Vsako leto 1. junija obeležujemo svetovni dan mleka, ki ga je leta 2001 razglasila FAO. Tema letošnjega dne, »Praznujmo moč mlečnih izdelkov«, poudarja vlogo mleka pri prehranski varnosti, zdravju in gospodarski odpornosti. Ob tej priložnosti se spomnimo, koliko truda in znanja stoji za vsakim kozarcem mleka – od kmetov do predelovalcev.

Mleko je zelo bogat vir minerala kalcija, ki je dobro razpoložljiv in ga telo zlahka izkoristi. Poleg tega vsebuje v maščobi topne vitamine A, D, E, K ter vodotopne vitamine B skupine. Prav tako vsebuje minerale kot so fosfor, kalij, magnezij, železo, jod in še nekatere druge bioaktivne snovi potrebne za uravnoteženo rast, razvoj in delovanje človeškega telesa.


Posebej cenjeno je naše slovensko mleko, ki ima pomembno vlogo v naši prehrani. Mlečni izdelki, kot so sir, skuta in jogurt, so del naše kulturne dediščine. Znak »izbrana kakovost – Slovenija« zagotavlja nadzorovano poreklo in svežino. Z izbiro slovenskega mleka podpiramo lokalne pridelovalce in si zagotovimo kakovostne izdelke.

Novi priročnik o mleku za šole

Pred kratkim je izšel tudi priročnik Belo, okusno, hranljivo, namenjen strokovnim delavcem v vzgoji in izobraževanju. Njegov namen je podpora izvajanju spremljevalnih dejavnosti šolske sheme EU in spodbujanje zdravega odnosa do mleka pri otrocih. Priročnik je brezplačno dostopen na povezavi.

Več o svetovnem dnevu mleka nahttps://www.nasasuperhrana.si/clanek/svetovni-dan-mleka-2025/

Več o mleku in mlečnih izdelkih na: https://prehrana.si/zivila/mleko-in-mlecni-izdelki