Na Zvezi potrošnikov Slovenije, ZPS, so podrobneje preverili sestavo piva, radlerja in brezalkoholnega piva, njihovo energijsko vrednost in volumski odstotek alkohola. Razlike so velike - ne le v vsebnosti alkohola, ampak tudi v energijskih vrednostih.

Preverili skoraj 100 izdelkov

Na policah trgovin najdemo več vrst piva in radlerje, priljubljene so tudi pijače na osnovi piva, kot so brezalkoholna piva in brezalkoholni radlerji. Mi smo pod drobnogled vzeli 96 različnih izdelkov, vsem je skupno, da so kalorične bombe.

Podatke o energijski vrednosti pri večini izdelkov najdemo na deklaraciji.

Vrsta pijače Energijska vrednost kJ (kcal)/100 ml Sladkorji (g/100 ml) 
 Brezalkoholno pivo  65 (15,5) - 114 (27)  1,3 - 5,5
 Brezalkoholni radler  92 (22) - 156 (37) 2,8 - 7,2
 Pivo*  150 (36) - 235 (56) n.p.

* Podatki se nanašajo na 20 od 53 pregledanih izdelkov, ki imajo na deklaraciji (prostovoljno) informacijo o energijski vrednosti.

Pivo

 • Volumski odstotek alkohola: 3–8,4 vol. %
 • Vsebnost sladkorja: n. p.
 • Cena: 1,48–6,64 € za liter

Pivo je alkoholna pijača z več kot 1,2 volumskega odstotka alkohola, fermentirana iz žit, hmelja in vode, izdelana po tehnološkem postopku varjenja, ki mu sledi alkoholno vrenje sladice z dodatkom pivskih kvasovk. Poznamo več vrst piv, ki jih na splošno delimo na svetla in temna, glede na vrsto vrenja (fermentacije) pa na piva zgornjega in piva spodnjega vrenja (mednje spada svetlo pivo).

V pregled smo vključili le svetla piva, preverili smo 53 izdelkov. Svetla piva so narejena iz vode, ječmena, ječmenovega sladu, hmelja in hmeljnega ekstrakta.

V večini izdelkov nismo našli nobenega aditiva, trije so vsebovali po en antioksidant (dva askorbinsko kislino, eden pa kalijev metabisulfit).

Radler

 • Volumski odstotek alkohola: 2–2,6 vol. %
 • Vsebnost sladkorja: n. p.
 • Cena: 0,9–2,4 € za liter

Radler je alkoholna pijača z več kot 1,2 volumskega odstotka alkohola, izdelana iz piva in gazirane pijače z okusom limone ali grenivke. Pregledali smo 12 radlerjev, pri večini je razmerje med pivom in gazirano pijačo 50 : 50, na policah smo našli tudi takšnega z razmerjem 60 : 40 v prid gazirani pijači, pri enem izdelku pa razmerje ni navedeno.

V primerjavi s pivom vsebujejo precej več aditivov in arom: naravne arome, stabilizatorje, kisline, sredstva za uravnavanje kislosti, antioksidante, sladila, emulgatorje.

Brezalkoholno pivo

 • Volumski odstotek alkohola: 0–0,5 vol. %
 • Vsebnost sladkorja: 1,3–5,5 g/100 g
 • Cena: 0,7–3,9 € za liter

Brezalkoholno pivo glede na pravilnik o kakovosti piv vsebuje največ 0,5 volumskega odstotka alkohola, na trgu je tudi nekaj izdelkov z oznako 0,0, kar pomeni, da je vsebnost alkohola do 0,0 volumskega odstotka natančna.

Brezalkoholno pivo se izdeluje po podobnem postopku kot pivo, le da proizvajalci uporabijo različne metode za zmanjšanje vsebnosti alkohola.

Pregledali smo 19 brezalkoholnih piv. Z deklaracij je razvidno, da so med sestavinami najpogosteje voda, ječmenov slad, hmelj in hmeljni ekstrakt. Nekateri izdelki vsebujejo še ogljikov dioksid, koruzo, riž in glukozno-fruktozni sirup. Le štirje izdelki so vsebovali aromo, naravno aromo ali kislino (mlečna kislina) kot aditiv.

Brezalkoholni radler

 • Volumski odstotek alkohola: 0,0 vol. %
 • Vsebnost sladkorja: 2,8–7,2 g/100 g
 • Cena: 1,6–2,0 € za liter

Brezalkoholni radler je izdelan iz mešanice brezalkoholnega piva in gazirane pijače z okusom (limona, grenivka, kumara, bezeg, malina). Pregledali smo 12 izdelkov, pri vseh smo našli oznako 0,0, kar pomeni, da je vsebnost alkohola do 0,0 volumskega odstotka natančna.

Najpogostejše razmerje med brezalkoholnim pivom in gazirano pijačo je 50 : 50, našli smo pa tudi takšnega z razmerjem 55 : 45 v prid gazirani pijači.

Pri enem izdelku razmerje ni navedeno. Tudi brezalkoholni radlerji vsebujejo več aditivov in arom: naravne arome, stabilizatorje, sredstva za uravnavanje kislosti, antioksidante, barvila in konzervanse.

Navedba hranilne vrednosti za piva in radlerje ni obvezna

Glede na uredbo 1169/20112 mora biti pri alkoholnih pijačah, ki vsebujejo več kot 1,2 volumskega odstotka alkohola, jasno označena alkoholna stopnja (v volumskih odstotkih), navedba hranilne vrednosti in seznama sestavin pa ni obvezna. V to skupino alkoholnih pijač spadajo piva in radlerji.

Pri pregledanih radlerjih, razen pri enem, na deklaraciji nismo našli podatkov o energijski vrednosti, so pa pri vseh zapisane sestavine. Te smo našli tudi na večini piv, navedbe o energijski vrednosti pa pri manj kot polovici pregledanih izdelkov.

Zaradi neenotnega označevanja so evropski pivovarji pred dvema letoma podpisali zavezo o prostovoljnem označevanju sestavin in energijske vrednosti oziroma označevanju vseh hranilnih vrednosti piv do leta 2022. Na ta način naj bi potrošnikom zagotovili informacije o sestavinah in energiji na vseh predpakiranih pivih.

Za brezalkoholna piva in brezalkoholne radlerje uredba določa obvezno označevanje hranilne vrednosti in seznama sestavin. Označbe na izdelkih, ki smo jih vključili v naš pregled, so bile skladne z zakonodajo.

Radlerji vsebujejo tudi sladila

Marsikdo je prepričan, da so piva in radlerji ter njihove brezalkoholne različice nizkoenergijska živila, a vsebnost sladkorjev in energijske vrednosti teh pijač niso ravno majhne. Zaradi pravil označevanja nimamo podatkov za vse izdelke, v preglednici smo zbrali tiste, ki so na voljo.

Pri radlerjih in brezalkoholnih različicah k vsebnosti skupnega sladkorja največ pripomorejo dodani sladkor in sokovi, pri pivu in brezalkoholnem pivu pa nefermentirani sladkorji iz ječmenovega sladu.

Štirje radlerji so vsebovali vsaj eno sladilo, rekorder je imel na seznamu sestavin zapisana kar štiri: natrijev ciklamat, aspartam, acesulfam K in saharin. Pri teh izdelkih na deklaracijah ni bila navedena energijska vrednost, saj za njih ni obvezno navajanje tega podatka.

Glede na to, da večina izdelkov ne vsebuje sladil, menimo, da so v tovrstnih izdelkih nepotreben dodatek.

Ali so brezalkoholna piva in brezalkoholni radlerji boljša izbira?

Marsikdo meni, da sta brezalkoholna pivo ali brezalkoholni radler boljša izbira. Res je sicer, da ne vsebujeta alkohola, a mlajši uporabniki se s tem navajajo na okus piva, poleg tega so posredno izpostavljeni tudi oglaševanju alkoholnih pijač.

Veliko otrok se z alkoholom prvič sreča doma, zato pozivamo starše, da jim tovrstnih pijač ne ponujajo.

 

 

Vir:

https://veskajjes.si/nasveti-in-novice/51-nasveti-za-zdravo-prehranjevanje/pivo-in-pijace-na-osnovi-piva-manj-alkohola-veliko-kalorij