• 25 Maj
    226
    Svetovna zdravstvena organizacija (v nadaljevanju SZO, angl. WHO) je na osnovi sistematičnega pregleda razpoložljivih znanstvenih dokazov izdala nova priporočila, v katerih odsvetujejo uporabo intenzivnih sladil (non-sugar sweeteners) za dolgoročno uravnavanje telesne mase. Sistematični pregled…
  • 24 Maj
    43
    Generalna skupščina Združenih narodov je 7. junij razglasila za Svetovni dan varnosti hrane, ki ga obeležujemo petič. Letošnjemu dogodku se pridružuje tudi 60. obletnica delovanja Komisije Codex Alimentarius, ki poteka pod sloganom »Živilski standardi rešujejo življenja«. Svetovni dan varnosti…
  • 18 Maj
    142
    Pomemben doprinos k prepoznavnosti slovenskega čebelarskega znanja in ozaveščanju svetovne javnosti o pomenu čebel je Slovenija dosegla z razglasitvijo svetovnega dne čebel. Leta 2017 je Generalna skupščina Organizacije Združenih narodov (OZN) na pobudo Čebelarske zveze Slovenije, s pomočjo…
  • 15 Maj
    113
    V petek, 2. junija 2023 bo v Grand Hotelu Union, Ljubljana, potekala 8. nacionalna konferenca o trajnostnem upravljanju z viri skupnosti z naslovom: "Podnebni meni za lokalno skupnost". Trajnostna oskrba s hrano je osnova suverenosti in odpornosti vsake skupnosti, hkrati pa eden najmočnejših…
  • 09 Maj
    118
    Organizacija Združenih narodov (OZN) je 12. maj razglasila za mednarodni dan zdravja rastlin. Glavni namen je ozaveščanje svetovne javnosti o pomenu zdravih rastlin, ki so osnovni pogoj za življenje, delovanje ekosistemov ter zagotavljanje zadostne in varne hrane. Bolezni in škodljivci rastlin…
  • 08 Maj
    17049
    Jagode skupaj z malinami, ribezom in borovnicami uvrščamo v skupino jagodičastega sadja ali jagodičevja, medtem ko gozdne jagode (Fragaria vesca) uvrščamo tudi med gozdne sadeže. Poznamo namreč več vrst jagod - med najbolj znanimi je vrtna jagoda, ki jo z latinskim imenom označujemo kot…
  • 05 Maj
    243
    S puberteto mladostniki vstopijo v eno najbolj intenzivnih obdobij rasti in razvoja, ko se sproži kaskada hormonskih sprememb in nastopi vidna preobrazba njihovega fizičnega telesa. Posledično pride tudi do spremenjenih potreb po energiji in posameznih makrohranilih. Ohranjanje energijskega in…
  • 21 Apr
    200
    Vlada RS je na seji 13. aprila sprejela Sklep o razglasitvi slovenskega dne brez zavržene hrane, ki ga bomo, kot že pretekli dve leti, obeleževali 24. aprila. Na ta dan bodo vsako leto potekale različne aktivnosti, povezane s preprečevanjem izgub hrane in odpadne hrane. 24. april je že 3 leta…
  • 13 Apr
    8209
    Brokoli (znanstveno ime Brassica oleracea var. italica) je rastlina, ki se uživa kot zelenjava ter tako kot cvetača spada v družino križnic. Beseda brokoli izhaja iz italijanske besede »broccolo«, kar pomeni »cvetoči greben zelja«. Na prvi pogled je podoben cvetači, le da je glava običajno temno…
  • 10 Apr
    10443
    Kuhinjska sol je mešanica natrija in klorida, ki se v gospodinjstvu in živilski industriji uporablja kot ojačevalec okusa, stabilizator in konzervans. Človeško telo za normalno delovanje (živčevja, mišic in ionskega ravnotežja) potrebuje izjemno majhno količino natrija, veliko manjšo, kot jo večina…
  • 07 Apr
    815
    Pogosto v teh prazničnih dneh uživamo meso in mesne izdelke, pirhe (pobarvana jajca), potico, kruh in hren. V povprečju zaužijemo preveč energijsko bogate, slane, sladke in mastne hrane. Zato je še posebej pomembno, da se zavedamo, da ni vsak dan praznik in da nekatera živila neugodno vplivajo na…
  • 07 Apr
    204
    Sheme kakovosti živil lahko pomembno vplivajo na potrošnikovo izbiro živil. Potrošnike se o njih informira preko označb živil, predstavljajo pa lahko različne atribute živila, od načina pridelave do izvora sestavin in trajnosti. Ponudniki lahko označevanje sheme kakovosti uporabljajo na svojih…
  • 06 Apr
    230
    Vsako leto 7. aprila Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) proslavi obletnico svoje ustanovitve s svetovnim dnevom zdravja. Letošnji dan bo še zlasti poseben, saj SZO obeležuje svojo 75. obletnico in, s sloganom »Zdravje za vse«, začenja enoletno kampanjo, v kateri bodo moči združile države…
  • 21 Mar
    404
    Svetovni dan voda obeležujemo vsako leto 22. marca, od leta 1992, ko je bil izbran na konferenci Združenih narodov o okolju in razvoju v brazilskem mestu Rio de Janeiro. Njegov namen je ozaveščanje o pomenu pitne vode ter trajnostne rabe vodonosnikov. Svetovni dan voda vsako leto osvetljuje pomen…
  • 20 Mar
    485
    Energijske pijače so povezane z vrsto zdravstvenih težav in tveganih vedenj pri otrocih in mladostnikih Inštitut za nutricionistiko skupaj z Ministrstvom za zdravje, zdravstveno, prehransko in športno stroko, ob podpori nevladnih organizacij, ki se ukvarjajo z zdravjem mladih, opozarjamo, da…
  • 15 Mar
    224
    Svetovni dan pravic potrošnikov obeležujemo 15. marca od leta 1983 dalje. Pomembno je, da se kot potrošniki zavedamo svojih pravic, pa tudi odgovornosti. Svetovni dan pravic potrošnikov obeležujemo 15. marca od leta 1983 dalje. Na ta dan leta 1962 je John F. Kennedy kot prvi svetovni voditelj v…
  • 15 Mar
    6338
    Pomlad je čas, ko v gozdu zadiši po čemažu. Pri nabiranju moramo biti previdni, da ga ne zamenjamo za jesenski podlesek ali šmarnico. Zaradi svoje arome in okusa je cenjen v kulinariki, saj ponuja veliko možnosti za ustvarjanje. Pri nekaterih je celo bolj priljubljen kot česen. Iz njega izdelujemo…
  • 03 Mar
    691
    Debelost je kronična bolezen sodobnega časa za katero je značilno čezmerno kopičenje maščevja v telesu, kar je posledično povezano tudi z večjim tveganjem za pojav sladkorne bolezni tipa 2, bolezni srca in ožilja, bolezni kostno mišičnega sistema in drugih bolezni. K nastanku pomembno prispeva…
  • 03 Mar
    1056
    Eden od Nasvetov za manj zavržene hrane je tudi poraba ostankov obrokov, kar pogosto vključuje njihovo pogrevanje. Pogrevanje hrane je prav tako pomembno kadar se želimo posluževati pred-pripravljanju obrokov oz. t.i. »meal-prepu«. Pogrevanje hrane je smotrno, vendar to ni le ponovno segrevanje…
  • 27 Feb
    267
    Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje že šesto leto aktivno sodelujejo v akciji 40 dni brez alkohola, s skupnim ciljem: Vzpostaviti odgovoren odnos do pitja alkohola v slovenski družbi. Letošnje geslo akcije je »Beseda zdravi«, trajala bo od 22. februarja do 8. aprila 2023. Tokrat pozornost…
  • 22 Feb
    330
    Ministrica Irena Šinko je z generalno direktorico Direktorata za hrano Ano Le Marechal na novinarski konferenci predstavila novo spletno mesto in spletno orodje za spremljanje nabora cen prehranskih proizvodov. Poudarila je pomen informiranosti potrošnikov in možnost izbire pri nakupovanju živil.…
  • 14 Feb
    1114
    Prehranska dopolnila so namenjena dopolnjevanju prehrane pri izboljševanju primanjkljajev določenih hranil, vzdrževanju zadostnega vnosa določenih hranil ali pri podpori določenih fizioloških funkcij. Gre za izdelke v odmerjenih majhnih količinskih enotah – predvsem v obliki tablet, kapsul, pastil,…
  • 13 Feb
    664
    Hranjenje z izgubo nadzora (angl. binge-eating) opisujemo kot obliko motenega prehranjevalnega vedenja. Zanjo so značilni neustrezni vzorci vedenja, z epizodami prenajedanja in izgubo nadzora nad hranjenjem, s posledičnim občutkom čustvene stiske. Zaradi teh značilnosti nekateri menijo, da…
  • 02 Feb
    937
    Emulgatorji so aditivi za živila, ki se uporabljajo kot pomoč pri mešanju dveh snovi, ki se sicer ne mešata (npr. olje in voda). Emulgatorji so sestavljeni iz hidrofilne glave, ki veže polarni del (npr. vodo) in lipofilnega repa, ki veže nepolarni del (npr. maščobo). Ko emulgator dodamo tekočinam,…
  • 25 Jan
    1065
    Inštitut za nutricionistiko je razglasil najbolj inovativna živila leta 2023, ki so bila na tržišče uvedena v zadnjem letu. Nagrade so prejeli Don Don za polnozrnati kruh z lanom, Spar Slovenija za droženi kruh s semeni, MVP skodelico s piščancem in Time Out skodelico, Ljubljanske mlekarne za MU…
  • 23 Jan
    1081
    Mandarina (Citrus reticulata) je ena izmed, zgodovinsko gledano, prvih gojenih vrst citrusov, skupaj s citrono in pomelom. Takšno ime je dobila zaradi kitajskega porekla in sicer po mandarinih – kitajskih uradnikih, prav zato naj bi ta nov sadež, ki je bil plemenit kot mandarini, nosil takšno ime.…
  • 11 Jan
    387
    Neuravnotežena prehrana je med najpomembnejšimi dejavniki tveganja za nastanek bolezni srca in ožilja. A izziv je v pestrem izboru izbrati zdravju koristnejša živila, saj podjetja najbolj agresivno promovirajo predvsem tista z manj ugodno hranilno sestavo. Pred leti uvedeno obvezno označevanje…
  • 09 Jan
    517
    Za nami je dober mesec različnih priložnosti, ki so jih številni Slovenci izkoristili za povečano pitje alkoholnih pijač. Začelo se je z martinovanjem, ki se je prevesilo v veseli december in končalo s praznovanjem vstopa v leto 2023. Slovenci smo namreč narod, ki vse pomembne življenjske dogodke,…
  • 06 Jan
    705
    Generalna skupščina Organizacije Združenih narodov je marca 2021, na pobudo Indije in Nigerije ter s podporo Agencije Združenih narodov za hrano in kmetijstvo (angleško Food and Agriculture Organization - FAO) in drugih držav iz vsega sveta, leto 2023 razglasila za mednarodno leto prosa. Na sedežu…
  • 03 Jan
    772
    Inštitut za nutricionistiko je razvil brezplačno spletno aplikacijo, ki uporabnikom omogoča takojšno pridobitev rezultatov ocene prehranskega vnosa vitamina D. Aplikacija je povsem anonimna, brez posredovanja elektronske pošte ali drugih osebnih podatkov uporabnika. Med več tisoč uporabniki testen…
  • 14 Dec
    1546
    Probiotiki so živi mikroorganizmi, ki dodani v zadostnem številu, ugodno delujejo na zdravje človeka. Probiotiki niso novost, saj so fermentirani hrani pripisovali zdravju koristne učinke že pred tisočletji, relativno nova pa so spoznanja, da so z ugodnimi učinki na zdravje povezani prav…
  • 13 Dec
    3572
    Prvoten pomen naravnega ali biološkega kisanja je bil konzerviranje živil in s tem podaljšanje njihove obstojnosti, v današnjem času pa sta kislo zelje in repa v prehrani zaželena tudi zaradi karakteristične arome in okusa ter prehranske vrednosti. Zaradi vsebovanih hranil kislo zelje in repa…
  • 09 Dec
    1485
    Vlada Republike Slovenije se je dne 1.12.2022 seznanila z ustanovitvijo in imenovanjem članov Strateškega sveta za prehrano. Ta bo pripravljal predloge in strokovne usmeritve za predsednika vlade za posodobitev nacionalnih prehranskih smernic, ki bodo sledile sodobnim zdravstvenim spoznanjem in…
  • 07 Dec
    1306
    Poimenovanje sladkega krompirja izvira iz angleškega govornega področja (»sweet potato«). Sladki krompir (Ipomoea batatas) uvrščamo v družino slakovk (Convolvulaceae). Kljub podobnosti, ni v sorodu z navadnim krompirjem (Solanum tuberosum). Uporabljamo podzemne koreninske gomolje, ki so lahko…
  • 05 Dec
    277
    Na Brdu pri Kranju je potekala nacionalna konferenca z naslovom »Zdrava povezava – Združujemo moči za zdravje ljudi.« Namen konference je bil predstavitev širši javnosti in deležnikom s področja javnega zdravja sofinancirane programe in primere dobrih praks, ki so se v njih razvili. Na konferenci…
  • 25 Nov
    1276
    Rastlinska olja so pomemben del pestre in uravnotežene prehrane. Pridobivajo se iz različnih delov rastlin, večinoma pa iz semen. Izjema je oljka, kjer se olje pridobiva iz plodov. Tudi zato se oljčno olje zelo razlikuje od večine drugih rastlinskih olj. Z biološkega vidika so olja vir energije in…
  • 24 Nov
    295
    Ob svetovnem dnevu oljke bo 25. novembra 2022, v Kopru v organizaciji Inštituta za oljarstvo, Znanstveno raziskovalnega središča Koper, potekal tematski dogodek, v okviru katerega bo tudi okrogla miza o ukrepih za trajnostno oljkarstvo v Sloveniji. Dogodek se bo zaključil s podelitvijo nagrad…
  • 23 Nov
    1892
    Kurkuma je tradicionalna indijska začimba, uprašena, značilno rumena korenina rastline Curcuma longa. V zadnjem času kurkumo ali njeno aktivno snov kurkumin pogosto najdemo tudi kot sestavino prehranskih dopolnil. Po več poročilih o hepatitisu (vnetju jeter) v Italiji in Franciji kot posledici…
  • 21 Nov
    836
    Sliva sodi med koščičasto sadno drevje, spada v družino Rožnic (Rosaceae), kamor sodijo tudi marelice, češnje, breskve itd. Že v 1. stol. je rimski pisec Plinij starejši opisal 12 sort sliv. Danes jih poznamo preko 2.500 sort, ki so prilagojene na zelo različne klimatske razmere. V Evropi jo gojimo…
  • 18 Nov
    377
    18. novembra praznujemo Dan slovenske hrane in letos že dvanajsti Tradicionalni slovenski zajtrk. Tudi letošnji Tradicionalni slovenski zajtrk naj za otroke postane poseben praznik. Osrednja tema, ki jo tokrat izpostavljamo, je mleko in mlečni izdelki. K temu spodbujamo tudi z letošnjim sloganom…
  • 15 Nov
    586
    Mednarodni dan polnozrnatih žit letos obeležujemo 15. novembra, njegov namen pa je ozaveščanje prebivalcev o pomembnosti uživanja polnozrnatih žit. Redno vključevanje polnozrnatih žit v prehrano je med drugim pomembno za ustrezen prehranski vnos prehranske vlaknine, ki ima številne dokazane ugodne…
  • 14 Nov
    396
    Na letošnji, že 13. nacionalni konferenci o sladkorni bolezni izpostavljamo, kako je za čimbolj normalno življenje osebe s sladkorno boleznijo pomembno, da ima na voljo verodostojne, razumljive informacije, ter da ga podpiramo pri razvoju veščin, s katerimi življenje s sladkorno boleznijo teče…
  • 14 Nov
    384
    Alkohol pije več kot dve milijardi ljudi po vsem svetu, največjo porabo alkohola na prebivalca pa ima Evropska regija. Leta 2016 je zaradi rabe alkohola umrlo približno 3 milijone ljudi po vsem svetu, kar predstavlja 5,3 odstotke vseh smrti. Tudi v Sloveniji pitje alkohola predstavlja resen…
  • 09 Nov
    693
    Pitje alkohola med mladostniki upada, a je še vedno nad povprečjem. Alkoholne pijače je, po podatkih raziskave CINDI - Z zdravjem povezan vedenjski slog 2020, ki jo izvajajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), v preteklem letu vsaj enkrat pilo kar 79 % odraslih prebivalcev Slovenije.…
  • 31 Okt
    8789
    Izzive pogostega pomanjkanja vitamina D v Sloveniji naslavlja državni raziskovalni projekt Nutri-D, v okviru katerega se med drugim podrobneje raziskuje različne dejavnike tveganja za pomanjkanje. Za potrebe izvedbe projekta je bilo razvito tudi orodje, ki je bistveno poenostavilo ocenjevanje…
  • 26 Okt
    1062
    Na trgovskih policah je množica izdelkov, tudi sadja, ki potrošnika s pomočjo različnih oznak nagovarja, da gre za živila iz naše bližine. Da bi potrošniki lažje prepoznali kakovostno hrano slovenskih pridelovalcev, je bila vzpostavljena nacionalna shema kakovosti, imenovana »izbrana kakovost«. Ta…
  • 26 Okt
    517
    V okviru projekta »Moja izbira = Veš, kaj ješ izbira!«, ki ga financira Ministrstvo za zdravje, si prizadevajo, da bi prodajni avtomati služili ohranjanju zdravja njihovih uporabnikov.Fakultete, zdravstvene in socialnovarstvene ustanove bi morale predstavljati zgled pri ponudbi hrane v prodajnih…
  • 16 Okt
    471
    Vsako leto 16. oktobra po vsem svetu obeležujemo dan hrane. Svetovna organizacija za hrano in kmetijstvo (FAO) ob letošnjem svetovnem dnevu hrane izpostavlja nepredvidljive dogodke, ki vplivajo na svetovno prehransko varnost s sloganom »Nihče naj ne ostane lačen« (»Leave NO ONE behind«). Priča smo…
  • 29 Sep
    454
    Vlada je potrdila Strateški načrt skupne kmetijske politike 2023–2027 (SN SKP 2023–2027) za Slovenijo. Gre za ključni strateški dokument kmetijske politike, s katerim bo Slovenija v naslednjem programskem obdobju zagotovila dolgoročno prehransko varnost, zeleni preboj in trajnostni razvoj…
  • 26 Sep
    550
    Na predlog Argentine ob podpori Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO) je Generalna skupščina Združenih narodov razglasila 29. september za Mednarodni dan ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani. Ta dan letos obeležujemo že tretjič. Zmanjševanje izgub hrane in njenih…
  • 20 Sep
    471
    Od 27. do 29. septembra 2022 bo v ljubljanskem Cankarjevem domu potekal že 21. Festival za tretje življenjsko obdobje, največja tovrstna prireditev za starejše v Evropi, ki je od samega začetka posvečen aktivnemu staranju, izboljšanju kakovosti življenja starejših in uresničevanju solidarnosti med…
  • 09 Sep
    438
    6. letna znanstvena in strokovna konferenca z mednarodno udeležbo "Zdravje otrok in mladostnikov” Fakultete za vede o zdravju Univerze na Primorskem bo pod častnim pokroviteljstvom Zveze prijateljev mladine Slovenije potekala 16. septembra 2022 v Grand hotelu Portorož. V primeru nepredvidljivih…
  • 09 Sep
    564
    9. september je mednarodni dan ozaveščanja o posledicah izpostavljenosti otroka alkoholu pred rojstvom (Dan FASD). Zavedanje, da pitje pijač, ki vsebujejo alkohol, pred zanositvijo in med nosečnostjo lahko škodi zdravju in dobrobiti potomcev, je še zlasti pomembno med mladimi, saj bodo nekoč…
  • 01 Sep
    1431
    Otroci so veseli, če lahko s svojimi starši soustvarjajo v kuhinji. Navkljub temu, da je pri njihovem ustvarjanju kuhinja pogosto »ustvarjalno« urejena, je pomembno, da jim tovrstne izzive, kot starši omogočimo. V nadaljevanju vam predstavljamo tri kuharice, ki so nastale prav za male nadobudneže.…
  • 29 Avg
    590
    Inštitut za nutricionistiko je začel z izvajanjem raziskave NutriCare, ki bo osvetlila izzive v zvezi s prehransko preskrbljenostjo prebivalcev domov za starejše občane širom Slovenije. Gre za prvo obsežnejšo nacionalno raziskavo, ki bo omogočila vpogled v tveganja za pomanjkanje različnih hranil…
  • 26 Avg
    541
    Letošnji sejem Narava-zdravje bo potekal septembra in sicer od petka, 9. do nedelje, 11. septembra na Gospodarskem razstavišču. Sejem Narava-zdravje temelji na dolgoročnih trendih povečevanja ekološke zavednosti in pomembnosti zdravega načina življenja. Celoten projekt, ki obsega razstavo in…
  • 25 Avg
    536
    Na sejmu AGRA je bil 24. avgusta 2022 podpisan Memorandum o sodelovanju na področju polnozrnatih izdelkov. S podpisom memoranduma o sodelovanju so podpisniki izrazili skupni interes za širjenje ponudbe polnozrnatih izdelkov in za krepitev informiranja ter ozaveščanja potrošnikov o pomenu uživanja…
  • 17 Avg
    408
    Umanotera, Slovenska fundacija za trajnostni razvoj vabi v ponedeljek, 26. septembra 2022, na okroglo mizo z naslovom Podnebna kriza in prehranska draginja – kako rešiti dve muhi na en mah?, ki bo potekala od 11. do 12.40 ure v Hiši EU, Dunajska 20, Ljubljana in na platformi ZOOM. Naš sistem oskrbe…
  • 17 Avg
    26375
    Fige (Ficus carica) so ene izmed starejših kulturnih rastlin. Izvirajo iz področja pod Himalajo, zelo dobro pa uspevajo na vzhodno mediteranskem področju. Največja pridelovalka je Turčija, kateri sledijo Egipt, Alžirija, Maroko in Iran. Pogosto so uporabljene v tradicionalni medicini, kjer se…
  • 17 Avg
    495
    Sejem AGRA ostaja že 60 let zvest tradiciji kakovosti, usmeritvi v mednarodni prostor ter mladostni zagnanosti pri uvajanju inovacij v agroživilski sektor. Svoj visoki jubilej bo praznoval od 20. do 25. avgusta 2022, v evropskem letu mladih, kot ga napoveduje Evropska komisija ter ob poudarkih…
  • 26 Jul
    561
    V okviru nacionalnega programa Dober tek Slovenija, ki ga financira Ministrstvo za zdravje, je letos že 12. leto potekal projekt Kuhna pa to. Projekt želi približati zdrave obroke otrokom na zabaven in poučen način, ter zmanjšaiti odklanjanje zdravih jedi v šolskih kuhinajh. Projekt pozitivno…
  • 21 Jul
    9587
    Papriko (Capsicum annuum) uvrščamo v skupino plodovk iz družine razhudnikovk, kamor sta poleg nje uvrščeni tudi dve plodovki, paradižnik in jajčevec. Paprika je zelenjadnica, zanimiva zaradi barvitih, sočnih in okusnih plodov. Poznamo različne vrste paprik, ki se med seboj razlikujejo po barvi,…
  • 07 Jul
    2649
    Hrana je osnovna življenjska in strateška dobrina in vedno bolj se prepoznava pomembnost lokalno pridelane hrane. Za lokalno pridelano hrano poznamo več definicij, najpogosteje pa se za kriterij uporablja geografski kriterij (razdaljo med krajem pridelave in predelave in krajem porabe). Center za…
  • 29 Jun
    48755
    Žita in stročnice za človeka že stoletja predstavljajo enega najpomembnejših virov energije. Z divje rastočimi vrstami žit se je človek prehranjeval že od pradavnine, z začetkom poljedelstva pa je pomen le-teh v prehrani le še narastel. Poleg njihove visoke energijske vsebnosti, žita, predvsem pa…
  • 24 Jun
    4280
    Sezona piknikov ponuja veliko priložnosti za zabavo na prostem - v družinskem krogu ali s prijatelji. Ti dogodki v toplem poletnem vremenu pa omogočajo tudi idealne pogoje za hitro razmnoževanje bakterij. Zavedati se moramo pravilnih postopkov s hrano, da se bomo v teh toplih mesecih, ko jemo na…
  • 24 Jun
    4902
    Breskev (Prunus persica) je listopadno drevo, katerega domovina je Kitajska. Zgodaj spomladi drevo obarvajo rožnati cvetovi. Ime persica se na naša na Perzijo od koder so jo prinesli Grki, nato pa k nam v 3.-4. stoletju Rimljani. Spada v rod Prunus, ki sicer vključuje tudi češnje, marelice, mandlje…
  • 09 Jun
    671
    Ajda je psevdožito s širokim ekološkim razponom, kratko vegetacijsko dobo, možnostjo pridelave na višjih nadmorskih višinah, v skromnih tleh revnih z malo hranili, brez uporabe mineralnih gnojil in fitofarmacevtskih sredstev. Navedene lastnosti nakazujejo nezahtevnost za pridelavo v tudi bolj…
  • 07 Jun
    1159
    Generalna skupščina Združenih narodov je 20. decembra 2018 sprejela resolucijo, s katero je 7. junij razglasila za svetovni dan varnosti hrane, ki ga letos obeležujemo že četrtič. Letošnje geslo svetovnega dneva varnosti hrane je »Varnejša hrana– boljše zdravje«. Še vedno vsako leto zaradi…
  • 06 Jun
    1208
    O povezavi med dojenjem in pitjem pijač, ki vsebujejo alkohol, obstaja v naši kulturi veliko mitov. V nadaljevanju jih nekaj navajamo in pojasnjujemo, kaj danes zares vemo. MIT #1: Alkohol se razgradi v materinem telesu, preden bi se z mlekom lahko prenesel do otroka. NE DRŽI. Kaj je res? Alkohol…
  • 06 Jun
    14213
    Češnje (Prunus avium) so priljubljeno sadje, ki dozori konec maja oziroma v začetku junija. Izvirajo iz Evrope oziroma zahodne Azije, zato imamo tudi v Sloveniji dolgo tradicijo gojenja in uživanja češenj. Hranilna sestava Glede na sorto češnje se razlikuje hranilna sestava, okus ter druge…
  • 01 Jun
    580
    Državni svet Republike Slovenije, Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin pri Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Informacijska točka EFSA ter European Declaration on Food, Technology and Nutrition Network vabijo na 4. konferenco ob Svetovnem dnevu varnosti hrane, ki…
  • 30 Maj
    508
    Univerza na Primorskem, Fakulteta za management, ob Svetovnem dnevu okolja organizira okroglo mizo z naslovom: Izzivi trajnostne prehranske verige in vloga opraševalcev. Okrogla miza bo potekala na sedežu UP Fakultete za management, 2. junija 2022 ob 17.00 uri. Svetovni program Združenih narodov za…
  • 20 Maj
    843
    Danes v Sloveniji in po vsem svetu že petič obeležujemo svetovni dan čebel, ki ga je Generalna skupščina Organizacije združenih narodov (OZN) razglasila 20. decembra 2017. Leto 2022 je evropsko leto mladih, zato je osrednja tematika letošnjega svetovnega dne mladi in čebelarstvo. Svetovni dan čebel…
  • 18 Maj
    814
    Zdrava in uravnotežena prehrana pripomore k splošnemu zdravju, počutju, delovni storilnosti in h kakovostnemu študiju. Zato je Slovenija z letom 2002 uvedla subvencionirano študentsko prehrano, ki študentom vsak delovni dan v mesecu omogoča vsaj en topel obrok brez doplačila. Vendar glede na…
  • 11 Maj
    638
    Kronične nenalezljive bolezni v Sloveniji predstavljajo najpogostejši vzrok za smrtnost, pri čemer so mnoge tesno povezane s prehrano. Poseben izziv prebivalcem predstavlja izbor zdravju koristnejših živil, saj jih potrošniki med množico živil na trgu pogosto ne uspejo prepoznati, hkrati pa…
  • 11 Maj
    632
    Umanotera v sodelovanju z Zvezo potrošnikov Slovenije vabi na spletni dogodek "Okolju in zdravju prijaznejša hrana – kako jo prepoznamo?" Dogodek bo potekal preko spletne platforme Zoom, v torek, 31. maja 2022, od 10. do 11.15 ure. Na dogodku bodo domači in tuji predavatelji odgovarjali na…
  • 05 Maj
    2171
    Uravnotežena prehrana je več kot le vnos energije. Hrana je pomembna za našo rast, razvoj, storilnost in zdravje. Temelji na široki paleti hranil, vključno z ogljikovimi hidrati, maščobami, beljakovinami, pa tudi vitamini, minerali, prehranskimi vlakninami in esencialnimi maščobnimi kislinami.…
  • 25 Apr
    1357
    Oddelek za živilstvo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani in Slovensko prehransko društvo organizirata tradicionalno 31. strokovno izobraževanje Bitenčevi živilski dnevi z naslovom »Živila, hranila in prehrana prihodnosti«. Ugledni strokovnjaki bodo 15. junija 2022 predstavili zanimiva in…
  • 22 Apr
    853
    Svetovni dan Zemlje, ki ga že več kot po stoletja obeležujemo 22. aprila, letos poteka s pobudo, da moramo investirati v naš planet. Svetovni dan Zemlje v svojem sporočilu nagovarja vsakega izmed nas. »To je trenutek, ko lahko spremenimo vse. Zdaj je čas za neustavljiv pogum. Skupaj moramo vlagati…
  • 21 Apr
    8628
    Evropska unija se je zavezala, da bo do leta 2030 prepolovila količino odpadne hrane na prebivalca in zmanjšala izgubo hrane v proizvodnih in dobavnih verigah. V ta namen je potrebno ukrepati predvsem pri viru in omejiti ustvarjanje presežne hrane v vsaki fazi verige preskrbe s hrano (v…
  • 20 Apr
    40310
    Šparglji ali beluši so zelnate trajnice, katerih sezona se pri nas prične z začetkom aprila in traja vse do sredine junija. Divji šparglji, ki uspevajo na kraških travnikih, so zeleni, precej tanjši od gojenih in močnejšega okusa. Gojeni šparglji, ki so lahko zeleni ali beli, so po drugi strani…
  • 07 Apr
    446
    Spoštovane državljanke in državljani! Na današnji dan, 7. aprila leta 1948, je bila ustanovljena Svetovna zdravstvena organizacija. Na ta dan zato vsako leto praznujemo Svetovni dan zdravja, ki letos poteka pod geslom »Naš planet, naše zdravje«. Po vsem svetu bo danes posebej izpostavljen pomen…
  • 05 Apr
    899
    V Novo Gorico se vrača tradicionalni FESTIVAL ZDRAVJA 2022, ki ga ob svetovnem dnevu zdravja pripravljajo Mestna občina Nova Gorica, Mladinski center Nova Gorica, Zdravstveni dom Osnovno varstvo Nova Gorica – Center za krepitev zdravja Nova Gorica, NIJZ OE Nova Gorica in Društvo Ko-Rak.si. Številne…
  • 21 Mar
    998
    Svetovni dan voda obeležujemo 22. marca že vse od leta 1992, ko so ga razglasili na Konferenci Združenih narodov o okolju v Rio de Janeiru. Dan je namenjen opozarjanju svetovne javnosti na omejenost in ogroženost naravnih vodnih virov. Vsako leto je določena tema, ki povzema najbolj aktualno…
  • 15 Mar
    29890
    Navadni regrat (Taraxacum officinale) je po vsem svetu razširjena zelnata trajnica in ena prvih divjih spomladanskih rastlin, ki se v večjih količinah znajde na naših krožnikih. Sezona nabiranja regrata se začne že marca, ko regrat požene mlade in nežne liste, ki so mehkejši ter vsebujejo manj…
  • 04 Mar
    1392
    Na svetu je okoli 650 milijonov odraslih in 124 milijonov otrok, ki živijo z debelostjo. Tudi v Sloveniji iz leta v leto narašča število oseb, ki živijo z debelostjo. Debelost je bolezen (ob svetovnem dnevu debelosti) je naslov in hkrati glavno sporočilo okrogle mize, ki sta jo skupaj s STA…
  • 24 Feb
    2512
    Grenivka (Citrus x paradisi) je subtropsko drevo, ki izvira iz zahodne Indije in je naravni hibrid med pomarančo in pomelom ali pa le mutacija pomela. Drevo, ki običajno zraste okoli 6 metrov, doseže pa lahko tudi velikost do 15 metrov. Ima temnozelene dolge tanke in svetleče liste. Plodovi so…
  • 11 Feb
    764
    Pod okriljem Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in v sodelovanju s pridelovalci in predelovalci iz sektorja mleka, se trenutno odvija kampanja "Najboljše imamo doma". Kampanja je namenjena promociji lokalnih kmetijskih in živilskih izdelkov, še posebej tistih, ki so vključeni v…
  • 01 Feb
    1187
    V času od 27. do 30. septembra 2022 bo v Termah Čatež potekal 11. CEFood kongres o hrani in prehrani (11th Central European congress on food and nutrition), ki nadaljuje tradicijo prvega srednjeevropskega kongresa o živilih, tehnologiji, prehrani in zdravju, ki je bil v Ljubljani organiziran že…
  • 28 Jan
    1243
    Inštitut za nutricionistiko je razglasil najbolj inovativna živila leta 2022. Gre za živila, proizvedena v Sloveniji in uvedena na tržišče v zadnjem letu. Nagrade so prejeli Eta Kamnik za lečin bolognese Natureta, Spar Slovenija za Spar premium kruh z bučno prgo in drožmi ter za namaz iz laškega…
  • 28 Jan
    666
    Namestitveni sistemi za govedo so ključni elementi govedorejske kmetije, saj vplivajo na trajnostno kmetijsko proizvodnjo, tj. proizvodnjo, ki zagotavlja prehransko varnost, varstvo okolja ter gospodarske in družbene potrebe na podeželju. Kmetje igrajo ključno vlogo pri vzpostavljanju in…
  • 27 Jan
    664
    V trženjski raziskavi sta bili označbi Izbrana kakovost in Ekološka pridelava najbolj prepoznana znaka kakovosti, lokalna živila pa so bila ocenjena za živila boljšega okusa z več hranljivosti. Približno polovica anketiranih je pripravljena več plačati za živila s strogim nadzorom kakovosti (48 %),…
  • 14 Jan
    1250
    V zimskih mesecih nas že zanima, kaj lahko postorimo, da bo domači vrt pripravljen na novo sezono in bo dobro uspeval. Še posebej nas je zanima, kaj že lahko zasejemo. Da za neučakanost pri urejanju lastnega vrta ni prostora, je potrdila tudi gospa Miša Pušenjak, priznana specialistka za…
  • 06 Jan
    4284
    Med korenovke uvrščamo rastline, pri katerih v prehrani uporabljamo predvsem podzemni del – odebeljeno korenino oziroma koren. Pri nekaterih uporabljamo tudi liste, vendar običajno bolj kot začimbo, kot sta na primer peteršilj in zelena. Koren za rastlino predstavlja založni organ, v katerem…
  • 06 Jan
    6478
    Solate predstavljajo pomemben del našega dnevnega jedilnika. Vnos zelenjave je pri nas nezadosten in v neskladju s prehranskimi priporočili. Po mnenju stroke, prenizek dnevni vnos zelenjave in sadja pomembno vpliva na nastanek sodobnih kroničnih bolezni, npr. bolezni srca in ožilja, sladkorne…
  • 24 Dec
    824
    V okviru evropskega projekta APPLAUSE (Alien PLant SpEcies - od škodljivih do uporabnih tujerodnih rastlin), kjer so izvajali različne aktivnosti osveščanja javnosti o koristnih vidikih uporabe izbranih tujerodnih rastlinskih vrst za prehranske namene, so izdali zanimivo publikacijo, ki vključuje…
  • 22 Dec
    1162
    Tudi letos bomo decembrske praznike mnogi preživeli drugače, saj bodo tudi prihajajoči prazniki potekali v znamenju ukrepov za omejevanje okužbe z virusom SARS-CoV-2. Krog bližnjih za praznično mizo bo, podobno kot v lanskem letu, tudi letos verjetno ožji. Vseeno pa poskusimo ohraniti naše navade…
  • 06 Dec
    17068
    V zdravi prehrani se priporoča uživanje štirih do petih obrokov dnevno, od katerih je zajtrk najpomembnejši. Definicije obroka so številne in največkrat temeljijo na kulturnih in socialnih normah, pogosto uporabljena kriterija pa so tudi čas uživanja obroka, energijska vrednost in njegova sestava.…
  • 24 Nov
    777
    Ob Svetovnem dnevu oljk, ki ga po sklepu članic Mednarodnega sveta za oljke vsako leto praznujemo 26. novembra, Inštitut za oljkarstvo pri Znanstveno-raziskovalnem središču (ZRS) Koper v sodelovanju z Zvezo društev oljkarjev Slovenije in Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano prireja…
  • 17 Nov
    1061
    V slovenskih vrtcih, osnovnih šolah, zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami ter drugih institucijah oz. javnih zavodih danes poteka Tradicionalni slovenski zajtrk pod sloganom »Zajtrk s sadjem – super dan!«. V skoraj 1000 vrtcih in osnovnih šolah po Sloveniji…