• 15 Mar
    252
    V strategiji Od vil do vilic, objavljeni leta 2020, se je Evropska komisija zavezala, da bo do konca leta 2022 predlagala usklajeno obvezno poenostavljeno označevanje hranilne sestave živil. Ta odločitev je bila do nadaljnjega prestavljena, saj ni bilo možno doseči konsenza o sprejemljivem sistemu.…
  • 15 Mar
    21
    Svetovni dan pravic potrošnikov obeležujemo 15. marca od leta 1983 dalje. Na ta dan leta 1962 je John F. Kennedy kot prvi svetovni voditelj v kongresu izpostavil vprašanje pravic potrošnikov. Na področju hrane je naša pravica, da nam je zagotovljena varna hrana ter da smo o lastnostih hrane…
  • 11 Mar
    107
    Ni vse zlato, kar se sveti. Energijske pijače so povezane s tveganjem za prekomerno telesno maso, s sladkorno boleznijo tipa 2 in s propadanjem zob. Inšitut za nutricionistiko z Ministrstvom za zdravje, s številnimi drugimi strokovnimi, športnimi in mladinskimi organizacijami ta teden nadaljujemo z…
  • 07 Mar
    246
    Pistacije (Pistacia vera L.) sodijo med najbolj priljubljene oreške. Botanično gledano gre za plod s semenom, kulinarično pa jih uvrščamo med oreške. Spadajo v družino rujevk (Anacardiaceae), ki sicer vključuje tudi indijske oreščke, mango, bršljan in številne druge rastline. Je edina vrsta v rodu…
  • 04 Mar
    255
    Ob svetovnem dnevu debelosti Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) spodbuja k praktičnim rešitvam za pomoč ljudem pri doseganju in vzdrževanju zdrave telesne mase, izvajanju ustreznega zdravljenja ter zmanjševanju obsega debelosti. Študija, ki je bila pred dnevi objavljena v reviji The Lancet,…
  • 22 Feb
    220
    EUFIC – European Food Information Council je v okviru programa Evropske Unije EU4Health izvedel študijo o zavrženi hrani v gospodinjstvih v osmih EU članicah, vključno s Slovenijo. Spletna anketa je bila izvedena na 500 gospodinjstvih v Avstriji, Franciji, Grčiji, Madžarski, na Irskem, Poljskem,…
  • 16 Feb
    260
    V Sloveniji alkohol predstavlja velik javnozdravstveni problem, saj spada med najbolj razširjene psihoaktivne snovi. Alkohol ima številne negativne posledice tako za zdravje kot za življenje posameznikov in njihovih bližnjih. Po količini popitega alkohola na prebivalca se v Sloveniji uvrščamo med…
  • 31 Jan
    921
    Inštitut za nutricionistiko je razglasil najbolj inovativna živila leta 2024, ki so bila na tržišče uvedena v zadnjem letu. Osnovna cilja projekta sta ozaveščati potrošnike, da bi lažje prepoznali nova oz. izboljšana živila in spodbujati gospodarstvo pri razvoju trajnostnih živil, predvsem takšnih…
  • 16 Jan
    382
    Ministrstvo za zdravje RS je 16. januarja 2024 objavilo predlog Uredbe o uporabi znaka »Dobra izbira« za lažje prepoznavanje živila z ugodno prehransko sestavo. Uredba je v javni razpravi do 15. februarja 2024, komentarje pa je možno oddati preko portala eUprava. Simboli na živilih lahko podpirajo…
  • 08 Jan
    310
    Najbolj kakovostna hrana je lokalnega izvora, ker ne prepotuje dolgih razdalj in ima številne prednosti. Slovenija ima raznovrstno in dobro ohranjeno naravno okolje, kjer je mogoče pridelati izjemno kakovostno lokalno hrano. Lokalna pridelava hrane pomeni manj pesticidov, dokazano manj…
  • 21 Dec
    486
    Fermentirana živila so od nekdaj del evropskih prehranskih navad in imajo pomembno vlogo zaradi številnih koristi, ki jih prinašajo k prehrani, trajnosti, inovacijam in kulturni dediščini. V prihodnjih desetletjih bo poudarek na teh živilih še večji, saj imajo velik potencial za izboljšanje zdravja…
  • 18 Dec
    314
    Raziskava, ki je bila izvedena v okviru programa Veš kaj piješ? – Podpora prebivalcem za zmanjševanje tvegane rabe alkohola z mobilno aplikacijo, ki ga sofinancira Ministrstvo za zdravje, je pokazala, da lahko uporaba mobilne aplikacije, inovativnega kanala za obveščanje uporabnikov o tveganjih,…
  • 15 Dec
    47368
    Granatno jabolko (Punica granatum) izvira in Azije, natančneje iz Perzije (današnjega Irana), od koder se je razširilo po celem svetu. Danes so največje pridelovalke granatnih jabolk Francija, Španija, Izrael, Amerika in Azija, uspeva pa tudi v slovenskem Primorju. Njegova kultivacija se je začela…
  • 14 Dec
    272
    Pred leti uvedeno obvezno označevanje predpakiranih (procesiranih) živil s podatki o hranilni vrednosti potrošnikom resda omogoča dostop do informacij o hranilni sestavi živil, a izkušnje kažejo, da jih potrošniki zaradi zapletenosti ter pomanjkanja znanja in časa pogosto ne preverjajo. Še več,…
  • 11 Dec
    1213
    Navadni oreh (Juglans regia) je listnato drevo, ki lahko zrase do višine 20 m, ponekod tudi do 25 m, premer krošnje pa lahko preseže 15 metrov. Rast se ustavi po približno 60 – 80 letih, doseže lahko starost do 160 let. Oreh naj bi izviral iz Himalaje od koder se je v razširil na območje srednje…
  • 24 Nov
    2534
    Rastlinska olja so pomemben del pestre in uravnotežene prehrane. Pridobivajo se iz različnih delov rastlin, večinoma pa iz semen. Izjema je oljka, kjer se olje pridobiva iz plodov. Tudi zato se oljčno olje zelo razlikuje od večine drugih rastlinskih olj. Z biološkega vidika so olja vir energije in…
  • 22 Nov
    1614
    Inštitut za nutricionistiko je v ugledni reviji Frontiers in nutrition objavil rezultate raziskave Nutri-D, v kateri je preučeval dejavnike, povezane s pomanjkanjem vitamina D pri odraslih prebivalcih Slovenije. Raziskavo so izvajali več let in vključili 292 odraslih, ki niso uživali prehranskih…
  • 17 Nov
    472
    V Sloveniji letos že trinajstič vsak tretji petek v mesecu novembru obeležujemo Dan slovenske hrane, ki ga šole in vrtci tradicionalno obeležijo s slovenskim zajtrkom. Slogan letošnjega Tradicionalnega slovenskega zajtrka, katerega namen je pomagati pri osveščanju in predajanju ključnih sporočil ob…
  • 15 Nov
    3766
    V dneh pred Tradicionalnim slovenskim zajtrkom, poudarjamo tudi pomen polnozrnatih žit. 15. novembra namreč obeležujemo tudi Mednarodni dan polnozrnatih žit, katerega namen je osveščanje o pomembni vlogi, ki jo imajo polnozrnata žita, ne le v zdravi prehrani, temveč tudi v trajnostnem načinu…
  • 13 Nov
    363
    Dan za jabolka s sloganom »Najboljša ne padejo daleč od drevesa« je odlična priložnost za promocijo lokalnih, slovenskih jabolk. V okviru promocijske kampanje Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v sodelovanju s slovenskimi pridelovalci in predelovalci sadja organizira poseben dogodek,…
  • 10 Nov
    577
    Tradicionalni slovenski zajtrk in dan slovenske hrane sta v več kot desetletju obeleževanja presegla pričakovanja sodelujočih. Z željo spodbuditi odgovorno prehransko verigo od njive do krožnika so stanovske organizacije kmetov, zadrug in čebelarjev pred letom dni na Vlado Republike Slovenije…
  • 02 Nov
    747
    Drugi november obeležujemo kot svetovni dan vitamina D, s ciljem zmanjševati pomanjkanje tega za zdravje zelo pomembnega vitamina. Vitamin D je ključen za normalno delovanje človeškega telesa. Dobro je poznano, da je pomemben za zdravje okostja, precej manj pa je javnosti znano, da je ključen tudi…
  • 01 Nov
    2374
    Z mobilno aplikacija Veškajješ lahko preverite tudi, kako kalorične so alkoholne pijače, saj tega podatka na večini embalaž ne boste našli. Druženja s prijatelji in družino so pomemben del našega življenja. Vendar je njihov (pre)pogosti spremljevalec tudi alkohol. O varnem pitju alkohola ne moremo…
  • 24 Okt
    9508
    Prvoten pomen naravnega ali biološkega kisanja je bil konzerviranje živil in s tem podaljšanje njihove obstojnosti, v današnjem času pa sta kislo zelje in repa v prehrani zaželena tudi zaradi karakteristične arome in okusa ter prehranske vrednosti. Zaradi vsebovanih hranil kislo zelje in repa…
  • 18 Okt
    459
    Ministrstvo za zdravje, Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje, Nacionalni inštitut za javno zdravje, Sekcija za primarno pediatrijo, Sekcija za šolsko, študentsko in adolescentno medicino, Fakulteta za šport, Inštitut za nutricionistiko, Olimpijski komite Slovenije ̶ Združenje športnih zvez,…
  • 17 Okt
    301
    Vljudno vabljeni na 14. Nacionalno konferenco obvladovanja sladkorne bolezni 2023 – Zdravje na daljavo – pomoč digitalnih pristopov na področju slakdorne bolezni, ki bo v torek, 14. novembra 2023, v Ljubljani, Zdravniška zbornica Slovenije, Dunajska cesta 162. Udeležba je brezplačna. Prijave na…
  • 16 Okt
    418
    Vsako leto 16. oktobra po vsem svetu obeležujemo dan hrane. Svetovna organizacija za hrano in kmetijstvo (FAO) z letošnjim sloganom »Voda je življenje, voda je hrana. Nihče ne sme biti pozabljen.« izpostavlja pomen vode, ki je bistvena za življenje na Zemlji. Pokriva večino zemeljske površine,…
  • 29 Sep
    434
    Podatki kažejo, da se študentje prehranjujejo precej enolično, jedo kalorično in neuravnoteženo hrano, običajno bivajo v študentskih središčih, daleč stran od domače kuhinje, precej so odvisni od gostinske ponudbe, redki pa so tisti, ki si sami pripravljajo obroke. Redna izpostavljenost tovrstni…
  • 28 Sep
    382
    Okrogla miza: Nove tehnologije pri pridelavi hrane, bo potekala 9. 10. 2023 ob 18:00 v Knjižnici Prežihov Voranc. Organizira jo Oddelek za agronomijo, BF UL v sodelovanju z Zavodom Znanost na cesti. Vse manj razpoložljivih zemljišč, degradacija okolja, pomanjkanje vode, povečano povpraševanje po…
  • 28 Sep
    798
    Letos bo potekal že 43. Svetovni dan hrane, tokrat pod sloganom »Voda je življenje, voda je hrana. Nihče ne sme biti pozabljen.«. Tudi letos bo ta dan v Sloveniji obeležen v sklopu letnih konferenc »Hrana, prehrana, zdravje«. Konferenca bo potekala v ponedeljek,16. 10. 2023, od 12h do 20h v Dvorani…
  • 28 Sep
    587
    Generalna skupščina Združenih narodov je 29. september razglasila za mednarodni dan ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani. Obeleževanje tega dne je pomembno za ozaveščanje o razsežnosti težave in morebitnih rešitvah na vseh ravneh. V EU se vsako leto zavrže skoraj 59 milijonov ton hrane (131…
  • 18 Sep
    561
    Kako varno je jesti žuželke? Koliko skodelic kave lahko spijem na dan? Kako se povezujejo zdravje ljudi, živali in rastlin? Ali lahko določimo standarde dobrega počutja rejnih živali na podlagi znanstvenih dokazov? Približaj si nekaj ključnih tem, s katerimi se ukvarja Evropska agencija za varnost…
  • 12 Sep
    5958
    Med korenovke uvrščamo rastline, pri katerih v prehrani uporabljamo predvsem podzemni del – odebeljeno korenino oziroma koren. Pri nekaterih uporabljamo tudi liste, vendar običajno bolj kot začimbo, kot sta na primer peteršilj in zelena. Koren za rastlino predstavlja založni organ, v katerem…
  • 07 Sep
    566
    Alergija na živilo se pojavi, kadar se imunski sistem telesa odzove na določeno živilo. Čeprav so alergijske reakcije pogosto blage, so lahko tudi resne. Edini način za njihovo obvladovanje je, da se izognemo živilu, ki povzroča reakcijo. Z znanostjo podkrepljena evropska zakonodaja zagotavlja, da…
  • 06 Sep
    444
    V Sloveniji vlada t. i. »mokra kultura«, v kateri je pitje alkohola postalo samoumeven del našega vsakdana. Po porabi čistega alkohola na prebivalca spadamo v sam svetovni vrh, to velja tudi za mlade. Mladi pogosto uživajo alkohol iz različnih razlogov, med drugim zaradi radovednosti,…
  • 05 Sep
    352
    PRI ALKOHOLU JE, ne glede na to ali načrtujete nosečnost, ste noseči ali dojite, POMEMBEN VSAK TRENUTEK. Alkohol vpliva na plodnost in na vsa obdobja nosečnosti: poveča tveganje za spontani splav, mrtvorojenost in prezgodnji porod ter škodi razvoju otroka. Za zdravje mame ter za najboljši začetek…
  • 05 Sep
    482
    Vsako leto 9. septembra, ob 9. uri in 9 minut, v duhu simbolike števila 9, kot je mesecev nosečnosti, obeležimo mednarodni dan ozaveščanja o posledicah izpostavljenosti otroka alkoholu pred rojstvom. Z namenom tokratne obeležitve mednarodnega dne fetalnega alkoholnega sindroma bomo na Nacionalnem…
  • 29 Avg
    2146
    Med prebivalci kroži mit, da deciliter rdečega vina na dan koristi zdravju. Mit je povezan s posameznimi spojinami rdečega vina, predvsem antioksidanta resveratrola, ki so ga raziskovali zaradi potencialnih ugodnih vplivov na zdravje. Večinoma je šlo za študije na celičnih modelih ali živalih,…
  • 25 Avg
    398
    Letos bo v Gornji Radgoni med 26. in 31. avgustom potekal že 61. sejem AGRA. Na tem prizorišču se bodo zbrali vodilni strokovnjaki in inovatorji iz agroživilskega sektorja, da bi nam predstavili najnovejše trende in dosežke. Vabljeni na sejem, kjer vas čaka prava paleta okusov iz Slovenije,…
  • 24 Avg
    804
    Hrana na našem krožniku ima izjemno pomembno vlogo za naše zdravje in dobro počutje. Če se nekdo prehranjuje uravnoteženo in skrbi za dovolj gibanja, ga tak življenjski slog pomaga varovati pred številnimi kroničnimi boleznimi, kot so bolezni srca, sladkorna bolezen tipa 2 in debelost. Ob poplavi…
  • 22 Avg
    2342
    Pogrevanje hrane je priročen postopek za lajšanje porabe ostankov hrane, pa tudi kadar se želimo posluževati pred-pripravljanju obrokov. V javnosti kroži mit o škodljivosti pogrevanja nekaterih živil, na primer krompirja, špinače in gob. V resnici ni živila, ki ga ne bi smeli pogrevati. Bolj kot…
  • 17 Avg
    3301
    Peteršilj (Petroselinum crispum) je svetlo zelena dvoletna rastlina, katere koren je precej podoben pastinaku, a se njuna okusa bistveno razlikujeta. Najbolje uspeva v vlažnih, dobro odcednih tleh, ob polnem soncu. Koren se pogosto uporablja v srednje in vzhodnoevropski kuhinji za pripravo juh,…
  • 15 Avg
    953
    Pogosto se srečujemo z zanimivimi vprašanji, kam se posamezna živila sploh uvrščajo. Verjetno ste že kdaj slišali za trditev, da je paradižnik v resnici sadje? Ali pa, da ajda ni žito in da arašidi pravzaprav niso oreški? Čeprav botanično te trditve držijo, se v prehrani takšna živila razvrščajo v…
  • 08 Avg
    2220
    Med prebivalci kroži mit, da sta zamrznjena zelenjava in sadje slabše kakovosti in manj zdrava. Mit ne drži, izvira pa verjetno iz pomanjkljivih praks zamrzovanja živil v preteklosti. Zamrzovanje danes velja za izredno primeren način shranjevanja sadja in zelenjave, saj na ta način bistveno…
  • 01 Avg
    1226
    Med prebivalci kroži mit, da se s kuhanjem uniči večina vitamina C v zelenjavi in sadju, ter da zato soka limone ni pametno dajati v vroč čaj. To ne drži, saj se pri običajnih postopkih kuhanja ohrani precej vitamina C. So pa velike razlike v izgubah vitamina C, ki so odvisne od vrste živila in…
  • 01 Avg
    656
    Med 1. in 7. avgustom obeležujemo svetovni teden dojenja, ki je del aktivnosti Svetovne zveze za dojenje (World Alliance for Breastfeeding Action – WABA), s katerimi želimo usmeriti pozornost družbe k omogočanju, ohranjanju in spodbujanju dojenja. Nekateri ga zaradi počitnic obeležujejo tudi…
  • 26 Jul
    1123
    Izšla so posodobljena Nordijska prehranska priporočila, ki so namenjena podpori državam po vsem svetu pri ustvarjanju prehranskih smernic. Šesta izdaja nordijskih priporočil je najobsežnejša v njihovi 40-letni zgodovini, pri čemer upošteva tako zdravje ljudi kot planeta. Posodobljena priporočila se…
  • 25 Jul
    772
    Med prebivalci kroži mit, da se lahko z nekaterimi živili – na primer paradižnikom in korenjem, zaščitimo pred sončnimi opeklinami. Takšen mit ne drži, izvira pa iz lastnosti bioaktivnih snovi v takšnih živilih, predvsem karotenoidov. Gre za maščobotopna rumena, oranžna in rdeča barvila z…
  • 18 Jul
    1180
    Med prebivalci kroži mit, da meso vsebuje samo beljakovine, medtem ko naj bi bil kruh le vir ogljikovih hidratov. To prepričanje je zmotno, saj velika večina živil praviloma vsebuje različna makrohranila, res pa da v zelo različnih razmerjih. Pri posameznih skupinah živil lahko določeno hranilo…
  • 17 Jul
    784
    Pitje alkohola je v Sloveniji zelo razširjeno. Po podatkih raziskave Nacionalnega inštituta za javno zdravje - NIJZ večina odraslih prebivalcev Slovenije pije alkohol, več kot polovica (55 %) pa jih je v zadnjem letu vsaj enkrat pila na način, s katerim so tvegali škodo zaradi pitja, ali pa je bila…
  • 15 Jul
    4819
    Paradižnik (Solanum lycopersicum) je v zmernem podnebnem pasu enoletna vrtnina, v tropih pa trajnica s kratko življenjsko dobo. Spada v družino razhudnikov, v katero sicer spadajo tudi čili, paprika, krompir, jajčevec, tamarilo in tudi tobak. Paradižnik so v Evropo prinesli Španci v zgodnjem 16.…
  • 14 Jul
    2962
    Med prebivalci se vse pogosteje pojavlja vprašanje o primernosti nadomeščanja sladkorja s sladili. Znanost pretirano uživanje enega ali drugega odsvetuje. Sladkor je nesporno povezan z razvojem kariesa, obstaja pa tudi vse več dokazov o povezavah med prekomernim uživanjem sladkih živil inrazličnimi…
  • 11 Jul
    32239
    Med prebivalci kroži mit, da se oljčnega olja ne sme segrevati, ker naj bi ob tem v njem nastajale škodljive trans maščobne kisline. To ne drži, saj je oljčno olje zaradi visoke vsebnosti enkrat nenasičenih maščob in antioksidantov termično celo bolj stabilno, kot mnoga druga rastlinska olja. Res…
  • 11 Jul
    8093
    Breskev (Prunus persica) je listopadno drevo, katerega domovina je Kitajska. Zgodaj spomladi drevo obarvajo rožnati cvetovi. Ime persica se na naša na Perzijo od koder so jo prinesli Grki, nato pa k nam v 3.-4. stoletju Rimljani. Spada v rod Prunus, ki sicer vključuje tudi češnje, marelice, mandlje…
  • 11 Jul
    20520
    Voda je bistvenega pomena za življenje, saj je vključena praktično v vse funkcije človeškega telesa. Pred več milijoni let, ko so prve vrste zapuščale ocean in se prilagajale življenju na kopnem, je bila voda zaradi preprečevanja dehidracije še vedno ključna za preživetje. Čeprav lahko ljudje…
  • 05 Jul
    2618
    Načini prehranjevanja, ki iz prehrane izločijo celotno skupino živil, kot so prehrana z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov in visoko vsebnostjo maščob (LCHF, iz ang. low-carbohydrate high-fat diet), veganstvo, vegetarijanstvo, so vedno bolj popularni, tudi v Sloveniji. Oglašujejo se kot zdravju…
  • 26 Jun
    4115
    Mandlji so plodovi mandljevca (Prunus dulcis), ki je listopadno drevo iz rodu sliv (Prunus) in družine rožnic (Rosaceae). Izvira iz Azije, od tam se je preko Turčije, Sirije in Irana razširil v Evropo. Je srednje veliko drevo, v višino doseže 4 do 10 metrov. Cveti zgodaj spomladi, še preden…
  • 22 Jun
    644
    Irska je konec maja 2023 kot prva država v Evropski uniji sprejela zakonodajo, ki opredeljuje označevanje alkoholnih pijač z nekaterimi informacijami, ki v drugih državah članicah niso obvezne. Na embalažah ali etiketah izdelkov, ki vsebujejo alkohol, mora biti navedena energijska vrednost,…
  • 21 Jun
    529
    Evropska agencija za varnost hrane v sodelovanju z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Upravo za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, Ministrstvom za zdravje in Nacionalnim inštitutom za javno zdravje začenja kampanjo #EUIzberiVarnoHrano. Namen kampanje, ki se letos izvaja…
  • 08 Jun
    467
    Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je priznalo označbo »izbrana kakovost« z navedbo države pridelave in predelave (Slovenija) za sektor žit. S tem je v shemo »izbrana kakovost«, poleg sektorjev mesa (goveje, prašičje, perutninsko, drobnica), mleka in sadja, vstopil tudi sektor žit.
  • 07 Jun
    503
    Generalna skupščina Organizacije združenih narodov je leta 2018 sprejela resolucijo, s katero je 7. junij razglasila za svetovni dan varnosti hrane. Ta dan je priložnost za razmislek o pomenu in prihodnosti varne hrane ter za spodbujanje ukrepov za preprečevanje, odkrivanje in obvladovanje tveganj,…
  • 25 Maj
    1013
    Svetovna zdravstvena organizacija (v nadaljevanju SZO, angl. WHO) je na osnovi sistematičnega pregleda razpoložljivih znanstvenih dokazov izdala nova priporočila, v katerih odsvetujejo uporabo intenzivnih sladil (non-sugar sweeteners) za dolgoročno uravnavanje telesne mase. Sistematični pregled…
  • 24 Maj
    629
    Generalna skupščina Združenih narodov je 7. junij razglasila za Svetovni dan varnosti hrane, ki ga obeležujemo petič. Letošnjemu dogodku se pridružuje tudi 60. obletnica delovanja Komisije Codex Alimentarius, ki poteka pod sloganom »Živilski standardi rešujejo življenja«. Svetovni dan varnosti…
  • 18 Maj
    775
    Pomemben doprinos k prepoznavnosti slovenskega čebelarskega znanja in ozaveščanju svetovne javnosti o pomenu čebel je Slovenija dosegla z razglasitvijo svetovnega dne čebel. Leta 2017 je Generalna skupščina Organizacije Združenih narodov (OZN) na pobudo Čebelarske zveze Slovenije, s pomočjo…
  • 15 Maj
    568
    V petek, 2. junija 2023 bo v Grand Hotelu Union, Ljubljana, potekala 8. nacionalna konferenca o trajnostnem upravljanju z viri skupnosti z naslovom: "Podnebni meni za lokalno skupnost". Trajnostna oskrba s hrano je osnova suverenosti in odpornosti vsake skupnosti, hkrati pa eden najmočnejših…
  • 09 Maj
    604
    Organizacija Združenih narodov (OZN) je 12. maj razglasila za mednarodni dan zdravja rastlin. Glavni namen je ozaveščanje svetovne javnosti o pomenu zdravih rastlin, ki so osnovni pogoj za življenje, delovanje ekosistemov ter zagotavljanje zadostne in varne hrane. Bolezni in škodljivci rastlin…
  • 05 Maj
    869
    S puberteto mladostniki vstopijo v eno najbolj intenzivnih obdobij rasti in razvoja, ko se sproži kaskada hormonskih sprememb in nastopi vidna preobrazba njihovega fizičnega telesa. Posledično pride tudi do spremenjenih potreb po energiji in posameznih makrohranilih. Ohranjanje energijskega in…
  • 21 Apr
    724
    Vlada RS je na seji 13. aprila sprejela Sklep o razglasitvi slovenskega dne brez zavržene hrane, ki ga bomo, kot že pretekli dve leti, obeleževali 24. aprila. Na ta dan bodo vsako leto potekale različne aktivnosti, povezane s preprečevanjem izgub hrane in odpadne hrane. 24. april je že 3 leta…
  • 10 Apr
    11581
    Kuhinjska sol je mešanica natrija in klorida, ki se v gospodinjstvu in živilski industriji uporablja kot ojačevalec okusa, stabilizator in konzervans. Človeško telo za normalno delovanje (živčevja, mišic in ionskega ravnotežja) potrebuje izjemno majhno količino natrija, veliko manjšo, kot jo večina…
  • 07 Apr
    1189
    Pogosto v teh prazničnih dneh uživamo meso in mesne izdelke, pirhe (pobarvana jajca), potico, kruh in hren. V povprečju zaužijemo preveč energijsko bogate, slane, sladke in mastne hrane. Zato je še posebej pomembno, da se zavedamo, da ni vsak dan praznik in da nekatera živila neugodno vplivajo na…
  • 07 Apr
    659
    Sheme kakovosti živil lahko pomembno vplivajo na potrošnikovo izbiro živil. Potrošnike se o njih informira preko označb živil, predstavljajo pa lahko različne atribute živila, od načina pridelave do izvora sestavin in trajnosti. Ponudniki lahko označevanje sheme kakovosti uporabljajo na svojih…
  • 06 Apr
    768
    Vsako leto 7. aprila Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) proslavi obletnico svoje ustanovitve s svetovnim dnevom zdravja. Letošnji dan bo še zlasti poseben, saj SZO obeležuje svojo 75. obletnico in, s sloganom »Zdravje za vse«, začenja enoletno kampanjo, v kateri bodo moči združile države…
  • 21 Mar
    846
    Svetovni dan voda obeležujemo vsako leto 22. marca, od leta 1992, ko je bil izbran na konferenci Združenih narodov o okolju in razvoju v brazilskem mestu Rio de Janeiro. Njegov namen je ozaveščanje o pomenu pitne vode ter trajnostne rabe vodonosnikov. Svetovni dan voda vsako leto osvetljuje pomen…
  • 20 Mar
    1343
    Energijske pijače so povezane z vrsto zdravstvenih težav in tveganih vedenj pri otrocih in mladostnikih Inštitut za nutricionistiko skupaj z Ministrstvom za zdravje, zdravstveno, prehransko in športno stroko, ob podpori nevladnih organizacij, ki se ukvarjajo z zdravjem mladih, opozarjamo, da…
  • 15 Mar
    655
    Svetovni dan pravic potrošnikov obeležujemo 15. marca od leta 1983 dalje. Pomembno je, da se kot potrošniki zavedamo svojih pravic, pa tudi odgovornosti. Svetovni dan pravic potrošnikov obeležujemo 15. marca od leta 1983 dalje. Na ta dan leta 1962 je John F. Kennedy kot prvi svetovni voditelj v…
  • 03 Mar
    2629
    Debelost je kronična bolezen sodobnega časa za katero je značilno čezmerno kopičenje maščevja v telesu, kar je posledično povezano tudi z večjim tveganjem za pojav sladkorne bolezni tipa 2, bolezni srca in ožilja, bolezni kostno mišičnega sistema in drugih bolezni. K nastanku pomembno prispeva…
  • 03 Mar
    2572
    Eden od Nasvetov za manj zavržene hrane je tudi poraba ostankov obrokov, kar pogosto vključuje njihovo pogrevanje. Pogrevanje hrane je prav tako pomembno kadar se želimo posluževati pred-pripravljanju obrokov oz. t.i. »meal-prepu«. Pogrevanje hrane je smotrno, vendar to ni le ponovno segrevanje…
  • 27 Feb
    587
    Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje že šesto leto aktivno sodelujejo v akciji 40 dni brez alkohola, s skupnim ciljem: Vzpostaviti odgovoren odnos do pitja alkohola v slovenski družbi. Letošnje geslo akcije je »Beseda zdravi«, trajala bo od 22. februarja do 8. aprila 2023. Tokrat pozornost…
  • 22 Feb
    701
    Ministrica Irena Šinko je z generalno direktorico Direktorata za hrano Ano Le Marechal na novinarski konferenci predstavila novo spletno mesto in spletno orodje za spremljanje nabora cen prehranskih proizvodov. Poudarila je pomen informiranosti potrošnikov in možnost izbire pri nakupovanju živil.…
  • 14 Feb
    3343
    Prehranska dopolnila so namenjena dopolnjevanju prehrane pri izboljševanju primanjkljajev določenih hranil, vzdrževanju zadostnega vnosa določenih hranil ali pri podpori določenih fizioloških funkcij. Gre za izdelke v odmerjenih majhnih količinskih enotah – predvsem v obliki tablet, kapsul, pastil,…
  • 13 Feb
    1218
    Hranjenje z izgubo nadzora (angl. binge-eating) opisujemo kot obliko motenega prehranjevalnega vedenja. Zanjo so značilni neustrezni vzorci vedenja, z epizodami prenajedanja in izgubo nadzora nad hranjenjem, s posledičnim občutkom čustvene stiske. Zaradi teh značilnosti nekateri menijo, da…
  • 02 Feb
    2822
    Emulgatorji so aditivi za živila, ki se uporabljajo kot pomoč pri mešanju dveh snovi, ki se sicer ne mešata (npr. olje in voda). Emulgatorji so sestavljeni iz hidrofilne glave, ki veže polarni del (npr. vodo) in lipofilnega repa, ki veže nepolarni del (npr. maščobo). Ko emulgator dodamo tekočinam,…
  • 25 Jan
    1497
    Inštitut za nutricionistiko je razglasil najbolj inovativna živila leta 2023, ki so bila na tržišče uvedena v zadnjem letu. Nagrade so prejeli Don Don za polnozrnati kruh z lanom, Spar Slovenija za droženi kruh s semeni, MVP skodelico s piščancem in Time Out skodelico, Ljubljanske mlekarne za MU…
  • 11 Jan
    722
    Neuravnotežena prehrana je med najpomembnejšimi dejavniki tveganja za nastanek bolezni srca in ožilja. A izziv je v pestrem izboru izbrati zdravju koristnejša živila, saj podjetja najbolj agresivno promovirajo predvsem tista z manj ugodno hranilno sestavo. Pred leti uvedeno obvezno označevanje…
  • 09 Jan
    1104
    Za nami je dober mesec različnih priložnosti, ki so jih številni Slovenci izkoristili za povečano pitje alkoholnih pijač. Začelo se je z martinovanjem, ki se je prevesilo v veseli december in končalo s praznovanjem vstopa v leto 2023. Slovenci smo namreč narod, ki vse pomembne življenjske dogodke,…
  • 06 Jan
    1263
    Generalna skupščina Organizacije Združenih narodov je marca 2021, na pobudo Indije in Nigerije ter s podporo Agencije Združenih narodov za hrano in kmetijstvo (angleško Food and Agriculture Organization - FAO) in drugih držav iz vsega sveta, leto 2023 razglasila za mednarodno leto prosa. Na sedežu…
  • 03 Jan
    1450
    Inštitut za nutricionistiko je razvil brezplačno spletno aplikacijo, ki uporabnikom omogoča takojšno pridobitev rezultatov ocene prehranskega vnosa vitamina D. Aplikacija je povsem anonimna, brez posredovanja elektronske pošte ali drugih osebnih podatkov uporabnika. Med več tisoč uporabniki testen…
  • 14 Dec
    3624
    Probiotiki so živi mikroorganizmi, ki dodani v zadostnem številu, ugodno delujejo na zdravje človeka. Probiotiki niso novost, saj so fermentirani hrani pripisovali zdravju koristne učinke že pred tisočletji, relativno nova pa so spoznanja, da so z ugodnimi učinki na zdravje povezani prav…
  • 13 Dec
    4877
    Prvoten pomen naravnega ali biološkega kisanja je bil konzerviranje živil in s tem podaljšanje njihove obstojnosti, v današnjem času pa sta kislo zelje in repa v prehrani zaželena tudi zaradi karakteristične arome in okusa ter prehranske vrednosti. Zaradi vsebovanih hranil kislo zelje in repa…
  • 09 Dec
    1868
    Vlada Republike Slovenije se je dne 1.12.2022 seznanila z ustanovitvijo in imenovanjem članov Strateškega sveta za prehrano. Ta bo pripravljal predloge in strokovne usmeritve za predsednika vlade za posodobitev nacionalnih prehranskih smernic, ki bodo sledile sodobnim zdravstvenim spoznanjem in…
  • 07 Dec
    4484
    Poimenovanje sladkega krompirja izvira iz angleškega govornega področja (»sweet potato«). Sladki krompir (Ipomoea batatas) uvrščamo v družino slakovk (Convolvulaceae). Kljub podobnosti, ni v sorodu z navadnim krompirjem (Solanum tuberosum). Uporabljamo podzemne koreninske gomolje, ki so lahko…
  • 05 Dec
    609
    Na Brdu pri Kranju je potekala nacionalna konferenca z naslovom »Zdrava povezava – Združujemo moči za zdravje ljudi.« Namen konference je bil predstavitev širši javnosti in deležnikom s področja javnega zdravja sofinancirane programe in primere dobrih praks, ki so se v njih razvili. Na konferenci…
  • 24 Nov
    630
    Ob svetovnem dnevu oljke bo 25. novembra 2022, v Kopru v organizaciji Inštituta za oljarstvo, Znanstveno raziskovalnega središča Koper, potekal tematski dogodek, v okviru katerega bo tudi okrogla miza o ukrepih za trajnostno oljkarstvo v Sloveniji. Dogodek se bo zaključil s podelitvijo nagrad…
  • 23 Nov
    4821
    Kurkuma je tradicionalna indijska začimba, uprašena, značilno rumena korenina rastline Curcuma longa. V zadnjem času kurkumo ali njeno aktivno snov kurkumin pogosto najdemo tudi kot sestavino prehranskih dopolnil. Po več poročilih o hepatitisu (vnetju jeter) v Italiji in Franciji kot posledici…
  • 21 Nov
    2862
    Sliva sodi med koščičasto sadno drevje, spada v družino Rožnic (Rosaceae), kamor sodijo tudi marelice, češnje, breskve itd. Že v 1. stol. je rimski pisec Plinij starejši opisal 12 sort sliv. Danes jih poznamo preko 2.500 sort, ki so prilagojene na zelo različne klimatske razmere. V Evropi jo gojimo…
  • 18 Nov
    943
    18. novembra praznujemo Dan slovenske hrane in letos že dvanajsti Tradicionalni slovenski zajtrk. Tudi letošnji Tradicionalni slovenski zajtrk naj za otroke postane poseben praznik. Osrednja tema, ki jo tokrat izpostavljamo, je mleko in mlečni izdelki. K temu spodbujamo tudi z letošnjim sloganom…
  • 15 Nov
    913
    Mednarodni dan polnozrnatih žit letos obeležujemo 15. novembra, njegov namen pa je ozaveščanje prebivalcev o pomembnosti uživanja polnozrnatih žit. Redno vključevanje polnozrnatih žit v prehrano je med drugim pomembno za ustrezen prehranski vnos prehranske vlaknine, ki ima številne dokazane ugodne…
  • 14 Nov
    792
    Na letošnji, že 13. nacionalni konferenci o sladkorni bolezni izpostavljamo, kako je za čimbolj normalno življenje osebe s sladkorno boleznijo pomembno, da ima na voljo verodostojne, razumljive informacije, ter da ga podpiramo pri razvoju veščin, s katerimi življenje s sladkorno boleznijo teče…
  • 14 Nov
    898
    Alkohol pije več kot dve milijardi ljudi po vsem svetu, največjo porabo alkohola na prebivalca pa ima Evropska regija. Leta 2016 je zaradi rabe alkohola umrlo približno 3 milijone ljudi po vsem svetu, kar predstavlja 5,3 odstotke vseh smrti. Tudi v Sloveniji pitje alkohola predstavlja resen…
  • 09 Nov
    1408
    Pitje alkohola med mladostniki upada, a je še vedno nad povprečjem. Alkoholne pijače je, po podatkih raziskave CINDI - Z zdravjem povezan vedenjski slog 2020, ki jo izvajajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), v preteklem letu vsaj enkrat pilo kar 79 % odraslih prebivalcev Slovenije.…