V okviru programa Kuhna pa to, ki ga ob podpori Ministrtva za zdravje RS izvaja društvo Vesela kuhinja, se izvja tudi projekt »Otroci otrokom pripravljajo zdravo tradicionalno slovensko kosilo«. Cilji projekta so zmanjšati odklanjanje zdravih jedi in otrokom približati obroke, ki se pripravljajo v šolskih kuhinjah. S projektom se spodbuja pozitiven med-vrstniški vpliv, predvsem pa, da bodo mladi bolj naklonjeni zelenjavnim, polnozrnatim ali kašnatim jedem, ki so del zdrave prehrane in predstavljajo pomemben del slovenske kulinarične dediščine. Projekt je usmerjen tudi k temu, da bo v šolskih kuhinjah ostalo manj zavržene zdrave hrane. Projekt prinaša prenos znanja o zdravih tradicionalnih slovenskih jedeh iz domačih sestavin. Njegov namen je tudi oblikovanje pozitivnega odnosa otrok do tovrstnih jedi.

Ob Dnevu slovenske hrane, 18.11.2016, se bodo s projektom povezane aktivnosti začele na 35 osnovnih šolah po Sloveniji, poleg kuhanja pa bo projekt vključeval še druge aktivnosti skozi celo šolsko leto.

Več o začimbah celotne aktivnosti, o skrivnostih mladih kuharjev ali pogumnih korakih, ki jih snujejo v letošnjem šolskem letu, bo prikazano tudi v živo v šolski kuhinji OŠ Vižmarje Brod, Na Gaju 2, Ljubljana – Brod, v petek, 18.11.2016 med 11.00 in 12.00 uro. Z obiskom bo otroke počastila tudi ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc, se z njimi družila v kuhinji, pokramljala ob ljubljanskem »tradicionalnem« kosilu in izmenjala kak recept.

 
Več informacij: