• 28 Maj
    1986
    Na kratko: Priporočen dnevni vnos tiamina znaša 1,1 mg na dan. Tiamina lahko v zadostni količini zaužijemo s pestro in uravnoteženo prehrano. Tiamin se nahaja v mnogo živilih, največ pa ga je v polnozrnatih izdelkih, stročnicah, kvasu, svinjskem mesu, in nekaterih ribah. Pomanjkanju so najbolj…
  • 28 Maj
    1505
    Na kratko: Priporočen dnevni vnos niacina za odraslega znaša 16 mg na dan. Niacina lahko v zadostni količini zaužijemo s pestro in uravnoteženo prehrano. Niacin je široko zastopan v živilih, najbogatejši viri so oreški, ribe, polnozrnata živila, stročnice, mleko in mlečni izdelki, perutninsko meso…
  • 28 Maj
    1184
    Na kratko: Priporočen dnevni vnos pantotenske kisline za odraslega znaša 6 mg na dan. Pantotenske kisline lahko v zadostni količini zaužijemo s pestro in uravnoteženo prehrano. Nahaja se v velikem številu živil, največ je zaužijemo s stročnicami, perutnino, teletino in krompirjem. Pantotenska…
  • 28 Maj
    1801
    Na kratko: Priporočen dnevni vnos vitamina B6 za odraslega znaša 1,4 mg na dan. Vitamina B6 lahko v zadostni količini zaužijemo s pestro in uravnoteženo prehrano. V živilih je razmeroma pogost, največ ga običajno zaužijemo s perutninskim mesom in svinjino, ribami, zelenjavo z veliko vsebnostjo…
  • 28 Maj
    1511
    Na kratko: Priporočen dnevni vnos biotina za odraslega znaša 50 µg na dan. V zadostni količini ga zaužijemo s pestro in uravnoteženo prehrano. Biotin je široko zastopan v živilih, največ ga zaužijemo z jetri, oreški, ovsenimi kosmiči, jajci, stročnicami in gobami. Biotin prispeva k presnovi…
  • 28 Maj
    1914
    Na kratko: Priporočen dnevni vnos vitamina K znaša 75 μg vitamina K. S pestro in uravnoteženo prehrano lahko zadostimo priporočenemu dnevnemu vnosu vitamina K. Bogat vir vitamina K predstavlja temnozelena zelenjava. Različne oblike vitamina K imajo različno biološko razpoložljivost, v splošnem pa…
  • 24 Maj
    1376
    Na kratko: Riboflavina lahko v zadostni količini zaužijemo s pestro in uravnoteženo prehrano. Priporočen dnevni vnos riboflavina znaša 1,4 mg na dan. Med vsemi vitamini je prav riboflavin najbolj široko zastopan v živilih, čeprav ga le redko katero živilo vsebuje v večjih količinah. Najdemo ga…
  • 22 Jun
    3244
    Ribez (Ribes) je rod rastlin, v katerega uvrščamo vse vrste ribeza, pa tudi kosmulje in številne okrasne rastline. Vse vrste ribeza so avtohtone vrste osrednje in severne Evrope, kjer preživijo tudi mrzle zime, čeprav zmrzali v času cvetenja običajno močno oklestijo pridelek. Poznamo rdeči, beli in…
  • 03 Maj
    37079
    Na kratko: V živilih živalskega izvora se vitamin A nahaja v obliki retinola, medtem ko se v živilih rastlinskega izvora pojavlja v obliki karotenoidov – kot provitamin A. Za sintezo 1 mg retinola telo potrebuje približno 6 mg beta-karotena. Pomemben je med drugim za normalno rast, za delovanje…
  • 03 Maj
    39005
    Na kratko: Folat sodeluje v mnogih bioloških procesih v telesu, ki vključujejo sintezo aminokislin, delitev celic, nastajanje krvi in normalno delovanje imunskega sistema. Priporočen dnevni vnos (PDV) folata za odraslega človeka je 200 µg, kar je enostavno doseči z običajno pestro in uravnoteženo…
  • 03 Maj
    39252
    Na kratko: Vitamin E predstavlja skupino sorodnih snovi – njegova najbolj aktivna oblika je alfa-tokoferol. Ima vlogo antioksidanta, kar pomeni, da ščiti celice pred oksidativnim stresom, ki predstavlja tveganje za razvoj različnih obolenj, predvsem srčno-žilnih bolezni. Priporočen dnevni vnos…
  • 03 Maj
    36748
    Na kratko: Vitamin C (oz. askorbinska kislina) je vodotopen vitamin, ki pri človeku igra pomembno antioksidativno vlogo in sodeluje v številnih bioloških procesih. Med drugim sodeluje pri tvorbi kolagena, ki potreben za normalno delovanje žil, kosti, hrustanca, dlesni, kože in zob. Ima vlogo pri…
  • 03 Maj
    87077
    Na kratko: Značilno za vitamin B12 oziroma kobalamin je, da je vanj vgrajen mikroelement kobalt. Ta vitamin kot kofaktor deluje pri številnih procesih v telesu. Ima zelo pomembno vlogo pri delovanju živčnega sistema – med drugim vpliva na zmanjševanje utrujenosti in izčrpanosti, hkrati pa sodeluje…
  • 05 Mar
    75798
    Na kratko: Vitamin D je v maščobi topen vitamin, ki ima pomembno vlogo pri razvoju kosti in zob ter pri delovanju imunskega sistema. Med drugim povečuje zmožnost tankega črevesa, da lahko učinkovito absorbira kalcij iz prehrane. Vitamin D se v zadostni meri biosintetizira v človeški koži, če je…