• 29 Sep
    37
    29. september je razglašen za Mednarodni dan ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani in ga v letu 2020 obeležujemo prvič. Ministrica dr. Aleksandra Pivec je danes skupaj s še 7 deležniki podpisala Izjavo o sodelovanju za zmanjševanje izgub in odpadne hrane. Podpisniki izjave so Kmetijsko…
  • 28 Sep
    2704
    Evropska unija se je zavezala, da bo do leta 2030 prepolovila količino odpadne hrane na prebivalca in zmanjšala izgubo hrane v proizvodnih in dobavnih verigah. V ta namen je potrebno ukrepati predvsem pri viru in omejiti ustvarjanje presežne hrane v vsaki fazi verige preskrbe s hrano (v…
  • 23 Sep
    721
    Slovenska vlada je 12. marca 2020 razglasila epidemijo COVID-19 in sprejela vrsto ukrepov, namenjenih zajezitvi širjenja okužb. Med temi ukrepi so bili tudi zaprtje šol, prepoved organizirane športne vadbe, prepoved uporabe igrišč in združevanja na javnih prostorih. Po preklicu epidemije, 15. maja…
  • 22 Sep
    252
    Generalna skupščina Združenih narodov je na predlog Argentine in s podporo Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO) razglasila 29. september za Mednarodni dan ozaveščenosti o izgubah hrane in odpadni hrani, ki ga bomo letos obeležili prvič. Združeni narodi in Evropska komisija…
  • 21 Sep
    271
    Živimo v obdobju, ko se zbirajo ogromne količine podatkov, ki nosijo koristne informacije. Luščenje informacij iz podatkov je zahtevna naloga, saj so podatki različnih vrst, običajno nestrukturirani in se nanašajo na raznovrstno problematiko. Umetna inteligenca je področje računalništva, ki razvija…
  • 17 Sep
    100
    Univerza na Primorskem Fakulteta za vede o zdravju, vabi na brezplačno mednarodno znanstveno in strokovno konferenco "Zdravje delovno aktivne populacije", ki bo potekala 18.9.2020. Konferenca bo potekala v okviru projekta »Podaljševanje delovne aktivnosti in zmanjševanje odsotnosti z dela v KRZS –…
  • 09 Sep
    324
    Če otroci pomagajo pripraviti obrok, je bolj verjetno, da ga bodo tudi pojedli, obenem pa se otroci s kuhanjem tudi učijo. S kuhanjem spoznavajo različne sestavine, okuse, teksture in recepte, obenem pa razvijajo pomembne veščine, ki jim bodo pomagale tudi na drugih področjih življenja. Kuhanje je…
  • 08 Sep
    142
    9. september je mednarodni dan ozaveščanja o škodi, ki jo lahko povzroči pitje alkohola med nosečnostjo - dan fetalnega alkoholnega sindroma (FAS). Ta dan v Sloveniji obeležujemo od leta 2014. Širšo javnost želimo spodbuditi k odgovornemu odnosu do pitja alkohola in nosečnosti ter tako preprečevati…
  • 04 Sep
    447
    Po treh letih skupnega dela desetih institucij so izšla prva nacionalna priporočila o prehrani in telesni dejavnosti ob sladkorni bolezni tipa 2. Priporočila so namenjena zdravstvenim strokovnjakom. Prvič so bila uradno predstvaljena v petek, 4.9.2020 v Hotelu M, v Ljubljani. Priporočila so…
  • 27 Avg
    177
    Razpisan je natečaj na področju mediteranske prehrane, namen pa je spodbujanje poslovnih priložnosti na področju mediteranske prehrane. Cilj projekta je okrepiti izvajanje Konvencije UNESCO 2013.08, ki priznava mediteransko prehrano kot nesnovno kulturno dediščino. Mediteranska prehrana je v skladu…
  • 25 Avg
    377
    Poliamini so molekule iz skupine biogenih aminov, ki imajo v povezavi s hrano največkrat negativen prizvok. Biogeni amini se lahko akumulirajo v nekaterih fermentiranih in pokvarjenih živilih in pri občutljivih posameznikih izzovejo simptome, ki so podobni alergiji, glavobole, spremembo utripa in…
  • 25 Avg
    247
    Smo v času poletnih počitnic in dopustov, ko se tudi mladim ponuja več priložnosti za pitje alkohola. Pitje alkohola med mladostniki iz Slovenije sicer upada, a smo v večini kazalnikov še vedno nad evropskim povprečjem. Ko govorimo o pitju mladih, pa ne moremo mimo pitja odraslih. Odnos staršev in…
  • 19 Avg
    612
    Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano organizira skupaj s kmetijami in nosilci projektov dneve odprtih vrat od 22. do 30. 8. 2020. V okviru projekta se bodo predstavile uspešne zgodbe slovenskega podeželja, ki so bile podprte z evropskimi sredstvi. Z organizacijo dni odprtih vrat želijo…
  • 19 Avg
    281
    Raziskovalci s Kemijskega inštituta so prisotnost bioaktivne spojine oleamid dokazali v različnih plastičnih vsebnikih za hrano/pijačo (npr. otroške plastenke, plastenke za vodo, jogurt, mleko, olje, brezalkoholne gazirane in negazirane pijače) in zdravila (npr. inzulinke, brizge za medicinsko…
  • 10 Avg
    344
    Otrokov razvoj in njegovo zdravstveno stanje sta del prednostnih nalog javnega zdravja. Kakovost materine prehrane in načina življenja pred in med nosečnostjo ter v obdobju dojenja pomembno vplivata na otrokov razvoj in zdravje, pri čemer sta izpostavljenost potencialno strupenim kemijskim…
  • 05 Avg
    557
    V slovenski prehrani že dolgo uporabljamo dve vrsti ajde, navadno (Fagopyrum esculentum Moench) in tatarsko (Fagopyrum tataricum Gaertn.). Obe izvirata z območja Himalaje, navadna ajda tam uspeva na zmernih nadmorskih višinah, tatarska pa tudi na višinah tudi preko 4.000 metrov. Navadna ajda ima…
  • 30 Jul
    2132
    Naravna vsebnost joda in selena je v večini živil rastlinskega izvora razmeroma nizka. Rastline jod in selen dokaj slabo privzemajo iz tal, poleg tega so oblike omenjenih mineralov za človeka slabše biorazpoložljive. Zaradi navedenega je v zadnjem času aktualno raziskovanje postopkov bogatenja…
  • 17 Jul
    581
    Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), so že petič izvedli raziskavo, s katero so zaznali, da se po letu 2010 nekoliko umirja trend naraščanja odstotka čezmerno hranjenih in debelih, vendar je ta v skupinah 13-letnih fantov in 15-letnih deklet še vedno neugoden. Zaskrbljujoče je tudi,…
  • 15 Jul
    654
    V slovenski prehrani že dolgo uporabljamo dve vrsti ajde, navadno (Fagopyrum esculentum Moench) in tatarsko (Fagopyrum tataricum Gaertn.). Obe izvirata z območja Himalaje, navadna ajda tam uspeva na zmernih nadmorskih višinah, tatarska pa na višinah tudi preko 4.000 metrov. Navadna ajda ima bele…
  • 14 Jul
    984
    Predelana živila imajo pogosto negativen prizvok, predvsem v povezavi s porastom debelosti, visokega krvnega tlaka in sladkorne bolezni tipa II. Toda ali res drži, so vsa predelana živila slaba? Jih poznamo? Kako prepoznati tista, ki se jim moramo izogibati in na drugi strani tista, ki lahko…
  • 22 Jun
    613
    Hrana je osnovna življenjska in strateška dobrina in vedno bolj se prepoznava pomembnost lokalno pridelane hrane. Za lokalno pridelano hrano poznamo več definicij, najpogosteje pa se za kriterij uporablja geografski kriterij (razdaljo med krajem pridelave in predelave in krajem porabe). Center za…
  • 02 Jun
    884
    Generalna skupščina Združenih narodov je 20. decembra 2018 sprejela resolucijo, s katero je 7. junij razglasila za Svetovni dan varnosti hrane, ki ga letos obeležujemo drugič. V času epidemije COVID-19, v izrednih razmerah, ki so spremenile svet, so izzivi zagotavljanja varnosti hrane, sistemi…
  • 26 Maj
    561
    Ob začetku Evropskega tedna boja proti raku ključni deležniki za obvladovanje raka v Sloveniji izpostavljajo, kako pomembno je, da Slovenke in Slovenci tudi v času epidemije COVID-19 in po njej skrbijo za svoje zdravje na vseh področjih, vključno s preventivo raka. Zveza slovenskih društev za boj…
  • 13 Maj
    1793
    V Sloveniji so bili po razglasitvi epidemije Covid-19 uvedeni ukrepi, ki so vplivali tudi na področje preskrbe s hrano in način prehranjevanja prebivalcev. V okviru mednarodne raziskave Food-Covid-19 je Inštitut za nutricionistiko konec aprila izvedel obsežno raziskavo o vplivu epidemije na tem…
  • 12 Maj
    653
    Svetovni dan čebel letos svetovno javnost poziva z “Bee engaged” - ”Angažiraj se za čebele” 20. maja bo Slovenija in z njo ves svet tretjič obeležil svetovni dan čebel, ki ga je Generalna skupščina OZN razglasila 20. decembra 2017. Razglasitev je plod sodelovanja med Čebelarsko zvezo Slovenije kot…
  • 04 Maj
    930
    Omejevanje širjenja novega koronavirusa (SARS-CoV-2) nas vse postavlja pred številne izzive. Spremembe, ki smo jim priča, bodo vplivale na naše prehranske navade in način življenja tudi v bodoče. V tem času je zdrava prehrana še toliko bolj pomembna, zato so na NIJZ pripravili brošuro z odgovori…
  • 03 Maj
    1047
    Če ste med karanteno ostali doma s šoloobveznimi otroki, se v teh dneh najbrž srečujete s pomanjkanjem časa, tudi za pripravo obrokov. Z nekaj triki lahko v pripravo obrokov vključimo tudi otroke in jih naučimo osnov kuhanja, hkrati s posredovanjem znanja in veščin številnih šolskih predmetov, pri…
  • 24 Apr
    974
    Potrebe po energiji in hranljivih snoveh so od človeka do človeka in od dneva do dneva različne in so odvisne od vrste notranjih (endogenih) in zunanjih (eksogenih) dejavnikov. Pri referenčnih vrednostih za vnos hranil gre za količine hranil, za katere domnevamo, da pri skoraj vseh posameznikih v…
  • 24 Apr
    699
    V času, ko se v svetu soočamo s pandemijo nove bolezni COVID-19 , Svetovna zdravstvena organizacija za ustavljanje širitve virusa izpostavlja tudi pomembnost obveščenosti javnosti o še drugih tveganjih in nevarnostih za zdravje, med katerimi je tudi pitje alkoholnih pijač. Raziskave kažejo, da…
  • 20 Apr
    2337
    Trenutno ni dokazov, da bi se okužba z novim koronavirusom SARS-CoV-2 prenašala preko živil, domačih živali in živine. O lastnostih novega korona virusa še ni veliko podatkov. Evropska agencija za varno hrano (EFSA) navaja, da se novi korona virus s hrano ne prenaša na človeka. Uživanje zadostno…
  • 06 Apr
    1031
    Videz embalaže je pomemben dejavnik pri izbiri in nakupu izdelka, česar se zavedajo proizvajalci, ki z embalažo sporočajo, kakšen naj bi bil izdelek. Prehranske in zdravstvene trditve so pomemben element pri ozaveščanju potrošnika o koristnih učinkih proizvoda. Poleg trditev v obliki besedila so na…
  • 05 Apr
    1027
    Študije kažejo, da predpakirana živila v različnih državah niso enako zdrava. Pri tem pomembno vlogo odigrajo predvsem dobro načrtovani politični pristopi, ki spodbujajo in podpirajo industrijo pri preoblikovanju izdelkov in uvajanju bolj zdravih izbir. Bolj zdrava ponudba predpakiranih živil je…
  • 03 Apr
    796
    Pri starejših, ki zbolijo za novo virusno boleznijo COVID-19, bolezen pogosteje poteka v težji obliki. Nevarnost zapletov je večja tudi pri kronično bolnih. Zato je zelo pomembno, da starejši natančno sledijo nasvetom strokovnjakov glede zaščitnih ukrepov, s katerimi bodo lahko pVreprečili svojo…
  • 03 Apr
    1242
    Slovenski raziskovalci so konec preteklega leta v reviji Nutrients objavili članek o analizi prehranskih vnosov med prehranjevanjem s polnovredno rastlinsko prehrano in vpliv le-tega na zdravje srčno-žilnega sistema. Polnovredna rastlinska prehrana se je po začetnih raziskavah namreč pokazala kot…
  • 02 Apr
    610
    Različne skupine bolnikov pogosto potrebujejo individualno prilagojeno prehrano, ki lahko odstopa od splošno uveljavljenih priporočil pestre in uravnotežene prehrane. Pri bolniku z rakom je npr. vnos potrebnih hranil prilagojen izraženosti presnovnih sprememb in njegovim zmožnostim uživanja hrane.…
  • 02 Apr
    874
    Velikonočne praznike bomo letos verjetno vsi preživeli malo drugače. Krog bližnjih za mizo bo ožji, tudi obiske bomo morali preložiti v prihodnost. Poskusimo naše navade in običaje, v kolikor nam to omogočajo okoliščine, kar se da ohraniti. Pokličimo svoje bližnje in prijatelje in pomislimo na…
  • 31 Mar
    2037
    Marsikdo si med epidemijo novega koronavirusa želi okrepiti imunski sistem, da ga bolezen ne bi doletela. Tudi posamezniki, ki so že zboleli, morda želijo bolezen hitreje premagati s pomočjo prehranskih dopolnil. Kako je s tem in z drugimi vprašanji, vezanimi na bolezen, ki jo povzroča novi…
  • 26 Mar
    30063
    Pri virusnih obolenjih, kot sta na primer gripa in prehlad, pa tudi nova koronavirusna bolezen, za katera nimamo zdravila, se moramo za uspešno in čim krajše prebolevanje bolezni zanesti na svoj imunski sistem. Tako nam pri omenjenih obolenjih zdravila sicer lahko pomagajo lajšati simptome (kot…
  • 24 Mar
    2379
    Embalaža živil in drugih izdelkov, ki jih prinesemo iz trgovine, se smatra kot potencialno onesnažena. Potrebno je paziti, da se v kuhinji ne križajo čiste in nečiste poti. Glede rokovanja z embalažo priporočamo: v trgovino pridemo s seznamom živil, ki jih potrebujemo, izbira izdelkov je tako…
  • 23 Mar
    2263
    Od 16. marca 2020 dalje je skladno z odredbo Vlade Republike Slovenije v trgovinah prepovedana prodaja blaga, razen živilskih izdelkov. Na spletnem portalu Naša super hrana v zvezi s tem izpostavljajo, da je prodaja kmetijskih pridelkov na kmetijah dovoljena ter da ne smemo pozabiti, da je zaradi…
  • 16 Mar
    1600
    Lahko jem zdrave prigrizke, knjižica z nasveti in kuharskimi recepti, je nastala v sklopu projekta Lahko jem, pod okriljem Pomurskega društva za boj proti raku. Publikacija je še posebej namenjena otrokom in šolarjem, ki imajo veselje in željo po preizkušanju novih receptov in idej za pripravo…
  • 12 Mar
    3288
    EFSA natančno spremlja dogajanje v zvezi z izbruhom koronavirusa (COVID-19), ki je prizadel že številne države po vsem svetu. Trenutno ni dokazov, da je hrana verjeten vir ali pot prenosa virusa. Pristojna znanstvenica Marta Hugas je dejala: "Izkušnje iz prejšnjih izbruhov sorodnih koronavirusov,…
  • 06 Mar
    2007
    Polifenolne spojine so naravno prisotne spojine, ki jih v večjih količinah najdemo v različnih živilih, še posebej tistih, rastlinskega izvora. Poleg tega, da naše telo ščitijo pred škodljivim vplivom prostih radikalov (torej delujejo kot antioksidanti), imajo tudi dokazane protivnetne lastnosti.…
  • 27 Feb
    661
    V letošnjem šolskem letu se program Kuhnapato širi tudi v vrtce. Osnovnošolci bodo v svojih gospodinjskih učilnicah gostili predšolske otroke ter otroke iz prvega razreda in jih uvajali v svet kulinarike. Tako bodo ob podpori in zgledu starejših osvajali nove spretnosti. Osnovni cilj projekta…
  • 24 Feb
    696
    Državni zbor RS je dne 29. januarja 2020 na svoji 15. redni seji obravnaval in tudi sprejel Resolucijo o nacionalnem programu o strateških usmeritvah razvoja slovenskega kmetijstva in živilstva »Naša hrana, podeželje in naravni viri od leta 2021«. Namen dokumenta je opredeliti temeljni strateški…
  • 14 Feb
    1729
    Ingver sodi v družino ingverjevk. Poznanih je več različnih vrst, najpogosteje se uporablja pravi ingver (Zingiber officinale Rosc.). Uporablja se olupljena, sveža ali posušena korenika ingverja (Zingiberis rhizoma). Ingver je večletna rastlina, ki zraste do višine enega metra, pod zemljo pa tvori…
  • 05 Feb
    1809
    Inštitut za nutricionistiko je danes predstavil najbolj inovativna živila leta 2020. Gre za živila, proizvedena v Sloveniji in uvedena na tržišče v zadnjem letu. Nagrade so prejeli Bio dobrote - Kmetija Žgajnar za jogurt z lanenimi semeni, Ljubljanske mlekarne za gosti jogurt Siggi's skyr, Don Don…
  • 15 Jan
    1109
    Brezglutenska dieta je najboljši način zdravljenja pri klinično dokazani intolerancah na gluten, kot sta celiakcija in neceliakalna glutenska preobčutljivost, medtem ko se znanstvena struja strinja, da je gluten za splošno populacijo neškodljiv. Laično zagovarjanje brezglutenske diete, ki so ji…
  • 08 Jan
    2558
    Solate predstavljajo pomemben del našega dnevnega jedilnika. Vnos zelenjave je pri nas nezadosten in v neskladju s prehranskimi priporočili. Po mnenju stroke, prenizek dnevni vnos zelenjave in sadja pomembno vpliva na nastanek sodobnih kroničnih bolezni, npr. bolezni srca in ožilja, sladkorne…
  • 08 Jan
    1517
    V okviru programa Kuhna pa to, ki ga ob podpori Ministrtva za zdravje RS izvaja društvo Vesela kuhinja, se izvja tudi projekt »Otroci otrokom pripravljajo zdravo tradicionalno slovensko kosilo«. Nastala je že Osma zbirka receptov slovenskih osnovnošolcev, ki so jih osnovnošolci Slovenije pripravili…
  • 08 Jan
    496
    Na Fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede (FKBV) Univerze v Mariboru bo 20. januarja 2020 v organizaciji Delovne skupine Slovenija – evropska regija gastronomije 2021 (DS SERG 2021) pri MKGP potekala prva regijska konferenca »Slovensko kmetijstvo in gastronomija«. Na regijski konferenci bodo…
  • 01 Jan
    540
    Generalna skupščina Združenih narodov je leto 2020 razglasila za mednarodno leto zdravja rastlin. Zdrave rastline so vir življenja, delovanja ekosistemov ter zagotavljanja hrane. Zdrave rastline tudi varujejo okolje, gozdove, biotsko raznovrstnost ter zmanjšujejo učinke podnebnih sprememb.…
  • 22 Dec
    7760
    Hrana je poleg zraka in vode najpomembnejša. Ne zagotavlja nam le energije za delovanje in obnavljanje telesa, ampak tudi energijo in gradnike za zdravo rast in razvoj. Pomembno je, da se zavedamo, da ni vsak dan praznik in da nekatera živila neugodno vplivajo na zdravje. To so energijsko bogata…
  • 04 Dec
    2228
    Vitamin D ima vrsto vlog pri normalnemu delovanju človeškega telesa, med drugim je pomemben za zdravje kosti in normalno delovanje imunskega sistema. Medtem ko je med poletjem potrebe telesa po tem vitaminu možno pokriti že s krajšo zmerno izpostavljenostjo soncu, med jesenjo in zimo ključni vir
  • 18 Nov
    2804
    Mednarodni dan ozaveščanja o polnozrnatih žitih v Sloveniji obeležujemo s pobudo »Izbiram polnozrnato« v torek 19. novembra 2019 S pobudo »Izbiram polnozrnato« želimo spodbuditi potrošnike k sprejemanju informiranih odločitev in pogostejšem vključevanju polnozrnatih žit v prehrano. Pridelava in…
  • 14 Nov
    1303
    Ob svetovnem dnevu sladkorne bolezni, ki ga obeležujemo v četrtek, 14. novembra 2019, so na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje izdali elektronsko publikacijo z naslovom Ožji nabor kazalnikov za spremljanje obvladovanja sladkorne bolezni v Sloveniji. Stalno spremljanje kazalnikov o osebah z…
  • 23 Okt
    11608
    Projekt Tradicionalni slovenski zajtrk bo tudi letos eden izmed osrednjih dogodkov dneva slovenske hrane, ki ga bomo obeležili v petek, 15. novembra 2019. V zdravi prehrani se priporoča uživanje rednih obrokov, to je štiri do pet obrokov dnevno, od katerih je zajtrk najpomembnejši. Zelo pomembno je…
  • 17 Okt
    941
    Na letošnji svetovni dan hrane (16. oktober 2019) je osem slovenskih podjetij iz sektorja pekarstva, ki strateško deluje v okviru GZS – Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij, podpisalo listino »Zaveze odgovornosti«. S tem nadgrajujejo aktivnosti slovenske živilskopredelovalne industrije ter…
  • 16 Okt
    1888
    Svetovni dan hrane 2019 poteka pod sloganom "Naša dejanja so naša prihodnost". Aktivnosti so usmerjene v zmanjševanje lakote po svetu. Namen je globalno ozaveščanje o pomembnosti raznolike in kakovostne hrane za vse prebivalce sveta. Po svetu bodo v ta namen na ta dan potekali številni dogodki, s…
  • 11 Okt
    655
    Na slovesnosti ob zaključku letošnje, že 22. mednarodne multikonference Informacijska družba 2019, je nagrado za najboljši dosežek informacijske družbe v letu 2018/19, informacijsko jagodo, prejela mobilna aplikacija VešKajJeš. Ustvarjalce aplikacije veseli, da je poleg potrošnikov, ki so že…
  • 10 Okt
    1234
    V svetu se za prehrano uporabljata dve vrsti ajde: navadna ajda (Fagopyrum esculentum Moench), in tatarska ajda (Fagopyrum tataricum (L.) Gaertner), ki izvira iz Kitajske. Slovenija ima še neizkoriščen potencial za širjenje gojenja tatarske ajde, ki bi povečal pestrost kmetijskih rastlin in…
  • 07 Okt
    1447
    Ob svetovnem dnevu hrane 2019, bo 16. oktobra 2019 v Ljubljani potekala konferenca z naslovom "Hrana, prehrana, zdravje". Svetovni dan hrane: “Naša dejanja so naša prihodnost. Z zdravim prehranjevanjem za svet brez lakote.” Svetovni dnevi hrane nas spremljajo že 38 let in počasi spreminjamo naše…
  • 25 Sep
    829
    Med 1. in 3. oktobrom 2019 bo v ljubljanskem Cankarjevem domu potekal že 19. Festival za tretje življenjsko obdobje. Pripravili bodo zanimive izobraževalne dogodke, polemične strokovne razprave in številne delavnice za vse generacije. Obiskovalce pa čaka tudi bogat kulturni program na različnih…
  • 20 Avg
    940
    AGRA 2019 bo v Gornji Radgoni od 24. do 29. avgusta največji državni in eden najpomembnejših kmetijsko živilskih sejmov Evropske unije in držav v njenem preddverju. Poudarki bodo na digitalizaciji v kmetijstvu in agroživilstvu. Tematskim strokovnim posvetom se bodo pridružili praktični prikazi dela…
  • 05 Avg
    1304
    V najuglednejši znanstveni reviji s področja debelosti – Obesity Reviews, je bila objavljena doslej najobsežnejša mednarodna primerjava prehranske kakovosti predpakiranih živil. Gre za projekt mednarodnega konzorcija INFORMAS, del katerega je tudi Inštitut za nutricionistiko, ki je izvajal…
  • 01 Avg
    1012
    Med 1. in 7. avgustom obeležujemo svetovni teden dojenja, kar je del aktivnosti Svetovne zveze za dojenje (WABA), ki se jim pridružujemo tudi v Sloveniji. Svetovna zveza za dojenje vsako leto predlaga osnovno sporočilo tedna dojenja, s katerim usmeri pozornost javnosti na različne vidike dojenja. Z…
  • 16 Jul
    3819
    Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je objavila rezultate dveh študij, ki ugotavljata, da je na evropskem tržišču velik delež hrane, ki se oglašuje kot primerna za otroke do 6 mesecev, v resnici za dojenčke neprimerna, hkrati pa velikokrat vsebuje tudi nesprejemljivo visoke deleže sladkorja.…
  • 12 Jul
    1808
    Sezona piknikov ponuja veliko priložnosti za zabavo na prostem - v družinskem krogu ali s prijatelji. Ti dogodki v toplem poletnem vremenu pa omogočajo tudi idealne pogoje za hitro razmnoževanje bakterij. Zavedati se moramo pravilnih postopkov s hrano, da se bomo v teh toplih mesecih, ko jemo na…
  • 10 Jul
    2218
    Na Zemlji bo do leta 2050 živelo več kot 9 milijard ljudi. Z naraščajočo svetovno populacijo naraščajo tudi potrebe po hrani. Poleg tega nas večina v razvitem svetu poje več hrane, kot je zares potrebujemo, naša prehrana pa je bogata z živili živalskega izvora, kar ima še dodatne negativne učinke…
  • 02 Jul
    985
    Na seminarju »Tartu call for a Healthy Lifestyle« v organizaciji EU komisije, DG Sante, se je 19. junija projekt Kuhnapato uvrstil med najboljše prakse v Evropi, na področju zdravja in trajnosti. Certifikate so podelili in podpisali trije visoki predstavniki – komisionarji, s področja zdravja,…
  • 18 Jun
    1150
    Oddelek za živilstvo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani in Slovensko prehransko društvo prirejata 19. junija 2019 tradicionalno strokovno izobraževanje: 30. Bitenčevi živilski dnevi z naslovom "Živilstvo in prehrana med tradicijo in inovacijo". Dogodek bo potekal v jubilejnem letu…
  • 12 Jun
    7018
    Volčji bob (Lupinus spp. L.) je rastlina, ki v poletnih mesecih vrtove krasi s svojimi čudovitimi živobarvnimi cvetovi. Zaradi tega ga sadimo predvsem kot okrasno rastlino, a je v resnici mnogo več kot le to. Iz cvetov se namreč kasneje razvijejo stroki s semeni, ki jih je vredno vključiti v našo…
  • 11 Jun
    744
    Minerali imajo v prehrani ljudi pomembno vlogo, pri čemer prispevek zelenjave ni zanemarljiv. Na mineralno založenost rastlin pomembno vplivajo okoljski dejavniki (predvsem lastnosti tal, gnojenje in vremenski pogoji) ter procesi v rastlinah samih (predvsem razlike v načinu črpanja mineralov iz tal…
  • 01 Jun
    1261
    Med lahko v manjših količinah uživamo kot dopolnitev uravnotežene prehrane, vendar se moramo zavedati, da je med kljub manjšemu deležu zdravju koristnih snovi še vedno pretežno sladkor. Z njim lahko nadomestimo ostale oblike prostega sladkorja, npr. namizni sladkor (trsni, pesin itd.), ki ne…
  • 30 Maj
    2213
    Na predlog Združenih narodov je 7. junij proglašen za Svetovni dan varne hrane. Letos bo ta dan obeležen prvič. Dan, ki bi ga moralo človeštvo posvetiti zavedanju, kaj pomeni varna hrana in kašna vrednota je to za človeštvo. To zavedanje moramo deliti tako stroka kot tudi vse javnosti, ki delujejo…
  • 29 Maj
    2852
    Inštitut za nutricionistiko je v ugledni znanstveni reviji Nutrients objavil rezultate nove raziskave, v kateri smo raziskovali, kako zdrava so v resnici predpakirana živila, ki se ponujajo predvsem otrokom. Nezdravo prehranjevanje je še vedno eden izmed večjih problemov, ki močno vpliva na zdravje…
  • 22 Maj
    1442
    V Ženevi ta teden poteka 72. Generalna skupščina Svetovne zdravstvene organizacije (SZO), kjer predstavniki držav sprejemajo ustrezne ukrepe za soočenje z aktualnimi problemi na področju zdravja. Strateški plan SZO je predvidel vrsto aktivnosti, s katerimi bi do leta 2023 dosegli globalno…
  • 21 Maj
    844
    V Ženevi poteka 72. zasedanje Generalne skupščine Svetovne zdravstvene organizacije (SZO). Na zasedanju je udeležence nagovoril tudi minister za zdravje Aleš Šabeder, ki je povedal, da vsem državam, na podlagi naših dosedanjih izkušenj, pri soočanju z izzivi za učinkovito zagotavljane univerzalne…
  • 20 Maj
    956
    Zavod Republike Slovenije za šolstvo, OE Ljubljana v zvezi z izjemno aktualnimi tematikami organizira Nacionalni strokovni posvet o šolski prehrani »Zagotavljanje in izboljševanje kakovosti organizirane prehrane otrok in mladostnikov«, ki bo potekal v četrtek, 23. maja 2019 na OE ZRSŠ Ljubljana,…
  • 14 Maj
    2108
    Kefir je kisel in osvežujoč fermentirani mlečni napitek. Izvira iz Kavkaza, kjer so ga že stoletja pridobivali v usnjenih vrečah ali hrastovih sodih iz kozjega, kravjega ali ovčjega mleka. Beseda kefir, znana v ruskem jeziku vsaj od leta 1884, je verjetno kavkaškega izvora, čeprav nekateri besedo…
  • 14 Maj
    1526
    Uredba (ES) št. 1924/2006 o prehranskih in zdravstvenih trditvah na živilih je bila vzpostavljena z namenom, da se odpravi uporabo neutemeljenih in potencialno zavajajočih trditev na živilih v Evropi ter da se s tem zagotovi ustrezno raven varstva potrošnikov. Zakonodaja razlikuje med prehranskimi…
  • 08 Maj
    1876
    Projekt Študent – veš, kaj ješ (ŠTUDIRAM, HRANO PREMIŠLJENO IZBIRAM). Ali pice in ocvrta živila sodijo v redno ponudbo subvencioniranih obrokov - čas za spremembo ponudbe in bolj kritično izbiro študentov?!/Študentje Univerze na Primorskem pozivajo fakultete k spremembam ponudbe v avtomatih.
  • 08 Maj
    920
    Eden najpomembnejših rezultatov projekta Focus IN CD so tri izobraževalna spletna orodja oziroma spletni tečaji namenjeni bolnikom s celiakijo in zdravstvenemu osebju, zdravnikom, medicinskim sestram, dietetikom, psihologom in ostalim strokovnjakom, ki se pri svojem delu srečuje z bolniki s…
  • 06 Maj
    1002
    Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR), Inštitut za nutricionistiko in Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) so pripravili odgovore na najpogostejša vprašanja, ki se pojavljajo v javnosti, o vsebnosti in omejevanju trans maščobnih kislin (TMK) v živilih. Kaj so trans…
  • 26 Apr
    863
    Evropska agencija za varnost hrane, EFSA, je začela kampanjo #EUandMyFood, s katero želi povečati osveščenost o sistemu varnosti hrane v Evropski uniji. Namen kampanje je prikazati, kako sistem zagotavljanja varnosti hrane v EU, preko skupnega dela evropskih institucij, EFSA in držav članic…
  • 10 Apr
    56985
    Na kratko: Jajca so bogat vir hranil, saj vsebujejo vse esencialne aminokisline v ugodnem razmerju, številne vitamine in minerale, so pa tudi bogat vir holina. Najnovejše študije kažejo, da pri večini ljudi v jajcih prisoten holesterol naj ne bi bistveno prispeval k ravni holesterola v krvi. Pri…
  • 09 Apr
    1851
    Slovenija je država, ki se po količini in kakovosti pitne vode uvršča v sam evropski vrh. Kjub temu poraba vode v plastenkah pri nas ostaja visoka, kar po nepotrebnem močno obremenjuje okolje. Za proizvodnjo litra ustekleničene vode se v proizvodnji porabijo do trije litri čiste vode, ki končajo…
  • 03 Apr
    964
    Vabimo vas na 1. Nacionalno konferenco »Zdrava povezava – Združujemo moči za zdravje ljudi«, ki bo potekala 9. aprila 2019 na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani, v Marmorni dvorani. Konferenco organizira Ministrtvo za zdravje RS, namenjena pa je predstavitvi 85 sofinanciranih programov in…
  • 03 Apr
    6062
    Zakonodaja že nekaj let opredeljuje obvezno označevanje predpakiranih živil tudi s hranilno vrednostjo, a odzivi potrošnikov dokazujejo, da mnogi teh informacij ne uporabljajo, ker jih preprosto ne razumejo, nimajo časa za primerjavo ali pa jih niti ne opazijo. Znanstvene raziskave so že pred časom…
  • 27 Mar
    3822
    Ali ste vedeli, da je naše telo sestavljeno iz več bakterij kot iz naših lastnih celic? Samo v našem debelem črevesu prebiva več kot 100 milijard bakterij, ki sestavljajo našo črevesno mikrobioto, z več kot stokrat toliko geni, kot jih vsebuje naš lasten genom. Tako naše telesno kot duševno zdravje…
  • 26 Mar
    8376
    V Sloveniji je bil v lanskem letu uveljavljen Pravilnik o najvišji dovoljeni vsebnosti trans maščobnih kislin v živilih, ki je proizvajalcem živil postavil enoletno prehodno obdobje za prilagoditev sestave živil. To prehodno obdobje se izteče 7. aprila 2019, ko ne bo več dovoljeno tržiti živil z…
  • 22 Mar
    1715
    Svetovni dan voda v letu 2019 poteka pod sloganom Voda za vse - ne prezrimo nikogar. Na to temo se bodo danes zvrstili številni dogodki po Sloveniji. V Sloveniji imamo dobro preskrbljenost s pitno vodo, česar žal niso deležni v vseh državah po svetu. Ker je voda iz pipe pri nas dobre kakovosti,…
  • 12 Mar
    1101
    Aroma je občutek, ki ga izzovejo hlapne snov v stiku s čutilom za voh v nosni votlini. Arome v izdelkih ključno vplivajo na prepoznavnost okusa in všečnost izdelka pri potrošnikih. Med predelavo in shranjevanjem živil se težko ohranijo iste hlapne sestavine arome kot so v osnovni sestavini (npr.…
  • 08 Mar
    1261
    Potrošniki pri izbiri živil veliko pozornosti namenjajo poreklu in kakovosti. Kot odgovor na potrošnikove preference v zvezi s tem, je v evropskem prostoru vzpostavljenih več strategij in shem, ki omogočajo zagotavljanje in izbiro kakovostne hrane. Pri informiranju potrošnikov v zvezi s tem, imajo…
  • 20 Feb
    5885
    Zaključil se je projekt Po kreativni poti do znanja, v okviru katerega so bile pripravljene foto-video vsebine za promocijo zdrave prehrane na Nacionalnem portalu o hrani in prehrani – www.prehrana.si. S sodelovanjem različnih strok in izjemno vnemo udeleženih študentov nastalo preko 280 kreativnih…
  • 06 Feb
    4262
    Inštitut za nutricionistiko je danes predstavil najbolj inovativna živila leta 2019. Gre za v Sloveniji proizvedena živila, ki so bila uvedena na tržišče v zadnjem letu. Nagrade so prejeli Mlekarna Celeia za Jogurt LCA borovnica, brez dodanega sladkorja in brez sladil, Bio dobrote - Kmetija Žgajnar…
  • 30 Jan
    2728
    Prehranske in zdravstvene trditve so pomemben dejavnik, s katerim bi spodbujali izbiro bolj zdravih živil, v kolikor bi se dejansko uporabljale le na živilih z ugodno hranilno sestavo. V Evropski Uniji je področje uporabe zdravstvenih trditev na živilih urejeno že od leta 2006 z uredbo 1924/2006 o…
  • 24 Jan
    1915
    Neustrezna prehrana otrok in mladostnikov je eden izmed pomembnih razlogov za epidemijo debelosti te populacijske skupine po vsem svetu. Čeprav se je delež debelih in pretežkih otrok in mladostnikov v Sloveniji v zadnjih letih ustalil, ostaja na zelo visokem nivoju. Raziskave so pokazale, da ima…
  • 24 Jan
    1307
    Zveza potrošnikov Slovenije je izvedla tržni pregled rastlinskih prehranskih dopolnil za razstrupljanje. Oglasi za prehranska dopolnila, ki obljubljajo razstrupitev v enem mesecu ali celo v desetih dneh in da se bomo zaradi uživanja prehranskega dopolnila počutili popolnoma drugače, so mikavni, a…
  • 22 Jan
    7744
    Zdrava prehrana v okviru trajnostnega prehranskega sistema Naš planet se že desetletja sooča s preobremenjenostjo okolja, ki se odraža v podnebnih spremembah, onesnaževanju voda in hitrem uničevanju naravnih ekosistemov ter s tem nenadzorovanem izumiranju rastlinskih in živalskih vrst. K temu…