• 06 Jun
    112
    Generalna skupščina OZN je 7. junij razglasila za Svetovni dan varnosti hrane, letošnja konferenca pa bo potekala pod geslom »Varnost hrane: znanost v akciji«. Osrednja tema poudarja ključno vlogo znanosti pri prepoznavanju in preprečevanju tveganj, ki ogrožajo varnost hrane, zdravje ljudi in…
  • 03 Jun
    228
    Raziskovalci Univerze na Primorskem, Fakultete za vede o zdravju, so izvedli raziskavo o sprejemanju alternativnih virov beljakovin med odraslimi prebivalci. V ospredje so postavili rastlinske beljakovine, beljakovine iz insektov in laboratorijsko gojeno meso – vire, ki jih kot odgovor na podnebne…
  • 30 Maj
    167
    Vsako leto 1. junija obeležujemo svetovni dan mleka, ki ga je leta 2001 razglasila FAO. Tema letošnjega dne, »Praznujmo moč mlečnih izdelkov«, poudarja vlogo mleka pri prehranski varnosti, zdravju in gospodarski odpornosti. Ob tej priložnosti se spomnimo, koliko truda in znanja stoji za vsakim…
  • 27 Maj
    142
    Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani bo 1. julija gostila uglednega znanstvenika prof. Paula Behrensa z Oxford Martin School, Univerze v Oxfordu, ki se ukvarja z raziskovanjem trajnostne prehrane in rabe tal, prav tako je tudi avtor več knjig popularne znanosti. V predavanju z naslovom…
  • 23 Maj
    258
    V zadnjih letih narašča zanimanje za bolj zmerno pitje alkohola ali popolno abstinenco. Koncepti kot so alkoholni post, sober curiosity (trezna radovednost) in mindful drinking (previdno pitje) nagovarjajo predvsem tiste, ki želijo premisliti svoj odnos do alkohola, tudi če ne načrtujejo popolne…
  • 19 Maj
    365
    Oddelek za živilstvo Biotehniške fakultete UL vabi na 32. Bitenčeve živilske dneve, ki bodo potekali v četrtek, 5. junija 2025, s pričetkom ob 8.30, v Dvorani dr. Janeza Hribarja na Biotehniški fakulteti (Jamnikarjeva 101, Ljubljana). Letos dogodek poteka pod naslovom Kaj bomo jedli jutri ­- hrana…
  • 19 Maj
    321
    Svetovni dan čebel, ki ga obeležujemo 20. maja, poudarja ključno vlogo čebel in drugih opraševalcev pri zagotavljanju prehranske varnosti, trajnostnega kmetijstva in ohranjanju biotske raznovrstnosti. Čebele oprašujejo skoraj tri četrtine rastlin, ki jih uporabljamo v prehrani. Poleg medonosnih…
  • 14 Maj
    440
    Ljubljana, 14. maj 2025 – Aplikacija VešKajJeš je nadgrajena z uradnim logotipom EU za ekološka živila. Ekološka pridelava ima pomembno vlogo pri varovanju okolja, skrbi za dobrobit živali in ohranjanju naravnih virov. S posodobitvijo aplikacije želijo Inštitut za nutricionistiko, Zveza potrošnikov…
  • 14 Maj
    182
    V sodelovanju z agencijami s sedežem v Rimu (FAO, IFAD, WFP) in drugimi deležniki s področja prehrane bo med 26. in 30. majem 2024 potekal prvi Teden prehrane v Rimu (Rome Nutrition Week). Dogodek z osrednjo temo »Usklajena politika in ukrepanje za boljšo prehrano« bo poudaril pomen prehrane kot…
  • 08 Maj
    256
    Konferenca "Skupaj za zdrav življenjski slog mladih" je del aktivnosti v okviru Zagrebške deklaracije, Skupnega ukrepa PreventNCD in Nacionalnega programa Dober tek, Slovenija. Debelost ostaja edino področje, kjer globalno ne beležimo napredka glede na cilje WHO »Best-buys« za preprečevanje…
  • 22 Apr
    461
    Slovenski dan brez zavržene hrane, ki ga obeležujemo 24. aprila, je nacionalna pobuda, namenjena ozaveščanju o pomenu zmanjševanja količine zavržene hrane in odgovornega ravnanja z viri. Pobudo so prvič predstavili leta 2021, danes pa jo podpirajo številne državne institucije, nevladne organizacije…
  • 22 Apr
    438
    Letošnji Svetovni dan Zemlje, ki ga obeležujemo 22. aprila, poteka pod geslom Naša moč, naš planet in poudarja pomen prehoda na čisto energijo. Ob tej priložnosti se po vsem svetu vrstijo pobude za varovanje narave, zmanjševanje izpustov in trajnostno rabo virov. Ohranjeni ekosistemi in premišljeno…
  • 15 Apr
    445
    Raziskovalci Biotehniške fakultete in Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani so razvili postopek mlečnokislinske fermentacije za izboljšanje prehranske vrednosti grahove moke. V sodelovanju s slovenskim Mlinom Katić, ki je razvilo tehnologijo za zračno ločevanje stročnic v…
  • 14 Apr
    556
    V publikacijah Zdravje v občini se spremlja delež prekomerno prehranjenih otrok in mladostnikov med 6. in 15. letom starosti. Podatki za Slovenijo kažejo zaskrbljujoč trend – v letu 2022 je bilo takih kar 24,9 %. Zdrava in uravnotežena prehrana ima ključno vlogo pri preprečevanju prekomerne…
  • 11 Apr
    329
    14. maja bo na Inštitutu Jožef Stefan ob 13. uri potekal dogodek, kjer bodo predstavili ključne rezultate evropskega projekta PRIMA PROMEDLIFE: Novel food products for the PROmotion of MEDiterranean LIFEstyle and healthy diet. Projekt PROMEDLIFE naslavlja sodobne prehranske izzive v državah…
  • 07 Apr
    480
    Svetovna zdravstvena organizacija je leta 1950 razglasila 7. april za svetovni dan zdravja z namenom ozaveščanja o pomenu zdravja po vsem svetu. Letos je dan posvečen zdravju mater in novorojenčkov ter začenja leto dni trajajočo kampanjo Zdravi začetki, svetla prihodnost. Cilj kampanje je…
  • 26 Mar
    1227
    Nedavne ocene kažejo, da približno 880 milijonov odraslih in 159 milijonov otrok po svetu živi s prekomerno telesno maso in debelostjo. Zakaj je določanje prekomerne telesne mase in debelosti pomembno? Razumevanje teh dveh pojmov je pomembno, saj nam pomagata oceniti različna zdravstvena tveganja.…
  • 19 Mar
    452
    V Kongresnem centru Brdo bo 19.3. potekal nacionalni posvet o krepitvi odpornosti Republike Slovenije. Posvet bo ob 9.30 odprl državni sekretar za nacionalno in mednarodno varnost Vojko Volk, ob 14.30 pa ga bo sklenil premier dr. Robert Golob. Program vključuje tri panele:Prehranska varnost in…
  • 14 Mar
    492
    Ob letošnjem Svetovnem dnevu pravic potrošnikov, ki ga obeležujemo 15. marca, potrošniške organizacije po vsem svetu pozivajo k pravičnemu prehodu na trajnostno življenje. Letošnja tema poudarja, da trajnost ni le modna beseda, temveč nujen korak k boljši prihodnosti. Organizacija Consumers…
  • 14 Mar
    663
    Letos obeležujemo 18. Svetovni dan spanja, ki ga na mednarodni ravni organizira Svetovna zveza za spanje (World Sleep Society-WSS). Ne glede na napredek človeštva ostaja spanje naša nenadomestljiva preživitvena rutina, ki pa ji zaradi sodobnega načina življenja ne posvečamo dovolj pozornosti, kar…
  • 10 Mar
    447
    Pridružite se obeležitvi Dneva brez alkohola (DBA) po vsej Sloveniji. Dogodki so namenjeni spodbujanju zdravih življenjskih izbir in ozaveščanju o odgovornem odnosu do pitja alkohola. Skozi različne aktivnosti se bo osvetlilo problematiko alkohola v slovenski družbi ter predstavilo vire pomoči…
  • 05 Mar
    506
    ​Akcija "40 dni brez alkohola" letos poteka od 5. marca do 20. aprila. Gre za simbolično dejanje solidarnosti z vsemi, ki trpijo zaradi alkohola, saj je v Sloveniji zaradi tega prizadeta vsaka četrta družina. To je tudi priložnost za razmislek o lastnem odnosu do alkohola, za izboljšanje zdravja,…
  • 03 Mar
    623
    Vsako leto 4. marca obeležujemo Svetovni dan debelosti, ki spodbuja osveščanje o njenih posledicah in potrebi po celostnih rešitvah. Cilj pobude je zmanjšati stigmo, izboljšati dostop do ustreznega zdravljenja ter spodbujati politike, ki podpirajo zdravo okolje za vse. Debelost kot javnozdravstveni…
  • 25 Feb
    888
    Ta teden, od 24. februarja do 2. marca 2025, poteka Teden ozaveščanja o motnjah hranjenja, ki poudarja, da lahko motnje hranjenja prizadenejo kogarkoli, ne glede na starost, spol, etnično pripadnost ali ozadje. Po podatkih iz Združenega kraljestva trenutno z motnjo hranjenja živi vsaj 1 na 50 oseb.…
  • 21 Feb
    645
    Zaprtje je ena najpogostejših prebavnih težav sodobnega časa. Na dokazih temelječa priporočila kot prvo izbiro priporočajo spremembe življenjskega sloga ter povečan vnos prehranskih vlaknin. V Sloveniji trenutno poteka raziskava NutriPlant, katere namen je pri posameznikih z dolgotrajnim zaprtjem
  • 05 Feb
    1186
    Inštitut za nutricionistiko je razglasil najbolj inovativna živila leta 2025, ki so bila na tržišče uvedena v zadnjem letu. Osnovna cilja projekta sta ozaveščati potrošnike in jim pomagati pri prepoznavanju novih oz. izboljšanih živil in spodbujati gospodarstvo pri razvoju trajnostnih živil,…
  • 14 Jan
    1226
    Prekomeren vnos soli je eden izmed ključnih prehranskih dejavnikov, ki pomembno prispevajo k razvoju visokega krvnega tlaka. Nacionalni program o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje 2015-2025 med ključnimi cilji navaja zmanjšanje vnosa soli med prebivalci za 15 %. Z namenom ugotavljanja…
  • 13 Jan
    873
    V okviru projekta Ohranjanje naših starih sort jablan in hrušk - vzorčni model na avtohtonih sortah so bile izvedene obsežne raziskave in številne aktivnosti. Projekt Kmetijskega inštituta Slovenije je vključeval pregled starejše pomološke literature, kjer so preučili opise avtohtonih sort, analizo…
  • 20 Dec
    1131
    Božično-novoletni prazniki so čas druženja in obložene mize. V slovenski kulturi imajo prazniki poseben pomen, pogosto pa jih spremljajo okusni obroki, ki pa so pogosto tudi energijsko bogati. Kljub temu lahko praznični čas preživimo v duhu zdravega življenjskega sloga – s poudarkom na zmernosti.…
  • 16 Dec
    1955

    Por

    Por (Allium porrum L.) je priljubljena zelenjava z nežnim okusom po čebuli. Uvrščamo ga v družino lukovk (Liliaceae). Poleg pora so med lukovkami pri nas priljubljeni tudi čebula, česen, šalotka, čemaž in drobnjak. Gojene vrste pora izvirajo iz divjih vrst, ki večinoma rastejo na goratih območjih…
  • 18 Nov
    1259
    Prehrana z nizko vsebnostjo polnozrnatih žit je po raziskavi Global Burden of Disease iz leta 2017 drugi največji prehranski dejavnik tveganja za prezgodnjo smrt, kljub temu pa uživanje polnozrnatih živil po svetu še vedno ne dosega priporočil. Polnozrnata žita predstavljajo ključni del…
  • 18 Nov
    1646
    Raziskava izvedena na starejših v Švici je pokazala, da osebni zdravniki pogosto niso bili seznanjeni o pacientovem uživanju prehranskih dopolnil, kar bi potencialno lahko vplivalo na delovanje predpisanih zdravil. Rezultati študije v Švici Nova raziskava, objavljena v BMC Primary Care, poudarja…
  • 15 Nov
    958
    Po vsej Sloveniji bomo danes obeležili že 14. izvedbo Tradicionalnega slovenskega zajtrka, letos pod sloganom »Tradicionalni slovenski zajtrk – moj naj zajtrk!«. Projekt, ki je že vrsto let vpet v vzgojno-izobraževalne zavode, tokrat nima v ospredju specifičnega živila, ampak poudarja pomen…
  • 11 Nov
    1151
    Z razglasitvijo tedna slovenske hrane dajemo pomemben pečat slovenski hrani oziroma hrani iz lokalnega okolja, ozaveščamo javnost o pomenu domače pridelave in predelave hrane ter o njenem uživanju. Glavni namen razglasitve tega tedna je torej domačim pridelovalcem in predelovalcem hrane ter…
  • 11 Nov
    1446
    Inštitut za nutricionistiko je zaključil projekt NutriCare, v katerem so preučevali prehransko stanje prebivalcev domov za starejše občane (DSO) v Sloveniji. Slednji imajo zelo različne potrebe, nekateri so zelo samostojni, drugi pa potrebujejo zahtevnejšo oskrbo. V projekt, ki je potekal v obdobju…
  • 04 Nov
    1046
    Letos bo izvedena že 15. nacionalna konferenca obvladovanja sladkorne bolezni 2024 z naslovom Nadgrajujemo programe za osebe s sladkorno boleznijo, ki bo potekala v četrtek, 14. novembra 2024 na Zdravniški zbornici Slovenije, Dunajska cesta 162 v Ljubljani in na spletni aplikaciji Zoom (izbor ob…
  • 01 Nov
    1438
    Drugi november že tradicionalno obeležujemo kot svetovni dan vitamina D. Medtem ko je v obdobju poletja potrebe telesa po vitaminu D možno pokriti že s krajšo zmerno izpostavljenostjo soncu, jeseni in pozimi glavni vir tega vitamina postane prehrana. Slovenske raziskave so pokazale, da ima v…
  • 23 Okt
    3955
    Inštitut za nutricionistiko je razvil brezplačno spletno aplikacijo, ki uporabnikom omogoča takojšno pridobitev rezultatov ocene prehranskega vnosa vitamina D. Aplikacija je povsem anonimna, brez posredovanja elektronske pošte ali drugih osebnih podatkov uporabnika. Med več tisoč uporabniki testen…
  • 21 Okt
    4039
    Čičerika (Cicer arietinum L.), sodi v skupino zrnatih stročnic in je ena najstarejših in najbolj razširjenih stročnic na svetu. Leta 2022 je njena letna proizvodnja dosegla približno 18 milijonov ton (FAOSTAT 2024). Indija je največja pridelovalka čičerike na svetu, saj prispeva približno dve…
  • 17 Okt
    1350
    Pitje alkoholnih pijač poveča tveganje za najmanj osem različnih rakov V zadnjih desetletjih so raziskovalci dokazali jasno povezavo med pitjem alkoholnih pijač in nastankom raka. Mednarodna agencija za raziskovanje raka pri Svetovni zdravstveni organizaciji je na osnovi tega alkohol uvrstila v 1.…
  • 16 Okt
    1169
    Svetovna organizacija za hrano in kmetijstvo (FAO) ob Svetovnem dnevu hrane izpostavlja dostopnost, varnost, raznolikost in trajnost hrane, s ciljem zagotoviti, da vsi ljudje po svetu dobijo dovolj hrane. To vključuje vidike, kot so dostopnost, raznolikost, hranljivost, cenovna dostopnost in…
  • 15 Okt
    1225
    Označbe predpakiranih živil poleg tekstovnih informacij, pogosto vsebujejo tudi grafične elemente oz. simbole, ki potrošnikom omogočajo hitrejše prepoznavanje lastnosti izdelka. Lahko nam sporočajo tako prehranske lastnosti izdelka kot tudi druge kvalitete, ki izdelke ločijo med seboj. Eden od teh…
  • 15 Okt
    1921
    Vsako leto 16. oktobra po vsem svetu obeležujemo dan hrane. Svetovna organizacija za hrano in kmetijstvo (FAO) z letošnjim sloganom »Pravica do hrane za boljše življenje in boljšo prihodnost« poudarja pomen raznolikosti prehrane, cenovne dostopnosti, fizične dostopnosti in varnosti, kar bi moralo…
  • 09 Okt
    1209
    V zadnjih desetletjih so raziskovalci dokazali jasno povezavo med pitjem alkoholnih pijač in nastankom raka. Mednarodna agencija za raziskovanje raka pri Svetovni zdravstveni organizaciji je na podlagi tega alkohol uvrstila v 1. skupino rakotvornih snovi, to je snovi, ki so za človeka dokazano…
  • 08 Okt
    1039
    V Mariboru je 1. in 2. oktobra 2024 potekala 2. konferenca javnega zdravja z naslovom “Javno zdravje danes in jutri: na križišču ovir in priložnosti” v organizaciji Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Na konferenci so predstavili rezultate javno-zdravstvenih projektov in programov, ki si…
  • 03 Okt
    1570
    10.-13. oktobra 2024 bo v Ljubljani na Gospodarskem razstavišču potekal 54. sejem Narava zdravje. Vsebine poudarjajo pomen zdravja, zdrave prehrane, gibanja in dobrega počutja ter varovanja okolja in stika z naravo. V ospredju je zdrava, lokalno pridelana in sveža hrana. Na sejmu se predstavljajo…
  • 01 Okt
    1315
    V nedeljo, 29. septembra 2024 smo ponovno obeležili mednarodni dan ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani, s ciljem spodbuditi globalno zavedanje o tej pomembni problematiki. Medtem ko število ljudi, ki se soočajo z lakoto, narašča, vsako leto zavržemo ogromne količine užitne hrane.…
  • 30 Sep
    1304
    Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) organizira 2. nacionalno konferenco javnega zdravja, ki bo potekala 1. in 2. oktobra 2024 pod naslovom "Javno zdravje danes in jutri: Na križišču ovir in priložnosti" Cilji konference so predstaviti različne vidike varovanja zdravja, najaktualnejša…
  • 26 Sep
    1074
    Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je v sklopu Ekološkega dne EU organiziralo dogodek z osrednjim poudarkom na zmanjševanju odpadne hrane. Predstavili so motivacijski video "ZAVRZI MANJ", ki prikazuje letni načrt slovenske družine za zmanjšanje odpadne hrane. Video je del širše…
  • 10 Sep
    1247
    Raziskava, izvedena v 14-ih evropskih državah, vključno s Slovenijo, je preučevala vpliv zdravstvenih opozoril na alkoholnih pijačah na poznavanje tveganj za razvoj raka in odziv potrošnikov na tovrstna sporočila. Vključenih je bilo več kot 19.000 odraslih udeležencev, ki pijejo alkoholne pijače,…
  • 05 Sep
    1123
    Letos poteka 10 let od prve obeležitve mednarodnega Dneva FAS (fetalnega alkoholnega sindroma) v Sloveniji. Ob tem jubileju so na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje in ob podpori Ministrstva za zdravje pripravili dogodek za strokovno in drugo zainteresirano javnost, na katerem so domači in tuji…
  • 03 Sep
    2354
    Ajda je rastlina, ki že stoletja bogati slovensko kulinarično dediščino. Čeprav je njena zgodovina globoko zakoreninjena v slovenskih poljih, njeni prehranski in kulturni pomeni segajo veliko dlje, vse do območja Himalaje. Ob svetovnem dnevu ajde imamo priložnost, da poudarimo pomen te pomembne…
  • 02 Sep
    1426
    Začetek šolskega leta je idealen čas, da se osredotočimo na pomembnost zdrave in trajnostne prehrane za naše otroke. V okviru kampanje "Slovenija gre v šolo 2024" želimo spodbuditi starše, učitelje in širšo skupnost k razmisleku o tem, kako prehrana vpliva na zdravje, dobro počutje in razvoj otrok.…
  • 01 Avg
    5419
    Med prebivalci kroži mit, da sta zamrznjena zelenjava in sadje slabše kakovosti in manj zdrava. Mit ne drži, izvira pa verjetno iz pomanjkljivih praks zamrzovanja živil v preteklosti. Zamrzovanje danes velja za izredno primeren način shranjevanja sadja in zelenjave, saj na ta način bistveno…
  • 29 Jul
    2580
    Izpostavljenost alkoholu pred rojstvom je pomemben dejavnik tveganja za otrokovo zdravje in dobrobit v življenju. Alkohol moti ​​razvoj vseh otrokovih telesnih organov in sistemov, vključno srca, ledvic in pljuč, najbolj ranljivi pa so možgani, ki se razvijajo skozi celo nosečnost, kar ima za…
  • 23 Jul
    1817
    Društvo bolnikov s celiakijo - Celiac Slovenija je izdal priročnik "Živeti s celiakijo" namenjen bolnikom s celiakijo in njihovim družinam, ter ponuja celovit vpogled v to kronično avtoimunsko bolezen. Priročnik so pripravili strokovnjaki s področja prehrane in zdravljenja celiakije. Priročnik…
  • 23 Jul
    1610
    Samo s potenjem lahko v vročih poletnih dneh na dan izgubimo liter tekočine. To je treba nadomestiti, saj je nujna za delovanje in ohlajanje telesa – kar 60 odstotkov telesa namreč sestavlja voda. Na dan naj bi povprečen odrasel človek zaužil med dvema in tremi litri tekočine, približno tretjino jo…
  • 18 Jul
    1658
    Poleti so zaradi visokih temperatur pogostejše zastrupitve s hrano, zlasti zaradi napačnega ravnanja s hitro pokvarljivimi živili, kot so meso, ki se uživa surovo, denimo tatarski biftek, suši, carpaccio. Vir zastrupitev so tudi mehki siri in mlečni izdelki iz nepasteriziranega mleka, pa tudi…
  • 11 Jul
    1787
    Program "Skupaj za zdravje" je usmerjen v promocijo zdravega življenjskega sloga med odraslimi prebivalci Slovenije. Cilj programa je integrirano preprečevanje kroničnih bolezni in zmanjševanje neenakosti v zdravju. Program je brezplačen za vse, ki imajo urejeno osnovno zdravstveno zavarovanje, in…
  • 11 Jun
    1633
    Ministrstvo za zdravje in Evropsko zavezništvo na področju alkoholne politike (Eurocare) organizirata 10. evropsko konferenco o alkoholni politiki z naslovom »Challenging BigIndustry Narratives (Alcohol, Tobacco, Unhealthy Food and Drinks: Population Measuresand Policies)«, ki bo potekala 27. in…
  • 07 Jun
    1872
    Alkopopsi so mešane alkoholne pijače, kot so koktajl, radler, mišmaš, ki mladim odpirajo vrata v svet pitja alkohola. Proizvajalci si prizadevajo prodati idejo o svobodi in užitku, v resnici pa prodajajo preveč družbeno sprejemljivo psihoaktivno snov (drogo), ki nagovarja predvsem mlad(oletn)e.
  • 07 Jun
    1606
    Dan pred svetovnim dnevom varnosti hrane se je v okviru kampanje Safe2Eat 2024 odvil dogodek, kjer so se dr. Urška Blaznik z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), dr. Mira Kos Skubic z Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) in Jernej Ogrin, mag. inženir prehrane…
  • 04 Jun
    1509
    Vabljeni na strokovni posvet "Iz kje izhajajo prednosti lokalne ekološke hrane za zdravje in uspešen razvoj otrok & pristopi za večjo vključevanje na jedilnike v vrtcih in šolah", ki bo potekal 11. junija 2024 ob 9.00 na Pedagoški fakulteti v Ljubljani. Dogodek organizira Zveza društev ekoloških…
  • 28 Maj
    1956
    Vabljeni na 6. konferenco varnosti hrane 2024, ki bo potekala 7. junija od 8:00 do 16:00 na lokaciji Državnega sveta Republike Slovenije, Šubičeva ulica 4, Ljubljana. Letošnji dogodek, pod sloganom "Varnost živil: Pripravimo se na nepričakovano", se bo osredotočil na ključne izzive varnosti živil v…
  • 20 Maj
    1722
    Vedno bolj se zavedamo, da brez čebel in divjih opraševalcev danes ne bi mogli uživati v raznolikosti in polnosti okusov na naših krožnikih, v bogastvu spomladanskih travnikov in narave v vsej njeni pestrosti. Verjamemo, da je k temu pripomogel tudi svetovni dan čebel, ki ga je na pobudo Čebelarske…
  • 20 Maj
    1747
    Evropska agencija za varnost hrane (EFSA) in njeni partnerji v državah članicah EU so na podlagi uspešne kampanje v preteklih treh letih, Slovenija v njej sodeluje od lani, tudi v letošnjem letu začeli s kampanjo Safe2Eat 2024. Kampanja, prej znana pod imenom #EUChooseSafeFood, v svoji prenovljeni…
  • 15 Maj
    2073
    Nacionalni inštitut za javno zdravje opozarja na pomembna javnozdravstvena tveganja, ki so povezana z uporabo konoplje. V zadnjem času se namreč vrstijo številne izjave in sporočila, ki prikazujejo uporabo konoplje kot normalizirano vedenje in ne kot zdravstveno tveganje. Njena uporaba zaradi…
  • 15 Maj
    1727
    22. in 23. maja 2024 bo potekala Konferenca »Skupaj za zdrav življenjski slog«, posvečena promociji zdravega življenjskega sloga. Dogodek bo združil strokovnjake iz različnih področij, ki bodo delili svoje znanje in izkušnje s področja življenjskega sloga. Datum in lokacija:22. maj 2024: UHotel,…
  • 29 Apr
    1875
    V družbi prevladuje sprejemajoč odnos do alkohola; ta je pogost spremljevalec družabnih dogodkov in pomembnih mejnikov v življenju. Alkohol je v Sloveniji najbolj razširjena droga, po kateri vsaj občasno poseže večina odraslih prebivalcev. Slovenija je po porabi alkohola vseskozi nad povprečjem…
  • 24 Apr
    1933
    24. april že četrto leto zapored zaznamuje dan, posvečen problematiki zavržene hrane. Glavni cilj aktivnosti, ki potekajo na ta dan, je posameznike spodbuditi k zmanjševanju in preprečevanju nastajanja zavržene hrane. Predstavljene so tudi številne možnosti za uporabo živil, ki sicer pogosto…
  • 17 Apr
    3242
    Ajda je skromna rastlina, ki uspeva na skromnejših tleh, ne potrebuje škropljenja s pesticidi in herbicidi, saj sintetizira snovi s katerimi se brani pred škodljivci in zavira kaljenje in rast plevelov, zato je primerna za ekološko pridelavo. V Sloveniji poznamo navadno ajdo že približno 600 let,…
  • 09 Apr
    1948
    Letos bo potekal že četrti slovenski dan brez zavržene hrane, ki ga obeležujemo 24. aprila. Na ta dan bo zato izveden posvet »Spoštujmo hrano, spoštujmo planet«, ki bo potekal med 8.30 in 15.30, v Hiši Evropske unije, Dunajska c. 20, Ljubljana. Posvet je namenjen vsem deležnikom v verigi preskrbe s…
  • 05 Apr
    2204
    Vsako leto 7. aprila obeležujemo Svetovni dan zdravja, ki poteka pod okriljem Svetovne zdravstvene organizacije. Letošnji svetovni dan zdravja poteka pod sloganom »Moje zdravje, moja pravica«. Letošnja tema zagovarja pomembnost pravice, da ima kdorkoli in kjerkoli dostop do kakovostnih zdravstvenih…
  • 05 Apr
    1779
    Glede na pomembno vlogo različnih medijev pri obveščanju potrošnika, so bile že v preteklosti kuharske oddaje večkrat predlagane kot eden od možnih kanalov množičnega komuniciranja s potrošniki. Tudi glede spodbujanja sprememb vedenja na področju varnega ravnanja s hrano doma. Predhodne tuje…
  • 27 Mar
    3569
    Sindrom relativnega energijskega pomanjkanja (RED-S) je motnja, ki se pojavlja v športu. Čeprav je v zadnjem času na tem področju večji poudarek, se simptome RED-S pogosto spregleda. RED-S namreč vpliva na številne funkcije telesa in ima lahko tako kratkoročne kot dolgoročne posledice na zdravje in…
  • 22 Mar
    1929
    Danes je Svetovni dan voda, ki vsako leto poteka 22. marca pod okriljem Združenih narodov. Ob tem dnevu se osredotočamo na večkrat spregledano realnost: voda ni le vir življenja temveč tudi temelj miru po svetu. Letošnji slogan Svetovnega dneva voda je »Voda in mir«, ki poudarja pomen vode ne le…
  • 15 Mar
    2601
    V strategiji Od vil do vilic, objavljeni leta 2020, se je Evropska komisija zavezala, da bo do konca leta 2022 predlagala usklajeno obvezno poenostavljeno označevanje hranilne sestave živil. Ta odločitev je bila do nadaljnjega prestavljena, saj ni bilo možno doseči konsenza o sprejemljivem sistemu.…
  • 15 Mar
    1664
    Svetovni dan pravic potrošnikov obeležujemo 15. marca od leta 1983 dalje. Na ta dan leta 1962 je John F. Kennedy kot prvi svetovni voditelj v kongresu izpostavil vprašanje pravic potrošnikov. Na področju hrane je naša pravica, da nam je zagotovljena varna hrana ter da smo o lastnostih hrane…
  • 11 Mar
    1866
    Ni vse zlato, kar se sveti. Energijske pijače so povezane s tveganjem za prekomerno telesno maso, s sladkorno boleznijo tipa 2 in s propadanjem zob. Inšitut za nutricionistiko z Ministrstvom za zdravje, s številnimi drugimi strokovnimi, športnimi in mladinskimi organizacijami ta teden nadaljujemo z…
  • 04 Mar
    2255
    Ob svetovnem dnevu debelosti Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) spodbuja k praktičnim rešitvam za pomoč ljudem pri doseganju in vzdrževanju zdrave telesne mase, izvajanju ustreznega zdravljenja ter zmanjševanju obsega debelosti. Študija, ki je bila pred dnevi objavljena v reviji The Lancet,…
  • 22 Feb
    1905
    EUFIC – European Food Information Council je v okviru programa Evropske Unije EU4Health izvedel študijo o zavrženi hrani v gospodinjstvih v osmih EU članicah, vključno s Slovenijo. Spletna anketa je bila izvedena na 500 gospodinjstvih v Avstriji, Franciji, Grčiji, Madžarski, na Irskem, Poljskem,…
  • 16 Feb
    2058
    V Sloveniji alkohol predstavlja velik javnozdravstveni problem, saj spada med najbolj razširjene psihoaktivne snovi. Alkohol ima številne negativne posledice tako za zdravje kot za življenje posameznikov in njihovih bližnjih. Po količini popitega alkohola na prebivalca se v Sloveniji uvrščamo med…
  • 31 Jan
    2702
    Inštitut za nutricionistiko je razglasil najbolj inovativna živila leta 2024, ki so bila na tržišče uvedena v zadnjem letu. Osnovna cilja projekta sta ozaveščati potrošnike, da bi lažje prepoznali nova oz. izboljšana živila in spodbujati gospodarstvo pri razvoju trajnostnih živil, predvsem takšnih…
  • 16 Jan
    2347
    Ministrstvo za zdravje RS je 16. januarja 2024 objavilo predlog Uredbe o uporabi znaka »Dobra izbira« za lažje prepoznavanje živila z ugodno prehransko sestavo. Uredba je v javni razpravi do 15. februarja 2024, komentarje pa je možno oddati preko portala eUprava. Simboli na živilih lahko podpirajo…
  • 08 Jan
    2496
    Najbolj kakovostna hrana je lokalnega izvora, ker ne prepotuje dolgih razdalj in ima številne prednosti. Slovenija ima raznovrstno in dobro ohranjeno naravno okolje, kjer je mogoče pridelati izjemno kakovostno lokalno hrano. Lokalna pridelava hrane pomeni manj pesticidov, dokazano manj…
  • 21 Dec
    2090
    Fermentirana živila so od nekdaj del evropskih prehranskih navad in imajo pomembno vlogo zaradi številnih koristi, ki jih prinašajo k prehrani, trajnosti, inovacijam in kulturni dediščini. V prihodnjih desetletjih bo poudarek na teh živilih še večji, saj imajo velik potencial za izboljšanje zdravja…
  • 18 Dec
    1953
    Raziskava, ki je bila izvedena v okviru programa Veš kaj piješ? – Podpora prebivalcem za zmanjševanje tvegane rabe alkohola z mobilno aplikacijo, ki ga sofinancira Ministrstvo za zdravje, je pokazala, da lahko uporaba mobilne aplikacije, inovativnega kanala za obveščanje uporabnikov o tveganjih,…
  • 15 Dec
    57489
    Granatno jabolko (Punica granatum) izvira in Azije, natančneje iz Perzije (današnjega Irana), od koder se je razširilo po celem svetu. Danes so največje pridelovalke granatnih jabolk Francija, Španija, Izrael, Amerika in Azija, uspeva pa tudi v slovenskem Primorju. Njegova kultivacija se je začela…
  • 14 Dec
    1895
    Pred leti uvedeno obvezno označevanje predpakiranih (procesiranih) živil s podatki o hranilni vrednosti potrošnikom resda omogoča dostop do informacij o hranilni sestavi živil, a izkušnje kažejo, da jih potrošniki zaradi zapletenosti ter pomanjkanja znanja in časa pogosto ne preverjajo. Še več,…
  • 11 Dec
    9796
    Navadni oreh (Juglans regia) je listnato drevo, ki lahko zrase do višine 20 m, ponekod tudi do 25 m, premer krošnje pa lahko preseže 15 metrov. Rast se ustavi po približno 60 – 80 letih, doseže lahko starost do 160 let. Oreh naj bi izviral iz Himalaje od koder se je v razširil na območje srednje…
  • 24 Nov
    5767
    Rastlinska olja so pomemben del pestre in uravnotežene prehrane. Pridobivajo se iz različnih delov rastlin, večinoma pa iz semen. Izjema je oljka, kjer se olje pridobiva iz plodov. Tudi zato se oljčno olje zelo razlikuje od večine drugih rastlinskih olj. Z biološkega vidika so olja vir energije in…
  • 22 Nov
    3400
    Inštitut za nutricionistiko je v ugledni reviji Frontiers in nutrition objavil rezultate raziskave Nutri-D, v kateri je preučeval dejavnike, povezane s pomanjkanjem vitamina D pri odraslih prebivalcih Slovenije. Raziskavo so izvajali več let in vključili 292 odraslih, ki niso uživali prehranskih…
  • 17 Nov
    2514
    V Sloveniji letos že trinajstič vsak tretji petek v mesecu novembru obeležujemo Dan slovenske hrane, ki ga šole in vrtci tradicionalno obeležijo s slovenskim zajtrkom. Slogan letošnjega Tradicionalnega slovenskega zajtrka, katerega namen je pomagati pri osveščanju in predajanju ključnih sporočil ob…
  • 15 Nov
    7570
    Polnozrnata žita imajo pomembno vlogo, ne le v zdravi prehrani, temveč tudi v trajnostnem načinu pridelave hrane in prehranjevanja. Študije namreč kažejo, da polnozrnata žita pomagajo ohranjati vodne vire, zmanjšajo zavržke hrane ter podpirajo boljšo izrabo kmetijskih zemljišč ter kakovost tal.…
  • 13 Nov
    2108
    Dan za jabolka s sloganom »Najboljša ne padejo daleč od drevesa« je odlična priložnost za promocijo lokalnih, slovenskih jabolk. V okviru promocijske kampanje Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v sodelovanju s slovenskimi pridelovalci in predelovalci sadja organizira poseben dogodek,…
  • 10 Nov
    2492
    Tradicionalni slovenski zajtrk in dan slovenske hrane sta v več kot desetletju obeleževanja presegla pričakovanja sodelujočih. Z željo spodbuditi odgovorno prehransko verigo od njive do krožnika so stanovske organizacije kmetov, zadrug in čebelarjev pred letom dni na Vlado Republike Slovenije…
  • 02 Nov
    2387
    Drugi november obeležujemo kot svetovni dan vitamina D, s ciljem zmanjševati pomanjkanje tega za zdravje zelo pomembnega vitamina. Vitamin D je ključen za normalno delovanje človeškega telesa. Dobro je poznano, da je pomemben za zdravje okostja, precej manj pa je javnosti znano, da je ključen tudi…
  • 01 Nov
    5757
    Z mobilno aplikacija Veškajješ lahko preverite tudi, kako kalorične so alkoholne pijače, saj tega podatka na večini embalaž ne boste našli. Druženja s prijatelji in družino so pomemben del našega življenja. Vendar je njihov (pre)pogosti spremljevalec tudi alkohol. O varnem pitju alkohola ne moremo…
  • 18 Okt
    2041
    Ministrstvo za zdravje, Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje, Nacionalni inštitut za javno zdravje, Sekcija za primarno pediatrijo, Sekcija za šolsko, študentsko in adolescentno medicino, Fakulteta za šport, Inštitut za nutricionistiko, Olimpijski komite Slovenije ̶ Združenje športnih zvez,…
  • 17 Okt
    1775
    Vljudno vabljeni na 14. Nacionalno konferenco obvladovanja sladkorne bolezni 2023 – Zdravje na daljavo – pomoč digitalnih pristopov na področju slakdorne bolezni, ki bo v torek, 14. novembra 2023, v Ljubljani, Zdravniška zbornica Slovenije, Dunajska cesta 162. Udeležba je brezplačna. Prijave na…