AGRA 2019 bo v Gornji Radgoni od 24. do 29. avgusta največji državni in eden najpomembnejših kmetijsko živilskih sejmov Evropske unije in držav v njenem preddverju. Poudarki bodo na digitalizaciji v kmetijstvu in agroživilstvu. Tematskim strokovnim posvetom se bodo pridružili praktični prikazi dela z roboti in droni. Mednarodna sejemska razstava bo prikazala novosti, vrhunsko tehnologijo in tehniko za kmetijstvo, gozdarstvo, živilsko-predelovalno industrijo, vinogradništvo in vinarstvo. Za sodobno pridelavo in rejo bo ponudila opremo, semena ter sredstva za nego rastlin in živali. Obiskovalci bodo lahko uživali v najboljših pridelkih in živilih.

V ospredju bodo nove generacije pridelovalcev, ki bodo svoje izdelke ponujali tudi na tržnici mladih kmetov. AGRA bo obdelovala prihodnost tudi z ekološkim kmetijstvom. Najboljše tradicije in nove trajnostne prakse bo oživela s strokovnimi razstavami živali, atraktivnimi predstavitvami na maneži, bujnimi sejemskimi vrtovi in gozdno parkovnim nasadom. Za blagostanje sedanjosti bo poskrbela z odlično hrano iz naše bližine. Ta bo v glavni vlogi na Dnevu gastronomije, ki bo napovedal Slovenijo kot Evropsko gastronomsko regijo 2021. Vsakodnevno pa bodo ugledni kuharski mojstri v Agrini kuhinji obiskovalce razvajali s kulinaričnimi stvaritvami iz nagrajenih izdelkov strokovnih ocenjevanj kakovosti ter iz svežih vrtnin s sejemskih vrtov. Govorili bomo o aktualni temi Zdravje z naravo in predstavili svečana kmečka oblačila povezana med tradicijo in moderno…

AGRA bo širila poslanstvo sodelovanja kot temelj skupnega uspeha. Poskrbela bo za rodovitnost domačih in mednarodnih polj. Dan pred odprtjem sejma bo na Ptuju konferenca evropskih kmetijskih ministrov, ki bodo v soboto že dejavni na sejmu. Seznam vabljenih obsega vse ministre držav članic EU, kandidatk za članice ter potencialnih kandidatk.

Ob Deželi partnerici, avstrijski Štajerski, so nacionalne predstavitve napovedale Madžarska, Hrvaška, Severna Makedonija, Poljska, Bolgarija in Vietnam. Predstavil se bo projekt »City Cooperation II”, ki povezuje 24 mest sosednjih Slovenije, Avstrije in Madžarske. Mednarodno kooperacijsko srečanje MEET4BUSINESS AGRA 2019, ki ga Pomurski sejem organizira v sodelovanju z Mariborsko razvojno agencijo / Enterprise Europe Network, bo privabilo kupce in uvoznike, ki so posebej zanimivi za slovenska in tuja podjetja.

Kot veleva tradicija, bo na Agri družabno, veselo, prijateljsko, okusno, zabavno in koristno. Ne le za poslovneže, kmete in strokovnjake, temveč za vse, ki prisegajo na okusno in zdravo hrano, pridelano s spoštovanjem do človeka in okolja.

 

Več informacij o sejmu najdete tukaj.