• 22 Jul
    15
    V okviru projekta Analiza pridelave in trženja proizvodov shem kakovosti je Fakulteta za ekonomijo in informatiko Univerze v Novem mestu s partnerji in agencijo Mediana junija izvedla trženjsko raziskavo o označbah kakovosti in lokalnih živilih. Raziskava je pokazala, da sta označbi Izbrana…
  • 20 Jul
    37
    Oglasi z alkoholnimi pijačami ustvarjajo podobe o tem, da je alkohol naraven del življenja in prispeva k zdravju, sreči in uspehu. Vendar to ni res. Ali torej obstaja varno pitje alkohola? Odgovor je ne. O varnem pitju alkohola ne moremo govoriti, govorimo lahko le o pitju alkohola z manj ali več…
  • 19 Jul
    298
    Jagodičje je že dolgo pomemben del naše prehrane, maline in robide sodijo med bolj priljubljene. Gre za sicer precej široko skupino gojenih ali divje rastočih sadnih vrst, ki rastejo večinoma v obliki grma različnih velikosti. V to skupino razvrščamo jagodnjake, malinjake, robide, ribeze, kosmulje,…
  • 08 Jul
    511
    Voda je bistvenega pomena za življenje, saj je vključena praktično v vse funkcije človeškega telesa. Pred več milijoni let, ko so prve vrste zapuščale ocean in se prilagajale življenju na kopnem, je bila voda zaradi preprečevanja dehidracije še vedno ključna za preživetje. Čeprav lahko ljudje…
  • 30 Jun
    938
    Rastlinski napitki so v zadnjem času izjemno priljubljeni in na voljo je velika izbira: sojin, rižev, konopljin, lešnikov, ovsen, mandljev, kokosov - če jih naštejemo le nekaj. Nekateri se za te odločijo iz trajnostnega vidika prehrane (čeprav tudi ti napitki niso brez negativnega vpliva na…
  • 29 Jun
    107
    Redno uživanje brezalkohlnih pijač, ki lahko vsebujejo tudi precej dodanega sladkorja je z vidika zdravja zelo problematično. Uživanje tovrstnih živil namreč močno poveča tveganje za razvoj kroničnih nenalezljivih boleni, kot so diabete, debelost, rak ter druge. V študiji, ki je vključevala podatke…
  • 28 Jun
    98
    Na Zvezi potrošnikov Slovenije, ZPS, so podrobneje preverili sestavo piva, radlerja in brezalkoholnega piva, njihovo energijsko vrednost in volumski odstotek alkohola. Razlike so velike - ne le v vsebnosti alkohola, ampak tudi v energijskih vrednostih. Preverili skoraj 100 izdelkov Na policah…
  • 18 Jun
    258
    Kalorije v alkoholnih pijačah? Ni jih malo! Preverite v aplikaciji VešKajJeš Poletje ne mine brez druženj, njihov (pre)pogosti spremljevalec pa je tudi alkohol. O var­nem pitju alkohola ne moremo govoriti, govorimo lahko le o pitju alkohola z manj ali več tveganja: čim manj tem bolje, najbolje pa…
  • 16 Jun
    172
    Pridružite se virtualnemu forumu na temo zaupanja v agroživilski sistem z naslovom »HRANA IN ZAUPANJE: Komu zaupajo slovenski potrošniki?«, ki bo v petek, 18. junija 2021, ob 9. uri. Dogodek je sestavljen iz dveh delov. V prvem delu bodo vabljeni akademiki predstavili različne poglede na zaupanje v…
  • 14 Jun
    649
    Obeta se nova zdravstvena trditev, ki se nanaša na sadež. EFSA je potrdila ugodne učinke kivija, kar bo po letu 2013, ko je bila odobrena zdravstvena trditev za suhe slive šele druga zdravstvena trditev, ki se nanaša na cel sadež. Nova trditev, ki jo mora sicer potrditi še Evropska komisija, preden…
  • 10 Jun
    331
    V zadnjih dneh je v javnosti močno odmeval primer smrti 13-letnega dečka s Hrvaške, ki naj bi zaužil večje količine energijske pijače. Energijske pijače poleg visokih količin kofeina vsebujejo še druge sestavine, kot sta taurin in L-karnitin, pogosto pa tovrstne pijače vsebujejo tudi veliko…
  • 10 Jun
    142
    Tradicionalni slovenski zajtrk dobijo otroci v vrtcih in šolah vsak 3. petek v novembru. Letos je zaradi epidemiološke situacije nekoliko drugače in bodo ta dan obeležili 11. junija, ko so otroci spet v vrtcih in šolah. Ob tem dnevu so pozdrave in posebne nagovore pripravili ministri dr. Jože…
  • 01 Jun
    155
    V četrtek, 10. junija 2021, od 9. do 13. ure. bo potekal skupni strokovni posvet projektov s področja odpadne hrane in trajnostne predelave hrane »Spoznajmo vzroke in zavrzimo manj hrane«. Na posvetu bo govora o vzrokih za nastajanje odpadne hrane, trajnostni pridelavi hrane in praksah za…
  • 01 Jun
    164
    7. junij je razglašen za svetovni dan varnosti hrane s strani Generalne skupščine Združenih narodov. Ob Svetovnem dnevu varnosti hrane je priložnost, da na varnost hrane pogledamo celovito in razmislimo o pomenu in prihodnosti varne hrane. V prostorih Državnega sveta bo 7. junija 2021, med 8:45 in…
  • 25 Maj
    116
    25. maja vsako leto obeležujemo svetovni dan ščitnice. V sodobnem tempu življenja, ob številnih stresnih situacijah, onesnaženju in sevanjih v okolju je število obolelih za ščitničnimi boleznimi iz dneva v dan večje. Bolezni žleze ščitnice so različne – zelo površno jih lahko razdelimo na več vrst…
  • 24 Maj
    126
    Tako v Sloveniji kot mnogih drugih razvitih državah predstavljajo kronične nenalezljive bolezni najpogostejši vzrok za prezgodnjo umrljivost. Mnoge so tesno povezane s prehrano, ki lahko deluje bodisi kot dejavnik tveganja, bodisi kot zaščitni dejavnik, ki krepi zdravje in izboljša kakovost…
  • 19 Maj
    254
    Letos že četrtič zapored obeležujemo svetovni dan čebel, ki vsako leto poteka 20. maja. Ta dan je namenjen ozaveščanju svetovne javnosti o pomenu čebel in ostalih opraševalcev, s poudarkom na ohranjanju okolja in biotske raznovrstnosti. Letošnje dogajanje bo potekalo v sklopu slogana »Angažirajte…
  • 10 Maj
    699
    V kombinaciji z mišično vadbo lahko prehranjevanje prepreči upadanje ali celo izboljša gibalne sposobnosti pri starejših odraslih. Zato je v naši starajoči se družbi razumevanje učinkov prehranjevanja in vadbe za mlade in starejše odrasle ključnega pomena. V študiji [1] so raziskovalci Inštituta za…
  • 07 Maj
    382
    Ministrstvo za zdravje in Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) organizirata 3. nacionalno konferenco o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje, ki bo potekala 26. in 27. maja 2021. Program konference najdete na povezavi.
  • 06 Maj
    559
    Vse več ljudi zaradi zdravstvenih, etičnih ali okoljevarstvenih razlogov iz svoje prehrane izloča mleko in mlečne izdelke. Za nadomeščanje pogosto uporabljajo rastlinske napitke, katerih ponudba je v zadnjem času močno narastla. Rastlinski napitki so v času povečane pojavnosti alergij in laktozne…
  • 05 Maj
    1857
    Po tem, ko je novembra 2020, Evropska agencija za varnost hrane, EFSA, pripravila ugodno znanstveno mnenje o sušenih rumenih mokarjih (Tenebrio molitor) kot novem živilu, je zdaj zadevo odobrila še Evropska komisija. Rumeni mokar je tako prvi med insekti, ki je dobil zeleno luč za uporabo v živilih…
  • 22 Apr
    313
    22. aprila vsako leto obeležujemo Dan Zemlje. S tem opozarjamo na ranljivost in pomembnost planeta na katerem živimo. Letošnji Svetovni dan Zemlje je posvečen ukrepanju proti podnebnim spremembam. Gre za enega največjih izzivov za prihodnost človeštva in sisteme podpore življenja, zaradi katerih je…
  • 22 Apr
    600
    Raziskave so pokazale precejšnja sezonska nihanja v preskrbljenosti prebivalcev Slovenije z vitaminom D, pomanjkanje pa je najbolj pogosto v obdobju jeseni in zime. Ker je ustrezna preskrbljenost z vitaminom D ključna za normalno delovanje imunskega sistema, je bil ta problem med pandemijo COVID-19…
  • 15 Apr
    385
    Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je pripravil posodobljene podatke o zdravju prebivalcev v slovenskih občinah. Z omogočanjem boljše dostopnosti in dosegljivosti podatkov o zdravju na ravni lokalne skupnosti NIJZ spodbuja krepitev zdravja in preprečevanje bolezni v okoljih, kjer ljudje…
  • 09 Apr
    23632
    Navadni regrat (Taraxacum officinale) je po vsem svetu razširjena zelnata trajnica in ena prvih divjih spomladanskih rastlin, ki se v večjih količinah znajde na naših krožnikih. Sezona nabiranja regrata se začne že marca, ko regrat požene mlade in nežne liste, ki so mehkejši ter vsebujejo manj…
  • 09 Apr
    21626
    Razstrupljevalne ali »detox« diete so že nekaj časa popularno sredstvo za hujšanje, ki hkrati obljublja, da se bomo poleg odvečnih kilogramov pospešeno znebili še v telesu nakopičenih strupov. Večinoma gre za kratkotrajne prehranske načrte, ki obljubljajo, da bomo »v sedmih dneh očistili in…
  • 07 Apr
    413
    Vsako leto 7. aprila obeležujemo Svetovni dan zdravja, ki poteka pod okriljem Svetovne zdravstvene organizacije. Letošnji svetovni dan zdravja poteka pod sloganom »Zgradimo pravičen in zdrav svet«. Letos je Svetovni dan zdravja posvečen trenutno najbolj aktualni javnozdravstveni temi – kako naš…
  • 24 Mar
    611
    Brezalkoholne pijače predstavljajo pomemben vir sladkorjev v prehrani, njihovo prekomerno uživanje pa ima negativne vplive na zdravje. Ker je sestava pijač pomembna za vrednotenje vnosa hranil in aditivov, je Inštitut za nutricionistiko natančneje raziskal trende v sestavi pijač, pri čemer se je…
  • 22 Mar
    275
    22. marca vsako leto obeležujemo svetovni dan voda. Tema letošnjega je "Cenimo vodo". Voda je izjemnega pomena tako v kmetijstvu, kot tudi ribištvu, gozdarstvu in prehrani. Ena od strateških usmeritev razvoja slovenskega kmetijstva je zato tudi zmanjševanje negativnih vplivov kmetijstva na naravne…
  • 19 Mar
    433
    Kaj se zares skriva za bleščečo embalažo živila? Ali zveneče navedbe s prehranskimi trditvami res odražajo pravo sliko izdelka? Aplikacija VešKajJeš vam je lahko v takih primerih v veliko pomoč, saj na hiter, preprost in razumljiv način »prevede« podatke o hranilni vrednosti v barve prehranskega…
  • 16 Mar
    654
    Predstavljamo izsek raziskave SI-PANDA, Raziskave o vplivu pandemije na življenje, ki so jo izvedli na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje. Spremembe v prehrani, telesni dejavnosti, spanju in telesni teži v povezavi s sindemijo COVID-19 COVID-19 ni le pandemija. COVID-19 je sindemija3 (več…
  • 16 Mar
    421
    Evropski znanstveniki so podpisali poziv k uvedbi poenostavljenega označevanja hranilne vrednosti živil v Evropi in pri tem izpostavili prednosti že razvitega sistema Nutri-Score. Gre za sistem, ki omogoča preprosto in pregledno poenostavljeno predstavitev podatkov hranilne vrednosti živila na…
  • 15 Mar
    222
    15. marca obeležujemo svetovni dan pravic potrošnikov. Potrošniki imamo določene pravice in prav je, da se jih zavedamo. Hrana je ena od dobrin, ki jo kot potrošniki verjetno kupujemo najpogosteje. Naša dolžnost je, da z njo skrbno ravnamo in se trudimo, da ustvarimo čim manj zavržene in odpadne…
  • 11 Mar
    38123
    Podatki kažejo, da ima prekomerno telesno težo kar 44% svetovne populacije. Učinkovita in dolgotrajna izguba telesne teže je pri ljudeh, ki trpijo za debelostjo, eden izmed najučinkovitejših preventivnih ukrepov za nastanek metabolnega sindroma in s tem povezanih zapletov. Ali veš? Presnovni ali…
  • 04 Mar
    649
    Debelost je prepoznana kot bolezen ter tudi dejavnik tveganja za razvoj številnih nenalezljivih bolezni. Manj znano do sedaj je bilo, da debelost povečuje tveganje za težji potek nalezljivih bolezni. To je očitno tudi pri pandemiji Covid-19, ki smo ji priča. V poročilu, ki ga je izdalo Svetovno…
  • 02 Mar
    12285
    V zdravi prehrani se priporoča uživanje štirih do petih obrokov dnevno, od katerih je zajtrk najpomembnejši. Definicije obroka so številne in največkrat temeljijo na kulturnih in socialnih normah, pogosto uporabljena kriterija pa so tudi čas uživanja obroka, energijska vrednost in njegova sestava.…
  • 18 Feb
    396
    EIT Food Seedbed inkubator program pod vodstvom EIT Food partnerskih univerz ter raziskovalnih in inovacijskih organizacij (Seedbed Hubs), omogoča prenos znanja, tehnologij ter povezav z industrijo ter tako pomaga in podpira raziskovalce, znanstvenike ter podjetnike pri razvoju in lansiranju novih…
  • 17 Feb
    659
    Inštitut za nutricionistiko je razglasil najbolj inovativna živila leta 2021. Gre za živila, proizvedena v Sloveniji in uvedena na tržišče v zadnjem letu. Nagrade so prejeli Engrotuš v sodelovanju z Ano Roš in Pekarno Geršak za pirin kruh z drožmi, kmetija Kukenberger v sodelovanju s kmetijo…
  • 15 Feb
    923
    V okviru mednarodne raziskave Food-Covid-19 Inštitut za nutricionistiko izvaja obsežno raziskavo o vplivu epidemije na prehranjevalne navade prebivalcev Slovenije. Prvo zbiranje podatkov je bilo izvedeno aprila, med prvim valom epidemije, drugo pa decembra 2020, v obeh primerih na vzorcu odraslih…
  • 10 Feb
    602
    Omenjena analiza je prva, ki oriše celotno sliko povezave med alkoholom in epidemijo tako na področju posameznika kot na področju družbe in politike. Ugotovitve poročila: alkohol na različne načine napaja pandemijo koronavirusa, saj tudi alkoholna industrija izkorišča sedanjo krizo na področju…
  • 05 Feb
    361
    Projekt SOPA ali Skupaj za odgovoren odnos do pitja alkohola se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje kohezijske politike v programskem obdobju 2014–2020, in sicer v okviru 9. prednostne osi Socialna vključenost in zmanjševanje tveganja revščine, prednostna naložba 9.1 – Aktivno…
  • 05 Feb
    442
    Diagnoza rak predstavlja pomemben trenutek v življenju posameznika, ko so mnogi pripravljeni na spremembe in začnejo iskati ter zbirati številne nasvete o izbiri hrane, telesni dejavnosti, prehranskih dopolnilih, dodatnih prehranskih terapijah za izboljšanje njihove odziva na zdravljenje, hitrejše…
  • 29 Jan
    38247
    Zelje (Brassica oleraceae var. capitata) je kulturna rastlina, ki spada v družino kapusnic iz skupine križnic, ki izvirajo iz Sredozemlja in Male Azije. Zelje pridelujemo tudi v Sloveniji, pri čemer se ga največ porabi za predelavo v kislo zelje, nekaj pa ga je namenjenega tudi sveži porabi. V…
  • 18 Jan
    1155
    Generalna skupščina Organizacije združenih narodov je po pobudah konference Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO), leto 2021 razglasila za Mednarodno leto sadja in zelenjave. Razglašeno leto prinaša edinstveno priložnost za ozaveščanje o pomembni vlogi sadja in zelenjave…
  • 15 Jan
    494
    Evropski projekt Increase, s katerim želijo ovrednotiti agrobiodiverziteto in spodbuditi uživanje in gojenje stročnic v Evropi, je decembra pričel s poskusom na osnovi ljubiteljske znanosti. Kot so sporočili s Kmetijskega inštituta, lahko v poskusu sodeluje vsakdo, ki ima polje, vrt, teraso ali…
  • 08 Jan
    578
    V Veliki Britaniji bo od aprila 2022 v trgovinah na drobno omejeno oglaševanje hrane in pijač z višjo vsebnostjo maščob, soli ali sladkorja (VMSS izdelki). Gre za pomemben pristop znotraj angleškega v načrta v boju proti debelosti za izboljšanje javnega zdravja. Omenjen ukrep Velike Britanije…
  • 29 Dec
    691
    Lan (Linum usitatissimum L.) sodi med kmetijske rastline, ki imajo v Evropi dolgo tradicijo pridelave in predelave. Z vidika prehrane je pomembna tako pridelava semen kot olja, predvsem zaradi vsebnosti omega-3 maščob, ki imajo vlogo pri vzdrževanju normalne ravni holesterola. Obenem pa je za…
  • 22 Dec
    918
    Decembrske praznike bomo letos vsi preživeli malo drugače, saj imamo opravka z nepovabljenim gostom po imenu SARS-CoV-2. Prav on nam bo narekoval, kako bomo praznovali. Krog bližnjih za praznično mizo bo ožji, tudi obiske bomo morali preložiti v prihodnost. Vseeno pa poskusimo ohraniti naše navade…
  • 17 Dec
    536
    V Sloveniji imamo kar nekaj turističnih kmetij, ki vsaka zase ponujajo izvrstna doživetja in kulinariko. Združenje turističnih kmetij Slovenije in Slovenska turistična organizacija sta izdali že enajsto izdajo publikacije Turistične kmetije v Sloveniji. V publikaciji je predstavljenih 140…
  • 07 Dec
    985
    Vitamin D je ključnega pomena za razvoj in ohranjanje zdravega skeleta in ima vlogo pri številnih drugih fizioloških procesih v telesu. V zadnjem času se izpostavlja pomemben vpliv na delovanje imunskega sistema. Glavni vir vitamina D je sončna svetloba, saj se ga večina sintetizira v koži pod…
  • 07 Dec
    643
    V mednarodni znanstveni reviji Plants je skupina slovenskih avtorjev objavila članek o žlahtnjenju ajde za povečanje vsebnosti rutina, kvercetina in drugih bioaktivnih snovi s potencialnim protivirusnim učinkom. V delu so povzete najnovejše raziskave slovenske raziskovalne skupine (Inštitut za…
  • 02 Dec
    3834
    Za zdravje, spodbujanje imunskega sistema in dobro počutje je pomembna uravnotežena prehrana, kar je v času pandemije SARS-CoV-2 še toliko pomembnejše. Ključna pri tem je pestra prehrana, sestavljena iz čim bolj osnovnih živil, ki pa mora telesu zagotavljati vsa potrebna hranila, da lahko naš…
  • 01 Dec
    2209
    Aktualnost rastlinske prehrane v zadnjem času narašča. Znanstveni dokazi kažejo, da lahko dobro načrtovana rastlinska prehrana in zdrav življenjski slog prinašata ugodne vplive na zdravje, kot sta nadzor nad ustrezno telesno maso in preprečevanje nekaterih kroničnih nenalezljivih bolezni. Podatki…
  • 30 Nov
    589
    V novembrski številki zelo ugledne revije Appetite je bila objavljena obsežna raziskava televizijskega oglaševanja živil, ki so jo izvedli slovenski raziskovalci v sodelovanju s kolegi iz Avstralije. Svetovna zdravstvena organizacija, zaradi naraščanja debelosti, poziva države k sprejemanju ukrepov…
  • 19 Nov
    1456
    Tretji petek v mesecu novembru obeležujemo Dan slovenske hrane. Hrana, ki jo pridelajo in predelajo naši kmetje, kmetijska in živilska podjetja ter zadruge je zaupanja vredna. S praznovanjem dneva slovenske hrane in odločitvami za lokalno oziroma slovensko hrano jih bomo podprli njihovih naporih in…
  • 18 Nov
    872
    19. novembra obeležujemo Mednarodni dan ozaveščanja o polnozrnatih žitih, ki je namenjen informiranju in spodbujanju potrošnikov k večjemu vključevanju polnozrnatih žit in njihovih izdelkov v vsakodnevno prehrano.Letošnje leto nas je s svojimi dogodki dodatno opomnilo na to kako pomembna je…
  • 18 Nov
    1055
    Slovenski raziskovalci so objavili rezultate raziskave o prehranski kakovosti živil, ki so na prodaj v prodajnih avtomatih v zdravstvenih in socialno varstvenih ustanovah. Rezultati se nanašajo na izvajanje s strani Ministrstva za zdravje financiranega programa, ki sta ga izvajala Univerza v…
  • 13 Nov
    502
    V okviru nacionalnega programa Dober tek Slovenija, ki ga financira Ministrstvo za zdravje, že 10. leto poteka projekt Kuhna pa to. V okviru projekta skušajo zmanjšati odklanjanje zdravih jedi in otrokom približati obroke, ki se pripravljajo v šolskih kuhinjah. S projektom se spodbuja pozitiven…
  • 10 Nov
    1179
    V ugledni znanstveni reviji Nutrients so bili objavljeni rezultati nacionalne raziskave o prehranskem vnosu prostih sladkorjev pri slovenskih mladostnikih, odraslih in starejših odraslih, v kateri so bili tudi identificirani glavni viri sladkorjev v prehrani. Gre za prvo tovrstno raziskavo v…
  • 01 Nov
    4357
    Drugi november obeležujemo kot svetovni dan vitamina D, s ciljem zmanjševati pomanjkanje tega za zdravje zelo pomembnega vitamina. Ob pandemiji korona virusa je to še toliko bolj aktualno, saj nacionalne raziskave kažejo, da kar okrog 80% odraslih prebivalcev Slovenje v jesensko-zimskem obdobju ni…
  • 27 Okt
    727
    V drugi polovici oktobra je stekla nacionalna kampanja za promocijo lokalnih kmetijskih in živilskih proizvodov iz sektorja sadja. Kampanja s sloganom »Najboljše imamo doma« je zasnovana v sodelovanju s slovenskimi pridelovalci in predelovalci sadja pod okriljem Ministrstva za kmetijstvo,…
  • 26 Okt
    512
    Pričele so se šolske počitnice, ki bodo tokrat zaznamovane predvsem z ukrepi za zaustavitev širjenja okužb s covid-19. Da se bo življenje čimprej vrnilo v tako imenovano normalno stanje, je na nas vseh. Zato bo čas med počitnicami za nekatere izziv, za druge pa priložnost, da na drugačen način…
  • 15 Okt
    1060
    Svetovna organizacija za hrano in kmetijstvo (FAO) letošnji svetovni dan hrane obeležuje s sloganom »Gojimo, hranimo, ohranjajmo. Skupaj.«. Globalna zdravstvena kriza COVID-19 predstavlja izhodišče za razmislek o stvareh, ki jih resnično cenimo, kamor sodijo tudi naše osnovne potrebe. Zaradi…
  • 07 Okt
    1676
    Epidemija Covid-19 je pomembno zaznamovala leto 2020 in nas spomnila na to, da tudi hrane nimamo za samoumevno. Hrana je ne le nujna za naše preživetje, temveč je tudi del naše kulture in tradicije. Vsako leto v oktobru obeležimo Svetovni dan hrane. Letošnji dogodek ob Svetovnem dnevu hrane z…
  • 29 Sep
    647
    29. september je razglašen za Mednarodni dan ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani in ga v letu 2020 obeležujemo prvič. Ministrica dr. Aleksandra Pivec je danes skupaj s še 7 deležniki podpisala Izjavo o sodelovanju za zmanjševanje izgub in odpadne hrane. Podpisniki izjave so Kmetijsko…
  • 28 Sep
    4907
    Evropska unija se je zavezala, da bo do leta 2030 prepolovila količino odpadne hrane na prebivalca in zmanjšala izgubo hrane v proizvodnih in dobavnih verigah. V ta namen je potrebno ukrepati predvsem pri viru in omejiti ustvarjanje presežne hrane v vsaki fazi verige preskrbe s hrano (v…
  • 23 Sep
    4609
    Slovenska vlada je 12. marca 2020 razglasila epidemijo COVID-19 in sprejela vrsto ukrepov, namenjenih zajezitvi širjenja okužb. Med temi ukrepi so bili tudi zaprtje šol, prepoved organizirane športne vadbe, prepoved uporabe igrišč in združevanja na javnih prostorih. Po preklicu epidemije, 15. maja…
  • 22 Sep
    841
    Generalna skupščina Združenih narodov je na predlog Argentine in s podporo Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO) razglasila 29. september za Mednarodni dan ozaveščenosti o izgubah hrane in odpadni hrani, ki ga bomo letos obeležili prvič. Združeni narodi in Evropska komisija…
  • 21 Sep
    1000
    Živimo v obdobju, ko se zbirajo ogromne količine podatkov, ki nosijo koristne informacije. Luščenje informacij iz podatkov je zahtevna naloga, saj so podatki različnih vrst, običajno nestrukturirani in se nanašajo na raznovrstno problematiko. Umetna inteligenca je področje računalništva, ki razvija…
  • 17 Sep
    597
    Univerza na Primorskem Fakulteta za vede o zdravju, vabi na brezplačno mednarodno znanstveno in strokovno konferenco "Zdravje delovno aktivne populacije", ki bo potekala 18.9.2020. Konferenca bo potekala v okviru projekta »Podaljševanje delovne aktivnosti in zmanjševanje odsotnosti z dela v KRZS –…
  • 09 Sep
    1316
    Če otroci pomagajo pripraviti obrok, je bolj verjetno, da ga bodo tudi pojedli, obenem pa se otroci s kuhanjem tudi učijo. S kuhanjem spoznavajo različne sestavine, okuse, teksture in recepte, obenem pa razvijajo pomembne veščine, ki jim bodo pomagale tudi na drugih področjih življenja. Kuhanje je…
  • 08 Sep
    689
    9. september je mednarodni dan ozaveščanja o škodi, ki jo lahko povzroči pitje alkohola med nosečnostjo - dan fetalnega alkoholnega sindroma (FAS). Ta dan v Sloveniji obeležujemo od leta 2014. Širšo javnost želimo spodbuditi k odgovornemu odnosu do pitja alkohola in nosečnosti ter tako preprečevati…
  • 04 Sep
    1073
    Po treh letih skupnega dela desetih institucij so izšla prva nacionalna priporočila o prehrani in telesni dejavnosti ob sladkorni bolezni tipa 2. Priporočila so namenjena zdravstvenim strokovnjakom. Prvič so bila uradno predstvaljena v petek, 4.9.2020 v Hotelu M, v Ljubljani. Priporočila so…
  • 27 Avg
    709
    Razpisan je natečaj na področju mediteranske prehrane, namen pa je spodbujanje poslovnih priložnosti na področju mediteranske prehrane. Cilj projekta je okrepiti izvajanje Konvencije UNESCO 2013.08, ki priznava mediteransko prehrano kot nesnovno kulturno dediščino. Mediteranska prehrana je v skladu…
  • 25 Avg
    1022
    Poliamini so molekule iz skupine biogenih aminov, ki imajo v povezavi s hrano največkrat negativen prizvok. Biogeni amini se lahko akumulirajo v nekaterih fermentiranih in pokvarjenih živilih in pri občutljivih posameznikih izzovejo simptome, ki so podobni alergiji, glavobole, spremembo utripa in…
  • 25 Avg
    964
    Smo v času poletnih počitnic in dopustov, ko se tudi mladim ponuja več priložnosti za pitje alkohola. Pitje alkohola med mladostniki iz Slovenije sicer upada, a smo v večini kazalnikov še vedno nad evropskim povprečjem. Ko govorimo o pitju mladih, pa ne moremo mimo pitja odraslih. Odnos staršev in…
  • 19 Avg
    1094
    Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano organizira skupaj s kmetijami in nosilci projektov dneve odprtih vrat od 22. do 30. 8. 2020. V okviru projekta se bodo predstavile uspešne zgodbe slovenskega podeželja, ki so bile podprte z evropskimi sredstvi. Z organizacijo dni odprtih vrat želijo…
  • 19 Avg
    751
    Raziskovalci s Kemijskega inštituta so prisotnost bioaktivne spojine oleamid dokazali v različnih plastičnih vsebnikih za hrano/pijačo (npr. otroške plastenke, plastenke za vodo, jogurt, mleko, olje, brezalkoholne gazirane in negazirane pijače) in zdravila (npr. inzulinke, brizge za medicinsko…
  • 10 Avg
    853
    Otrokov razvoj in njegovo zdravstveno stanje sta del prednostnih nalog javnega zdravja. Kakovost materine prehrane in načina življenja pred in med nosečnostjo ter v obdobju dojenja pomembno vplivata na otrokov razvoj in zdravje, pri čemer sta izpostavljenost potencialno strupenim kemijskim…
  • 05 Avg
    3119
    V slovenski prehrani že dolgo uporabljamo dve vrsti ajde, navadno (Fagopyrum esculentum Moench) in tatarsko (Fagopyrum tataricum Gaertn.). Obe izvirata z območja Himalaje, navadna ajda tam uspeva na zmernih nadmorskih višinah, tatarska pa tudi na višinah tudi preko 4.000 metrov. Navadna ajda ima…
  • 30 Jul
    2860
    Naravna vsebnost joda in selena je v večini živil rastlinskega izvora razmeroma nizka. Rastline jod in selen dokaj slabo privzemajo iz tal, poleg tega so oblike omenjenih mineralov za človeka slabše biorazpoložljive. Zaradi navedenega je v zadnjem času aktualno raziskovanje postopkov bogatenja…
  • 17 Jul
    1271
    Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), so že petič izvedli raziskavo, s katero so zaznali, da se po letu 2010 nekoliko umirja trend naraščanja odstotka čezmerno hranjenih in debelih, vendar je ta v skupinah 13-letnih fantov in 15-letnih deklet še vedno neugoden. Zaskrbljujoče je tudi,…
  • 15 Jul
    1542
    V slovenski prehrani že dolgo uporabljamo dve vrsti ajde, navadno (Fagopyrum esculentum Moench) in tatarsko (Fagopyrum tataricum Gaertn.). Obe izvirata z območja Himalaje, navadna ajda tam uspeva na zmernih nadmorskih višinah, tatarska pa na višinah tudi preko 4.000 metrov. Navadna ajda ima bele…
  • 14 Jul
    3482
    Predelana živila imajo pogosto negativen prizvok, predvsem v povezavi s porastom debelosti, visokega krvnega tlaka in sladkorne bolezni tipa II. Toda ali res drži, so vsa predelana živila slaba? Jih poznamo? Kako prepoznati tista, ki se jim moramo izogibati in na drugi strani tista, ki lahko…
  • 02 Jun
    1699
    Generalna skupščina Združenih narodov je 20. decembra 2018 sprejela resolucijo, s katero je 7. junij razglasila za Svetovni dan varnosti hrane, ki ga letos obeležujemo drugič. V času epidemije COVID-19, v izrednih razmerah, ki so spremenile svet, so izzivi zagotavljanja varnosti hrane, sistemi…
  • 26 Maj
    1093
    Ob začetku Evropskega tedna boja proti raku ključni deležniki za obvladovanje raka v Sloveniji izpostavljajo, kako pomembno je, da Slovenke in Slovenci tudi v času epidemije COVID-19 in po njej skrbijo za svoje zdravje na vseh področjih, vključno s preventivo raka. Zveza slovenskih društev za boj…
  • 13 Maj
    3343
    V Sloveniji so bili po razglasitvi epidemije Covid-19 uvedeni ukrepi, ki so vplivali tudi na področje preskrbe s hrano in način prehranjevanja prebivalcev. V okviru mednarodne raziskave Food-Covid-19 je Inštitut za nutricionistiko konec aprila izvedel obsežno raziskavo o vplivu epidemije na tem…
  • 12 Maj
    1172
    Svetovni dan čebel letos svetovno javnost poziva z “Bee engaged” - ”Angažiraj se za čebele” 20. maja bo Slovenija in z njo ves svet tretjič obeležil svetovni dan čebel, ki ga je Generalna skupščina OZN razglasila 20. decembra 2017. Razglasitev je plod sodelovanja med Čebelarsko zvezo Slovenije kot…
  • 04 Maj
    2346
    Omejevanje širjenja novega koronavirusa (SARS-CoV-2) nas vse postavlja pred številne izzive. Spremembe, ki smo jim priča, bodo vplivale na naše prehranske navade in način življenja tudi v bodoče. V tem času je zdrava prehrana še toliko bolj pomembna, zato so na NIJZ pripravili brošuro z odgovori…
  • 03 Maj
    1484
    Če ste med karanteno ostali doma s šoloobveznimi otroki, se v teh dneh najbrž srečujete s pomanjkanjem časa, tudi za pripravo obrokov. Z nekaj triki lahko v pripravo obrokov vključimo tudi otroke in jih naučimo osnov kuhanja, hkrati s posredovanjem znanja in veščin številnih šolskih predmetov, pri…
  • 24 Apr
    2584
    Potrebe po energiji in hranljivih snoveh so od človeka do človeka in od dneva do dneva različne in so odvisne od vrste notranjih (endogenih) in zunanjih (eksogenih) dejavnikov. Pri referenčnih vrednostih za vnos hranil gre za količine hranil, za katere domnevamo, da pri skoraj vseh posameznikih v…
  • 24 Apr
    1261
    V času, ko se v svetu soočamo s pandemijo nove bolezni COVID-19 , Svetovna zdravstvena organizacija za ustavljanje širitve virusa izpostavlja tudi pomembnost obveščenosti javnosti o še drugih tveganjih in nevarnostih za zdravje, med katerimi je tudi pitje alkoholnih pijač. Raziskave kažejo, da…
  • 20 Apr
    3078
    Trenutno ni dokazov, da bi se okužba z novim koronavirusom SARS-CoV-2 prenašala preko živil, domačih živali in živine. O lastnostih novega korona virusa še ni veliko podatkov. Evropska agencija za varno hrano (EFSA) navaja, da se novi korona virus s hrano ne prenaša na človeka. Uživanje zadostno…
  • 06 Apr
    1529
    Videz embalaže je pomemben dejavnik pri izbiri in nakupu izdelka, česar se zavedajo proizvajalci, ki z embalažo sporočajo, kakšen naj bi bil izdelek. Prehranske in zdravstvene trditve so pomemben element pri ozaveščanju potrošnika o koristnih učinkih proizvoda. Poleg trditev v obliki besedila so na…
  • 05 Apr
    1552
    Študije kažejo, da predpakirana živila v različnih državah niso enako zdrava. Pri tem pomembno vlogo odigrajo predvsem dobro načrtovani politični pristopi, ki spodbujajo in podpirajo industrijo pri preoblikovanju izdelkov in uvajanju bolj zdravih izbir. Bolj zdrava ponudba predpakiranih živil je…
  • 03 Apr
    1285
    Pri starejših, ki zbolijo za novo virusno boleznijo COVID-19, bolezen pogosteje poteka v težji obliki. Nevarnost zapletov je večja tudi pri kronično bolnih. Zato je zelo pomembno, da starejši natančno sledijo nasvetom strokovnjakov glede zaščitnih ukrepov, s katerimi bodo lahko pVreprečili svojo…
  • 03 Apr
    1674
    Slovenski raziskovalci so konec preteklega leta v reviji Nutrients objavili članek o analizi prehranskih vnosov med prehranjevanjem s polnovredno rastlinsko prehrano in vpliv le-tega na zdravje srčno-žilnega sistema. Polnovredna rastlinska prehrana se je po začetnih raziskavah namreč pokazala kot…
  • 02 Apr
    2194
    Različne skupine bolnikov pogosto potrebujejo individualno prilagojeno prehrano, ki lahko odstopa od splošno uveljavljenih priporočil pestre in uravnotežene prehrane. Pri bolniku z rakom je npr. vnos potrebnih hranil prilagojen izraženosti presnovnih sprememb in njegovim zmožnostim uživanja hrane.…
  • 02 Apr
    1634
    Velikonočne praznike bomo letos verjetno vsi preživeli malo drugače. Poskusimo naše navade in običaje, v kolikor nam to omogočajo okoliščine, kar se da ohraniti. Pokličimo svoje bližnje in prijatelje in pomislimo na tiste, ki so sami. Prehrana med velikonočnimi prazniki Večinoma v teh prazničnih…
  • 31 Mar
    3141
    Marsikdo si med epidemijo novega koronavirusa želi okrepiti imunski sistem, da ga bolezen ne bi doletela. Tudi posamezniki, ki so že zboleli, morda želijo bolezen hitreje premagati s pomočjo prehranskih dopolnil. Kako je s tem in z drugimi vprašanji, vezanimi na bolezen, ki jo povzroča novi…