Redno zajtrkovanje je del zdrave prehrane in je pomemben dejavnik zdravega življenjskega sloga. Zdrava prehrana ne pomeni le varne in uravnotežene prehrane, temveč tudi urejen ritem uživanja obrokov in njihova razporeditev čez dan. Redno uživanje 4 do 5 obrokov na dan, vključno z zajtrkom, prispeva k bolj urejenem ritmu življenja, dobremu počutju in zdravju ter lažjemu vzdrževanju priporočene telesne teže. Čeprav se navada zajtrkovanja v zadnjih letih izboljšuje, pa še vedno dobršen del prebivalcev Slovenije ne zajtrkuje. Zdrave prehranske navade se oblikujejo od zgodnjega otroštva naprej, ustalijo pa se v obdobju mladostništva in kasneje jih je veliko težje spreminjati. Prizadevamo si, da bi zajtrk postal del našega vsakdanjika, skupni zajtrki za mizo, ki so del kulture in tradicije, pa priložnost za družinsko druženje.

Kako poskrbeti za dober zajtrk?

Načrtovanje zajtrka je odvisno od kulturnih, individualnih in družinskih preferenc ter od razpoložljivih sredstev in časa. Tako kot vsi glavni obroki naj tudi zajtrk vsebuje ustrezno razmerje in količine posameznih priporočenih živil na krožniku, ki jih je potrebno prilagajati našim potrebam in zdravstvenemu stanju. Preskakovanje ali izpuščanje posameznih dnevnih obrokov, ne glede na to, ali gre za zajtrk, kosilo ali večerjo, ni priporočeno. Če združujmo več obrokov v enega, bomo na ta način preobremenili našo presnovo in zaužili preveč energije naenkrat.

Vsekakor pa je na voljo veliko možnosti, pri čemer naj bo hrana tudi okusna, nam nudi prijeten občutek v ustih in je hranljiva. Priprava zajtrka lahko predstavlja izziv, zato je dobro, da ga v naprej načrtujemo in po potrebi predhodno pripravimo. Za okusen začetek dneva so na portalu Prehrana.si na voljo zanimivi predlogi zajtrkov: hitro pripravljeni zajtrki, zajtrki za fizično manj aktivne, zajtrki za fizično bolj aktivne in športnike ter zajtrki za razvajanje.

Več o pomembnosti zajtrka in vplivu na zdravje, si lahko preberete v sporočilu za javnost Nacionalnega inštituta za javno zdravje.