Vsako leto 7. aprila obeležujemo Svetovni dan zdravja, ki poteka pod okriljem Svetovne zdravstvene organizacije. Letošnji svetovni dan zdravja poteka pod sloganom »Zgradimo pravičen in zdrav svet«.

Letos je Svetovni dan zdravja posvečen trenutno najbolj aktualni javnozdravstveni temi – kako naš svet po covid krizi vrniti v sprejemljive tirnice življenja na način, da bo bolj pravičen za vse ter da bomo vsi uživali več zdravja in blaginje, kot posamezniki in kot družba.

Za svoje zdravje lahko veliko naredimo tudi z ustrezno prehrano, ki naj bo pestra in uravnotežena. Uživajmo čim manj predelanih živil in se trudimo hrano pripravljati sami. Uživajmo veliko zelenjave in sadja, polnozrnatih žit in stročnic. Omejimo vnos sladkorja, nasičenih maščob in alkohola.

Več o aktualnih smernicah zdrave prehrane, lahko preberete v prispevku Smernice zdrave prehrane. Mnogi se spomladi lotevajo tudi razstrupljanja telesa in raznih diet. Preverite, ali razstrupljanje res deluje, ter, kako doseči rezultate, ki ne bodo le kratkotrajni. Več o sezonskih živilih, ki jih lahko vključite na jedilnik pa najdete tukaj.  

 

Več

https://www.nijz.si/sl/7-april-svetovni-dan-zdravja-2021-zgradimo-pravicen-in-zdrav-svet
https://www.who.int/campaigns/world-health-day/2021