• 29 Sep
    55
    Vlada je potrdila Strateški načrt skupne kmetijske politike 2023–2027 (SN SKP 2023–2027) za Slovenijo. Gre za ključni strateški dokument kmetijske politike, s katerim bo Slovenija v naslednjem programskem obdobju zagotovila dolgoročno prehransko varnost, zeleni preboj in trajnostni razvoj…
  • 26 Sep
    141
    Na predlog Argentine ob podpori Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO) je Generalna skupščina Združenih narodov razglasila 29. september za Mednarodni dan ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani. Ta dan letos obeležujemo že tretjič. Zmanjševanje izgub hrane in njenih…
  • 20 Sep
    105
    Od 27. do 29. septembra 2022 bo v ljubljanskem Cankarjevem domu potekal že 21. Festival za tretje življenjsko obdobje, največja tovrstna prireditev za starejše v Evropi, ki je od samega začetka posvečen aktivnemu staranju, izboljšanju kakovosti življenja starejših in uresničevanju solidarnosti med…
  • 16 Sep
    218
    Sušenje in liofilizacija sta postopka konzerviranja hrane, s katerima zmanjšamo količino vlage v živilu in s tem podaljšamo njegovo obstojnost. Medtem ko je sušenje že dobro poznana metoda, ki se jo pogosto uporablja v domači kuhinji, je liofilizacija postala bolj komercialno poznana metoda v…
  • 12 Sep
    178
    Paradižnik (Solanum lycopersicum) je v zmernem podnebnem pasu enoletna vrtnina, v tropih pa trajnica s kratko življenjsko dobo. Spada v družino razhudnikov, v katero sicer spadajo tudi čili, paprika, krompir, jajčevec, tamarilo in tudi tobak. Paradižnik so v Evropo prinesli Španci v zgodnjem 16.…
  • 09 Sep
    139
    6. letna znanstvena in strokovna konferenca z mednarodno udeležbo "Zdravje otrok in mladostnikov” Fakultete za vede o zdravju Univerze na Primorskem bo pod častnim pokroviteljstvom Zveze prijateljev mladine Slovenije potekala 16. septembra 2022 v Grand hotelu Portorož. V primeru nepredvidljivih…
  • 09 Sep
    145
    9. september je mednarodni dan ozaveščanja o posledicah izpostavljenosti otroka alkoholu pred rojstvom (Dan FASD). Zavedanje, da pitje pijač, ki vsebujejo alkohol, pred zanositvijo in med nosečnostjo lahko škodi zdravju in dobrobiti potomcev, je še zlasti pomembno med mladimi, saj bodo nekoč…
  • 01 Sep
    399
    Otroci so veseli, če lahko s svojimi starši soustvarjajo v kuhinji. Navkljub temu, da je pri njihovem ustvarjanju kuhinja pogosto »ustvarjalno« urejena, je pomembno, da jim tovrstne izzive, kot starši omogočimo. V nadaljevanju vam predstavljamo tri kuharice, ki so nastale prav za male nadobudneže.…
  • 29 Avg
    205
    Inštitut za nutricionistiko je začel z izvajanjem raziskave NutriCare, ki bo osvetlila izzive v zvezi s prehransko preskrbljenostjo prebivalcev domov za starejše občane širom Slovenije. Gre za prvo obsežnejšo nacionalno raziskavo, ki bo omogočila vpogled v tveganja za pomanjkanje različnih hranil…
  • 26 Avg
    208
    Letošnji sejem Narava-zdravje bo potekal septembra in sicer od petka, 9. do nedelje, 11. septembra na Gospodarskem razstavišču. Sejem Narava-zdravje temelji na dolgoročnih trendih povečevanja ekološke zavednosti in pomembnosti zdravega načina življenja. Celoten projekt, ki obsega razstavo in…
  • 25 Avg
    224
    Na sejmu AGRA je bil 24. avgusta 2022 podpisan Memorandum o sodelovanju na področju polnozrnatih izdelkov. S podpisom memoranduma o sodelovanju so podpisniki izrazili skupni interes za širjenje ponudbe polnozrnatih izdelkov in za krepitev informiranja ter ozaveščanja potrošnikov o pomenu uživanja…
  • 17 Avg
    121
    Umanotera, Slovenska fundacija za trajnostni razvoj vabi v ponedeljek, 26. septembra 2022, na okroglo mizo z naslovom Podnebna kriza in prehranska draginja – kako rešiti dve muhi na en mah?, ki bo potekala od 11. do 12.40 ure v Hiši EU, Dunajska 20, Ljubljana in na platformi ZOOM. Naš sistem oskrbe…
  • 17 Avg
    24295
    Fige (Ficus carica) so ene izmed starejših kulturnih rastlin. Izvirajo iz področja pod Himalajo, zelo dobro pa uspevajo na vzhodno mediteranskem področju. Največja pridelovalka je Turčija, kateri sledijo Egipt, Alžirija, Maroko in Iran. Pogosto so uporabljene v tradicionalni medicini, kjer se…
  • 17 Avg
    238
    Sejem AGRA ostaja že 60 let zvest tradiciji kakovosti, usmeritvi v mednarodni prostor ter mladostni zagnanosti pri uvajanju inovacij v agroživilski sektor. Svoj visoki jubilej bo praznoval od 20. do 25. avgusta 2022, v evropskem letu mladih, kot ga napoveduje Evropska komisija ter ob poudarkih…
  • 26 Jul
    241
    V okviru nacionalnega programa Dober tek Slovenija, ki ga financira Ministrstvo za zdravje, je letos že 12. leto potekal projekt Kuhna pa to. Projekt želi približati zdrave obroke otrokom na zabaven in poučen način, ter zmanjšaiti odklanjanje zdravih jedi v šolskih kuhinajh. Projekt pozitivno…
  • 21 Jul
    6140
    Papriko (Capsicum annuum) uvrščamo v skupino plodovk iz družine razhudnikovk, kamor sta poleg nje uvrščeni tudi dve plodovki, paradižnik in jajčevec. Paprika je zelenjadnica, zanimiva zaradi barvitih, sočnih in okusnih plodov. Poznamo različne vrste paprik, ki se med seboj razlikujejo po barvi,…
  • 07 Jul
    2168
    Hrana je osnovna življenjska in strateška dobrina in vedno bolj se prepoznava pomembnost lokalno pridelane hrane. Za lokalno pridelano hrano poznamo več definicij, najpogosteje pa se za kriterij uporablja geografski kriterij (razdaljo med krajem pridelave in predelave in krajem porabe). Center za…
  • 29 Jun
    46021
    Žita in stročnice za človeka že stoletja predstavljajo enega najpomembnejših virov energije. Z divje rastočimi vrstami žit se je človek prehranjeval že od pradavnine, z začetkom poljedelstva pa je pomen le-teh v prehrani le še narastel. Poleg njihove visoke energijske vsebnosti, žita, predvsem pa…
  • 24 Jun
    3681
    Sezona piknikov ponuja veliko priložnosti za zabavo na prostem - v družinskem krogu ali s prijatelji. Ti dogodki v toplem poletnem vremenu pa omogočajo tudi idealne pogoje za hitro razmnoževanje bakterij. Zavedati se moramo pravilnih postopkov s hrano, da se bomo v teh toplih mesecih, ko jemo na…
  • 24 Jun
    3707
    Breskev (Prunus persica) je listopadno drevo, katerega domovina je Kitajska. Zgodaj spomladi drevo obarvajo rožnati cvetovi. Ime persica se na naša na Perzijo od koder so jo prinesli Grki, nato pa k nam v 3.-4. stoletju Rimljani. Spada v rod Prunus, ki sicer vključuje tudi češnje, marelice, mandlje…
  • 09 Jun
    331
    Ajda je psevdožito s širokim ekološkim razponom, kratko vegetacijsko dobo, možnostjo pridelave na višjih nadmorskih višinah, v skromnih tleh revnih z malo hranili, brez uporabe mineralnih gnojil in fitofarmacevtskih sredstev. Navedene lastnosti nakazujejo nezahtevnost za pridelavo v tudi bolj…
  • 07 Jun
    409
    Generalna skupščina Združenih narodov je 20. decembra 2018 sprejela resolucijo, s katero je 7. junij razglasila za svetovni dan varnosti hrane, ki ga letos obeležujemo že četrtič. Letošnje geslo svetovnega dneva varnosti hrane je »Varnejša hrana– boljše zdravje«. Še vedno vsako leto zaradi…
  • 06 Jun
    538
    O povezavi med dojenjem in pitjem pijač, ki vsebujejo alkohol, obstaja v naši kulturi veliko mitov. V nadaljevanju jih nekaj navajamo in pojasnjujemo, kaj danes zares vemo. MIT #1: Alkohol se razgradi v materinem telesu, preden bi se z mlekom lahko prenesel do otroka. NE DRŽI. Kaj je res? Alkohol…
  • 06 Jun
    12842
    Češnje (Prunus avium) so priljubljeno sadje, ki dozori konec maja oziroma v začetku junija. Izvirajo iz Evrope oziroma zahodne Azije, zato imamo tudi v Sloveniji dolgo tradicijo gojenja in uživanja češenj. Hranilna sestava Glede na sorto češnje se razlikuje hranilna sestava, okus ter druge…
  • 01 Jun
    306
    Državni svet Republike Slovenije, Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin pri Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Informacijska točka EFSA ter European Declaration on Food, Technology and Nutrition Network vabijo na 4. konferenco ob Svetovnem dnevu varnosti hrane, ki…
  • 30 Maj
    231
    Univerza na Primorskem, Fakulteta za management, ob Svetovnem dnevu okolja organizira okroglo mizo z naslovom: Izzivi trajnostne prehranske verige in vloga opraševalcev. Okrogla miza bo potekala na sedežu UP Fakultete za management, 2. junija 2022 ob 17.00 uri. Svetovni program Združenih narodov za…
  • 20 Maj
    277
    Danes v Sloveniji in po vsem svetu že petič obeležujemo svetovni dan čebel, ki ga je Generalna skupščina Organizacije združenih narodov (OZN) razglasila 20. decembra 2017. Leto 2022 je evropsko leto mladih, zato je osrednja tematika letošnjega svetovnega dne mladi in čebelarstvo. Svetovni dan čebel…
  • 18 Maj
    491
    Zdrava in uravnotežena prehrana pripomore k splošnemu zdravju, počutju, delovni storilnosti in h kakovostnemu študiju. Zato je Slovenija z letom 2002 uvedla subvencionirano študentsko prehrano, ki študentom vsak delovni dan v mesecu omogoča vsaj en topel obrok brez doplačila. Vendar glede na…
  • 11 Maj
    274
    Kronične nenalezljive bolezni v Sloveniji predstavljajo najpogostejši vzrok za smrtnost, pri čemer so mnoge tesno povezane s prehrano. Poseben izziv prebivalcem predstavlja izbor zdravju koristnejših živil, saj jih potrošniki med množico živil na trgu pogosto ne uspejo prepoznati, hkrati pa…
  • 11 Maj
    355
    Umanotera v sodelovanju z Zvezo potrošnikov Slovenije vabi na spletni dogodek "Okolju in zdravju prijaznejša hrana – kako jo prepoznamo?" Dogodek bo potekal preko spletne platforme Zoom, v torek, 31. maja 2022, od 10. do 11.15 ure. Na dogodku bodo domači in tuji predavatelji odgovarjali na…
  • 05 Maj
    13451
    Jagode skupaj z malinami, ribezom in borovnicami uvrščamo v skupino jagodičastega sadja ali jagodičevja, medtem ko gozdne jagode (Fragaria vesca) uvrščamo tudi med gozdne sadeže. Poznamo namreč več vrst jagod - med najbolj znanimi je vrtna jagoda, ki jo z latinskim imenom označujemo kot…
  • 05 Maj
    780
    Uravnotežena prehrana je več kot le vnos energije. Hrana je pomembna za našo rast, razvoj, storilnost in zdravje. Temelji na široki paleti hranil, vključno z ogljikovimi hidrati, maščobami, beljakovinami, pa tudi vitamini, minerali, prehranskimi vlakninami in esencialnimi maščobnimi kislinami.…
  • 25 Apr
    931
    Oddelek za živilstvo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani in Slovensko prehransko društvo organizirata tradicionalno 31. strokovno izobraževanje Bitenčevi živilski dnevi z naslovom »Živila, hranila in prehrana prihodnosti«. Ugledni strokovnjaki bodo 15. junija 2022 predstavili zanimiva in…
  • 22 Apr
    389
    Svetovni dan Zemlje, ki ga že več kot po stoletja obeležujemo 22. aprila, letos poteka s pobudo, da moramo investirati v naš planet. Svetovni dan Zemlje v svojem sporočilu nagovarja vsakega izmed nas. »To je trenutek, ko lahko spremenimo vse. Zdaj je čas za neustavljiv pogum. Skupaj moramo vlagati…
  • 21 Apr
    7150
    Evropska unija se je zavezala, da bo do leta 2030 prepolovila količino odpadne hrane na prebivalca in zmanjšala izgubo hrane v proizvodnih in dobavnih verigah. V ta namen je potrebno ukrepati predvsem pri viru in omejiti ustvarjanje presežne hrane v vsaki fazi verige preskrbe s hrano (v…
  • 20 Apr
    37273
    Šparglji ali beluši so zelnate trajnice, katerih sezona se pri nas prične z začetkom aprila in traja vse do sredine junija. Divji šparglji, ki uspevajo na kraških travnikih, so zeleni, precej tanjši od gojenih in močnejšega okusa. Gojeni šparglji, ki so lahko zeleni ali beli, so po drugi strani…
  • 14 Apr
    322
    Pogosto v teh prazničnih dneh uživamo meso in mesne izdelke, pirhe (pobarvana jajca), potico, kruh in hren. V povprečju zaužijemo preveč energijsko bogate, slane, sladke in mastne hrane. Zato je še posebej pomembno, da se zavedamo, da ni vsak dan praznik in da nekatera živila neugodno vplivajo na…
  • 07 Apr
    229
    Spoštovane državljanke in državljani! Na današnji dan, 7. aprila leta 1948, je bila ustanovljena Svetovna zdravstvena organizacija. Na ta dan zato vsako leto praznujemo Svetovni dan zdravja, ki letos poteka pod geslom »Naš planet, naše zdravje«. Po vsem svetu bo danes posebej izpostavljen pomen…
  • 05 Apr
    600
    V Novo Gorico se vrača tradicionalni FESTIVAL ZDRAVJA 2022, ki ga ob svetovnem dnevu zdravja pripravljajo Mestna občina Nova Gorica, Mladinski center Nova Gorica, Zdravstveni dom Osnovno varstvo Nova Gorica – Center za krepitev zdravja Nova Gorica, NIJZ OE Nova Gorica in Društvo Ko-Rak.si. Številne…
  • 28 Mar
    3699
    Pomlad je čas, ko v gozdu zadiši po čemažu. Pri nabiranju moramo biti previdni, da ga ne zamenjamo za jesenski podlesek ali šmarnico. Zaradi svoje arome in okusa je cenjen v kulinariki, saj ponuja veliko možnosti za ustvarjanje. Pri nekaterih je celo bolj priljubljen kot česen. Iz njega izdelujemo…
  • 21 Mar
    530
    Svetovni dan voda obeležujemo 22. marca že vse od leta 1992, ko so ga razglasili na Konferenci Združenih narodov o okolju v Rio de Janeiru. Dan je namenjen opozarjanju svetovne javnosti na omejenost in ogroženost naravnih vodnih virov. Vsako leto je določena tema, ki povzema najbolj aktualno…
  • 15 Mar
    26817
    Navadni regrat (Taraxacum officinale) je po vsem svetu razširjena zelnata trajnica in ena prvih divjih spomladanskih rastlin, ki se v večjih količinah znajde na naših krožnikih. Sezona nabiranja regrata se začne že marca, ko regrat požene mlade in nežne liste, ki so mehkejši ter vsebujejo manj…
  • 04 Mar
    803
    Na svetu je okoli 650 milijonov odraslih in 124 milijonov otrok, ki živijo z debelostjo. Tudi v Sloveniji iz leta v leto narašča število oseb, ki živijo z debelostjo. Debelost je bolezen (ob svetovnem dnevu debelosti) je naslov in hkrati glavno sporočilo okrogle mize, ki sta jo skupaj s STA…
  • 22 Feb
    797
    Citruse razvrščamo v družino rutičevk (Rutaceae) in so najbolj razširjen rod agrumov. V svetovnem merilu sodi pridelava citrusov med v največjem obsegu, predvsem z namenom pridelave svežega sadja in predelave v sok. Domovina citrusov je severovzhodna Azija, od koder se je gojenje razširilo širom po…
  • 16 Feb
    5017
    Ingver sodi v družino ingverjevk. Poznanih je več različnih vrst, najpogosteje se uporablja pravi ingver (Zingiber officinale Rosc.). Uporablja se olupljena, sveža ali posušena korenika ingverja (Zingiberis rhizoma). Ingver je večletna rastlina, ki zraste do višine enega metra, pod zemljo pa tvori…
  • 11 Feb
    511
    Pod okriljem Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in v sodelovanju s pridelovalci in predelovalci iz sektorja mleka, se trenutno odvija kampanja "Najboljše imamo doma". Kampanja je namenjena promociji lokalnih kmetijskih in živilskih izdelkov, še posebej tistih, ki so vključeni v…
  • 01 Feb
    843
    V času od 27. do 30. septembra 2022 bo v Termah Čatež potekal 11. CEFood kongres o hrani in prehrani (11th Central European congress on food and nutrition), ki nadaljuje tradicijo prvega srednjeevropskega kongresa o živilih, tehnologiji, prehrani in zdravju, ki je bil v Ljubljani organiziran že…
  • 28 Jan
    930
    Inštitut za nutricionistiko je razglasil najbolj inovativna živila leta 2022. Gre za živila, proizvedena v Sloveniji in uvedena na tržišče v zadnjem letu. Nagrade so prejeli Eta Kamnik za lečin bolognese Natureta, Spar Slovenija za Spar premium kruh z bučno prgo in drožmi ter za namaz iz laškega…
  • 28 Jan
    394
    Namestitveni sistemi za govedo so ključni elementi govedorejske kmetije, saj vplivajo na trajnostno kmetijsko proizvodnjo, tj. proizvodnjo, ki zagotavlja prehransko varnost, varstvo okolja ter gospodarske in družbene potrebe na podeželju. Kmetje igrajo ključno vlogo pri vzpostavljanju in…
  • 27 Jan
    345
    V trženjski raziskavi sta bili označbi Izbrana kakovost in Ekološka pridelava najbolj prepoznana znaka kakovosti, lokalna živila pa so bila ocenjena za živila boljšega okusa z več hranljivosti. Približno polovica anketiranih je pripravljena več plačati za živila s strogim nadzorom kakovosti (48 %),…
  • 06 Jan
    3270
    Med korenovke uvrščamo rastline, pri katerih v prehrani uporabljamo predvsem podzemni del – odebeljeno korenino oziroma koren. Pri nekaterih uporabljamo tudi liste, vendar običajno bolj kot začimbo, kot sta na primer peteršilj in zelena. Koren za rastlino predstavlja založni organ, v katerem…
  • 06 Jan
    5666
    Solate predstavljajo pomemben del našega dnevnega jedilnika. Vnos zelenjave je pri nas nezadosten in v neskladju s prehranskimi priporočili. Po mnenju stroke, prenizek dnevni vnos zelenjave in sadja pomembno vpliva na nastanek sodobnih kroničnih bolezni, npr. bolezni srca in ožilja, sladkorne…
  • 24 Dec
    527
    V okviru evropskega projekta APPLAUSE (Alien PLant SpEcies - od škodljivih do uporabnih tujerodnih rastlin), kjer so izvajali različne aktivnosti osveščanja javnosti o koristnih vidikih uporabe izbranih tujerodnih rastlinskih vrst za prehranske namene, so izdali zanimivo publikacijo, ki vključuje…
  • 22 Dec
    650
    Tudi letos bomo decembrske praznike mnogi preživeli drugače, saj bodo tudi prihajajoči prazniki potekali v znamenju ukrepov za omejevanje okužbe z virusom SARS-CoV-2. Krog bližnjih za praznično mizo bo, podobno kot v lanskem letu, tudi letos verjetno ožji. Vseeno pa poskusimo ohraniti naše navade…
  • 06 Dec
    15188
    V zdravi prehrani se priporoča uživanje štirih do petih obrokov dnevno, od katerih je zajtrk najpomembnejši. Definicije obroka so številne in največkrat temeljijo na kulturnih in socialnih normah, pogosto uporabljena kriterija pa so tudi čas uživanja obroka, energijska vrednost in njegova sestava.…
  • 24 Nov
    489
    Ob Svetovnem dnevu oljk, ki ga po sklepu članic Mednarodnega sveta za oljke vsako leto praznujemo 26. novembra, Inštitut za oljkarstvo pri Znanstveno-raziskovalnem središču (ZRS) Koper v sodelovanju z Zvezo društev oljkarjev Slovenije in Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano prireja…
  • 17 Nov
    573
    V slovenskih vrtcih, osnovnih šolah, zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami ter drugih institucijah oz. javnih zavodih danes poteka Tradicionalni slovenski zajtrk pod sloganom »Zajtrk s sadjem – super dan!«. V skoraj 1000 vrtcih in osnovnih šolah po Sloveniji…
  • 16 Nov
    1216
    16. novembra obeležujemo Mednarodni dan polnozrnatih žit, katerega cilj je ozaveščanje o pomembnosti uživanja polnozrnatih žit za zdravje. Redno vključevanje živil na osnovi polnozrnatih žit v vsakodnevno prehrano namreč pomembno prispeva k prehranskemu vnosu vlaknin, ki imajo številne dokazano…
  • 13 Nov
    457
    Svetovni dan sladkorne bolezni ponuja priložnost za ozaveščanje o sladkorni bolezni kot globalnem javnem zdravstvenem problemu in o tem, kaj je treba storiti, za boljše preprečevanje, diagnosticiranje in obvladovanje bolezni. Sladkorna bolezen je v porastu tako v Sloveniji kot v svetu. Še posebej…
  • 10 Nov
    487
    Programa Inovativne rešitve za informirane odločitve in Veš, kaj piješ? sofinancira : Programe izvajajo: V aplikaciji VešKajJeš že več kot 1000 izdelkov s sladili – ti kljub zmanjšani energijski vrednosti niso optimalna izbira Potrošniki se vedno bolj zavedajo, da so podatki o sestavinah in…
  • 10 Nov
    569
    Inštitut za nutricionistiko je v eni najuglednejših znanstvenih revij na področju prehrane – Frontiers in Nutrition, objavil rezultate obsežne raziskave o trendih uporabe sladil v brezalkoholnih pijačah v Sloveniji. Brezalkoholne pijače prispevajo pomemben delež k skupnemu dnevnemu vnosu…
  • 10 Nov
    498
    Letošnja, že 12. Nacionalna konferenca o sladkorni bolezni 2021, je bila posvečena obeležitvi sprejema Državnega programa za obvladovanje sladkorne bolezni 2020-2030 (DP OSB 2020-2030). V ospredju je bila vodilna strokovna tema dostopnost do presejanja za sladkorno bolezen tipa 2 v Sloveniji. V…
  • 05 Nov
    797
    Dnevu slovenske hrane in Tradicionalnemu slovenskemu zajtrku se letos pridružuje tudi Tradicionalno slovensko kosilo, ki sicer ni vezano zgolj na en dan. Večina medijskih aktivnosti in dejavnosti po šolah, vrtcih, bolnišnicah in domovih za starejše bo potekala 2. in 3. teden novembra. Vsem…
  • 01 Nov
    921
    Nova raziskava pojasnjuje visoko pomanjkanje vitamina D v Sloveniji: z običajno prehrano pokrijemo v jesensko-zimskem času le 15% priporočenega vnosa. Drugi november obeležujemo kot svetovni dan vitamina D, s ciljem ozaveščati o pomenu tega za zdravje zelo pomembnega sončnega vitamina. Zaradi…
  • 25 Okt
    1852
    Leta 2010 so raziskovalci Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani v sodelovanju z raziskovalci Pediatrične klinike Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana začeli z raziskavo z naslovom »Vloga materinega mleka pri razvoju črevesne mikrobiote dojenih otrok« (ARRS J4-3606), kratko »Moje-mleko«.…
  • 24 Okt
    42693
    Buče uvrščamo v botanično skupino bučevke (Cucurbitaceae). V Sloveniji poznamo več vrst buč, ki so lahko različnih oblik in barv, med katerimi prevladujejo oranžni odtenki. Najbolj pogoste so oljna buča, muškatna buča, hokaido buča in maslena buča. Buče izhajajo iz Južne Amerike in so v Evropo…
  • 16 Okt
    837
    Svetovni dan hrane, ki ga obeležujemo 16. oktobra, bo letos v okviru Organizacije Združenih narodov za hrano in kmetijstvo (FAO) potekal pod sloganom »Naša dejanja so naša prihodnost - boljša proizvodnja, boljša prehrana, boljše okolje in boljše življenje«. Namen letošnjega obeleževanja svetovnega…
  • 14 Okt
    2382
    Prvoten pomen naravnega ali biološkega kisanja je bil konzerviranje živil in s tem podaljšanje njihove obstojnosti, v današnjem času pa sta kislo zelje in repa v prehrani zaželena tudi zaradi karakteristične arome in okusa ter prehranske vrednosti. Zaradi vsebovanih hranil kislo zelje in repa…
  • 12 Okt
    599
    16. oktobra obeležujemo Svetovni dan hrane, tokrat že 41. Ob tem bo 15. in 16. oktobra 2021 potekala konferenca z naslovom "Boljša proizvodnja, boljša prehrana, boljše okolje in boljše življenje", ki vstopa v zaporedje dogodkov letnih konferenc "Hrana, prehrana, zdravje", ki jih v Sloveniji že leta…
  • 29 Sep
    533
    Danes je Mednarodni dan ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani, ki ga letos obeležujemo drugič. Število ljudi, ki se spoprijemajo z lakoto, vse bolj raste, pri čemer na drugi strani vsak dan izgubimo oziroma zavržemo na tone užitne hrane. Zato je nujno zmanjšati izgube hrane in količino…
  • 28 Sep
    889
    Svetovni dan srca je vsako leto 29. septembra. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije sledi temu dnevu z aktivnostmi po Sloveniji, letos že dvaindvajsetič. Skupaj s Svetovno zvezo za srce, World Heart Federation ob tem dnevu spodbujamo vse ljudi: POVEZUJMO SE S SRCEM, kar je tudi geslo…
  • 24 Sep
    496
    V Bruslju je bila včeraj podpisana deklaracija s katero je 23. september razglašen za ekološki dan EU. Obseg ekološkega kmetijstva in ekoloških živil nenehno narašča. Vse večje pa je tudi zanimanje potrošnikov za tovrstne pridelke oziroma živila, saj so tudi potrošniki vse bolj ozaveščeni in…
  • 22 Sep
    777
    Aditivi so pogosta sestavina živil, mnogokrat tudi za zagotavljanja varnosti, včasih pa njihova uporaba lahko predstavlja tudi tveganje. Zaradi možnih negativnih vplivov na zdravje je v zadnjih letih še posebej pod drobnogledom titanov dioksid (E171), pogosto uporabljen predvsem kot belo barvilo.…
  • 21 Sep
    562
    23. september je razglašen za Dan slovenskega športa. Tako kot zdrava prehrana, je tudi redna telesna aktivnost neizogiben del zdravega načina življenja. Na ta dan pa ne bo aktivna le Slovenija, ampak kar cela Evropa! 23.9. se že zadnjih nekaj let začenja Evropski teden športa, iniciativa Evropske…
  • 16 Sep
    584
    Ajda spada med psevdožita ali neprava žita, vendar se v prehrani zaradi sorodnih hranilnih lastnosti uvršča kar v skupino žit. S prehranskega vidika je zrnje ajde bogato s hranili in ima izreden potencial za široko uporabo. Za prehrano se v svetu uporabljata dve vrsti ajde, in sicer navadna…
  • 08 Sep
    527
    9. september (Dan fetalnega alkoholnega sindroma - FAS) je mednarodni dan spodbujanja nosečnosti brez alkohola ter ozaveščanja o posledicah, ki jih lahko povzroči izpostavljenost še nerojenega otroka alkoholu. Odnos bodočih staršev do alkohola in nosečnosti je odraz širšega družbenega odnosa do…
  • 06 Sep
    642
    Mednarodna agencija za raziskovanje raka (IARC), ki deluje pod okriljem Svetovne zdravstvene organizacije, je objavila strokovno mnenje, v katerem na osnovi znanstvenih dokazov poziva k uvedbi obveznega poenostavljenega označevanja hranilne vrednosti na prvi strani označb živil. Kot najprimernejše…
  • 03 Sep
    587
    Človekovo vedenje, povezano z vnosom hrane, je opisano kot "prehranjevalno vedenje" in vpliva na pogostost prehranjevanja, velikost in vsebino obroka, in sam odnos do obrokov. Vnos hrane in prehranjevalno vedenje sta posledica številnih zapletenih regulativnih mehanizmov, vključno s homeostatskimi…
  • 02 Sep
    468
    Že 32. festival Dobrote slovenskih kmetij, bo letos potekal od 3. – 5. septembra na Ptuju. Festival Dobrote slovenskih kmetij je obseženo vsakoletno dogajanje, ki se v organizaciji Kmetijsko gozdarskega zavoda Ptuj, Mestne Občine Ptuj, Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije ter vseh območnih…
  • 25 Avg
    753
    NutriScore je v Franciji razvita shema označevanja živil, ki preko barvne lestvice potrošnikom poenostavlja izbor živil z ugodnejšo hranilno sestavo. V bistvu gre za poenostavljeno predstavitev podatkov hranilne vrednosti živila na sprednji strani embalaže. Shema temelji na kompleksnem, znanstveno…
  • 24 Avg
    1477
    Po doslej znanih podatkih se etilenoksid v nekaterih državah zunaj EU uporablja kot biocid oz. sredstvo za sterilizacijo površin nekaterih pridelkov, s procesom zaplinjanja, tudi na semenih sezama in rožičevca. V primeru, da je postopek zaplinjanja izveden nepravilno, brez prezračevanja (in s tem…
  • 19 Avg
    620
    Spletna konferenca bo potekala 15.–17. septembra 2021. Letos jo pod okriljem bienalne mednarodne konference Food and Communication organizira Fakulteta za družbene vede Univerze v Ljubljani. S konferenco, ki odpira pomembna vprašanja prihodnosti, obeležujejo tudi 60 let osrednje družboslovne…
  • 17 Avg
    619
    Letos bo med 21. in 26. 8. 2021 v Gornji Radgoni potekal že 59. Mednarodni kmetijsko-živilski sejem AGRA. Aktualna strokovna srečanja, praktična svetovanja za obiskovalce in pestro stanovsko dogajanje pripravljajo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS, Kmetijsko gozdarska zbornica…
  • 05 Avg
    607
    Z nadgradnjo mobilne aplikacije Veškajješ boste od zdaj naprej lahko preverili tudi, kako kalorične so alkoholne pijače, saj tega podatka na večini embalaž ne boste našli. Poletja ne minejo brez druženj. Njihov (pre)pogosti spremljevalec pa je tudi alkohol. O varnem pitju alkohola ne moremo…
  • 02 Avg
    752
    Evropska agencija za varnost hrane, EFSA, je na pobudo petih evropskih držav izvedla obsežen pregled znanstvene literature, ki se nanaša na še sprejemljiv dnevni vnos sladkorjev v prehrani. Pregledanih je bilo preko 30 000 publikacij, dokument pa obsega znanstveno oceno tveganja med vnosom…
  • 02 Avg
    536
    Svetovni teden dojenja poteka od 1. do 7. avgusta. Letos poudarja pomen povezave med dojenjem in zdravjem otrok ter žensk. Teden dojenja osvešča o pomembnosti zaščite, ki jo nudi dojenje in njegov pomen za javno zdravje. Materino mleko je najboljša hrana za dojenčka, saj otroku nudi optimalna…
  • 01 Avg
    870
    V okviru projekta Analiza pridelave in trženja proizvodov shem kakovosti je Fakulteta za ekonomijo in informatiko Univerze v Novem mestu s partnerji in agencijo Mediana junija izvedla trženjsko raziskavo o označbah kakovosti in lokalnih živilih. Raziskava je pokazala, da sta označbi Izbrana…
  • 29 Jul
    7850
    Posledice prekomernega uživanja soli, kot so povišan krvni tlak in srčno-žilne bolezni, so dobro poznane. Natrij, ki ga zaužijemo s soljo, se namreč akumulira v krvi, telo pa poskuša ohranjati ionsko ravnovesje tako, da v krvnem obtoku zadržuje več vode in na ta način zmanjšuje koncentracijo ionov.…
  • 26 Jul
    2433
    Potrošniki imajo pomembno vlogo pri zagotavljanju varnosti živil, predvsem z vidika mikrobiološke ustreznosti in je zato pomembno, da se te vloge zavedajo. Njihovo znanje in zavedanje do varnosti živil ter ravnanje z živili od nakupa do priprave in zaužitja živil doma je pomembno za preprečevanje…
  • 19 Jul
    2482
    Jagodičje je že dolgo pomemben del naše prehrane, maline in robide sodijo med bolj priljubljene. Gre za sicer precej široko skupino gojenih ali divje rastočih sadnih vrst, ki rastejo večinoma v obliki grma različnih velikosti. V to skupino razvrščamo jagodnjake, malinjake, robide, ribeze, kosmulje,…
  • 29 Jun
    549
    Redno uživanje brezalkohlnih pijač, ki lahko vsebujejo tudi precej dodanega sladkorja je z vidika zdravja zelo problematično. Uživanje tovrstnih živil namreč močno poveča tveganje za razvoj kroničnih nenalezljivih boleni, kot so diabete, debelost, rak ter druge. V študiji, ki je vključevala podatke…
  • 28 Jun
    904
    Na Zvezi potrošnikov Slovenije, ZPS, so podrobneje preverili sestavo piva, radlerja in brezalkoholnega piva, njihovo energijsko vrednost in volumski odstotek alkohola. Razlike so velike - ne le v vsebnosti alkohola, ampak tudi v energijskih vrednostih. Preverili skoraj 100 izdelkov Na policah…
  • 18 Jun
    937
    Kalorije v alkoholnih pijačah? Ni jih malo! Preverite v aplikaciji VešKajJeš Poletje ne mine brez druženj, njihov (pre)pogosti spremljevalec pa je tudi alkohol. O var­nem pitju alkohola ne moremo govoriti, govorimo lahko le o pitju alkohola z manj ali več tveganja: čim manj tem bolje, najbolje pa…
  • 16 Jun
    594
    Pridružite se virtualnemu forumu na temo zaupanja v agroživilski sistem z naslovom »HRANA IN ZAUPANJE: Komu zaupajo slovenski potrošniki?«, ki bo v petek, 18. junija 2021, ob 9. uri. Dogodek je sestavljen iz dveh delov. V prvem delu bodo vabljeni akademiki predstavili različne poglede na zaupanje v…
  • 14 Jun
    1383
    Obeta se nova zdravstvena trditev, ki se nanaša na sadež. EFSA je potrdila ugodne učinke kivija, kar bo po letu 2013, ko je bila odobrena zdravstvena trditev za suhe slive šele druga zdravstvena trditev, ki se nanaša na cel sadež. Nova trditev, ki jo mora sicer potrditi še Evropska komisija, preden…
  • 10 Jun
    948
    V zadnjih dneh je v javnosti močno odmeval primer smrti 13-letnega dečka s Hrvaške, ki naj bi zaužil večje količine energijske pijače. Energijske pijače poleg visokih količin kofeina vsebujejo še druge sestavine, kot sta taurin in L-karnitin, pogosto pa tovrstne pijače vsebujejo tudi veliko…
  • 10 Jun
    998
    Tradicionalni slovenski zajtrk dobijo otroci v vrtcih in šolah vsak 3. petek v novembru. Letos je zaradi epidemiološke situacije nekoliko drugače in bodo ta dan obeležili 11. junija, ko so otroci spet v vrtcih in šolah. Ob tem dnevu so pozdrave in posebne nagovore pripravili ministri dr. Jože…
  • 01 Jun
    582
    V četrtek, 10. junija 2021, od 9. do 13. ure. bo potekal skupni strokovni posvet projektov s področja odpadne hrane in trajnostne predelave hrane »Spoznajmo vzroke in zavrzimo manj hrane«. Na posvetu bo govora o vzrokih za nastajanje odpadne hrane, trajnostni pridelavi hrane in praksah za…
  • 01 Jun
    613
    7. junij je razglašen za svetovni dan varnosti hrane s strani Generalne skupščine Združenih narodov. Ob Svetovnem dnevu varnosti hrane je priložnost, da na varnost hrane pogledamo celovito in razmislimo o pomenu in prihodnosti varne hrane. V prostorih Državnega sveta bo 7. junija 2021, med 8:45 in…
  • 25 Maj
    518
    25. maja vsako leto obeležujemo svetovni dan ščitnice. V sodobnem tempu življenja, ob številnih stresnih situacijah, onesnaženju in sevanjih v okolju je število obolelih za ščitničnimi boleznimi iz dneva v dan večje. Bolezni žleze ščitnice so različne – zelo površno jih lahko razdelimo na več vrst…