Evropska agencija za varnost hrane (EFSA) in njeni partnerji v državah članicah EU so na podlagi uspešne kampanje v preteklih treh letih, Slovenija v njej sodeluje od lani, tudi v letošnjem letu začeli s kampanjo Safe2Eat 2024. Kampanja, prej znana pod imenom #EUChooseSafeFood, v svoji prenovljeni podobi prinaša obnovljeno zavezo za spodbujanje ozaveščenosti evropskih državljanov o varni hrani. 

Letos kampanja širi svoj obseg, moči je namreč združilo 18 držav z namenom, da bi potrošnikom pomagale sprejemati ozaveščene odločitve o izbiri živil. V letu 2024 bodo v kampanji sodelovale Slovenija, Romunija, Češka, Madžarska, Grčija, Estonija, Hrvaška, Italija, Latvija, Ciper,  Španija, Luksemburg, Slovaška, Avstrija, Poljska, Portugalska, Irska in Severna Makedonija.

Spodbujanje potrošnikov v samozavestne odločitve

Raziskava, ki jo je EFSA izvedla leta 2023 v sodelovanju z inštitutom IPSOS, je pokazala, da se skoraj 70 % Evropejcev zanima za varnost hrane. Vendar pa jih 60 % meni, da so informacije o varnosti hrane preveč strokovne in zahtevne za razumevanje. Zato je namen kampanje, da jasno, natančno, a hkrati razumljivo predstavi znanost, ki stoji za našo hrano. Cilj je spodbuditi državljane, da se premišljeno odločajo o uživanju hrane ter tako poskrbijo za varno in zdravo življenje.

Kampanja se pod geslom #Safe2EatEU še naprej osredotoča na izobraževanje državljanov o različnih vidikih varnosti hrane. Ti vključujejo bolezni, ki se prenašajo s hrano, pravilne tehnike ravnanja s hrano, pomen branja oznak na živilih in spodbujanje praks zmanjševanja količine zavržene hrane.

Kampanja poudarja tudi pomen uravnotežene prehrane, varnost prehranskih dopolnil in potrebo po znanstvenem dokazovanju zdravstvenih trditev živilskih izdelkov. Poleg tega si prizadeva ozaveščati o varnosti aditivov za živila in novih živil ter o prisotnosti alergenov v živilih.

»Po vsej Evropi državljani vsak dan izbirajo kaj bodo kupili in kaj jedli, pri čemer upoštevajo različne dejavnike, kot so cena, okus, trajnost ali izvor hrane. Zaradi visokih standardov varnosti hrane v EU so lahko prepričani, da je hrana, ki jo kupujejo in uživajo, varna. Cilj kampanje #Safe2EatEU je vzpostaviti povezavo med znanostjo o varnosti hrane in hrano, ki konča na naših krožnikih, ter ljudem omogočiti, da z zaupanjem sprejemajo odločitve o hrani,« je dejal izvršni direktor EFSA Bernhard Url.

O EFSI

Evropska agencija za varnost hrane (EFSA) je agencija Evropske unije, ki je bila vzpostavljena leta 2002. Pripravlja neodvisne znanstvene nasvete o tveganjih v zvezi s hrano. Agencija svetuje glede obstoječih in novih tveganjih v zvezi s hrano ter tako prispeva k oblikovanju evropske zakonodaje, pravil in politike in posledično k varstvu potrošnikov pred tveganji v prehranjevalni verigi. 

Več o kampanji na povezavi.