Prodaja kmetijskih pridelkov na kmetijah zaradi kratkih dobavnih omogoča razpoložljivost sveže in kakovostne hrane. Tudi v trgovini, če je le možno, izbirajmo tisto hrano, ki prihaja iz lokalnega okolja in poznamo njen izvor. Nakup lokalne hrane v času virusnih obolenj omogoča višjo stopnjo varnosti, saj je manj posrednikov pri rokovanju z živili.  

Slovenski kmetje in živilska industrija se tudi sicer v teh dneh trudijo zagotoviti čim več slovenske hrane. Poiščite jo na policah trgovin ali preko spleta. Zaradi povečanja stopnje tveganosti in širitve koronavirusa pa je zelo pomembno, da vsi, ki se boste v naslednjih dneh napotili do najbližje kmetije, upoštevate spodnje varnostne nasvete, s katerimi boste zaščitili člane kmetije, ki se trudijo za nas, ter sebe in svoje najbližje:

  • pred obiskom pokličite na kmetijo in se dogovorite za čas obiska, za pridelke in izdelke,
  • na kmetijo odidete sami,
  • ob prihodu na kmetijo se ne rokujte,
  • skrbite za higieno kašlja, ne dotikajte se obraza, umivajte in razkužujte si roke,
  • prinesete svojo embalažo, a pri tem poskrbite za ustrezno higieno,
  • upoštevate varnostno razdaljo in druge ukrepe NIJZ za preprečevanje okužbe,
  • pomislite na druge in kupite samo toliko surovin, kot jih zares potrebujete.

Za vse, ki prisegate na lokalno hrano ter vsakodnevno skrbite za kakovostno prehrano vas in vaših bližnjih, je na spletnem portalu Naša super hrana na voljo Zemljevid lokalnih pridelovalcev. Na enem mestu so zbrani in predstavljeni lokalni pridelovalci hrane iz vse Slovenije in njihova ponudba, na voljo pa so tudi številne koristne informacije o ponudbi sezonske hrane na kmetijah, ki jih najdete v neposredni bližini vašega doma.

Zelo uporabna je tudi spletna stran www.kupujmodomace.si.

NAŠI KMETJE, HVALA VAM ZA HRANO, KI JO PRIDELATE ZA NAS, KI SMO DOMA.

Slovenci pospešeno povprašujemo po slovenski hrani, tudi po ribah iz ribogojnic, morskih ribah in hrani iz našega morja. Seznam ribičev in ribogojnic najdete na sledeči povezavi. Lahko jih pokličete, morda pa se dogovorite tudi za dobavo.

Odgovorno in pravilno pa moramo ravnati z vso kupljeno hrano tudi po tem, ko jo prinesemo iz kmetije ali trgovine. Pri rokovanju s hrano oz. živili, ki jih kupimo, vzdržujemo VISOKO STOPNJO HIGIENE in sledimo NIJZ navodilom potrošnikom za ravnanje z embalažo živil in drugih izdelkov glede okužbe z novim koronavirusom SARS-CoV-2, ki jih lahko preberete na povezavi.

Vsebina je povzeta iz prispevkov, objavljenih na spletni strani https://www.nasasuperhrana.si/.