Vitamin D je ključnega pomena za razvoj in ohranjanje zdravega skeleta in ima vlogo pri številnih drugih fizioloških procesih v telesu. V zadnjem času se izpostavlja pomemben vpliv na delovanje imunskega sistema. Glavni vir vitamina D je sončna svetloba, saj se ga večina sintetizira v koži pod vplivom UV žarkov, veliko ga lahko dobimo tudi s prehranskimi nadomestki, medtem ko ga je v hrani bistveno premalo. 25(OH)D (25-hidroksivitamin D) predstavlja krožečo obliko vitamina D, ki jo lahko določamo v krvi in jo uporabljamo kot pokazatelj zalog vitamina D v telesu. O veliki razširjenosti pomanjkanja vitamina D pri nosečnicah poročajo raziskave iz vsega sveta. Večini je skupno, da le majhen odstotek žensk doseže optimalne koncentracije (nad 75 nmol/L), medtem ko se pogostost hudega pomanjkanja (pod 25 nmol/L) med raziskavami zelo razlikuje.
Raziskovalci Medicinske fakultete v Mariboru in Oddelka za perinatologijo v UKC Maribor so v nedavni raziskavi ugotavljali, kakšne so vrednosti 25(OH)D pri porodnicah in novorojenčkih ter s tem povezana obolevnost novorojenčkov in dojenčkov v prvem letu življenja.

Doc. dr. Milena Treiber, dr. med.: »Pomanjkanje vitamina D v nosečnosti lahko negativno vpliva na zdravje matere in novorojenčka, kar potrjuje vedno več študij. Študije nakazujejo pomembno vlogo pomanjkanja vitamina D v nosečnosti pri razvoju obolenj matere in ploda, kot so sladkorna bolezen v nosečnosti, preeklampsija, zastoj v rasti ploda in prezgodnje rojstvo, med številnimi drugimi. Stanje zalog vitamina D pri plodu je direktno povezano z materinimi v nosečnosti, zato tudi vrednosti 25(OH)D v popkovni krvi novorojenčka dobro korelirajo z materinimi vrednostmi. V naši raziskavi smo ugotovili hudo pomanjkanje vitamina D (pod 25 nmol/L) pri 18 % novorojenčkov in 26 % njihovih mater skozi vse leto. V jesensko zimskem času je delež le-teh še bistveno višji (do 42 %), zlasti pri tistih, ki v nosečnosti niso jemale nadomestkov vitamina D. Naša raziskava je tudi pokazala, da je hudo pomanjkanje vitamina D, ugotovljeno v popkovni krvi, povezano z večjim tveganjem prezgodnjega rojstva in dihalne stiske pri novorojenčku, kakor tudi z večjim tveganjem za hujšo obliko respiratornih okužb ter gastrointestinalnih okužb v obdobju dojenčka, ki privedejo do hospitalizacije v prvem letu življenja."

Potrebne so dodatne študije, ki bi proučile vpliv dodajanja vitamina D v nosečnosti na izboljšanje zalog vitamina D in s tem na izboljšanje zdravja matere in novorojenčka. Priporočila slovenskega endokrinološkega združenja navajajo preventivno dnevno dozo za nosečnice 1500-2000 IE.
Raziskovalci so rezultate objavili v obliki znanstvenega članka v reviji Journal of International Medical Research.


Vir

Treiber M, Mujezinović F, Pečovnik Balon B, Gorenjak M, Maver U, Dovnik A. Association between umbilical cord vitamin D levels and adverse neonatal outcomes. J Int Med Res. 2020 Oct;48(10):300060520955001. doi: 10.1177/0300060520955001. PMID: 33044113; PMCID: PMC7555573. https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/0300060520955001