Za učinkovito treniranje telovadk in telovadcev in za njihov uspešen nastop na tekmovanje je med drugimi pomembno, da se prehranjujejo energijsko in hranilno zadostno, kar jim omogoča ravnotežje med nadzorom ustrezne telesne sestave, odlično telesno pripravo ter splošnim zdravjem. Danes uživajo športniki, med njimi tudi telovadci in telovadke, številna prehranska dopolnila za izboljšanje telesnih in kognitivnih sposobnosti, učinkovitejšo regeneracijo, močnejši imunski sistem in lažji nadzor ustrezne telesne mase. Zadosten vnos omega 3 maščobnih kislin je, tako kot to velja za vitamina B12 in D, pri telovadcih in telovadkah navadno del posebne ocene prehranjevalnih navad in potreb, ki jih lahko zadovoljujejo z običajno hrano ali s prehranskimi dopolnili.

Namen članka je bil ovrednotiti znanstvene dokaze o potencialnih koristih uživanja omega 3 maščobnih kislin za različne cilje telovadcev in telovadk ter jih kritično strniti v smiselno priporočilo. Ključni povzetki in priporočila: 

  • Gimnastika je športna panoga, v kateri po množičnosti prevladuje delež ženske populacije. Telovadci in telovadke kariero pogosto končajo v poznih najstniških ali zgodnjih 20-ih letih in številni ostanejo vpeti v različne vloge v gimnastičnem športu. Med vsemi športi je prav v športni gimnastiki največji delež motenj prehranjevanja; v eni raziskavi je kar 75 % telovadk priznalo, da uporablja neustrezne shujševalne prakse.
  • Omega 3 maščobne kisline so esencialno hranilo, ki je ključno za delovanje imunskega sistema, razvoj možganov in kognitivno delovanje, obenem pa delujejo protivnetno.
  •  Raziskave o prednostih uživanja omega 3 maščobnih kislin za splošno človekovo zdravje kažejo, da so nujno potrebne v določeni količini in predstavljajo potencialno tveganje za zdravje v presežnem vnosu.
  • Vpliv omega 3 maščobnih kislin na kognitivne sposobnosti, pri čemer gre za zelo široko in kompleksno področje številnih nevroloških procesov, je za potrebe telovadca in telovadke morda uporabno le pri potencialno pogostejšem pojavu med njimi, tj. ADHD (motnja pomanjkanja pozornosti s hiperaktivnostjo), a le v kombinaciji z zdravim prehranjevanjem, sploh ker imajo aktualno uporabljena zdravila za ADHD številne stranske učinke.
  • Dokazi o učinkih uživanja omega 3 maščobnih kislin, zlasti EPA (eikozapentaenojska kislina) in DHA (dokozaheksaenojska kislina), na sistemska ali lokalna vnetja in DOMS (zakasnjena mišična bolečina oz. tudi »muskl fiber«) pri ekscentričnih kontrakcijah, so mnogo bolj konsistentni kot za druge mišične obremenitve, kar potencialno lahko pride v poštev za telovadca in telovadke, sploh v primeru, ko ti že izkoristijo vse preostale spoznane in dovoljene možnosti učinkovite regeneracije.
  • Pregled raziskav, ki so preučevale vpliv EPA in DHA na ljudi s prekomerno telesno maso in debelostjo, je pokazal, da trenutni dokazi ne podpirajo shujševalne vloge omega 3 maščobnih kislin.
  • Telovadcem in telovadkam, ki se prehranjujejo z vegetarijansko prehrano, in v kolikor ne uživajo rib se priporoča uživanje omega 3 maščobnih kislin v obliki prehranskega dopolnila. Pomembno je, da je prehransko dopolnilo izključno podpora običajnemu prehranjevanju.

Avtorja sta izvedla relativni pregled znanosti o potencialnih učinkih uživanja omega 3 maščobnih kislin za različne potrebe športnega telovadca in telovadke, na koncu dodala še smiselno priporočilo, in članek objavila v reviji Science of Gymnastics Journal.

 

Viri in dodatna literatura