V okviru nacionalnega programa Dober tek Slovenija, ki ga financira Ministrstvo za zdravje, je letos že 12. leto potekal projekt Kuhna pa to. Projekt želi približati zdrave obroke otrokom na zabaven in poučen način, ter zmanjšaiti odklanjanje zdravih jedi v šolskih kuhinajh. Projekt pozitivno vpliva na medvrstniško sodelovanje, ter spodbuja mlade, da pripravljajo in so bolj naklonjeni zdravim jedem, predvsem tistim, ki so del slovenske kulinarične dediščine. Vsako leto poskrbijo za atraktivnost projekta, da navduši in pritegne številne slovenske osnovnošolce, ki so zgled vrstnikom in jih spodbujajo k uporabi lokalne sezonske hrane ter učenju kuhanja doma po postopkih, ki pripomorejo k dolgoročnemu zdravju. Pokrovitelj projekta je Spar Slovenija, ki z izdelki, pridelanimi v Sloveniji otrokom omogoča kuharsko ustvarjanje. 

Letošnje leto je bilo za projekt Kuhna pa to, leto presežkov. V projektu je sodelovalo največje število ustanov, tako osnovnih šol kot CŠOD enot, ter največje število otrok. Dvanajsto leto delovanja, je zaznamovalo kuhanje jote z okusnimi prilogami ali tradicionalnimi zdravimi poobedki, Dan slovenske hrane in kuhanje mladih kuharjev v nakupovalnih centrih. Osnovnošolcem so pri pripravi dobrot pomagali učitelji in mentorji, pri kuhanju pa so se neizmerno zabavali, ter zaključili  z okusno pojedino.

V jesensko-zimskem času je pod sloganom »skuhajmo joto« zaživela pobuda kuhanja jedi iz kislega zelja in repe, značilno za posamezen kraj, izvzeto iz prehranske dediščine. Akcija se je s pomočjo medijev, sofinancerja Ministrstva za zdravje in sponzorja Spar Slovenija razširila tudi na druge javne ustanove. Uživanje tradicionalnih jedi pri mladostnikih še vedno predstavlja izziv, zato so inovativni načini kako približati tovrstne jedi najmlajšim še posebej dragoceni. S kuhanjem jote, so se učenci seznanjali s tem kako je le ta, iz kraja v kraj, dobivala svoje različice, včasih le v niansah, z bolj oddaljenimi kraji od njenega doma, za kar štejemo predvsem severno Primorsko, pa so jedi dobivale drugačne oblike, sestavine in tudi imena, v čemer je največji čar projekta.

Ob zeljno – repnih jedeh pa so navduševale priloge ali poobedki, ki so (ob krajevno značilnih okusih omenjenih jedi) oznanjali krajevno kulinarično tradicijo, kar je zbrano tudi v novi 11. publkaciji projekta Kuhna pa to.

Več o poteku projekta v letošnjem letu si lahko prebereš na njihovi spletni strani.

Aktualno knjižico z recepti, ki so nastali tekom projekta si lahko ogledaš tukaj