Slovenski raziskovalci so se lotili raziskave učinka uživanja probiotičnih izdelkov na krvne in imunološke parametre pri športnikih v procesu konstantnega treninga. Testirali so plavalce in plavalke v starosti 15-20 let. 

Rezultati kažejo, da je imelo uživanje probiotičnega pripravka, ki je vseboval mlečnokislinske bakterije Lactobacillus acidophilus vpliv na povečano tvorbo rdečih krvničk, predvsem je bilo to izraženo pri moških. Pri športnikih je običajno vzrok za povečano tvorbo rdečih krvničk povečan trening, pri enakomernem treningu pa gre lahko tudi za vplive, ki zmanjšujejo vnetne dejavnike, ki sicer zavirajo tvorbo rdečih krvničk in povečujejo produkcijo vnetnih celic (monocitov, limfocitov, eozinofilcev, bazofilcev). V obdobju po jemanju probiotikov je očitno prišlo do manjše vnetne stimulacije limfocitov. Neposreden vpliv probiotika na zmanjšanje vnetja,  povzročenega s treningom, pa bi morale dokazati nadaljnje študije.

Živila, ki vsebujejo koristne probiotične bakterije, kot so npr. kislo zelje, kefir, probiotični jogurti, so tudi sicer priporočljiva za uživanje, saj imajo številne ugodne učinke na zdravje.

Viri in dodatna literatura