Formule za majhne otroke so napitki na osnovi mleka ali rastlinskih beljakovin, katerih namen je delno zadostiti prehranskim potrebam otrok, starih 1-3 leta. Čeprav so tovrstni izdelki na tržišču na voljo v velikem številu, njihova sestava ni strogo regulirana in učinki na zdravje niso bili sistematično preučevani. Evropsko združenje ESPGHAN je zato izvedlo sistematičen pregled literature, z namenom pregleda sestave in ovrednotenja vloge takšnih izdelkov v prehrani majhnih otrok.

Ugotovili so, da imajo formule za majhne otroke zelo variabilno sestavo, ki je v določenih primerih celo neustrezna, saj vsebuje visok delež beljakovin in ogljikovih hidratov in celo visok delež dodanih sladkorjev. ESPGHAN je mnenja, da bi morala biti sestava takšnih izdelkov podobna nadaljevalnim mlečnim formulam, z ozirom na energijsko vrednost in na to, katerih hranil primanjkuje v prehrani majhnih otrok v Evropi. Takšna so npr. železo, vitamin D ter večkrat nenasičene omega-3 maščobne kisline, medtem, ko bi se morala vsebnost beljakovin, kadar so uporabljene beljakovine živalskega izvora, približati spodnji meji količine beljakovin, dovoljeni v nadaljevalnih formulah za dojenčke. Ta hranila otroci sicer lahko dobijo tudi v okviru običajne  pestre in raznolike prehrane, zato ESPGHAN povzema, da ni potrebe po rutinski uporabi formul za majhne otroke pri otrocih med 1. in 3. letom starosti. Lahko pa se uporabljajo za povečanje vnosa železa, vitamina D ter večkrat nenasičenih omega-3 maščobnih kislin ter zmanjšanje vnosa beljakovin, ki jih sicer dobijo z neobogatenim kravjim mlekom.

Viri in dodatna literatura

  • Hojsak I, Bronsky J, Campoy C, Domellöf M, Embleton N, Fidler Mis N, Hulst J, Indrio F, Lapillonne A, Mølgaard C, Vora R, Fewtrell M; ESPGHAN Committee on Nutrition. Young Child Formula: A Position Paper by the ESPGHAN Committee on Nutrition.J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2018 Jan;66(1):177-185. doi: 10.1097/MPG.0000000000001821. URL: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29095351