V okviru nacionalnega programa Dober tek Slovenija, ki ga financira Ministrstvo za zdravje, že 10. leto poteka projekt Kuhna pa to. V okviru projekta skušajo zmanjšati odklanjanje zdravih jedi in otrokom približati obroke, ki se pripravljajo v šolskih kuhinjah. S projektom se spodbuja pozitiven med-vrstniški vpliv, predvsem pa, da bodo mladi bolj naklonjeni jedem, ki so del zdrave prehrane in predstavljajo pomemben del slovenske kulinarične dediščine. Vsako leto poskrbijo za atraktivnost projekta, da navduši in pritegne številnevslovenske osnovnošolce, ki so zgled vrstnikom in jih spodbujajo k uporabi lokalne sezonske hrane ter učenju kuhanja doma po postopkih, ki pripomorejo k dolgoročnemu zdravju. Pokrovitelj projekta je Spar Slovenija, ki z izdelki, pridelanimi v Sloveniji otrokom omogoča zabavno in poučno pripravo jedi. 

Na temo boja proti zavržkom hrane je letos aktualnih kar nekaj aktivnosti. V okviru programa Evropa v šoli, katerih pobudnik je Zveza prijateljev mladine, so za osnovnošolce pripravili zanimiv natečaj Če kruhek pade ti na tla, poberi in poljubi ga, ki za otroke predvideva številne zanimive aktivnosti. Pri projektu Kuhna pa to vsako leto pripravijo knjižico receptov in tako je tudi letos. V sodelovanju z Uradom vlade RS za komuniciranje, so v okviru projekta Kuhnapato izdelali novo zanimivo in okusno zbirko receptov z naslovom Babice so vedele ... da se hrane ne meče v smeti, kjer slovenski osnovnošolci zopet kuhajo po receptih naše dediščine. Otroke je v publikaciji nagovoril tudi Chef Tomaž Kavčič, dobitnik Michelinove zvezdice, kot spodbuda k uporabi ostankov in/ali zavržkov hrane. S praktičnimi znanji  osnovnošolce, pa tudi druge, spodbuja tudi k iznajdljivi rabi hrane, ki jo lahko naberemo v naravi, ali pa jo pripravimo iz ostankov različnih jedi in s tem dokazujejo, da nikomur ni treba biti lačen. Z malimi napori in redkimi sestavinami lahko pričaramo slastne obroke, ki bi jih zavidali tudi najboljši kuharski mojstri. V zbirki receptov so zbrani številni zanimivi tradicionalni recepti, ki vključujejo osnovne, domače sestavine, kot so na primer kruh, jabolka, skuta in krompir. 

Publikacija Babice so vedele ... da se hrane ne meče v smeti

Več o projektu Kuhna pa to