• 27 Jan
    26
    Vsako leto je po vsem svetu prodanih okoli 200 milijonov hladilnikov in pokvarljiva živila s predpisanim temperaturnim režimom pogosto obsegajo velik del nakupovalne košarice potrošnikov. Do prekinitve hladne verige lahko pride kjer koli od pridelave oz. proizvodnje živil do njihove uporabe pri…
  • 18 Jan
    301
    Evropska agencija za varnost hrane, EFSA, je pripravila znanstveno mnenje o sušenih rumenih mokarjih (Tenebrio molitor) kot novem živilu. Rumeni mokar je tako prvi med insekti, ki je dobil zeleno luč za uporabo v živilih za humano prehrano. Izraz rumeni mokar se nanaša na ličinko insekta Tenebrio…
  • 18 Jan
    256
    Generalna skupščina Organizacije združenih narodov je po pobudah konference Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO), leto 2021 razglasila za Mednarodno leto sadja in zelenjave. Razglašeno leto prinaša edinstveno priložnost za ozaveščanje o pomembni vlogi sadja in zelenjave…
  • 15 Jan
    103
    Evropski projekt Increase, s katerim želijo ovrednotiti agrobiodiverziteto in spodbuditi uživanje in gojenje stročnic v Evropi, je decembra pričel s poskusom na osnovi ljubiteljske znanosti. Kot so sporočili s Kmetijskega inštituta, lahko v poskusu sodeluje vsakdo, ki ima polje, vrt, teraso ali…
  • 08 Jan
    122
    V Veliki Britaniji bo od aprila 2022 v trgovinah na drobno omejeno oglaševanje hrane in pijač z višjo vsebnostjo maščob, soli ali sladkorja (VMSS izdelki). Gre za pomemben pristop znotraj angleškega v načrta v boju proti debelosti za izboljšanje javnega zdravja. Omenjen ukrep Velike Britanije…
  • 29 Dec
    271
    Lan (Linum usitatissimum L.) sodi med kmetijske rastline, ki imajo v Evropi dolgo tradicijo pridelave in predelave. Z vidika prehrane je pomembna tako pridelava semen kot olja, predvsem zaradi vsebnosti omega-3 maščob, ki imajo vlogo pri vzdrževanju normalne ravni holesterola. Obenem pa je za…
  • 22 Dec
    458
    Decembrske praznike bomo letos vsi preživeli malo drugače, saj imamo opravka z nepovabljenim gostom po imenu SARS-CoV-2. Prav on nam bo narekoval, kako bomo praznovali. Krog bližnjih za praznično mizo bo ožji, tudi obiske bomo morali preložiti v prihodnost. Vseeno pa poskusimo ohraniti naše navade…
  • 19 Dec
    475
    Začimbe ali dišavnice so nepogrešljiva sestavina skorajda vsake jedi - jabolčni zavitek brez cimeta ne bi bil tako okusen, paradižnikova omaka brez bazilike in pica brez origana prav tako ne. V kuhinjah sveta začimbe že tisočletja uporabljamo v različnih kombinacijah, saj z njimi zaokrožimo okus…
  • 17 Dec
    182
    V Sloveniji imamo kar nekaj turističnih kmetij, ki vsaka zase ponujajo izvrstna doživetja in kulinariko. Združenje turističnih kmetij Slovenije in Slovenska turistična organizacija sta izdali že enajsto izdajo publikacije Turistične kmetije v Sloveniji. V publikaciji je predstavljenih 140…
  • 07 Dec
    585
    Vitamin D je ključnega pomena za razvoj in ohranjanje zdravega skeleta in ima vlogo pri številnih drugih fizioloških procesih v telesu. V zadnjem času se izpostavlja pomemben vpliv na delovanje imunskega sistema. Glavni vir vitamina D je sončna svetloba, saj se ga večina sintetizira v koži pod…
  • 07 Dec
    345
    V mednarodni znanstveni reviji Plants je skupina slovenskih avtorjev objavila članek o žlahtnjenju ajde za povečanje vsebnosti rutina, kvercetina in drugih bioaktivnih snovi s potencialnim protivirusnim učinkom. V delu so povzete najnovejše raziskave slovenske raziskovalne skupine (Inštitut za…
  • 02 Dec
    1641
    Za zdravje, spodbujanje imunskega sistema in dobro počutje je pomembna uravnotežena prehrana, kar je v času pandemije SARS-CoV-2 še toliko pomembnejše. Ključna pri tem je pestra prehrana, sestavljena iz čim bolj osnovnih živil, ki pa mora telesu zagotavljati vsa potrebna hranila, da lahko naš…
  • 01 Dec
    1255
    Aktualnost rastlinske prehrane v zadnjem času narašča. Znanstveni dokazi kažejo, da lahko dobro načrtovana rastlinska prehrana in zdrav življenjski slog prinašata ugodne vplive na zdravje, kot sta nadzor nad ustrezno telesno maso in preprečevanje nekaterih kroničnih nenalezljivih bolezni. Podatki…
  • 30 Nov
    298
    V novembrski številki zelo ugledne revije Appetite je bila objavljena obsežna raziskava televizijskega oglaševanja živil, ki so jo izvedli slovenski raziskovalci v sodelovanju s kolegi iz Avstralije. Svetovna zdravstvena organizacija, zaradi naraščanja debelosti, poziva države k sprejemanju ukrepov…
  • 25 Nov
    630
    Med korenovke uvrščamo rastline, pri katerih v prehrani uporabljamo predvsem podzemni del – odebeljeno korenino oziroma koren. Pri nekaterih uporabljamo tudi liste, vendar običajno bolj kot začimbo, kot sta na primer peteršilj in zelena. Koren za rastlino predstavlja založni organ, v katerem…
  • 19 Nov
    748
    Tretji petek v mesecu novembru obeležujemo Dan slovenske hrane. Hrana, ki jo pridelajo in predelajo naši kmetje, kmetijska in živilska podjetja ter zadruge je zaupanja vredna. S praznovanjem dneva slovenske hrane in odločitvami za lokalno oziroma slovensko hrano jih bomo podprli njihovih naporih in…
  • 18 Nov
    534
    19. novembra obeležujemo Mednarodni dan ozaveščanja o polnozrnatih žitih, ki je namenjen informiranju in spodbujanju potrošnikov k večjemu vključevanju polnozrnatih žit in njihovih izdelkov v vsakodnevno prehrano.Letošnje leto nas je s svojimi dogodki dodatno opomnilo na to kako pomembna je…
  • 18 Nov
    612
    Slovenski raziskovalci so objavili rezultate raziskave o prehranski kakovosti živil, ki so na prodaj v prodajnih avtomatih v zdravstvenih in socialno varstvenih ustanovah. Rezultati se nanašajo na izvajanje s strani Ministrstva za zdravje financiranega programa, ki sta ga izvajala Univerza v…
  • 13 Nov
    235
    V okviru nacionalnega programa Dober tek Slovenija, ki ga financira Ministrstvo za zdravje, že 10. leto poteka projekt Kuhna pa to. V okviru projekta skušajo zmanjšati odklanjanje zdravih jedi in otrokom približati obroke, ki se pripravljajo v šolskih kuhinjah. S projektom se spodbuja pozitiven…
  • 10 Nov
    774
    V ugledni znanstveni reviji Nutrients so bili objavljeni rezultati nacionalne raziskave o prehranskem vnosu prostih sladkorjev pri slovenskih mladostnikih, odraslih in starejših odraslih, v kateri so bili tudi identificirani glavni viri sladkorjev v prehrani. Gre za prvo tovrstno raziskavo v…
  • 01 Nov
    3447
    Drugi november obeležujemo kot svetovni dan vitamina D, s ciljem zmanjševati pomanjkanje tega za zdravje zelo pomembnega vitamina. Ob pandemiji korona virusa je to še toliko bolj aktualno, saj nacionalne raziskave kažejo, da kar okrog 80% odraslih prebivalcev Slovenje v jesensko-zimskem obdobju ni…
  • 27 Okt
    394
    V drugi polovici oktobra je stekla nacionalna kampanja za promocijo lokalnih kmetijskih in živilskih proizvodov iz sektorja sadja. Kampanja s sloganom »Najboljše imamo doma« je zasnovana v sodelovanju s slovenskimi pridelovalci in predelovalci sadja pod okriljem Ministrstva za kmetijstvo,…
  • 26 Okt
    284
    Pričele so se šolske počitnice, ki bodo tokrat zaznamovane predvsem z ukrepi za zaustavitev širjenja okužb s covid-19. Da se bo življenje čimprej vrnilo v tako imenovano normalno stanje, je na nas vseh. Zato bo čas med počitnicami za nekatere izziv, za druge pa priložnost, da na drugačen način…
  • 15 Okt
    692
    Svetovna organizacija za hrano in kmetijstvo (FAO) letošnji svetovni dan hrane obeležuje s sloganom »Gojimo, hranimo, ohranjajmo. Skupaj.«. Globalna zdravstvena kriza COVID-19 predstavlja izhodišče za razmislek o stvareh, ki jih resnično cenimo, kamor sodijo tudi naše osnovne potrebe. Zaradi…
  • 07 Okt
    1314
    Epidemija Covid-19 je pomembno zaznamovala leto 2020 in nas spomnila na to, da tudi hrane nimamo za samoumevno. Hrana je ne le nujna za naše preživetje, temveč je tudi del naše kulture in tradicije. Vsako leto v oktobru obeležimo Svetovni dan hrane. Letošnji dogodek ob Svetovnem dnevu hrane z…
  • 29 Sep
    324
    29. september je razglašen za Mednarodni dan ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani in ga v letu 2020 obeležujemo prvič. Ministrica dr. Aleksandra Pivec je danes skupaj s še 7 deležniki podpisala Izjavo o sodelovanju za zmanjševanje izgub in odpadne hrane. Podpisniki izjave so Kmetijsko…
  • 28 Sep
    3728
    Evropska unija se je zavezala, da bo do leta 2030 prepolovila količino odpadne hrane na prebivalca in zmanjšala izgubo hrane v proizvodnih in dobavnih verigah. V ta namen je potrebno ukrepati predvsem pri viru in omejiti ustvarjanje presežne hrane v vsaki fazi verige preskrbe s hrano (v…
  • 23 Sep
    2934
    Slovenska vlada je 12. marca 2020 razglasila epidemijo COVID-19 in sprejela vrsto ukrepov, namenjenih zajezitvi širjenja okužb. Med temi ukrepi so bili tudi zaprtje šol, prepoved organizirane športne vadbe, prepoved uporabe igrišč in združevanja na javnih prostorih. Po preklicu epidemije, 15. maja…
  • 22 Sep
    592
    Generalna skupščina Združenih narodov je na predlog Argentine in s podporo Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO) razglasila 29. september za Mednarodni dan ozaveščenosti o izgubah hrane in odpadni hrani, ki ga bomo letos obeležili prvič. Združeni narodi in Evropska komisija…
  • 21 Sep
    654
    Živimo v obdobju, ko se zbirajo ogromne količine podatkov, ki nosijo koristne informacije. Luščenje informacij iz podatkov je zahtevna naloga, saj so podatki različnih vrst, običajno nestrukturirani in se nanašajo na raznovrstno problematiko. Umetna inteligenca je področje računalništva, ki razvija…
  • 17 Sep
    337
    Univerza na Primorskem Fakulteta za vede o zdravju, vabi na brezplačno mednarodno znanstveno in strokovno konferenco "Zdravje delovno aktivne populacije", ki bo potekala 18.9.2020. Konferenca bo potekala v okviru projekta »Podaljševanje delovne aktivnosti in zmanjševanje odsotnosti z dela v KRZS –…
  • 09 Sep
    796
    Če otroci pomagajo pripraviti obrok, je bolj verjetno, da ga bodo tudi pojedli, obenem pa se otroci s kuhanjem tudi učijo. S kuhanjem spoznavajo različne sestavine, okuse, teksture in recepte, obenem pa razvijajo pomembne veščine, ki jim bodo pomagale tudi na drugih področjih življenja. Kuhanje je…
  • 08 Sep
    404
    9. september je mednarodni dan ozaveščanja o škodi, ki jo lahko povzroči pitje alkohola med nosečnostjo - dan fetalnega alkoholnega sindroma (FAS). Ta dan v Sloveniji obeležujemo od leta 2014. Širšo javnost želimo spodbuditi k odgovornemu odnosu do pitja alkohola in nosečnosti ter tako preprečevati…
  • 04 Sep
    752
    Po treh letih skupnega dela desetih institucij so izšla prva nacionalna priporočila o prehrani in telesni dejavnosti ob sladkorni bolezni tipa 2. Priporočila so namenjena zdravstvenim strokovnjakom. Prvič so bila uradno predstvaljena v petek, 4.9.2020 v Hotelu M, v Ljubljani. Priporočila so…
  • 27 Avg
    382
    Razpisan je natečaj na področju mediteranske prehrane, namen pa je spodbujanje poslovnih priložnosti na področju mediteranske prehrane. Cilj projekta je okrepiti izvajanje Konvencije UNESCO 2013.08, ki priznava mediteransko prehrano kot nesnovno kulturno dediščino. Mediteranska prehrana je v skladu…
  • 25 Avg
    682
    Poliamini so molekule iz skupine biogenih aminov, ki imajo v povezavi s hrano največkrat negativen prizvok. Biogeni amini se lahko akumulirajo v nekaterih fermentiranih in pokvarjenih živilih in pri občutljivih posameznikih izzovejo simptome, ki so podobni alergiji, glavobole, spremembo utripa in…
  • 25 Avg
    580
    Smo v času poletnih počitnic in dopustov, ko se tudi mladim ponuja več priložnosti za pitje alkohola. Pitje alkohola med mladostniki iz Slovenije sicer upada, a smo v večini kazalnikov še vedno nad evropskim povprečjem. Ko govorimo o pitju mladih, pa ne moremo mimo pitja odraslih. Odnos staršev in…
  • 19 Avg
    825
    Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano organizira skupaj s kmetijami in nosilci projektov dneve odprtih vrat od 22. do 30. 8. 2020. V okviru projekta se bodo predstavile uspešne zgodbe slovenskega podeželja, ki so bile podprte z evropskimi sredstvi. Z organizacijo dni odprtih vrat želijo…
  • 19 Avg
    524
    Raziskovalci s Kemijskega inštituta so prisotnost bioaktivne spojine oleamid dokazali v različnih plastičnih vsebnikih za hrano/pijačo (npr. otroške plastenke, plastenke za vodo, jogurt, mleko, olje, brezalkoholne gazirane in negazirane pijače) in zdravila (npr. inzulinke, brizge za medicinsko…
  • 10 Avg
    614
    Otrokov razvoj in njegovo zdravstveno stanje sta del prednostnih nalog javnega zdravja. Kakovost materine prehrane in načina življenja pred in med nosečnostjo ter v obdobju dojenja pomembno vplivata na otrokov razvoj in zdravje, pri čemer sta izpostavljenost potencialno strupenim kemijskim…
  • 05 Avg
    1559
    V slovenski prehrani že dolgo uporabljamo dve vrsti ajde, navadno (Fagopyrum esculentum Moench) in tatarsko (Fagopyrum tataricum Gaertn.). Obe izvirata z območja Himalaje, navadna ajda tam uspeva na zmernih nadmorskih višinah, tatarska pa tudi na višinah tudi preko 4.000 metrov. Navadna ajda ima…
  • 30 Jul
    2471
    Naravna vsebnost joda in selena je v večini živil rastlinskega izvora razmeroma nizka. Rastline jod in selen dokaj slabo privzemajo iz tal, poleg tega so oblike omenjenih mineralov za človeka slabše biorazpoložljive. Zaradi navedenega je v zadnjem času aktualno raziskovanje postopkov bogatenja…
  • 17 Jul
    906
    Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), so že petič izvedli raziskavo, s katero so zaznali, da se po letu 2010 nekoliko umirja trend naraščanja odstotka čezmerno hranjenih in debelih, vendar je ta v skupinah 13-letnih fantov in 15-letnih deklet še vedno neugoden. Zaskrbljujoče je tudi,…
  • 15 Jul
    1094
    V slovenski prehrani že dolgo uporabljamo dve vrsti ajde, navadno (Fagopyrum esculentum Moench) in tatarsko (Fagopyrum tataricum Gaertn.). Obe izvirata z območja Himalaje, navadna ajda tam uspeva na zmernih nadmorskih višinah, tatarska pa na višinah tudi preko 4.000 metrov. Navadna ajda ima bele…
  • 14 Jul
    2126
    Predelana živila imajo pogosto negativen prizvok, predvsem v povezavi s porastom debelosti, visokega krvnega tlaka in sladkorne bolezni tipa II. Toda ali res drži, so vsa predelana živila slaba? Jih poznamo? Kako prepoznati tista, ki se jim moramo izogibati in na drugi strani tista, ki lahko…
  • 22 Jun
    853
    Hrana je osnovna življenjska in strateška dobrina in vedno bolj se prepoznava pomembnost lokalno pridelane hrane. Za lokalno pridelano hrano poznamo več definicij, najpogosteje pa se za kriterij uporablja geografski kriterij (razdaljo med krajem pridelave in predelave in krajem porabe). Center za…
  • 02 Jun
    1316
    Generalna skupščina Združenih narodov je 20. decembra 2018 sprejela resolucijo, s katero je 7. junij razglasila za Svetovni dan varnosti hrane, ki ga letos obeležujemo drugič. V času epidemije COVID-19, v izrednih razmerah, ki so spremenile svet, so izzivi zagotavljanja varnosti hrane, sistemi…
  • 26 Maj
    774
    Ob začetku Evropskega tedna boja proti raku ključni deležniki za obvladovanje raka v Sloveniji izpostavljajo, kako pomembno je, da Slovenke in Slovenci tudi v času epidemije COVID-19 in po njej skrbijo za svoje zdravje na vseh področjih, vključno s preventivo raka. Zveza slovenskih društev za boj…
  • 13 Maj
    2525
    V Sloveniji so bili po razglasitvi epidemije Covid-19 uvedeni ukrepi, ki so vplivali tudi na področje preskrbe s hrano in način prehranjevanja prebivalcev. V okviru mednarodne raziskave Food-Covid-19 je Inštitut za nutricionistiko konec aprila izvedel obsežno raziskavo o vplivu epidemije na tem…
  • 12 Maj
    858
    Svetovni dan čebel letos svetovno javnost poziva z “Bee engaged” - ”Angažiraj se za čebele” 20. maja bo Slovenija in z njo ves svet tretjič obeležil svetovni dan čebel, ki ga je Generalna skupščina OZN razglasila 20. decembra 2017. Razglasitev je plod sodelovanja med Čebelarsko zvezo Slovenije kot…
  • 04 Maj
    1524
    Omejevanje širjenja novega koronavirusa (SARS-CoV-2) nas vse postavlja pred številne izzive. Spremembe, ki smo jim priča, bodo vplivale na naše prehranske navade in način življenja tudi v bodoče. V tem času je zdrava prehrana še toliko bolj pomembna, zato so na NIJZ pripravili brošuro z odgovori…
  • 03 Maj
    1216
    Če ste med karanteno ostali doma s šoloobveznimi otroki, se v teh dneh najbrž srečujete s pomanjkanjem časa, tudi za pripravo obrokov. Z nekaj triki lahko v pripravo obrokov vključimo tudi otroke in jih naučimo osnov kuhanja, hkrati s posredovanjem znanja in veščin številnih šolskih predmetov, pri…
  • 24 Apr
    1776
    Potrebe po energiji in hranljivih snoveh so od človeka do človeka in od dneva do dneva različne in so odvisne od vrste notranjih (endogenih) in zunanjih (eksogenih) dejavnikov. Pri referenčnih vrednostih za vnos hranil gre za količine hranil, za katere domnevamo, da pri skoraj vseh posameznikih v…
  • 24 Apr
    941
    V času, ko se v svetu soočamo s pandemijo nove bolezni COVID-19 , Svetovna zdravstvena organizacija za ustavljanje širitve virusa izpostavlja tudi pomembnost obveščenosti javnosti o še drugih tveganjih in nevarnostih za zdravje, med katerimi je tudi pitje alkoholnih pijač. Raziskave kažejo, da…
  • 20 Apr
    2754
    Trenutno ni dokazov, da bi se okužba z novim koronavirusom SARS-CoV-2 prenašala preko živil, domačih živali in živine. O lastnostih novega korona virusa še ni veliko podatkov. Evropska agencija za varno hrano (EFSA) navaja, da se novi korona virus s hrano ne prenaša na človeka. Uživanje zadostno…
  • 06 Apr
    1256
    Videz embalaže je pomemben dejavnik pri izbiri in nakupu izdelka, česar se zavedajo proizvajalci, ki z embalažo sporočajo, kakšen naj bi bil izdelek. Prehranske in zdravstvene trditve so pomemben element pri ozaveščanju potrošnika o koristnih učinkih proizvoda. Poleg trditev v obliki besedila so na…
  • 05 Apr
    1259
    Študije kažejo, da predpakirana živila v različnih državah niso enako zdrava. Pri tem pomembno vlogo odigrajo predvsem dobro načrtovani politični pristopi, ki spodbujajo in podpirajo industrijo pri preoblikovanju izdelkov in uvajanju bolj zdravih izbir. Bolj zdrava ponudba predpakiranih živil je…
  • 03 Apr
    1002
    Pri starejših, ki zbolijo za novo virusno boleznijo COVID-19, bolezen pogosteje poteka v težji obliki. Nevarnost zapletov je večja tudi pri kronično bolnih. Zato je zelo pomembno, da starejši natančno sledijo nasvetom strokovnjakov glede zaščitnih ukrepov, s katerimi bodo lahko pVreprečili svojo…
  • 03 Apr
    1418
    Slovenski raziskovalci so konec preteklega leta v reviji Nutrients objavili članek o analizi prehranskih vnosov med prehranjevanjem s polnovredno rastlinsko prehrano in vpliv le-tega na zdravje srčno-žilnega sistema. Polnovredna rastlinska prehrana se je po začetnih raziskavah namreč pokazala kot…
  • 02 Apr
    1289
    Različne skupine bolnikov pogosto potrebujejo individualno prilagojeno prehrano, ki lahko odstopa od splošno uveljavljenih priporočil pestre in uravnotežene prehrane. Pri bolniku z rakom je npr. vnos potrebnih hranil prilagojen izraženosti presnovnih sprememb in njegovim zmožnostim uživanja hrane.…
  • 02 Apr
    1031
    Velikonočne praznike bomo letos verjetno vsi preživeli malo drugače. Krog bližnjih za mizo bo ožji, tudi obiske bomo morali preložiti v prihodnost. Poskusimo naše navade in običaje, v kolikor nam to omogočajo okoliščine, kar se da ohraniti. Pokličimo svoje bližnje in prijatelje in pomislimo na…
  • 31 Mar
    2524
    Marsikdo si med epidemijo novega koronavirusa želi okrepiti imunski sistem, da ga bolezen ne bi doletela. Tudi posamezniki, ki so že zboleli, morda želijo bolezen hitreje premagati s pomočjo prehranskih dopolnil. Kako je s tem in z drugimi vprašanji, vezanimi na bolezen, ki jo povzroča novi…
  • 26 Mar
    40716
    Pri virusnih obolenjih, kot sta na primer gripa in prehlad, pa tudi nova koronavirusna bolezen, za katera nimamo zdravila, se moramo za uspešno in čim krajše prebolevanje bolezni zanesti na svoj imunski sistem. Tako nam pri omenjenih obolenjih zdravila sicer lahko pomagajo lajšati simptome (kot…
  • 24 Mar
    2898
    Embalaža živil in drugih izdelkov, ki jih prinesemo iz trgovine, se smatra kot potencialno onesnažena. Potrebno je paziti, da se v kuhinji ne križajo čiste in nečiste poti. Glede rokovanja z embalažo priporočamo: v trgovino pridemo s seznamom živil, ki jih potrebujemo, izbira izdelkov je tako…
  • 23 Mar
    2781
    Prodaja kmetijskih pridelkov na kmetijah zaradi kratkih dobavnih omogoča razpoložljivost sveže in kakovostne hrane. Tudi v trgovini, če je le možno, izbirajmo tisto hrano, ki prihaja iz lokalnega okolja in poznamo njen izvor. Nakup lokalne hrane v času virusnih obolenj omogoča višjo stopnjo…
  • 16 Mar
    1877
    Lahko jem zdrave prigrizke, knjižica z nasveti in kuharskimi recepti, je nastala v sklopu projekta Lahko jem, pod okriljem Pomurskega društva za boj proti raku. Publikacija je še posebej namenjena otrokom in šolarjem, ki imajo veselje in željo po preizkušanju novih receptov in idej za pripravo…
  • 12 Mar
    4057
    EFSA natančno spremlja dogajanje v zvezi z izbruhom koronavirusa (COVID-19), ki je prizadel že številne države po vsem svetu. Trenutno ni dokazov, da je hrana verjeten vir ali pot prenosa virusa. Pristojna znanstvenica Marta Hugas je dejala: "Izkušnje iz prejšnjih izbruhov sorodnih koronavirusov,…
  • 06 Mar
    3117
    Polifenolne spojine so naravno prisotne spojine, ki jih v večjih količinah najdemo v različnih živilih, še posebej tistih, rastlinskega izvora. Poleg tega, da naše telo ščitijo pred škodljivim vplivom prostih radikalov (torej delujejo kot antioksidanti), imajo tudi dokazane protivnetne lastnosti.…
  • 27 Feb
    833
    V letošnjem šolskem letu se program Kuhnapato širi tudi v vrtce. Osnovnošolci bodo v svojih gospodinjskih učilnicah gostili predšolske otroke ter otroke iz prvega razreda in jih uvajali v svet kulinarike. Tako bodo ob podpori in zgledu starejših osvajali nove spretnosti. Osnovni cilj projekta…
  • 24 Feb
    950
    Državni zbor RS je dne 29. januarja 2020 na svoji 15. redni seji obravnaval in tudi sprejel Resolucijo o nacionalnem programu o strateških usmeritvah razvoja slovenskega kmetijstva in živilstva »Naša hrana, podeželje in naravni viri od leta 2021«. Namen dokumenta je opredeliti temeljni strateški…
  • 14 Feb
    2552
    Ingver sodi v družino ingverjevk. Poznanih je več različnih vrst, najpogosteje se uporablja pravi ingver (Zingiber officinale Rosc.). Uporablja se olupljena, sveža ali posušena korenika ingverja (Zingiberis rhizoma). Ingver je večletna rastlina, ki zraste do višine enega metra, pod zemljo pa tvori…
  • 05 Feb
    1956
    Inštitut za nutricionistiko je danes predstavil najbolj inovativna živila leta 2020. Gre za živila, proizvedena v Sloveniji in uvedena na tržišče v zadnjem letu. Nagrade so prejeli Bio dobrote - Kmetija Žgajnar za jogurt z lanenimi semeni, Ljubljanske mlekarne za gosti jogurt Siggi's skyr, Don Don…
  • 15 Jan
    1299
    Brezglutenska dieta je najboljši način zdravljenja pri klinično dokazani intolerancah na gluten, kot sta celiakcija in neceliakalna glutenska preobčutljivost, medtem ko se znanstvena struja strinja, da je gluten za splošno populacijo neškodljiv. Laično zagovarjanje brezglutenske diete, ki so ji…
  • 08 Jan
    3141
    Solate predstavljajo pomemben del našega dnevnega jedilnika. Vnos zelenjave je pri nas nezadosten in v neskladju s prehranskimi priporočili. Po mnenju stroke, prenizek dnevni vnos zelenjave in sadja pomembno vpliva na nastanek sodobnih kroničnih bolezni, npr. bolezni srca in ožilja, sladkorne…
  • 08 Jan
    1746
    V okviru programa Kuhna pa to, ki ga ob podpori Ministrtva za zdravje RS izvaja društvo Vesela kuhinja, se izvja tudi projekt »Otroci otrokom pripravljajo zdravo tradicionalno slovensko kosilo«. Nastala je že Osma zbirka receptov slovenskih osnovnošolcev, ki so jih osnovnošolci Slovenije pripravili…
  • 08 Jan
    662
    Na Fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede (FKBV) Univerze v Mariboru bo 20. januarja 2020 v organizaciji Delovne skupine Slovenija – evropska regija gastronomije 2021 (DS SERG 2021) pri MKGP potekala prva regijska konferenca »Slovensko kmetijstvo in gastronomija«. Na regijski konferenci bodo…
  • 01 Jan
    724
    Generalna skupščina Združenih narodov je leto 2020 razglasila za mednarodno leto zdravja rastlin. Zdrave rastline so vir življenja, delovanja ekosistemov ter zagotavljanja hrane. Zdrave rastline tudi varujejo okolje, gozdove, biotsko raznovrstnost ter zmanjšujejo učinke podnebnih sprememb.…
  • 22 Dec
    8434
    Hrana je poleg zraka in vode najpomembnejša. Ne zagotavlja nam le energije za delovanje in obnavljanje telesa, ampak tudi energijo in gradnike za zdravo rast in razvoj. Pomembno je, da se zavedamo, da ni vsak dan praznik in da nekatera živila neugodno vplivajo na zdravje. To so energijsko bogata…
  • 04 Dec
    2920
    Vitamin D ima vrsto vlog pri normalnemu delovanju človeškega telesa, med drugim je pomemben za zdravje kosti in normalno delovanje imunskega sistema. Medtem ko je med poletjem potrebe telesa po tem vitaminu možno pokriti že s krajšo zmerno izpostavljenostjo soncu, med jesenjo in zimo ključni vir
  • 18 Nov
    3773
    Mednarodni dan ozaveščanja o polnozrnatih žitih v Sloveniji obeležujemo s pobudo »Izbiram polnozrnato« v torek 19. novembra 2019 S pobudo »Izbiram polnozrnato« želimo spodbuditi potrošnike k sprejemanju informiranih odločitev in pogostejšem vključevanju polnozrnatih žit v prehrano. Pridelava in…
  • 14 Nov
    1551
    Ob svetovnem dnevu sladkorne bolezni, ki ga obeležujemo v četrtek, 14. novembra 2019, so na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje izdali elektronsko publikacijo z naslovom Ožji nabor kazalnikov za spremljanje obvladovanja sladkorne bolezni v Sloveniji. Stalno spremljanje kazalnikov o osebah z…
  • 23 Okt
    19000
    Projekt Tradicionalni slovenski zajtrk bo tudi letos eden izmed osrednjih dogodkov dneva slovenske hrane, ki ga bomo obeležili v petek, 15. novembra 2019. V zdravi prehrani se priporoča uživanje rednih obrokov, to je štiri do pet obrokov dnevno, od katerih je zajtrk najpomembnejši. Zelo pomembno je…
  • 17 Okt
    1137
    Na letošnji svetovni dan hrane (16. oktober 2019) je osem slovenskih podjetij iz sektorja pekarstva, ki strateško deluje v okviru GZS – Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij, podpisalo listino »Zaveze odgovornosti«. S tem nadgrajujejo aktivnosti slovenske živilskopredelovalne industrije ter…
  • 16 Okt
    2368
    Svetovni dan hrane 2019 poteka pod sloganom "Naša dejanja so naša prihodnost". Aktivnosti so usmerjene v zmanjševanje lakote po svetu. Namen je globalno ozaveščanje o pomembnosti raznolike in kakovostne hrane za vse prebivalce sveta. Po svetu bodo v ta namen na ta dan potekali številni dogodki, s…
  • 11 Okt
    804
    Na slovesnosti ob zaključku letošnje, že 22. mednarodne multikonference Informacijska družba 2019, je nagrado za najboljši dosežek informacijske družbe v letu 2018/19, informacijsko jagodo, prejela mobilna aplikacija VešKajJeš. Ustvarjalce aplikacije veseli, da je poleg potrošnikov, ki so že…
  • 10 Okt
    1500
    V svetu se za prehrano uporabljata dve vrsti ajde: navadna ajda (Fagopyrum esculentum Moench), in tatarska ajda (Fagopyrum tataricum (L.) Gaertner), ki izvira iz Kitajske. Slovenija ima še neizkoriščen potencial za širjenje gojenja tatarske ajde, ki bi povečal pestrost kmetijskih rastlin in…
  • 07 Okt
    1744
    Ob svetovnem dnevu hrane 2019, bo 16. oktobra 2019 v Ljubljani potekala konferenca z naslovom "Hrana, prehrana, zdravje". Svetovni dan hrane: “Naša dejanja so naša prihodnost. Z zdravim prehranjevanjem za svet brez lakote.” Svetovni dnevi hrane nas spremljajo že 38 let in počasi spreminjamo naše…
  • 25 Sep
    982
    Med 1. in 3. oktobrom 2019 bo v ljubljanskem Cankarjevem domu potekal že 19. Festival za tretje življenjsko obdobje. Pripravili bodo zanimive izobraževalne dogodke, polemične strokovne razprave in številne delavnice za vse generacije. Obiskovalce pa čaka tudi bogat kulturni program na različnih…
  • 20 Avg
    1093
    AGRA 2019 bo v Gornji Radgoni od 24. do 29. avgusta največji državni in eden najpomembnejših kmetijsko živilskih sejmov Evropske unije in držav v njenem preddverju. Poudarki bodo na digitalizaciji v kmetijstvu in agroživilstvu. Tematskim strokovnim posvetom se bodo pridružili praktični prikazi dela…
  • 05 Avg
    1480
    V najuglednejši znanstveni reviji s področja debelosti – Obesity Reviews, je bila objavljena doslej najobsežnejša mednarodna primerjava prehranske kakovosti predpakiranih živil. Gre za projekt mednarodnega konzorcija INFORMAS, del katerega je tudi Inštitut za nutricionistiko, ki je izvajal…
  • 01 Avg
    1205
    Med 1. in 7. avgustom obeležujemo svetovni teden dojenja, kar je del aktivnosti Svetovne zveze za dojenje (WABA), ki se jim pridružujemo tudi v Sloveniji. Svetovna zveza za dojenje vsako leto predlaga osnovno sporočilo tedna dojenja, s katerim usmeri pozornost javnosti na različne vidike dojenja. Z…
  • 16 Jul
    4316
    Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je objavila rezultate dveh študij, ki ugotavljata, da je na evropskem tržišču velik delež hrane, ki se oglašuje kot primerna za otroke do 6 mesecev, v resnici za dojenčke neprimerna, hkrati pa velikokrat vsebuje tudi nesprejemljivo visoke deleže sladkorja.…
  • 12 Jul
    2083
    Sezona piknikov ponuja veliko priložnosti za zabavo na prostem - v družinskem krogu ali s prijatelji. Ti dogodki v toplem poletnem vremenu pa omogočajo tudi idealne pogoje za hitro razmnoževanje bakterij. Zavedati se moramo pravilnih postopkov s hrano, da se bomo v teh toplih mesecih, ko jemo na…
  • 10 Jul
    3302
    Na Zemlji bo do leta 2050 živelo več kot 9 milijard ljudi. Z naraščajočo svetovno populacijo naraščajo tudi potrebe po hrani. Poleg tega nas večina v razvitem svetu poje več hrane, kot je zares potrebujemo, naša prehrana pa je bogata z živili živalskega izvora, kar ima še dodatne negativne učinke…
  • 02 Jul
    1134
    Na seminarju »Tartu call for a Healthy Lifestyle« v organizaciji EU komisije, DG Sante, se je 19. junija projekt Kuhnapato uvrstil med najboljše prakse v Evropi, na področju zdravja in trajnosti. Certifikate so podelili in podpisali trije visoki predstavniki – komisionarji, s področja zdravja,…
  • 18 Jun
    1323
    Oddelek za živilstvo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani in Slovensko prehransko društvo prirejata 19. junija 2019 tradicionalno strokovno izobraževanje: 30. Bitenčevi živilski dnevi z naslovom "Živilstvo in prehrana med tradicijo in inovacijo". Dogodek bo potekal v jubilejnem letu…
  • 12 Jun
    8885
    Volčji bob (Lupinus spp. L.) je rastlina, ki v poletnih mesecih vrtove krasi s svojimi čudovitimi živobarvnimi cvetovi. Zaradi tega ga sadimo predvsem kot okrasno rastlino, a je v resnici mnogo več kot le to. Iz cvetov se namreč kasneje razvijejo stroki s semeni, ki jih je vredno vključiti v našo…
  • 11 Jun
    892
    Minerali imajo v prehrani ljudi pomembno vlogo, pri čemer prispevek zelenjave ni zanemarljiv. Na mineralno založenost rastlin pomembno vplivajo okoljski dejavniki (predvsem lastnosti tal, gnojenje in vremenski pogoji) ter procesi v rastlinah samih (predvsem razlike v načinu črpanja mineralov iz tal…
  • 01 Jun
    1775
    Med lahko v manjših količinah uživamo kot dopolnitev uravnotežene prehrane, vendar se moramo zavedati, da je med kljub manjšemu deležu zdravju koristnih snovi še vedno pretežno sladkor. Z njim lahko nadomestimo ostale oblike prostega sladkorja, npr. namizni sladkor (trsni, pesin itd.), ki ne…
  • 30 Maj
    2397
    Na predlog Združenih narodov je 7. junij proglašen za Svetovni dan varne hrane. Letos bo ta dan obeležen prvič. Dan, ki bi ga moralo človeštvo posvetiti zavedanju, kaj pomeni varna hrana in kašna vrednota je to za človeštvo. To zavedanje moramo deliti tako stroka kot tudi vse javnosti, ki delujejo…