19. novembra obeležujemo Mednarodni dan ozaveščanja o polnozrnatih žitih, ki je namenjen informiranju in spodbujanju potrošnikov k večjemu vključevanju polnozrnatih žit in njihovih izdelkov v vsakodnevno prehrano.
Letošnje leto nas je s svojimi dogodki dodatno opomnilo na to kako pomembna je trajnostna in zdrava prehrana. Polnozrnata žita so skupaj z zelenjavo in sadjem živila po katerih bi morali posegati vsak dan. Pa vendar podatki kažejo, da v Sloveniji kruh iz polnozrnate moke občasno uživa 27 % prebivalcev, kar 31 % pa ga sploh ne uživa.

Polnozrnata žita predstavljajo pomemben vir prehranskih vlaknin, ki imajo varovalni učinek pred različnimi kroničnimi boleznimi moderne dobe. Dnevno bi jih morali zaužiti vsaj 30 g, kar pa uspeva le redkim. Polnozrnata žita in njihovi izdelki pa so veliko več kot le vir prehranskih vlaknin. Prispevajo tudi pomemben delež k vnosu vitaminov, mineralov in bioaktivnih snovi, ki prav tako pozitivno delujejo na naše zdravje. Z večjim uživanjem polnozrnatih žit zato doprinesemo k zmanjšanju bolezni povezanih s prehrano.
Vedno večji poudarek je tudi na trajnostnem prehranjevanju pri čemer polnozrnata žita predstavljajo pomemben delež. Njihovo uživanje lahko pripomore k manjši porabi vode ob enem pa zagotavljajo večje količine hrane in manj odpadkov. Omogočajo tudi boljšo izrabo tal in prispevajo k ohranjanju zdrave in rodovitne zemlje.


Ob preprosti zamenjavi rafiniranih živil za polnozrnata bomo tako veliko naredili tako za naše zdravje kot za zdravje našega planeta. Pri nakupu polnozrnatih živil, pa moramo biti pozorni, da nas ne zavedejo izrazi kot so »mešanica žit«, »s semeni«, »100% pira«, ki ne pomenijo nujno, da je izdelek polnozrnat. Pri izbiri moramo pregledati označbo, kjer se sestavine navajajo po vrstnem redu glede na njihovo vsebnost v živilu, zato je najbolje izbrati tista živila, pri katerih so polnozrnata žita navedena na začetku seznama sestavin. 

Več o žitih in žitnih izdelkih

Več o prehranskih vlakninah