Po podatkih svetovnega združenja za hipertenzijo ima povišan krvni tlak že vsak četrti, v Sloveniji pa že skoraj vsak drugi odrasel, bolezen pa se vedno pogosteje pojavlja tudi pri mladostnikih. Ob svetovnem dnevu hipertenzije tako strokovnjaki opozarjajo na pomen ozaveščenosti o nevarnosti hipertenzije ter konstantnega spremljanja lastnih vrednosti krvnega tlaka.
Visok krvni tlak ali hipertenzija je kronična bolezen sodobnega človeka in dosega razsežnosti globalne epidemije. Svetovna liga za hipertenzijo je leta 2005 določila 17. maj za Svetovni dan hipertenzije. Slovenija se je gibanju, ki v obdobju 2013-2018 deluje s sloganom »Spoznaj svoje številke – Poznaj svoj krvni tlak«, priključila že na samem začetku. Cilj akcije je povečati zavedanje svetovne populacije o nevarnostih zvišanega krvnega tlaka.
Za zmanjšanje dejavnikov tveganja za visok krvni tlak je izjemnega pomena tudi uravnotežena in raznolika prehrana. Predvsem je potrebno biti pozoren pri uživanju soli. Največ soli zaužijemo s predpripravljenimi živili, s kruhom in pekovskimi izdelki, siri in predelanimi mesnimi izdelki. Za manjši vnos soli omejite uživanje tovrstnih živil oz. se odločajte za manj slana živila, hkrati pa se izogibajte dosoljevanju pri mizi. Omejite tudi uživanje maščob predvsem trans maščob (hidrogenirane maščobe) in nasičenih maščob, ki jih najdemo pretežno v izdelkih živalskega izvora kot tudi v kokosovi in palmini masti.
Več informacij o Svetovnem dnevu hipertenzije, kako lahko sodelujete in preverite svoj krvni tlak najdete na spletnih straneh: http://www.hipertenzija.org

Več informacij o visokem tlaku: http://zasrce.si/rubrika/srce_in_ozilje/visok-krvni-tlak/

Vir: http://www.nijz.si/sl/17-maj-svetovni-dan-hipertenzije-2017