Vedno bolj se zavedamo, da brez čebel in divjih opraševalcev danes ne bi mogli uživati v raznolikosti in polnosti okusov na naših krožnikih, v bogastvu spomladanskih travnikov in narave v vsej njeni pestrosti. Verjamemo, da je k temu pripomogel tudi svetovni dan čebel, ki ga je na pobudo Čebelarske zveze Slovenije, s pomočjo Republike Slovenije 20. decembra 2017 razglasila Generalna skupščina OZN. Slovenija je 20. maj »poimenovala po čebelah« zaradi rojstnega dne Antona Janše, pionirja sodobnega čebelarstva in enega od največjih strokovnjakov za čebele.

Sloveniji je vsakoletno obeleževanje svetovnega dne čebel pomembna prioriteta tako doma kot v tujini, kjer si prizadeva za promocijo pomena čebel in divjih opraševalcev, s tem pa poziva k zavedanju in krepitvi aktivnosti za njihovo ohranjanje. Z obeležitvijo svetovnega dne čebel želimo tudi letos najširšo javnost opozoriti na dejstvo, da so čebele za naše preživetje na tem planetu izredno pomembne, v mnogih državah in regijah so zaradi različnih vzrokov (še posebej pa zaradi podnebnih sprememb) zelo ogrožene.

Na čebele in ostale divje opraševalce se ne smemo spominjati le ob obeležitvi svetovnega dne čebel. S svojimi dejanji lahko vsakodnevno pomagamo k ohranjanju čebel in ostalih divjih opraševalcev.

Nabor aktivnosti za boljše preživetje čebel:

  • Sajenje avtohtonih medovitih rastlin (seznam rastlin je dosegljiv na spletni strani ČZS),
  • v okrasne namene sejemo, sadimo medovite rastline,
  • ohranjamo travnike z večjo pestrostjo rastlin,
  • setev travnikov z medonosnimi rastlinami,
  • košnja cvetočih rastlin po cvetenju,
  • nakup medu in ostalih čebeljih pridelkov pri najbližjih čebelarjih,
  • moralna podpora čebelarjem,
  • odstop primerne kmetijske lokacije za začasno ali trajno namestitev čebel,
  • zmanjšana uporaba čebelam škodljivih pesticidov in
  • mulčenje cvetočih rastlin v sadovnjakih in vinogradih pred škropljenjem s pesticidi.

Označevanje porekla medu od sedaj naprej še bolj točno

Med Svetom EU in Evropskim parlamentom je bil v začetku leta dosežen politični dogovor v zvezi s predlogi Evropske komisije za večjo preglednost pri označevanju porekla mešanic medu, ki ga je leta 2020 Slovenija predlagala skupaj s Portugalsko. 

Sprejete spremembe v direktivi se nanašajo predvsem na označevanje mešanic medu, ki po poreklu izvirajo iz več držav in prinašajo nove standarde v označevanju. Označevanje mešanic medu po državah porekla bo sedaj padajoče z deležem izraženim v odstotkih. Na medu in mešanicah medu bodo tako označene vse države porekla v padajočem vrstnem redu s pripadajočimi deleži. Vsaka država članica pa bo lahko dodatno sprejela izjemo, da se pri mešanicah medu označuje le štiri države z največjim deležem, če bo skupni delež mešanice medu iz teh štirih držav presegal 50 odstotkov celotne mešanice. Več o spremembi na povezavi.

Več na: