Inštitut za nutricionistiko je danes predstavil najbolj inovativna živila leta 2020. Gre za živila, proizvedena v Sloveniji in uvedena na tržišče v zadnjem letu. Nagrade so prejeli Bio dobrote - Kmetija Žgajnar za jogurt z lanenimi semeni, Ljubljanske mlekarne za gosti jogurt Siggi's skyr, Don Don za kruh proteinc in Mercator IP za Minute zelenjavni namaz Veganski tatarc. Posebno nagrado za inovativnost pri ponudbi lokalnih živil je prejelo podjetje Panorganix za linijo slovenskih rezanih solat, podjetje Mercator Emba pa je prejelo posebno nagrado za inovativnost pri zmanjševanju vsebnosti sladkorja pri kakavovem prahu Benquick in desertnem prelivu Sladki greh. Posebnost letošnjega razpisa je bila, da so bili proizvajalci vnaprej povabljeni k razvoju izdelkov z ajdo. V tej skupini izdelkov so nagrade prejeli Spar Slovenija za kruh tatarski hlebček, Mlinotest za polento naše none z ajdo, Kmetija Klepec za ajdove hrustavčke, Mercator IP za Minute ajdov narastek s tofujem in Mlinarstvo Rangus za testenine - zlate tatarske bio ajdove valvice. Inštitut za nutricionistiko nagrade za inovativnost podeljuje že šesto leto. Osnovna cilja projekta sta ozaveščati potrošnike, da bi lažje prepoznali nova oz. izboljšana živila, in spodbujati gospodarstvo pri razvoju živil, predvsem takšnih z ugodnejšo hranilno sestavo. Vsa podjetja na razpisu sodelujejo brez stroškov. Projekt namreč sofinancira Ministrstvo za zdravje RS v okviru nacionalnega programa o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje Dober tek Slovenija, zdravo uživaj in več gibaj. Zmagovalce sta na razglasitvi nagovorila tudi generalna direktorica Direktorata za javno zdravje pri Ministrstvu za zdravje ga. Mojca Gobec in Dr. Jože Podgoršek, državni sekretar pri Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.


Ključen cilj projekta je spodbujati proizvajalce živil, da bi potrošnikom ponudili kakovostna živila z ugodno hranilno sestavo, kar je hkrati tudi namen Ministrstva za zdravje, ki projekt financira. Mojca Gobec, direktorica Direktorata za javno zdravje, Ministrstvo za zdravje RS: »Čestitke letošnjim zmagovalcem in Inštitutu za nutricionistiko za prispevek k večji razpoložljivosti živil, ki so koristna za zdravje naših prebivalcev. Z vidika vpliva na zdravje prebivalcev lahko z večjo dostopnostjo in promocijo živil z ugodno prehransko sestavo vplivamo na posameznikovo izbiro in dosežemo pomembne učinke na izboljšanje prehranjevanja prebivalcev. S tem vplivamo na manjšo obolevnost za sodobnimi civilizacijskimi boleznimi. Aktivnosti, kot je izbor inovativnih živil in napori živilske industrije, da v svojih izdelkih postopoma znižuje sladkor, sol in povečuje polnozrnate sestavine, pomembno prispevajo k cilju Nacionalnega programa o prehrani in telesni dejavnosti – Dober tek Slovenija, da izboljša prehranske navade prebivalcev. Z izborom inovativnih živil, domačim proizvajalcem in tudi kupcem sporočamo, da je pomembno spreminjati sestavo živil in zmanjševati določena hranila v izdelkih. Letošnji izbor inovativnih živil, ki ga že šesto leto financira ministrstvo za zdravje, dokazuje inovativnost domačih proizvajalcev in sporoča, da so izbrana živila okusna in privlačna«.

Pridelava in predelava živil v Sloveniji predstavljata pomembni gospodarski panogi, v ospredje pa prihajajo tudi želje potrošnika, da bi kupoval slovenska živila. Prejemnikom nagrad je čestital tudi dr. Jože Podgoršek, državni sekretar pri Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano: »Z inovativnimi živili vzpodbujamo celotno verigo preskrbe s hrano, skrbimo pa tudi za razgibanost lokalnega trga, ki inovativna živila prepoznava kot posebna. S temi živili pa lokalno hrano povezujemo tudi z zdravim načinom življenja.«


Dodatne informacije in predstavitev najbolj inovativnih izdelkov 2020 najdete na: