Kulinarika Slovenije je odraz raznolike dežele glede običajev in tradicije. Slovenska kulinarika izvira iz bogate gastronomske dediščine in jo odlikuje pestrosti ponudbe lokalnih in tradicionalnih kmetijskih pridelkov in živil.

Slovenske jedi so okusne, prepoznavne in imajo značaj. Še posebej okusno je kulinarično pripravljena hrana z gostoljubno postrežbo, ki izvira iz določenega kraja. Le z ohranjanjem tradicije skozi praznovanja in festivale, smo lahko priča edinstvenim kombinacijam, nepogrešljivega okusa po domačem.

Najprijetnejši način spoznavanja Slovenije je prav gotovo okušanje slovenskih lokalnih in tradicionalnih jedi in proizvodov. Za odkrivanje slovenske kulinarike so nam v pomoč zaščitni znaki na embalaži kmetijskih in živilskih izdelkov, ki jim rečemo tudi sheme kakovosti. V Sloveniji imamo štiri sheme kakovosti, ki omogočajo zaščito kmetijskih pridelkov in živil glede na opredelitev v evropski in nacionalni zakonodaji, to so: Zaščitena označba porekla, Zaščitena geografska označba, Zajamčena tradicionalna posebnost in Višja kakovost.


Z označbo zajamčena tradicionalna posebnost se zaščiti predvsem receptura ali način pridelave ali predelave. Primeri zaščitenih izdelkov za zajamčeno tradicionalno posebnost so:

Popestrite vašo kulinariko z okusnimi recepti zajamčene tradicionalne posebnosti.

 

Uporabljena literatura: