Podatki kažejo, da ima prekomerno telesno težo kar 44% svetovne populacije. Učinkovita in dolgotrajna izguba telesne teže je pri ljudeh, ki trpijo za debelostjo, eden izmed najučinkovitejših preventivnih ukrepov za nastanek metabolnega sindroma in s tem povezanih zapletov.

Ali veš? Presnovni ali metabolni sindrom je skupno poimenovanje za sledeča zdravstvena stanja: debelost v trebušnem predelu, povišan krvni tlak, povišana raven glukoze v krvi, povišana raven trigliceridov v krvi, ter nizka raven HDL holesterola. Za diagnozo metabolnega sindroma morajo biti izpolnjeni vsaj trije od petih prej omenjenih zdravstvenih stanj. Metabolni sindrom močno poveča tveganje za razvoj sladkorne bolezni tipa 2 in srčno-žilnih bolezni.

 

Nočna mora številnih posameznikov, ki se lotevajo shujševalnih diet, je t.i. jo-jo učinek, pri katerem se izgubljeni kilogrami kmalu vrnejo. Statistika kaže, da se kar 80% tistih, ki uspe izgubiti vsaj desetino svoje teže, v enem letu povrne na staro težo, mnogi celo še z nekaj dodatnimi kilogrami. Pri mnogih posameznikih se telesna masa še dodatno poveča po vsakem neuspelem poskusu hujšanja, kjub temu da njihov vnos energije ostaja občutno nižji kot pred dieto. Kaj se torej dogaja?

S tem vprašanjem se je ukvarjala skupina priznanih izraelskih znanstvenikov, ki je svoja dognanja pretekli mesec objavila v reviji Nature. Med poskusi, v katerih so debele miši shujšale na normalno težo, so namreč ugotovili, da so se vse telesne funkcije prilagodile novi teži, le črevesna mikrobiota je ostala enaka kot prej. Na tem mestu velja pojasniti, da se črevesna mikrobiota med suhimi ljudmi in ljudmi s prekomerno telesno težo značilno razlikuje. S serijo poskusov so nato dokazali, da je prav spremenjena mikrobiota, prilagojena previsoki teži, glavni krivec za ponovno pridobivanje teže po koncu diete.

V enem izmed omenjenih poskusov so po koncu hujšanja črevesne bakterije odstranili s širokospektralnimi antibiotiki. Miši z odstranjeno mikrobioto po koncu diete v nasprotju s kontrolno skupino niso pridobivale na teži, kar je bil eden izmed prvih dokazov o vplivu črevesnih bakterij na jo-jo efekt. Da bi še dodatno potrdili vpliv mikrobiote na telesno težo, so mikrobioto debelih miši vnesli v črevesje sterilnih miši. Te so v primerjavi z mišmi iz kontrolne skupine (z mikrobioto, značilno za suhe živali) začele hitro pridobivati na teži, čeprav je dnevni kalorični vnos ostal enak v obeh skupinah. Zdi se torej, da naša črevesna mikrobiota deluje kot nekakšen spomin, ki traja vsaj še 6 mesecev po tem, ko smo telesno težo že drastično znižali.

Omenjenim poskusom je sledila analiza bakterijskih sevov iz mikrobiote suhih in debelih miši. S pridobljenimi podatki o sestavi mikrobiomov ter s pomočjo računalniških modelov so uspeli z izjemno natančnostjo napovedati, kakšna je verjetnost, da bo natančno določena miš z določeno mikrobioto doživela jo-jo efekt in v kolikšni meri.

Nadaljnje raziskave bodo pokazale, ali bi sprememba mikrobiote lahko imela podoben učinek tudi pri ljudeh. Če se sprememba mikrobiote izkaže kot pomemben dejavnik pri vplivu na telesno težo, bi z omenjenim znanjem lahko pripomogli k uspešnejšemu, predvsem pa trajnemu znižanju telesne teže pri ljudeh s prekomerno telesno težo.

Vir