavljanja varnosti, včasih pa njihova uporaba lahko predstavlja tudi tveganje. Zaradi možnih negativnih vplivov na zdravje je v zadnjih letih še posebej pod drobnogledom titanov dioksid (E171), pogosto uporabljen predvsem kot belo barvilo.…
-
21 Sep41623. september je razglašen za Dan slovenskega športa. Tako kot zdrava prehrana, je tudi redna telesna aktivnost neizogiben del zdravega načina življenja. Na ta dan pa ne bo aktivna le Slovenija, ampak kar cela Evropa! 23.9. se že zadnjih nekaj let začenja Evropski teden športa, iniciativa Evropske…
-
16 Sep425Ajda spada med psevdožita ali neprava žita, vendar se v prehrani zaradi sorodnih hranilnih lastnosti uvršča kar v skupino žit. S prehranskega vidika je zrnje ajde bogato s hranili in ima izreden potencial za široko uporabo. Za prehrano se v svetu uporabljata dve vrsti ajde, in sicer navadna…
-
08 Sep3709. september (Dan fetalnega alkoholnega sindroma - FAS) je mednarodni dan spodbujanja nosečnosti brez alkohola ter ozaveščanja o posledicah, ki jih lahko povzroči izpostavljenost še nerojenega otroka alkoholu. Odnos bodočih staršev do alkohola in nosečnosti je odraz širšega družbenega odnosa do…
-
06 Sep477Mednarodna agencija za raziskovanje raka (IARC), ki deluje pod okriljem Svetovne zdravstvene organizacije, je objavila strokovno mnenje, v katerem na osnovi znanstvenih dokazov poziva k uvedbi obveznega poenostavljenega označevanja hranilne vrednosti na prvi strani označb živil. Kot najprimernejše…
-
03 Sep438Človekovo vedenje, povezano z vnosom hrane, je opisano kot "prehranjevalno vedenje" in vpliva na pogostost prehranjevanja, velikost in vsebino obroka, in sam odnos do obrokov. Vnos hrane in prehranjevalno vedenje sta posledica številnih zapletenih regulativnih mehanizmov, vključno s homeostatskimi…
-
02 Sep344Že 32. festival Dobrote slovenskih kmetij, bo letos potekal od 3. – 5. septembra na Ptuju. Festival Dobrote slovenskih kmetij je obseženo vsakoletno dogajanje, ki se v organizaciji Kmetijsko gozdarskega zavoda Ptuj, Mestne Občine Ptuj, Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije ter vseh območnih…
-
25 Avg562NutriScore je v Franciji razvita shema označevanja živil, ki preko barvne lestvice potrošnikom poenostavlja izbor živil z ugodnejšo hranilno sestavo. V bistvu gre za poenostavljeno predstavitev podatkov hranilne vrednosti živila na sprednji strani embalaže. Shema temelji na kompleksnem, znanstveno…
-
24 Avg1242Po doslej znanih podatkih se etilenoksid v nekaterih državah zunaj EU uporablja kot biocid oz. sredstvo za sterilizacijo površin nekaterih pridelkov, s procesom zaplinjanja, tudi na semenih sezama in rožičevca. V primeru, da je postopek zaplinjanja izveden nepravilno, brez prezračevanja (in s tem…
-
19 Avg478Spletna konferenca bo potekala 15.–17. septembra 2021. Letos jo pod okriljem bienalne mednarodne konference Food and Communication organizira Fakulteta za družbene vede Univerze v Ljubljani. S konferenco, ki odpira pomembna vprašanja prihodnosti, obeležujejo tudi 60 let osrednje družboslovne…
-
17 Avg506Letos bo med 21. in 26. 8. 2021 v Gornji Radgoni potekal že 59. Mednarodni kmetijsko-živilski sejem AGRA. Aktualna strokovna srečanja, praktična svetovanja za obiskovalce in pestro stanovsko dogajanje pripravljajo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS, Kmetijsko gozdarska zbornica…
-
05 Avg402Z nadgradnjo mobilne aplikacije Veškajješ boste od zdaj naprej lahko preverili tudi, kako kalorične so alkoholne pijače, saj tega podatka na večini embalaž ne boste našli. Poletja ne minejo brez druženj. Njihov (pre)pogosti spremljevalec pa je tudi alkohol. O varnem pitju alkohola ne moremo…
-
02 Avg630Evropska agencija za varnost hrane, EFSA, je na pobudo petih evropskih držav izvedla obsežen pregled znanstvene literature, ki se nanaša na še sprejemljiv dnevni vnos sladkorjev v prehrani. Pregledanih je bilo preko 30 000 publikacij, dokument pa obsega znanstveno oceno tveganja med vnosom…
-
02 Avg427Svetovni teden dojenja poteka od 1. do 7. avgusta. Letos poudarja pomen povezave med dojenjem in zdravjem otrok ter žensk. Teden dojenja osvešča o pomembnosti zaščite, ki jo nudi dojenje in njegov pomen za javno zdravje. Materino mleko je najboljša hrana za dojenčka, saj otroku nudi optimalna…
-
02 Avg1845
-
01 Avg655V okviru projekta Analiza pridelave in trženja proizvodov shem kakovosti je Fakulteta za ekonomijo in informatiko Univerze v Novem mestu s partnerji in agencijo Mediana junija izvedla trženjsko raziskavo o označbah kakovosti in lokalnih živilih. Raziskava je pokazala, da sta označbi Izbrana…
-
29 Jul7430Posledice prekomernega uživanja soli, kot so povišan krvni tlak in srčno-žilne bolezni, so dobro poznane. Natrij, ki ga zaužijemo s soljo, se namreč akumulira v krvi, telo pa poskuša ohranjati ionsko ravnovesje tako, da v krvnem obtoku zadržuje več vode in na ta način zmanjšuje koncentracijo ionov.…
-
26 Jul2273Potrošniki imajo pomembno vlogo pri zagotavljanju varnosti živil, predvsem z vidika mikrobiološke ustreznosti in je zato pomembno, da se te vloge zavedajo. Njihovo znanje in zavedanje do varnosti živil ter ravnanje z živili od nakupa do priprave in zaužitja živil doma je pomembno za preprečevanje…
-
19 Jul1716Jagodičje je že dolgo pomemben del naše prehrane, maline in robide sodijo med bolj priljubljene. Gre za sicer precej široko skupino gojenih ali divje rastočih sadnih vrst, ki rastejo večinoma v obliki grma različnih velikosti. V to skupino razvrščamo jagodnjake, malinjake, robide, ribeze, kosmulje,…
-
29 Jun427Redno uživanje brezalkohlnih pijač, ki lahko vsebujejo tudi precej dodanega sladkorja je z vidika zdravja zelo problematično. Uživanje tovrstnih živil namreč močno poveča tveganje za razvoj kroničnih nenalezljivih boleni, kot so diabete, debelost, rak ter druge. V študiji, ki je vključevala podatke…
-
28 Jun624Na Zvezi potrošnikov Slovenije, ZPS, so podrobneje preverili sestavo piva, radlerja in brezalkoholnega piva, njihovo energijsko vrednost in volumski odstotek alkohola. Razlike so velike - ne le v vsebnosti alkohola, ampak tudi v energijskih vrednostih. Preverili skoraj 100 izdelkov Na policah…
-
18 Jun757Kalorije v alkoholnih pijačah? Ni jih malo! Preverite v aplikaciji VešKajJeš Poletje ne mine brez druženj, njihov (pre)pogosti spremljevalec pa je tudi alkohol. O varnem pitju alkohola ne moremo govoriti, govorimo lahko le o pitju alkohola z manj ali več tveganja: čim manj tem bolje, najbolje pa…
-
16 Jun465Pridružite se virtualnemu forumu na temo zaupanja v agroživilski sistem z naslovom »HRANA IN ZAUPANJE: Komu zaupajo slovenski potrošniki?«, ki bo v petek, 18. junija 2021, ob 9. uri. Dogodek je sestavljen iz dveh delov. V prvem delu bodo vabljeni akademiki predstavili različne poglede na zaupanje v…
-
14 Jun1162Obeta se nova zdravstvena trditev, ki se nanaša na sadež. EFSA je potrdila ugodne učinke kivija, kar bo po letu 2013, ko je bila odobrena zdravstvena trditev za suhe slive šele druga zdravstvena trditev, ki se nanaša na cel sadež. Nova trditev, ki jo mora sicer potrditi še Evropska komisija, preden…
-
10 Jun763V zadnjih dneh je v javnosti močno odmeval primer smrti 13-letnega dečka s Hrvaške, ki naj bi zaužil večje količine energijske pijače. Energijske pijače poleg visokih količin kofeina vsebujejo še druge sestavine, kot sta taurin in L-karnitin, pogosto pa tovrstne pijače vsebujejo tudi veliko…
-
10 Jun842Tradicionalni slovenski zajtrk dobijo otroci v vrtcih in šolah vsak 3. petek v novembru. Letos je zaradi epidemiološke situacije nekoliko drugače in bodo ta dan obeležili 11. junija, ko so otroci spet v vrtcih in šolah. Ob tem dnevu so pozdrave in posebne nagovore pripravili ministri dr. Jože…
-
01 Jun454V četrtek, 10. junija 2021, od 9. do 13. ure. bo potekal skupni strokovni posvet projektov s področja odpadne hrane in trajnostne predelave hrane »Spoznajmo vzroke in zavrzimo manj hrane«. Na posvetu bo govora o vzrokih za nastajanje odpadne hrane, trajnostni pridelavi hrane in praksah za…
-
01 Jun4827. junij je razglašen za svetovni dan varnosti hrane s strani Generalne skupščine Združenih narodov. Ob Svetovnem dnevu varnosti hrane je priložnost, da na varnost hrane pogledamo celovito in razmislimo o pomenu in prihodnosti varne hrane. V prostorih Državnega sveta bo 7. junija 2021, med 8:45 in…
-
25 Maj37525. maja vsako leto obeležujemo svetovni dan ščitnice. V sodobnem tempu življenja, ob številnih stresnih situacijah, onesnaženju in sevanjih v okolju je število obolelih za ščitničnimi boleznimi iz dneva v dan večje. Bolezni žleze ščitnice so različne – zelo površno jih lahko razdelimo na več vrst…
-
24 Maj466Tako v Sloveniji kot mnogih drugih razvitih državah predstavljajo kronične nenalezljive bolezni najpogostejši vzrok za prezgodnjo umrljivost. Mnoge so tesno povezane s prehrano, ki lahko deluje bodisi kot dejavnik tveganja, bodisi kot zaščitni dejavnik, ki krepi zdravje in izboljša kakovost…
-
19 Maj703Letos že četrtič zapored obeležujemo svetovni dan čebel, ki vsako leto poteka 20. maja. Ta dan je namenjen ozaveščanju svetovne javnosti o pomenu čebel in ostalih opraševalcev, s poudarkom na ohranjanju okolja in biotske raznovrstnosti. Letošnje dogajanje bo potekalo v sklopu slogana »Angažirajte…
-
10 Maj1119V kombinaciji z mišično vadbo lahko prehranjevanje prepreči upadanje ali celo izboljša gibalne sposobnosti pri starejših odraslih. Zato je v naši starajoči se družbi razumevanje učinkov prehranjevanja in vadbe za mlade in starejše odrasle ključnega pomena. V študiji [1] so raziskovalci Inštituta za…
-
07 Maj760Ministrstvo za zdravje in Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) organizirata 3. nacionalno konferenco o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje, ki bo potekala 26. in 27. maja 2021. Program konference najdete na povezavi.
-
05 Maj3268Po tem, ko je novembra 2020, Evropska agencija za varnost hrane, EFSA, pripravila ugodno znanstveno mnenje o sušenih rumenih mokarjih (Tenebrio molitor) kot novem živilu, je zdaj zadevo odobrila še Evropska komisija. Rumeni mokar je tako prvi med insekti, ki je dobil zeleno luč za uporabo v živilih…
-
22 Apr85422. aprila vsako leto obeležujemo Dan Zemlje. S tem opozarjamo na ranljivost in pomembnost planeta na katerem živimo. Letošnji Svetovni dan Zemlje je posvečen ukrepanju proti podnebnim spremembam. Gre za enega največjih izzivov za prihodnost človeštva in sisteme podpore življenja, zaradi katerih je…
-
22 Apr1055Raziskave so pokazale precejšnja sezonska nihanja v preskrbljenosti prebivalcev Slovenije z vitaminom D, pomanjkanje pa je najbolj pogosto v obdobju jeseni in zime. Ker je ustrezna preskrbljenost z vitaminom D ključna za normalno delovanje imunskega sistema, je bil ta problem med pandemijo COVID-19…
-
15 Apr753
-
09 Apr24510Razstrupljevalne ali »detox« diete so že nekaj časa popularno sredstvo za hujšanje, ki hkrati obljublja, da se bomo poleg odvečnih kilogramov pospešeno znebili še v telesu nakopičenih strupov. Večinoma gre za kratkotrajne prehranske načrte, ki obljubljajo, da bomo »v sedmih dneh očistili in…
-
07 Apr1144Vsako leto 7. aprila obeležujemo Svetovni dan zdravja, ki poteka pod okriljem Svetovne zdravstvene organizacije. Letošnji svetovni dan zdravja poteka pod sloganom »Zgradimo pravičen in zdrav svet«. Letos je Svetovni dan zdravja posvečen trenutno najbolj aktualni javnozdravstveni temi – kako naš…
-
24 Mar1087Brezalkoholne pijače predstavljajo pomemben vir sladkorjev v prehrani, njihovo prekomerno uživanje pa ima negativne vplive na zdravje. Ker je sestava pijač pomembna za vrednotenje vnosa hranil in aditivov, je Inštitut za nutricionistiko natančneje raziskal trende v sestavi pijač, pri čemer se je…
-
22 Mar74322. marca vsako leto obeležujemo svetovni dan voda. Tema letošnjega je "Cenimo vodo". Voda je izjemnega pomena tako v kmetijstvu, kot tudi ribištvu, gozdarstvu in prehrani. Ena od strateških usmeritev razvoja slovenskega kmetijstva je zato tudi zmanjševanje negativnih vplivov kmetijstva na naravne…
-
20 Mar1127Vsako leto je po vsem svetu prodanih okoli 200 milijonov hladilnikov in pokvarljiva živila s predpisanim temperaturnim režimom pogosto obsegajo velik del nakupovalne košarice potrošnikov. Do prekinitve hladne verige lahko pride kjer koli od pridelave oz. proizvodnje živil do njihove uporabe pri…
-
19 Mar800Kaj se zares skriva za bleščečo embalažo živila? Ali zveneče navedbe s prehranskimi trditvami res odražajo pravo sliko izdelka? Aplikacija VešKajJeš vam je lahko v takih primerih v veliko pomoč, saj na hiter, preprost in razumljiv način »prevede« podatke o hranilni vrednosti v barve prehranskega…
-
16 Mar1147
-
16 Mar855Evropski znanstveniki so podpisali poziv k uvedbi poenostavljenega označevanja hranilne vrednosti živil v Evropi in pri tem izpostavili prednosti že razvitega sistema Nutri-Score. Gre za sistem, ki omogoča preprosto in pregledno poenostavljeno predstavitev podatkov hranilne vrednosti živila na…
-
15 Mar46515. marca obeležujemo svetovni dan pravic potrošnikov. Potrošniki imamo določene pravice in prav je, da se jih zavedamo. Hrana je ena od dobrin, ki jo kot potrošniki verjetno kupujemo najpogosteje. Naša dolžnost je, da z njo skrbno ravnamo in se trudimo, da ustvarimo čim manj zavržene in odpadne…
-
11 Mar39964Podatki kažejo, da ima prekomerno telesno težo kar 44% svetovne populacije. Učinkovita in dolgotrajna izguba telesne teže je pri ljudeh, ki trpijo za debelostjo, eden izmed najučinkovitejših preventivnih ukrepov za nastanek metabolnega sindroma in s tem povezanih zapletov. Ali veš? Presnovni ali…
-
04 Mar1092Debelost je prepoznana kot bolezen ter tudi dejavnik tveganja za razvoj številnih nenalezljivih bolezni. Manj znano do sedaj je bilo, da debelost povečuje tveganje za težji potek nalezljivih bolezni. To je očitno tudi pri pandemiji Covid-19, ki smo ji priča. V poročilu, ki ga je izdalo Svetovno…
-
18 Feb683EIT Food Seedbed inkubator program pod vodstvom EIT Food partnerskih univerz ter raziskovalnih in inovacijskih organizacij (Seedbed Hubs), omogoča prenos znanja, tehnologij ter povezav z industrijo ter tako pomaga in podpira raziskovalce, znanstvenike ter podjetnike pri razvoju in lansiranju novih…
-
17 Feb1012Inštitut za nutricionistiko je razglasil najbolj inovativna živila leta 2021. Gre za živila, proizvedena v Sloveniji in uvedena na tržišče v zadnjem letu. Nagrade so prejeli Engrotuš v sodelovanju z Ano Roš in Pekarno Geršak za pirin kruh z drožmi, kmetija Kukenberger v sodelovanju s kmetijo…
-
15 Feb1517V okviru mednarodne raziskave Food-Covid-19 Inštitut za nutricionistiko izvaja obsežno raziskavo o vplivu epidemije na prehranjevalne navade prebivalcev Slovenije. Prvo zbiranje podatkov je bilo izvedeno aprila, med prvim valom epidemije, drugo pa decembra 2020, v obeh primerih na vzorcu odraslih…
-
10 Feb905Omenjena analiza je prva, ki oriše celotno sliko povezave med alkoholom in epidemijo tako na področju posameznika kot na področju družbe in politike. Ugotovitve poročila: alkohol na različne načine napaja pandemijo koronavirusa, saj tudi alkoholna industrija izkorišča sedanjo krizo na področju…
-
05 Feb652Projekt SOPA ali Skupaj za odgovoren odnos do pitja alkohola se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje kohezijske politike v programskem obdobju 2014–2020, in sicer v okviru 9. prednostne osi Socialna vključenost in zmanjševanje tveganja revščine, prednostna naložba 9.1 – Aktivno…
-
05 Feb861Diagnoza rak predstavlja pomemben trenutek v življenju posameznika, ko so mnogi pripravljeni na spremembe in začnejo iskati ter zbirati številne nasvete o izbiri hrane, telesni dejavnosti, prehranskih dopolnilih, dodatnih prehranskih terapijah za izboljšanje njihove odziva na zdravljenje, hitrejše…
-
29 Jan43034Zelje (Brassica oleraceae var. capitata) je kulturna rastlina, ki spada v družino kapusnic iz skupine križnic, ki izvirajo iz Sredozemlja in Male Azije. Zelje pridelujemo tudi v Sloveniji, pri čemer se ga največ porabi za predelavo v kislo zelje, nekaj pa ga je namenjenega tudi sveži porabi. V…
-
18 Jan1640Generalna skupščina Organizacije združenih narodov je po pobudah konference Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO), leto 2021 razglasila za Mednarodno leto sadja in zelenjave. Razglašeno leto prinaša edinstveno priložnost za ozaveščanje o pomembni vlogi sadja in zelenjave…