Vnos sladkorja pri otrocih in mladostnikih predstavlja zaskrbljujoč problem, saj prekomerno uživanje sladkorja lahko vodi v debelost in številne bolezni, kot so srčno-žilne bolezni ter sladkorna bolezen, pa tudi nastanek kariesa. Še posebej zaskrbljujoč je vnos prostih sladkorjev – to so vse vrste sladkorjev, ki so bili dodani izdelkom ter naravno prisotni sladkorji v sirupih, sadnih koncentratih in naravnih sadnih sokovih. Sem spadajo tudi trsni sladkor, med, kokosov sladkor, agavin sirup in podobne vrste živil, ki jih včasih nekateri smatrajo kot bolj zdravo različico običajnega sladkorja. Med proste sladkorje ne štejemo naravno prisotnih sladkorjev v celem sadju ter laktoze v mleku in humanem mleku ter mlečnih formulah za dojenčke.

Za zadostitev dnevnih potreb po hranilih dnevna priporočila za vnos prostih sladkorjev ne obstajajo, saj prehranskega vnosa prostih sladkorjev ne potrebujemo. Poseben problem pri vnosu sladkorja predstavlja pitje sladkih pijač, saj imajo otroci radi sladek okus, zaradi uživanja tovrstnih izdelkov pa lahko pride do zmanjšanega vnosa drugih, koristnih hranil ter uživanja manj raznovrstne prehrane. Vnos sladkorja, katerega pomemben delež predstavlja tudi sladkor zaužit s sladkimi pijačami, pri evropskih otrocih in mladostnikih trenutno presega priporočila. Vnos prostih sladkorjev bi morali zmanjšati na manj kot 5 % energijskega vnosa pri otrocih in mladostnikih med 2. in 18. letom, vnos pa bi moral biti še nižji pri otrocih, mlajših od dveh let.

Zgodnje otroštvo je ključni čas, ko bi morali starši otrokom privzgojiti zdrave prehranjevalne navade. Če otroci že uživajo sladkor, je najbolje, da je to v okviru glavnega obroka ter v naravni obliki, npr. v mleku, nesladkanih mlečnih izdelkih ter v obliki celega sadja. Smoothiejev, sadnih sokov, sladkih pijač ter sladkanih mlečnih napitkov se raje izogibajte. Za žejo sta najbolj primerna navadna voda ali nesladkan čaj.

Viri in dodatna literatura

  • Fidler Mis N., Braegger C., Bronsky J., Campoy C., Domellöf M., Embleton ND., Hojsak I., Hulst J., Indrio F., Lapillonne A., Mihatsch W., Molgaard C., Vora R., Fewtrell M.; ESPGHAN Committee on Nutrition. 2017. Sugar in Infants, Children and Adolescents: A Position Paper of the European Society for Paediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition Committee on Nutrition. J Pediatr Gastroenterol Nutr. URL: https://insights.ovid.com/crossref?an=00005176-201712000-00018