Katera živila shranjujemo v hladilniku?

Ne glede na to, ali hrana prihaja z vašega vrta, trgovine ali restavracije, pravilno ravnanje in skladiščenje omogočata podaljšanje obstojnosti živila, preprečitev fizikalnih, biokemijskih in mikrobioloških sprememb, ali drugače povedano zagotavljanje kakovosti in varnosti. Včasih ni prav očitno, kje naj se določen živilski izdelek shrani, da se ohrani njegova kakovost in zagotovi varno uživanje, zato je v nadaljevanju predstavljenih nekaj namigov, ki vam pri tem lahko pomagajo.

Kakšna naj bo temperatura v hladilniku?

Temperatura v hladilniku naj bo povprečno 4°C. Hladilnik naj bo opremljen s termometrom, izmerjeno temperaturo na njem redno spremljajte. Temperaturo še posebej spremljajte v poletnih mesecih, ali če se hladilnik pogosto odpira. Izogibajte se prenapolnjenemu hladilniku in pustite dovolj prostora med živili, da zrak lahko kroži in hladilnik pravilno deluje.

Kako hraniti hrano v hladilniku?

Nekatera živila, zlasti surova, vsebujejo mikroorganizme, ki lahko povzročijo okužbo. S kuhanjem se mikroorganizmi uničijo, vendar moramo paziti, da pri hranjenju ne prihaja do okužb živil, ki jih termično ne obdelujemo. Zato pri shranjevanju uporabimo ustrezno embalažo, da s tem preprečimo navzkrižno onesnaževanje živil. Ker je rast mikroorganizmov pri nižjih temperaturah počasnejša, je potrebno surovo meso, ribe in perutnino hraniti v zaprtih posodah na spodnji polici hladilnika, saj je to običajno najhladnejši del. Pomembno je tudi, da je kuhana hrana pripravljena za uživanje ločena od surove hrane. Če se vam je nekaj po nesreči razlilo, to nemudoma obrišite, da preprečite razrast mikroorganizmov. Dobra higiena v hladilniku je zelo pomembna, zato je hladilnik potrebno pogosto čistiti.

Shranjevanje hladilnik 1

Ali lahko vročo hrano postavite v hladilnik?

Ne, temu se je dobro izogniti, saj se bo temperatura v hladilniku, zaradi vroče hrane, ki smo jo neposredno po kuhanju dali v hladilnik, zvišala. Povišanje temperature in kondenzacija pa dajeta dobre pogoje za razrast mikroorganizmov. Zato je smiselno počakati, da se vroča hrana ohladi na sobno temperaturo in jo šele nato shraniti v hladilniku.

Kadar toplotno obdelane hrane, kuhane, pečene ali ocvrte, ne porabimo takoj in jo želimo shraniti, jo moramo ohladiti in shraniti. Med ohlajanjem toplotno obdelanega živila lahko pride do razmnoževanja mikroorganizmov in tvorbe njihovih strupov (toksinov) v živilu, zato jo moramo ohladiti čim hitreje. Pri tem velja "2-urno pravilo": ne glede na to, ali je to hrana, ki vam je ostala, ali jo boste vzeli s seboj, ali pa ste jo pravkar kupili, je pomembno, da hrano ohladite in postavite v hladilnik v roku dveh ur, da se prepreči razmnoževanje mikroorganizmov. Če želite hrano nekoliko hitreje ohladiti, jo lahko v posodi postavite v hladno vodo. Pazite le, da hrana ni popolnoma pokrita, da se lahko odvečna toplota in vodna para izločita. Ko se ohladi, lahko hrano shranite v hladilniku v nepredušno zaprti posodi. Za hitrejše ohlajanje, lahko hrano razdelimo na manjše porcije ali v tanjše sloje, Posodo s hrano hladimo v koritu z vodo, ki smo ji dodali led, hrano večkrat premešamo, večje kose (npr. mesa) ločimo od omake ali juhe in jih ohlajamo ločeno, ob nizki temperaturi zraka lahko živila ohlajamo zunaj, na primer na balkonu, vendar ustrezno zaščitena pred morebitnim zunanjim onesnaženjem, vključno z insekti in živalmi.

Ostanke pripravljenih obrokov pojejte v 2-3 dneh. Izjema so jedi iz riža, ki jih je potrebno zaužiti v enem dnevu. To pa zato, ker lahko riž vsebuje spore, ki preživijo kuhanje in prerastejo v bakterije, kot je Bacillus cereus, ki proizvajajo toksine, zaradi katerih lahko zbolite, če se ostanki ne ohladijo hitro in pravilno shranijo. Dlje časa, ko se kuhani riž hrani, večja je verjetnost, da zaradi novih bakterij ali njihovih toksinov uživanje ne bo varno.

Katera živila je potrebno hraniti v hladilniku?

Nekatera živila zagotavljajo dobre pogoje za rast mikroorganizmov. To so predvsem izdelki, ki so vlažni, bogati s hranili in z nizko vsebnostjo kislin, še posebej, če jih hranite pri temperaturah nad 4°C. To so živila, kot je meso, ribe, sir, mlečni izdelki in ostanki. Suhe sestavine in živila, ki niso mikrobiološko občutljiva se lahko shranjuje pri sobni temperaturi.

Katera živila naj se shranjujejo v hladilniku

Ste morda že slišali rek "eno slabo jabolko pokvari cel sod". Ta rek drži, saj se nanaša na naravno izločanje plina etilena ob dozorevanju in občutljivost različnih vrst sadja in zelenjave nanj. Nekatere vrste sadja in zelenjave, na primer jabolka, pa tudi kivi, marelice in banane, izločajo velčjo količino etilena in tako vplivajo tudi na zorenje sadja in zelenjave v neposredni bližini oz. istem prostoru.  Nekatere vrste sadja in zelenjave, na primer zelje, korenje, šparglji in zelena, so na ta plin bolj občutljive kot druge, zato veljajo za »občutljive na etilen«. Če želimo preprečiti, da bi sadje in zelenjava, ki so občutljivi na etilen, prehitro dozoreli, je pomembno, da jih ne shranjujemo skupaj s sadjem in zelenjavo, ki etilen proizvajajo. Pri tem vam je lahko v veliko pomoč sledeča slika.

shranjevanje

Poškodbe na sadju in zelenjavi pri shranjevanju v hladilniku

Sadje in zelenjava sta lahko občutljiva na nizke temperature, zato se v primeru njunega shranjevanja v hladilniku lahko pojavijo poškodbe in spremeni sestava, kar negativno vpliva na kakovost in okus. V tabeli so predstavljeni primeri takšnega sadja in zelenjave, zato se ne priporoča njihovo shranjevanje v hladilniku.

Živilo

Poškodbe pri skladiščenju v hladilniku

Ananas

Rjave lise in rjava obarvanost mesa

Avokado

Sivkasto rjava obarvanost mesa

Banane

Barva olupka bledi, motna barva mesa

Buče in bučke

Propadanje plodov in pojav gnilobe v obliki rjavih lis

Granatno jabolko

Sadež navzven/znotraj postaja rjav in izgublja čvrstost

Grozdje

Rjave pege, ki spominjajo na opekline, vdolbine na površini in razgradnja plodov

Jajčevec

Rjave lise na površini, ki spominjajo na opekline, pojav gnilobe v obliki rjavih lis na sadežu

Krompir

Škrob se pretvori v sladkor, krompir postane slajši

Kumare

Nastajanje vdolbin na površini, propad sadeža

Limone

Nastajanje vdolbin na površini, membransko obarvanje in nastanek rdečih lis

Lubenica

Nastajanje vdolbin na površini, sprememba okusa

Mango

Razbarvanost olupka v obliki sivih lis, neenakomerno zorenje

Melona

Nastajanje vdolbin na površini, sadež začne na površini propadati

Paradižnik

Prezgodnje mehčanje sadeža in sprememba v teksturi, sadež začne propadati

Pomaranče

Nastajanje vdolbin na površini in rjavih peg

Sladki krompir

Propadanje plodu, nastajanje vdolbin na površini, razbarvanost notranjosti, trša sredica in  neprijeten okus

 

 

 

Viri in dodatna literatura

  • EUFIC. What foods should (or not) be stored in the fridge? https://www.eufic.org/en/food-safety/article/what-foods-should-or-not-be-stored-in-the-fridge (Dostop 25.10.2021)

  • FAO – Temperature and relative humidity control – chilling injury https://www.fao.org/3/ae075e/ae075e14.htm (dostop 26.10.2021)

  •  NIJZ. Ohlajevanje živil, shranjevanje ohlajenih živil. https://www.nijz.si/sl/ohlajevanje-zivil-shranjevanje-ohlajenih-zivil (Dostop 25.10.2021)

    The Norwegian Food Safety Authority (Mattilsynet) (2018) Kva er riktig temperatur i kjøleskapet?

  •  Food Safety Authority of Ireland (2020) Home Cooking and Storage.

  •  The Norwegian Food Safety Authority (Mattilsynet) (2018) Stemmer det at varm mat ikke skal settes i kjøleskapet?

  •  Rajkovic, A., et al. (2008) Heat resistance of Bacillus cereus emetic toxin, cereulide. Letters in Applied Microbiology, 46(5): p. 536-541.

  •  Food Safety Authority of Ireland (2016) Factsheet: Bacillus cereus.

  •  Andress, EL & Harrison, JA. (2011) Food Storage for Safety and Quality. Cooperative Extension - the University of Georgia.

  •  Food and Agriculture Organization of the United Nations (2019) Say NO to food waste: A guide to reduce household food waste.

  •  Love Food Hate Waste (2018) A-Z of food storage.