Redno uživanje brezalkohlnih pijač, ki lahko vsebujejo tudi precej dodanega sladkorja je z vidika zdravja zelo problematično. Uživanje tovrstnih živil namreč močno poveča tveganje za razvoj kroničnih nenalezljivih boleni, kot so diabete, debelost, rak ter druge.

V študiji, ki je vključevala podatke o dnevno zaužiti količini sladkih pijač pri adolescentih, starih 11, 13 in 15 let, iz 14 držav vzhodne Evrope med leti 2002 in 2018 so ugotovili, da se je v večini sodelujočih držav trend uživanja sladkih brezalkoholnih pijač zmanjšal. Pri kar 10 od 14 držav je leta 2018 sladke pijače dnevno uživalo manj najstnikov kot v letu 2002. Največje zmanjšanje so poleg Rusije opazili še v Sloveniji, kar je izjemno navdušujoč podatek. 

Naj spomnimo, da je za žejo najprimernejše uživanje vode ali nesladkanih čajev. Izogibajmo se pijačam z dodanim sladkorjem. Če o sestavi izdelka nismo prepričani, lahko le-to enostavno preverimo tudi z mobilno aplikacijo VešKajJeš.

 

 

Vir:

Chatelan A, Rouche M, Dzielska A, Lebacq T, Fismen AS, Kelly C, Zaborskis A, Kopcakova J, Tsareva A, Kalman M, Castetbon K. Time trends in consumption of sugar-sweetened beverages and related socioeconomic differences among adolescents in Eastern Europe: signs of a nutrition transition? Am J Clin Nutr. 2021 Jun 4:nqab175. doi: 10.1093/ajcn/nqab175.