Svetovni teden dojenja poteka od 1. do 7. avgusta. Letos poudarja pomen povezave med dojenjem in zdravjem otrok ter žensk. Teden dojenja osvešča o pomembnosti zaščite, ki jo nudi dojenje in njegov pomen za javno zdravje. Materino mleko je najboljša hrana za dojenčka, saj otroku nudi optimalna hranila za njegov razvoj. Dojenje pa po drugi strani ni le hranjenje, mami in otroku nudi tudi občutek povezanosti in bližine.

Prehrana nosečnic in doječih mater naj bo pestra in uravnotežena. Priporoča se manjše obroke, ki naj bodo enakomerno porazdeljeni tekom dneva: zajtrk, kosilo in večerjo ter dva do tri vmesne obroke (dopoldanska in popoldanska malica). Pet do šest obrokov na dan zagotavlja enakomerno oskrbo s hranili, hkrati pa se na ta način izognete pretiranim občutkom lakote in sitosti. V času nosečnosti nosečnici ni potrebno jesti za dva, predvsem je pomembno da uživa hranilno bogata živila in da opusti nezdrave razvade (sladka živila in pijače, nezdrave prigrizke, alkohol, kajenje, droge). Svetuje se naj ženske pričnejo uživati folno kislino v obliki prehranskega dodatka (400 μg dnevno) od trenutka, ko prenehajo z jemanjem kontracepcije do 12 tedna nosečnosti. 

Zmotno je prepričanje, da bi morala doječa mama omejevati svojo prehrano, da bi s tem preprečila alergije pri otroku. Za preventivno izogibanje določenim živilom, kot metode za preprečevanje alergije, ni utemeljenih znanstvenih dokazov. Nepotrebno omejevanje uživanja živil tudi omejuje normalno oskrbo doječe matere z vsemi potrebnimi hranili. Preventivne učinke pred razvojem alergij izkazujejo morske ribe, ki so bogat vir omega-3 dolgoverižnih večkrat-nenasičenih maščobnih kislin (DHK in EPK) in vitamina D. Zaradi možne vsebnosti t.i. težkih kovin in drugih onesnaževal ne priporočamo uživanja večjih plenilskih rib, kot sta npr. tuna ali morski pes, namesto tega raje posegajte po drobnih, mladih morskih ribah. 

Nekje med 4. in 6. mesecem otrokove starosti se priporoča uvajanje goste hrane, ki naj po 10. mesecu preide na prilagojeno družinsko prehrano. Prehrana dojenčka naj bo mešana in uravnotežena, skladno s smernicami o uvajanju goste hrane.

 

Več o tednu dojenja:

https://www.paho.org/en/campaigns/world-breastfeeding-week-campaign-2021