Slovenski raziskovalci so konec preteklega leta v reviji Nutrients objavili članek o analizi prehranskih vnosov med prehranjevanjem s polnovredno rastlinsko prehrano in vpliv le-tega na zdravje srčno-žilnega sistema. Polnovredna rastlinska prehrana se je po začetnih raziskavah namreč pokazala kot eden izmed učinkovitih preventivnih dejavnikov za zmanjšanje tveganja nastanka srčno-žilnih bolezni. Pod pojmom polnovredna rastlinska prehrana razumemo način prehranjevanja, ki temelji na minimalno procesiranih rastlinskih živilih - veliko sadja in zelenjave, izdelkov iz polnozrnatih žit in stročnic, oreškov, semen itd., v manjši meri pa lahko vključuje tudi živila živalskega izvora.

Ker se pogosto pojavlja vprašanje o tem, ali s takšno prehrano zaužijemo dovolj vseh potrebni makro in mikrohranil, so raziskovalci hipotezo preverili na treh skupinah ljudi, ki se s polnovredno rastlinsko prehrano prehranjujejo krajši (pol-2 let), srednji (2-5 let) ali daljši čas (več kot 5 let). Vsi udeleženci so jemali prehranska dopolnila vitamina B12 in D, po želji pa tudi omega-3 maščobne kisline (EPA in DHA). 

Rezultati so pokazali, da so udeleženci v povprečju pojedli nekaj več kot 2000 kcal/dan, pri čemer je bilo 57% kalorij pokritih z vnosom ogljikovih hidratov, 20% z maščobami, 15% z baljakovinami in 7% z vlakninami. Povprečen vnos vlaknin je bil kar 70 g dnevno. Po drugi strani so udeleženci uživali zelo malo prostega sladkorja, v povprečju le 4% dnevnega energijskega vnosa. Parv tako so preiskovanci s polnovredno rastlinsko prehrano pokrili potrebe po vseh mikrohranilih, tudi tistih, ki se v veganski pogosto omenjajo kot problematična (beljakovine, cink, železo, B12, omega-3 maščobe itd.).

Rezultati študije so pokazali, da med skupinami, ki so se s polnovredno rastlinsko prehrano prehranjevale različno dolgo, ni bilo moč zaznati statistično značilnih razlik v krvnem tlaku, ter količini lipidov in holesterola v krvi. Edina izjema so bile ženske, ki so na prehranskem režimu že več kot 5 let, ki so imeli statistično nižji LDL holesterol od ostalih preiskovancev. Sicer pa je imelo kar 93% preiskovancev vrednosti holesterola znotraj priporočenih vrednosti in 97% normalne vrednosti trigliceridov. Že pretekla študija pa je pokazala, da so pri vseh udeležencih so opazili pozitivne spremembe v sestavi telesa in razmerju med maščobami in mišičnim tkivom.  Prav tako se je pri vseh preiskovancih izboljšal indeks telesne mase. 

 Celoten članek se nahaja na sledeči povezavi.