Slovenija je država, ki se po količini in kakovosti pitne vode uvršča v sam evropski vrh. Kjub temu poraba vode v plastenkah pri nas ostaja visoka, kar po nepotrebnem močno obremenjuje okolje. Za proizvodnjo litra ustekleničene vode se v proizvodnji porabijo do trije litri čiste vode, ki končajo kot bolj ali manj onesnažena odpadna voda, hkrati pa z odpadno plastično embalažo prispevamo k problematiki kopičenja plastike v naravnih ekosistemih. Za proizvodnjo in prevoz vsake litrske plastenke smo po nepotrebnem porabili tudi četrt litra nafte. 

Voda iz pipe je tudi neprimerno cenejša od ustekleničene vode. Kozarec vode (2 dl), ki priteče iz pipe nas stane približno 0,00025 eur, medtem, ko moramo za enako količino ustekleničene vode odšteti 0,056 eur, kar je kar 225-krat več. Če predpostavimo, da vsak dan spijemo 2 l vode, v celem letu za vodo iz pipe na osebo porabimo manj kot en evro. Če namesto vode iz pipe posegamo po ustekleničeni vodi, nas bo ta na leto stala okoli 205 eur. Za kvaliteto vode iz pipe in ustekleničene vode velja enak pravilnik, razlika je predvsem ta, da je voda v plastenkah postana, medtem ko iz pipe vedno priteče sveža voda, ki je bogata s kisikom. 

Na Gospodarski zbornici Sloveniji so zato ob podpori Ministrstva za okolje in prostor in Ministrstva za zdravje pripravili certifikat "Voda iz pipe", da bi podjetja in druge organizacije, ki za sestanke in srečanja uporabljajo predpakirano vodo in imajo v svojih prostorih avtomate z ustekleničeno vodo, spodbudili, da le-to zamenjajo z vrči vode iz pipe. Hkrati želijo, da nadrejeni k uživanju vode iz pipe spodbujajo tudi zaposlene in tako širijo zavedanje, da je voda iz pipe bolj zdrava in okolju prijaznejša alternativa vodi iz plastenk.

Kakšne so prednosti pridobitve certifikata za podjetja in organizacije?

  • Pokazali boste, da vam skrb za okolje in ohranjanje naravnih virov ni samo vrednota, temveč način delovanja.
  • Prispevali boste k zmanjševanju količine odpadkov in ogljičnega odtisa tako znotraj vašega podjetja kot tudi na dogodkih, ki jih organizirate.
  • Prispevali boste k zdravju in dobrobiti vaših zaposlenih.
  • Izpostavljeni boste kot primer dobre prakse na spletni strani Zbornice komunalnega gospodarstva in na dogodku ob podelitvi certifikatov.
  • Pridobili boste paket materialov (plakati, nalepke, spletna gradiva), ki jih lahko uporabite v komunikaciji z deležniki in so vam v pomoč pri spreminjanju politike zagotavljanja pitne vode v vaših poslovnih prostorih.
  • Prejeli boste začetni paket v obliki vrča in paketa kozarcev z logotipom pobude ter popust pri vseh nadaljnjih nakupih vrčev in kozarcev.

Podobne smernice lahko podjetja in organizacije uvedejo tudi brez certifikata, enako pa velja za gospodnjstva in posameznike, ki lahko na tak način prav tako prispevajo k svojemu zdravju in zdravju okolja.

Več o projektu najdete na naslednji povezavi