Raziskovalci Univerze na Primorskem, Fakultete za vede o zdravju, so izvedli raziskavo o sprejemanju alternativnih virov beljakovin med odraslimi prebivalci. V ospredje so postavili rastlinske beljakovine, beljakovine iz insektov in laboratorijsko gojeno meso – vire, ki jih kot odgovor na podnebne izzive pogosto izpostavljamo kot trajnostno rešitev.
Beljakovine so ključnega pomena za naše zdravje, vendar pa podnebne spremembe ogrožajo stabilnost prehranskih verig. Ena od možnih rešitev so bolj trajnostni viri beljakovin: rastlinske alternative, beljakovine iz insektov in t. i. laboratorijsko gojeno meso. A tu ostaja pomembno vprašanje, ali smo ljudje pripravljeni tovrstne vire sprejeti?
Študija, izvedena na vzorcu 458 odraslih, je pokazala, da je dve tretjini vprašanih (66,2 %) pripravljenih sprejeti rastlinske vire beljakovin v svojo prehrano. Občutno manj jih je bilo naklonjenih insektom (23,1 %) in laboratorijskemu mesu (21 %). Sprejemanje teh živil je bilo povezano z demografijo, dosedanjim poznavanjem predstavljenih alternativnih virov beljakovin, pogostostjo uživanja mesa in odprtostjo do zmanjšanja uživanja mesa.
Moški in tisti, ki so že poskusili živila iz insektov, so bili bolj naklonjeni insektom in laboratorijskemu mesu. Nasprotno pa so ženske in posamezniki z višjo stopnjo neofobije (strah pred novimi živili) in odporom do uživanja insektov izkazovali večjo zadržanost do gojenega mesa.
Razumevanje teh dejavnikov je pomembno za oblikovanje učinkovitih javnozdravstvenih strategij, ki bodo podpirale prehod na bolj trajnostno prehrano.
Vir: M.Stubelj, E. Gleščič, B. Žvanut, K. Širok, Factors influencing the acceptance of alternative protein sources, Appetite, Volume 210, 2025,107976, https://doi.org/10.1016/j.appet.2025.107976