• 15 Apr
    187
    Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je pripravil posodobljene podatke o zdravju prebivalcev v slovenskih občinah. Z omogočanjem boljše dostopnosti in dosegljivosti podatkov o zdravju na ravni lokalne skupnosti NIJZ spodbuja krepitev zdravja in preprečevanje bolezni v okoljih, kjer ljudje…
  • 09 Apr
    23065
    Navadni regrat (Taraxacum officinale) je po vsem svetu razširjena zelnata trajnica in ena prvih divjih spomladanskih rastlin, ki se v večjih količinah znajde na naših krožnikih. Sezona nabiranja regrata se začne že marca, ko regrat požene mlade in nežne liste, ki so mehkejši ter vsebujejo manj…
  • 09 Apr
    20531
    Razstrupljevalne ali »detox« diete so že nekaj časa popularno sredstvo za hujšanje, ki hkrati obljublja, da se bomo poleg odvečnih kilogramov pospešeno znebili še v telesu nakopičenih strupov. Večinoma gre za kratkotrajne prehranske načrte, ki obljubljajo, da bomo »v sedmih dneh očistili in…
  • 07 Apr
    177
    Vsako leto 7. aprila obeležujemo Svetovni dan zdravja, ki poteka pod okriljem Svetovne zdravstvene organizacije. Letošnji svetovni dan zdravja poteka pod sloganom »Zgradimo pravičen in zdrav svet«. Letos je Svetovni dan zdravja posvečen trenutno najbolj aktualni javnozdravstveni temi – kako naš…
  • 24 Mar
    405
    Brezalkoholne pijače predstavljajo pomemben vir sladkorjev v prehrani, njihovo prekomerno uživanje pa ima negativne vplive na zdravje. Ker je sestava pijač pomembna za vrednotenje vnosa hranil in aditivov, je Inštitut za nutricionistiko natančneje raziskal trende v sestavi pijač, pri čemer se je…
  • 22 Mar
    108
    22. marca vsako leto obeležujemo svetovni dan voda. Tema letošnjega je "Cenimo vodo". Voda je izjemnega pomena tako v kmetijstvu, kot tudi ribištvu, gozdarstvu in prehrani. Ena od strateških usmeritev razvoja slovenskega kmetijstva je zato tudi zmanjševanje negativnih vplivov kmetijstva na naravne…
  • 19 Mar
    299
    Kaj se zares skriva za bleščečo embalažo živila? Ali zveneče navedbe s prehranskimi trditvami res odražajo pravo sliko izdelka? Aplikacija VešKajJeš vam je lahko v takih primerih v veliko pomoč, saj na hiter, preprost in razumljiv način »prevede« podatke o hranilni vrednosti v barve prehranskega…
  • 16 Mar
    449
    Predstavljamo izsek raziskave SI-PANDA, Raziskave o vplivu pandemije na življenje, ki so jo izvedli na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje. Spremembe v prehrani, telesni dejavnosti, spanju in telesni teži v povezavi s sindemijo COVID-19 COVID-19 ni le pandemija. COVID-19 je sindemija3 (več…
  • 16 Mar
    286
    Evropski znanstveniki so podpisali poziv k uvedbi poenostavljenega označevanja hranilne vrednosti živil v Evropi in pri tem izpostavili prednosti že razvitega sistema Nutri-Score. Gre za sistem, ki omogoča preprosto in pregledno poenostavljeno predstavitev podatkov hranilne vrednosti živila na…
  • 16 Mar
    779
    Pomlad je čas, ko v gozdu zadiši po čemažu. Pri nabiranju moramo biti previdni, da ga ne zamenjamo za jesenski podlesek ali šmarnico. Zaradi svoje arome in okusa je cenjen v kulinariki, saj ponuja veliko možnosti za ustvarjanje. Pri nekaterih je celo bolj priljubljen kot česen. Iz njega izdelujemo…
  • 15 Mar
    110
    15. marca obeležujemo svetovni dan pravic potrošnikov. Potrošniki imamo določene pravice in prav je, da se jih zavedamo. Hrana je ena od dobrin, ki jo kot potrošniki verjetno kupujemo najpogosteje. Naša dolžnost je, da z njo skrbno ravnamo in se trudimo, da ustvarimo čim manj zavržene in odpadne…
  • 11 Mar
    37216
    Podatki kažejo, da ima prekomerno telesno težo kar 44% svetovne populacije. Učinkovita in dolgotrajna izguba telesne teže je pri ljudeh, ki trpijo za debelostjo, eden izmed najučinkovitejših preventivnih ukrepov za nastanek metabolnega sindroma in s tem povezanih zapletov. Ali veš? Presnovni ali…
  • 04 Mar
    458
    Debelost je prepoznana kot bolezen ter tudi dejavnik tveganja za razvoj številnih nenalezljivih bolezni. Manj znano do sedaj je bilo, da debelost povečuje tveganje za težji potek nalezljivih bolezni. To je očitno tudi pri pandemiji Covid-19, ki smo ji priča. V poročilu, ki ga je izdalo Svetovno…
  • 02 Mar
    11657
    V zdravi prehrani se priporoča uživanje štirih do petih obrokov dnevno, od katerih je zajtrk najpomembnejši. Definicije obroka so številne in največkrat temeljijo na kulturnih in socialnih normah, pogosto uporabljena kriterija pa so tudi čas uživanja obroka, energijska vrednost in njegova sestava.…
  • 18 Feb
    286
    EIT Food Seedbed inkubator program pod vodstvom EIT Food partnerskih univerz ter raziskovalnih in inovacijskih organizacij (Seedbed Hubs), omogoča prenos znanja, tehnologij ter povezav z industrijo ter tako pomaga in podpira raziskovalce, znanstvenike ter podjetnike pri razvoju in lansiranju novih…
  • 17 Feb
    521
    Inštitut za nutricionistiko je razglasil najbolj inovativna živila leta 2021. Gre za živila, proizvedena v Sloveniji in uvedena na tržišče v zadnjem letu. Nagrade so prejeli Engrotuš v sodelovanju z Ano Roš in Pekarno Geršak za pirin kruh z drožmi, kmetija Kukenberger v sodelovanju s kmetijo…
  • 15 Feb
    705
    V okviru mednarodne raziskave Food-Covid-19 Inštitut za nutricionistiko izvaja obsežno raziskavo o vplivu epidemije na prehranjevalne navade prebivalcev Slovenije. Prvo zbiranje podatkov je bilo izvedeno aprila, med prvim valom epidemije, drugo pa decembra 2020, v obeh primerih na vzorcu odraslih…
  • 10 Feb
    423
    Omenjena analiza je prva, ki oriše celotno sliko povezave med alkoholom in epidemijo tako na področju posameznika kot na področju družbe in politike. Ugotovitve poročila: alkohol na različne načine napaja pandemijo koronavirusa, saj tudi alkoholna industrija izkorišča sedanjo krizo na področju…
  • 05 Feb
    208
    Projekt SOPA ali Skupaj za odgovoren odnos do pitja alkohola se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje kohezijske politike v programskem obdobju 2014–2020, in sicer v okviru 9. prednostne osi Socialna vključenost in zmanjševanje tveganja revščine, prednostna naložba 9.1 – Aktivno…
  • 05 Feb
    286
    Diagnoza rak predstavlja pomemben trenutek v življenju posameznika, ko so mnogi pripravljeni na spremembe in začnejo iskati ter zbirati številne nasvete o izbiri hrane, telesni dejavnosti, prehranskih dopolnilih, dodatnih prehranskih terapijah za izboljšanje njihove odziva na zdravljenje, hitrejše…
  • 29 Jan
    36925
    Zelje (Brassica oleraceae var. capitata) je kulturna rastlina, ki spada v družino kapusnic iz skupine križnic, ki izvirajo iz Sredozemlja in Male Azije. Zelje pridelujemo tudi v Sloveniji, pri čemer se ga največ porabi za predelavo v kislo zelje, nekaj pa ga je namenjenega tudi sveži porabi. V…
  • 27 Jan
    535
    Vsako leto je po vsem svetu prodanih okoli 200 milijonov hladilnikov in pokvarljiva živila s predpisanim temperaturnim režimom pogosto obsegajo velik del nakupovalne košarice potrošnikov. Do prekinitve hladne verige lahko pride kjer koli od pridelave oz. proizvodnje živil do njihove uporabe pri…
  • 18 Jan
    1138
    Evropska agencija za varnost hrane, EFSA, je pripravila znanstveno mnenje o sušenih rumenih mokarjih (Tenebrio molitor) kot novem živilu. Rumeni mokar je tako prvi med insekti, ki je dobil zeleno luč za uporabo v živilih za humano prehrano. Izraz rumeni mokar se nanaša na ličinko insekta Tenebrio…
  • 18 Jan
    902
    Generalna skupščina Organizacije združenih narodov je po pobudah konference Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO), leto 2021 razglasila za Mednarodno leto sadja in zelenjave. Razglašeno leto prinaša edinstveno priložnost za ozaveščanje o pomembni vlogi sadja in zelenjave…
  • 15 Jan
    386
    Evropski projekt Increase, s katerim želijo ovrednotiti agrobiodiverziteto in spodbuditi uživanje in gojenje stročnic v Evropi, je decembra pričel s poskusom na osnovi ljubiteljske znanosti. Kot so sporočili s Kmetijskega inštituta, lahko v poskusu sodeluje vsakdo, ki ima polje, vrt, teraso ali…
  • 08 Jan
    444
    V Veliki Britaniji bo od aprila 2022 v trgovinah na drobno omejeno oglaševanje hrane in pijač z višjo vsebnostjo maščob, soli ali sladkorja (VMSS izdelki). Gre za pomemben pristop znotraj angleškega v načrta v boju proti debelosti za izboljšanje javnega zdravja. Omenjen ukrep Velike Britanije…
  • 29 Dec
    573
    Lan (Linum usitatissimum L.) sodi med kmetijske rastline, ki imajo v Evropi dolgo tradicijo pridelave in predelave. Z vidika prehrane je pomembna tako pridelava semen kot olja, predvsem zaradi vsebnosti omega-3 maščob, ki imajo vlogo pri vzdrževanju normalne ravni holesterola. Obenem pa je za…
  • 22 Dec
    760
    Decembrske praznike bomo letos vsi preživeli malo drugače, saj imamo opravka z nepovabljenim gostom po imenu SARS-CoV-2. Prav on nam bo narekoval, kako bomo praznovali. Krog bližnjih za praznično mizo bo ožji, tudi obiske bomo morali preložiti v prihodnost. Vseeno pa poskusimo ohraniti naše navade…
  • 19 Dec
    1128
    Začimbe ali dišavnice so nepogrešljiva sestavina skorajda vsake jedi - jabolčni zavitek brez cimeta ne bi bil tako okusen, paradižnikova omaka brez bazilike in pica brez origana prav tako ne. V kuhinjah sveta začimbe že tisočletja uporabljamo v različnih kombinacijah, saj z njimi zaokrožimo okus…
  • 17 Dec
    394
    V Sloveniji imamo kar nekaj turističnih kmetij, ki vsaka zase ponujajo izvrstna doživetja in kulinariko. Združenje turističnih kmetij Slovenije in Slovenska turistična organizacija sta izdali že enajsto izdajo publikacije Turistične kmetije v Sloveniji. V publikaciji je predstavljenih 140…
  • 07 Dec
    848
    Vitamin D je ključnega pomena za razvoj in ohranjanje zdravega skeleta in ima vlogo pri številnih drugih fizioloških procesih v telesu. V zadnjem času se izpostavlja pomemben vpliv na delovanje imunskega sistema. Glavni vir vitamina D je sončna svetloba, saj se ga večina sintetizira v koži pod…
  • 07 Dec
    527
    V mednarodni znanstveni reviji Plants je skupina slovenskih avtorjev objavila članek o žlahtnjenju ajde za povečanje vsebnosti rutina, kvercetina in drugih bioaktivnih snovi s potencialnim protivirusnim učinkom. V delu so povzete najnovejše raziskave slovenske raziskovalne skupine (Inštitut za…
  • 02 Dec
    3216
    Za zdravje, spodbujanje imunskega sistema in dobro počutje je pomembna uravnotežena prehrana, kar je v času pandemije SARS-CoV-2 še toliko pomembnejše. Ključna pri tem je pestra prehrana, sestavljena iz čim bolj osnovnih živil, ki pa mora telesu zagotavljati vsa potrebna hranila, da lahko naš…
  • 01 Dec
    1939
    Aktualnost rastlinske prehrane v zadnjem času narašča. Znanstveni dokazi kažejo, da lahko dobro načrtovana rastlinska prehrana in zdrav življenjski slog prinašata ugodne vplive na zdravje, kot sta nadzor nad ustrezno telesno maso in preprečevanje nekaterih kroničnih nenalezljivih bolezni. Podatki…
  • 30 Nov
    485
    V novembrski številki zelo ugledne revije Appetite je bila objavljena obsežna raziskava televizijskega oglaševanja živil, ki so jo izvedli slovenski raziskovalci v sodelovanju s kolegi iz Avstralije. Svetovna zdravstvena organizacija, zaradi naraščanja debelosti, poziva države k sprejemanju ukrepov…
  • 25 Nov
    1232
    Med korenovke uvrščamo rastline, pri katerih v prehrani uporabljamo predvsem podzemni del – odebeljeno korenino oziroma koren. Pri nekaterih uporabljamo tudi liste, vendar običajno bolj kot začimbo, kot sta na primer peteršilj in zelena. Koren za rastlino predstavlja založni organ, v katerem…
  • 19 Nov
    1097
    Tretji petek v mesecu novembru obeležujemo Dan slovenske hrane. Hrana, ki jo pridelajo in predelajo naši kmetje, kmetijska in živilska podjetja ter zadruge je zaupanja vredna. S praznovanjem dneva slovenske hrane in odločitvami za lokalno oziroma slovensko hrano jih bomo podprli njihovih naporih in…
  • 18 Nov
    742
    19. novembra obeležujemo Mednarodni dan ozaveščanja o polnozrnatih žitih, ki je namenjen informiranju in spodbujanju potrošnikov k večjemu vključevanju polnozrnatih žit in njihovih izdelkov v vsakodnevno prehrano.Letošnje leto nas je s svojimi dogodki dodatno opomnilo na to kako pomembna je…
  • 18 Nov
    890
    Slovenski raziskovalci so objavili rezultate raziskave o prehranski kakovosti živil, ki so na prodaj v prodajnih avtomatih v zdravstvenih in socialno varstvenih ustanovah. Rezultati se nanašajo na izvajanje s strani Ministrstva za zdravje financiranega programa, ki sta ga izvajala Univerza v…
  • 13 Nov
    402
    V okviru nacionalnega programa Dober tek Slovenija, ki ga financira Ministrstvo za zdravje, že 10. leto poteka projekt Kuhna pa to. V okviru projekta skušajo zmanjšati odklanjanje zdravih jedi in otrokom približati obroke, ki se pripravljajo v šolskih kuhinjah. S projektom se spodbuja pozitiven…
  • 10 Nov
    1053
    V ugledni znanstveni reviji Nutrients so bili objavljeni rezultati nacionalne raziskave o prehranskem vnosu prostih sladkorjev pri slovenskih mladostnikih, odraslih in starejših odraslih, v kateri so bili tudi identificirani glavni viri sladkorjev v prehrani. Gre za prvo tovrstno raziskavo v…
  • 01 Nov
    4090
    Drugi november obeležujemo kot svetovni dan vitamina D, s ciljem zmanjševati pomanjkanje tega za zdravje zelo pomembnega vitamina. Ob pandemiji korona virusa je to še toliko bolj aktualno, saj nacionalne raziskave kažejo, da kar okrog 80% odraslih prebivalcev Slovenje v jesensko-zimskem obdobju ni…
  • 27 Okt
    599
    V drugi polovici oktobra je stekla nacionalna kampanja za promocijo lokalnih kmetijskih in živilskih proizvodov iz sektorja sadja. Kampanja s sloganom »Najboljše imamo doma« je zasnovana v sodelovanju s slovenskimi pridelovalci in predelovalci sadja pod okriljem Ministrstva za kmetijstvo,…
  • 26 Okt
    422
    Pričele so se šolske počitnice, ki bodo tokrat zaznamovane predvsem z ukrepi za zaustavitev širjenja okužb s covid-19. Da se bo življenje čimprej vrnilo v tako imenovano normalno stanje, je na nas vseh. Zato bo čas med počitnicami za nekatere izziv, za druge pa priložnost, da na drugačen način…
  • 15 Okt
    902
    Svetovna organizacija za hrano in kmetijstvo (FAO) letošnji svetovni dan hrane obeležuje s sloganom »Gojimo, hranimo, ohranjajmo. Skupaj.«. Globalna zdravstvena kriza COVID-19 predstavlja izhodišče za razmislek o stvareh, ki jih resnično cenimo, kamor sodijo tudi naše osnovne potrebe. Zaradi…
  • 07 Okt
    1516
    Epidemija Covid-19 je pomembno zaznamovala leto 2020 in nas spomnila na to, da tudi hrane nimamo za samoumevno. Hrana je ne le nujna za naše preživetje, temveč je tudi del naše kulture in tradicije. Vsako leto v oktobru obeležimo Svetovni dan hrane. Letošnji dogodek ob Svetovnem dnevu hrane z…
  • 29 Sep
    548
    29. september je razglašen za Mednarodni dan ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani in ga v letu 2020 obeležujemo prvič. Ministrica dr. Aleksandra Pivec je danes skupaj s še 7 deležniki podpisala Izjavo o sodelovanju za zmanjševanje izgub in odpadne hrane. Podpisniki izjave so Kmetijsko…
  • 28 Sep
    4419
    Evropska unija se je zavezala, da bo do leta 2030 prepolovila količino odpadne hrane na prebivalca in zmanjšala izgubo hrane v proizvodnih in dobavnih verigah. V ta namen je potrebno ukrepati predvsem pri viru in omejiti ustvarjanje presežne hrane v vsaki fazi verige preskrbe s hrano (v…
  • 23 Sep
    4135
    Slovenska vlada je 12. marca 2020 razglasila epidemijo COVID-19 in sprejela vrsto ukrepov, namenjenih zajezitvi širjenja okužb. Med temi ukrepi so bili tudi zaprtje šol, prepoved organizirane športne vadbe, prepoved uporabe igrišč in združevanja na javnih prostorih. Po preklicu epidemije, 15. maja…
  • 22 Sep
    732
    Generalna skupščina Združenih narodov je na predlog Argentine in s podporo Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO) razglasila 29. september za Mednarodni dan ozaveščenosti o izgubah hrane in odpadni hrani, ki ga bomo letos obeležili prvič. Združeni narodi in Evropska komisija…
  • 21 Sep
    879
    Živimo v obdobju, ko se zbirajo ogromne količine podatkov, ki nosijo koristne informacije. Luščenje informacij iz podatkov je zahtevna naloga, saj so podatki različnih vrst, običajno nestrukturirani in se nanašajo na raznovrstno problematiko. Umetna inteligenca je področje računalništva, ki razvija…
  • 17 Sep
    494
    Univerza na Primorskem Fakulteta za vede o zdravju, vabi na brezplačno mednarodno znanstveno in strokovno konferenco "Zdravje delovno aktivne populacije", ki bo potekala 18.9.2020. Konferenca bo potekala v okviru projekta »Podaljševanje delovne aktivnosti in zmanjševanje odsotnosti z dela v KRZS –…
  • 09 Sep
    1147
    Če otroci pomagajo pripraviti obrok, je bolj verjetno, da ga bodo tudi pojedli, obenem pa se otroci s kuhanjem tudi učijo. S kuhanjem spoznavajo različne sestavine, okuse, teksture in recepte, obenem pa razvijajo pomembne veščine, ki jim bodo pomagale tudi na drugih področjih življenja. Kuhanje je…
  • 08 Sep
    558
    9. september je mednarodni dan ozaveščanja o škodi, ki jo lahko povzroči pitje alkohola med nosečnostjo - dan fetalnega alkoholnega sindroma (FAS). Ta dan v Sloveniji obeležujemo od leta 2014. Širšo javnost želimo spodbuditi k odgovornemu odnosu do pitja alkohola in nosečnosti ter tako preprečevati…
  • 04 Sep
    940
    Po treh letih skupnega dela desetih institucij so izšla prva nacionalna priporočila o prehrani in telesni dejavnosti ob sladkorni bolezni tipa 2. Priporočila so namenjena zdravstvenim strokovnjakom. Prvič so bila uradno predstvaljena v petek, 4.9.2020 v Hotelu M, v Ljubljani. Priporočila so…
  • 27 Avg
    562
    Razpisan je natečaj na področju mediteranske prehrane, namen pa je spodbujanje poslovnih priložnosti na področju mediteranske prehrane. Cilj projekta je okrepiti izvajanje Konvencije UNESCO 2013.08, ki priznava mediteransko prehrano kot nesnovno kulturno dediščino. Mediteranska prehrana je v skladu…
  • 25 Avg
    871
    Poliamini so molekule iz skupine biogenih aminov, ki imajo v povezavi s hrano največkrat negativen prizvok. Biogeni amini se lahko akumulirajo v nekaterih fermentiranih in pokvarjenih živilih in pri občutljivih posameznikih izzovejo simptome, ki so podobni alergiji, glavobole, spremembo utripa in…
  • 25 Avg
    827
    Smo v času poletnih počitnic in dopustov, ko se tudi mladim ponuja več priložnosti za pitje alkohola. Pitje alkohola med mladostniki iz Slovenije sicer upada, a smo v večini kazalnikov še vedno nad evropskim povprečjem. Ko govorimo o pitju mladih, pa ne moremo mimo pitja odraslih. Odnos staršev in…
  • 19 Avg
    981
    Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano organizira skupaj s kmetijami in nosilci projektov dneve odprtih vrat od 22. do 30. 8. 2020. V okviru projekta se bodo predstavile uspešne zgodbe slovenskega podeželja, ki so bile podprte z evropskimi sredstvi. Z organizacijo dni odprtih vrat želijo…
  • 19 Avg
    666
    Raziskovalci s Kemijskega inštituta so prisotnost bioaktivne spojine oleamid dokazali v različnih plastičnih vsebnikih za hrano/pijačo (npr. otroške plastenke, plastenke za vodo, jogurt, mleko, olje, brezalkoholne gazirane in negazirane pijače) in zdravila (npr. inzulinke, brizge za medicinsko…
  • 10 Avg
    750
    Otrokov razvoj in njegovo zdravstveno stanje sta del prednostnih nalog javnega zdravja. Kakovost materine prehrane in načina življenja pred in med nosečnostjo ter v obdobju dojenja pomembno vplivata na otrokov razvoj in zdravje, pri čemer sta izpostavljenost potencialno strupenim kemijskim…
  • 05 Avg
    2603
    V slovenski prehrani že dolgo uporabljamo dve vrsti ajde, navadno (Fagopyrum esculentum Moench) in tatarsko (Fagopyrum tataricum Gaertn.). Obe izvirata z območja Himalaje, navadna ajda tam uspeva na zmernih nadmorskih višinah, tatarska pa tudi na višinah tudi preko 4.000 metrov. Navadna ajda ima…
  • 30 Jul
    2721
    Naravna vsebnost joda in selena je v večini živil rastlinskega izvora razmeroma nizka. Rastline jod in selen dokaj slabo privzemajo iz tal, poleg tega so oblike omenjenih mineralov za človeka slabše biorazpoložljive. Zaradi navedenega je v zadnjem času aktualno raziskovanje postopkov bogatenja…
  • 17 Jul
    1101
    Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), so že petič izvedli raziskavo, s katero so zaznali, da se po letu 2010 nekoliko umirja trend naraščanja odstotka čezmerno hranjenih in debelih, vendar je ta v skupinah 13-letnih fantov in 15-letnih deklet še vedno neugoden. Zaskrbljujoče je tudi,…
  • 15 Jul
    1349
    V slovenski prehrani že dolgo uporabljamo dve vrsti ajde, navadno (Fagopyrum esculentum Moench) in tatarsko (Fagopyrum tataricum Gaertn.). Obe izvirata z območja Himalaje, navadna ajda tam uspeva na zmernih nadmorskih višinah, tatarska pa na višinah tudi preko 4.000 metrov. Navadna ajda ima bele…
  • 14 Jul
    2932
    Predelana živila imajo pogosto negativen prizvok, predvsem v povezavi s porastom debelosti, visokega krvnega tlaka in sladkorne bolezni tipa II. Toda ali res drži, so vsa predelana živila slaba? Jih poznamo? Kako prepoznati tista, ki se jim moramo izogibati in na drugi strani tista, ki lahko…
  • 22 Jun
    1075
    Hrana je osnovna življenjska in strateška dobrina in vedno bolj se prepoznava pomembnost lokalno pridelane hrane. Za lokalno pridelano hrano poznamo več definicij, najpogosteje pa se za kriterij uporablja geografski kriterij (razdaljo med krajem pridelave in predelave in krajem porabe). Center za…
  • 02 Jun
    1524
    Generalna skupščina Združenih narodov je 20. decembra 2018 sprejela resolucijo, s katero je 7. junij razglasila za Svetovni dan varnosti hrane, ki ga letos obeležujemo drugič. V času epidemije COVID-19, v izrednih razmerah, ki so spremenile svet, so izzivi zagotavljanja varnosti hrane, sistemi…
  • 26 Maj
    954
    Ob začetku Evropskega tedna boja proti raku ključni deležniki za obvladovanje raka v Sloveniji izpostavljajo, kako pomembno je, da Slovenke in Slovenci tudi v času epidemije COVID-19 in po njej skrbijo za svoje zdravje na vseh področjih, vključno s preventivo raka. Zveza slovenskih društev za boj…
  • 13 Maj
    3074
    V Sloveniji so bili po razglasitvi epidemije Covid-19 uvedeni ukrepi, ki so vplivali tudi na področje preskrbe s hrano in način prehranjevanja prebivalcev. V okviru mednarodne raziskave Food-Covid-19 je Inštitut za nutricionistiko konec aprila izvedel obsežno raziskavo o vplivu epidemije na tem…
  • 12 Maj
    1037
    Svetovni dan čebel letos svetovno javnost poziva z “Bee engaged” - ”Angažiraj se za čebele” 20. maja bo Slovenija in z njo ves svet tretjič obeležil svetovni dan čebel, ki ga je Generalna skupščina OZN razglasila 20. decembra 2017. Razglasitev je plod sodelovanja med Čebelarsko zvezo Slovenije kot…
  • 04 Maj
    2121
    Omejevanje širjenja novega koronavirusa (SARS-CoV-2) nas vse postavlja pred številne izzive. Spremembe, ki smo jim priča, bodo vplivale na naše prehranske navade in način življenja tudi v bodoče. V tem času je zdrava prehrana še toliko bolj pomembna, zato so na NIJZ pripravili brošuro z odgovori…
  • 03 Maj
    1364
    Če ste med karanteno ostali doma s šoloobveznimi otroki, se v teh dneh najbrž srečujete s pomanjkanjem časa, tudi za pripravo obrokov. Z nekaj triki lahko v pripravo obrokov vključimo tudi otroke in jih naučimo osnov kuhanja, hkrati s posredovanjem znanja in veščin številnih šolskih predmetov, pri…
  • 24 Apr
    2372
    Potrebe po energiji in hranljivih snoveh so od človeka do človeka in od dneva do dneva različne in so odvisne od vrste notranjih (endogenih) in zunanjih (eksogenih) dejavnikov. Pri referenčnih vrednostih za vnos hranil gre za količine hranil, za katere domnevamo, da pri skoraj vseh posameznikih v…
  • 24 Apr
    1113
    V času, ko se v svetu soočamo s pandemijo nove bolezni COVID-19 , Svetovna zdravstvena organizacija za ustavljanje širitve virusa izpostavlja tudi pomembnost obveščenosti javnosti o še drugih tveganjih in nevarnostih za zdravje, med katerimi je tudi pitje alkoholnih pijač. Raziskave kažejo, da…
  • 20 Apr
    2945
    Trenutno ni dokazov, da bi se okužba z novim koronavirusom SARS-CoV-2 prenašala preko živil, domačih živali in živine. O lastnostih novega korona virusa še ni veliko podatkov. Evropska agencija za varno hrano (EFSA) navaja, da se novi korona virus s hrano ne prenaša na človeka. Uživanje zadostno…
  • 06 Apr
    1425
    Videz embalaže je pomemben dejavnik pri izbiri in nakupu izdelka, česar se zavedajo proizvajalci, ki z embalažo sporočajo, kakšen naj bi bil izdelek. Prehranske in zdravstvene trditve so pomemben element pri ozaveščanju potrošnika o koristnih učinkih proizvoda. Poleg trditev v obliki besedila so na…
  • 05 Apr
    1427
    Študije kažejo, da predpakirana živila v različnih državah niso enako zdrava. Pri tem pomembno vlogo odigrajo predvsem dobro načrtovani politični pristopi, ki spodbujajo in podpirajo industrijo pri preoblikovanju izdelkov in uvajanju bolj zdravih izbir. Bolj zdrava ponudba predpakiranih živil je…
  • 03 Apr
    1165
    Pri starejših, ki zbolijo za novo virusno boleznijo COVID-19, bolezen pogosteje poteka v težji obliki. Nevarnost zapletov je večja tudi pri kronično bolnih. Zato je zelo pomembno, da starejši natančno sledijo nasvetom strokovnjakov glede zaščitnih ukrepov, s katerimi bodo lahko pVreprečili svojo…
  • 03 Apr
    1572
    Slovenski raziskovalci so konec preteklega leta v reviji Nutrients objavili članek o analizi prehranskih vnosov med prehranjevanjem s polnovredno rastlinsko prehrano in vpliv le-tega na zdravje srčno-žilnega sistema. Polnovredna rastlinska prehrana se je po začetnih raziskavah namreč pokazala kot…
  • 02 Apr
    1854
    Različne skupine bolnikov pogosto potrebujejo individualno prilagojeno prehrano, ki lahko odstopa od splošno uveljavljenih priporočil pestre in uravnotežene prehrane. Pri bolniku z rakom je npr. vnos potrebnih hranil prilagojen izraženosti presnovnih sprememb in njegovim zmožnostim uživanja hrane.…
  • 02 Apr
    1497
    Velikonočne praznike bomo letos verjetno vsi preživeli malo drugače. Poskusimo naše navade in običaje, v kolikor nam to omogočajo okoliščine, kar se da ohraniti. Pokličimo svoje bližnje in prijatelje in pomislimo na tiste, ki so sami. Prehrana med velikonočnimi prazniki Večinoma v teh prazničnih…
  • 31 Mar
    2927
    Marsikdo si med epidemijo novega koronavirusa želi okrepiti imunski sistem, da ga bolezen ne bi doletela. Tudi posamezniki, ki so že zboleli, morda želijo bolezen hitreje premagati s pomočjo prehranskih dopolnil. Kako je s tem in z drugimi vprašanji, vezanimi na bolezen, ki jo povzroča novi…
  • 26 Mar
    44437
    Pri virusnih obolenjih, kot sta na primer gripa in prehlad, pa tudi nova koronavirusna bolezen, za katera nimamo zdravila, se moramo za uspešno in čim krajše prebolevanje bolezni zanesti na svoj imunski sistem. Tako nam pri omenjenih obolenjih zdravila sicer lahko pomagajo lajšati simptome (kot…
  • 24 Mar
    3251
    Embalaža živil in drugih izdelkov, ki jih prinesemo iz trgovine, se smatra kot potencialno onesnažena. Potrebno je paziti, da se v kuhinji ne križajo čiste in nečiste poti. Glede rokovanja z embalažo priporočamo: v trgovino pridemo s seznamom živil, ki jih potrebujemo, izbira izdelkov je tako…
  • 23 Mar
    3126
    Prodaja kmetijskih pridelkov na kmetijah zaradi kratkih dobavnih omogoča razpoložljivost sveže in kakovostne hrane. Tudi v trgovini, če je le možno, izbirajmo tisto hrano, ki prihaja iz lokalnega okolja in poznamo njen izvor. Nakup lokalne hrane v času virusnih obolenj omogoča višjo stopnjo…
  • 16 Mar
    2051
    Lahko jem zdrave prigrizke, knjižica z nasveti in kuharskimi recepti, je nastala v sklopu projekta Lahko jem, pod okriljem Pomurskega društva za boj proti raku. Publikacija je še posebej namenjena otrokom in šolarjem, ki imajo veselje in željo po preizkušanju novih receptov in idej za pripravo…
  • 12 Mar
    4347
    EFSA natančno spremlja dogajanje v zvezi z izbruhom koronavirusa (COVID-19), ki je prizadel že številne države po vsem svetu. Trenutno ni dokazov, da je hrana verjeten vir ali pot prenosa virusa. Pristojna znanstvenica Marta Hugas je dejala: "Izkušnje iz prejšnjih izbruhov sorodnih koronavirusov,…
  • 06 Mar
    3907
    Polifenolne spojine so naravno prisotne spojine, ki jih v večjih količinah najdemo v različnih živilih, še posebej tistih, rastlinskega izvora. Poleg tega, da naše telo ščitijo pred škodljivim vplivom prostih radikalov (torej delujejo kot antioksidanti), imajo tudi dokazane protivnetne lastnosti.…
  • 27 Feb
    978
    V letošnjem šolskem letu se program Kuhnapato širi tudi v vrtce. Osnovnošolci bodo v svojih gospodinjskih učilnicah gostili predšolske otroke ter otroke iz prvega razreda in jih uvajali v svet kulinarike. Tako bodo ob podpori in zgledu starejših osvajali nove spretnosti. Osnovni cilj projekta…
  • 24 Feb
    1218
    Državni zbor RS je dne 29. januarja 2020 na svoji 15. redni seji obravnaval in tudi sprejel Resolucijo o nacionalnem programu o strateških usmeritvah razvoja slovenskega kmetijstva in živilstva »Naša hrana, podeželje in naravni viri od leta 2021«. Namen dokumenta je opredeliti temeljni strateški…
  • 14 Feb
    3096
    Ingver sodi v družino ingverjevk. Poznanih je več različnih vrst, najpogosteje se uporablja pravi ingver (Zingiber officinale Rosc.). Uporablja se olupljena, sveža ali posušena korenika ingverja (Zingiberis rhizoma). Ingver je večletna rastlina, ki zraste do višine enega metra, pod zemljo pa tvori…
  • 05 Feb
    2113
    Inštitut za nutricionistiko je danes predstavil najbolj inovativna živila leta 2020. Gre za živila, proizvedena v Sloveniji in uvedena na tržišče v zadnjem letu. Nagrade so prejeli Bio dobrote - Kmetija Žgajnar za jogurt z lanenimi semeni, Ljubljanske mlekarne za gosti jogurt Siggi's skyr, Don Don…
  • 15 Jan
    1414
    Brezglutenska dieta je najboljši način zdravljenja pri klinično dokazani intolerancah na gluten, kot sta celiakcija in neceliakalna glutenska preobčutljivost, medtem ko se znanstvena struja strinja, da je gluten za splošno populacijo neškodljiv. Laično zagovarjanje brezglutenske diete, ki so ji…
  • 08 Jan
    3923
    Solate predstavljajo pomemben del našega dnevnega jedilnika. Vnos zelenjave je pri nas nezadosten in v neskladju s prehranskimi priporočili. Po mnenju stroke, prenizek dnevni vnos zelenjave in sadja pomembno vpliva na nastanek sodobnih kroničnih bolezni, npr. bolezni srca in ožilja, sladkorne…
  • 08 Jan
    1909
    V okviru programa Kuhna pa to, ki ga ob podpori Ministrtva za zdravje RS izvaja društvo Vesela kuhinja, se izvja tudi projekt »Otroci otrokom pripravljajo zdravo tradicionalno slovensko kosilo«. Nastala je že Osma zbirka receptov slovenskih osnovnošolcev, ki so jih osnovnošolci Slovenije pripravili…
  • 08 Jan
    786
    Na Fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede (FKBV) Univerze v Mariboru bo 20. januarja 2020 v organizaciji Delovne skupine Slovenija – evropska regija gastronomije 2021 (DS SERG 2021) pri MKGP potekala prva regijska konferenca »Slovensko kmetijstvo in gastronomija«. Na regijski konferenci bodo…
  • 01 Jan
    830
    Generalna skupščina Združenih narodov je leto 2020 razglasila za mednarodno leto zdravja rastlin. Zdrave rastline so vir življenja, delovanja ekosistemov ter zagotavljanja hrane. Zdrave rastline tudi varujejo okolje, gozdove, biotsko raznovrstnost ter zmanjšujejo učinke podnebnih sprememb.…
  • 22 Dec
    8831
    Hrana je poleg zraka in vode najpomembnejša. Ne zagotavlja nam le energije za delovanje in obnavljanje telesa, ampak tudi energijo in gradnike za zdravo rast in razvoj. Pomembno je, da se zavedamo, da ni vsak dan praznik in da nekatera živila neugodno vplivajo na zdravje. To so energijsko bogata…
  • 04 Dec
    3157
    Vitamin D ima vrsto vlog pri normalnemu delovanju človeškega telesa, med drugim je pomemben za zdravje kosti in normalno delovanje imunskega sistema. Medtem ko je med poletjem potrebe telesa po tem vitaminu možno pokriti že s krajšo zmerno izpostavljenostjo soncu, med jesenjo in zimo ključni vir