Iz kuhinj 52 osnovnih šol po Sloveniji že diši! Preko 500 otrok, vključenih v projekt Kuhnapato, v sodelovanju s kuharskim osebjem posamezne šole, že pridno vadi in vabi, da bo na Dan slovenske hrane, v petek 17.11.2017 čim več sošolcev okusilo zdravo tradicionalno kosilo in da tako, kot v preteklem letu, na krožnikih ne bo ostalo nič. Aktivnost se bo odvijala tudi na šolah brez kuhinj, vendar zato nič manj atraktivno in okusno!

V sklopu projekta Kuhnapato, ki že 7. leto pozabljeno tradicijo vrača na slovenske krožnike, bodo slovenski osnovnošolci v velikih loncih pripravili tradicionalne, zdrave obroke, značilne za letni čas in danostjo narave, za svoje sošolce, podružnične šole in vrtce. Vodilo letošnjega leta je uporabiti raznolike sorte zelenjave in sadja ter velike količine maščob in pšenične moke nadomestiti s kašami in žitaricami ali tradicijo prilagoditi današnjim potrebam telesa. Že drugo leto nam ustvarjanje in učenje s sofinanciranjem omogoča Ministrstvo za zdravje v okviru Nacionalnega programa o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje Dober tek Slovenija, letos pa v vlogi glavnega pokrovitelja nastopa Spar Slovenija.

Tako bo prvi del aktivnosti, ki ne le hrani, marveč povezuje generacije mladostnikov, postavlja spoštovanje med vrstniki na višjo raven in posredno vzgaja nas vse, potekal do marca. Vsak mesec bomo spoznavali kulturo prehranjevanja, značilno za prihajajoči praznik ali obdobje, vpletali lokalne sezonske sestavine in si tudi z vizualnim prikazom jedi na krožniku prizadevali spremeniti otroški okus. Ob kreiranju obrokov bomo upoštevali, da hrana mora biti vzvod ali pogoj za uspešno ali nemoteno vsakodnevno gibanje.

Prizadevamo si dvigniti kulturo prehranjevanja, kar ne pomeni le sedenja ob mizi in pravilnega držanja žlice ali noža. Pojasniti otrokom, da je proces prehranjevanja celosten od vrta do predstavitve in užitka ob mizi, da je treba poskrbeti za najrazličnejša čutila in z vedenjem o izvoru hrane, o posledicah ali vzrokih, posegati po sestavinah iz okolice, da si je treba upati ustvarjati nove okuse, ki pa temeljijo na zgodovini ali kulturi. Mladi kuharji so tako vzgled svoji generaciji, navdušujejo mlajše in, kar je prav tako pomembno, vzgajajo starejše.

Tudi letos bomo drugo fazo projekta »zasolili« z dodatno aktualno tematiko. Naučili se bomo uporabiti morebitne ostanke prejšnjega dne. Z namenom preprečiti prevelike zavržke hrane bomo v sklopu tekmovalno – revijalnih nastopov na priznanih gostinsko – turističnih lokacijah po Sloveniji pripravili »reciklirana« kosila. Seveda pa bodo tudi ta vpeta v okolje vsake posamezne skupine, njihovo tradicijo na krožniku in letni čas. Več o tem v nadaljevanju.

17.11.2017 na Dan slovenske hrane bodo kuhali na: OŠ Vižmarje Brod, OŠ Sostro, OŠ sp. Šiška, OŠ Notranjskega odreda Cerknica, OŠ F.S. Finžgarja Lesce, OŠ Lipnica Kropa, OŠ Šturje Ajdovščina, OŠ Dobrovo, OŠ Deskle, OŠ drska Novo mesto, OŠ Šmihel, OŠ Marjana Nemca Radeče, OŠ Krmelj, OŠ Frana Metelka Škocjan, OŠ Središče ob Dravi, OŠ Gorišnica, OŠ Oplotnica, 1. OŠ Celje.

Dan prej, na 16.11.2017 bodo zaradi obveznosti naslednji dan kuhali na OŠ Simona Gregorčiča Kobarid in OŠ Gorje.

Ostali pa malce kasneje, o čemer bomo poročali in dodali ostale datume izvedbe zdravega tradicionalnega kosila na slovenskih osnovnih šolah.