V dneh od 23. do 25. maja se bo v Cankarjevem domu v Ljubljani odvijal dogodek »Hrana & zdravje od A do Ž« na katerem bodo predstavljene aktualne teme s področja prehrane in zdravja. Na vprašanja o zdravi prehrani in njenem vplivu na zdravje bodo na dogodku odgovarjali tudi domači in tuji strokovnjaki. Več kot 40 različnih predavanj se bo dotaknilo aktualnih tem, kot zdravo prehranjevanje, prehranske alergije, sladkorna bolezen, prehranske motnje, uravnavanje telesne mase, avtoimune bolezni, prehranjevanje v posebnih obdobjih (otroštvu, starosti, ...) in drugo. Predavatelji bodo predstavili tudi problematiko pridelovanja zdrave hrane ter vplivov okolja na naše zdravje.

Ko govorimo o hrani in prehrani ne moremo mimo aktualnega vprašanja o poplavi informacij o zdravi prehrani ter njihovi verodostojnosti. Na to temo bo na dogodku predavala raziskovalka Maša Hribar z Inštituta za nutricionistiko, v predavanju pa se bo še posebej posvetila mitom in resnicam o maščobah. Maščobe so hranilo, o katerem se v javnosti veliko govori, predvsem zaradi nekaterih pripisanih negativnih vplivov na zdravje, v zadnjem obdobju pa tudi v precej bolj pozitivni luči. Zakaj so si mnenja o vplivu maščob na zdravje nasprotujoča, kje so tiste razlike, ki dajejo prednost nekaterim maščobam, druge pa puščajo v ozadju? Se je maščobam torej potrebno izogibati, so morda res super živilo ali le nujno potreben del naše prehrane? Kako se sploh še znajti v poplavi informacij o zdravi prehrani – katerim informacijam res zaupati? Predavanje z naslovom »Kako se znajti v poplavi informacij o zdravi prehrani? Miti in resnice o maščobah« bo potekalo v torek, 23.5.2017, ob 18h.

Več o dogodku: http://hranainzdravje.si/.