14. novembra obeležujemo svetovni dan diabetesa - "World diabetes day". V letošnjem letu poteka v znamenju zgodnjega odkrivanja te bolezni. Redno testiranje je namreč velikega pomena za pravočasno odkrivanje sladkorne bolezni tipa 2 in preprečevanje komplikacij, do katerih lahko pride pri sladkornih bolnikih.

V letu 2015 je bilo v svetu 415 milionov odraslih z diabetesom, glede na porast te bolezni pa do leta 2040 pričakujejo, da bo za njo zbolel že vsak 10. odrasli. Letno v svetu zaradi diabetesa umre 5 milijonov ljudi. Veliko primerov diabetesa ostane neodkritih in posamezniki lahko z boleznijo živijo brez, da bi se je zavedali. Pogosto se zgodi, da bolezen odkrijejo šele, ko so že prisotne komplikacije. Komplikacije, ki se lahko pojavijo zaradi nezdravljenja in nenadzorovanja sladkorne bolezni so zelo resne. Med njimi so slepota, srčno-žilne bolezni, odpoved ledvic in amputacija spodnjih okončin. Podatki kažejo, da bi z ustrezno prehrano in življenjskih slogom diabetes lahko preprečili ali odložili pri do 70 % posameznikih, ki zbolijo za to boleznijo. Vse večji je tudi problem naraščanja pojavnosti diabetesa med otroci, kar že vodi v resen javnozdravstveni problem.

Za učinkovito preprečevanje sladkorne bolezni je izjemnega pomena tudi ustrezna prehrana. Predvsem je potrebno biti pozoren pri uživanju ogljikovih hidratov, kamor spadajo tudi sladkorji. Izogibajte se rednemu uživanju sladkorja in sladkih pijač ter na jedilnik namesto izdelkov iz bele moke uvrstite čim več polnovrednih živil, narejenih iz celih žitnih zrn, ki vsebujejo tudi več vlaknin. 

 

Več o svetovnem dnevu diabetesa: http://www.idf.org/wdd-index/index.php