Ob svetovnem dnevu debelosti Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) spodbuja k praktičnim rešitvam za pomoč ljudem pri doseganju in vzdrževanju zdrave telesne mase, izvajanju ustreznega zdravljenja ter zmanjševanju obsega debelosti.

Študija, ki je bila pred dnevi objavljena v reviji The Lancet, razkriva, da se je leta 2022 več kot milijarda ljudi soočala z debelostjo. Podatki kažejo, da se je debelost med odraslimi od leta 1990 več kot podvojila, med otroki in mladostniki pa povečala celo za štirikrat. Poleg debelosti je problematična tudi prekomerna telesna masa, ki je bila v 2022 prisotna pri 43% odraslih. WHO poudarja pomembnost preprečevanja debelosti in prekomerne telesne mase že v otroštvu pa vse do odrasle dobe ter poziva k izvajanju učinkovitih politik, podprtih s strani političnih odločevalcev, skupnosti in zasebnega sektorja. Debelost je glavni dejavnik tveganja za različne nenalezljive kronične bolezni, kot so sladkorna bolezen tipa 2, bolezni srca in ožilja, visok krvni tlak, možganska kap in različne oblike raka.

Ljudje z debelostjo se pogosto sramujejo in obsojajo, ker mnogi, vključno z zdravniki in političnimi odločevalci, ne razumejo v celoti izvora debelosti, ki je pogosto sestavljen iz prehranskih, življenjskih, genetskih, psiholoških, sociokulturnih, ekonomskih in okoljskih dejavnikov. Debelost je kompleksna kronična bolezen, ki zahteva usklajene ukrepe z vključevanjem spodbujanja zdravih praks od zgodnjega otroštva. To vključuje regulacijo trženja manj zdravih živil otrokom, šolsko prehransko politiko, fiskalne politike za zdrave prehranske navade, ustrezno označevanje živil, javne kampanje za zdravo prehrano in telesno aktivnost, standarde za telesno aktivnost v šolah ter razvoj storitev za preprečevanje in obvladovanje debelosti na nivoju osnovne zdravstvene oskrbe. 

V sklopu svetovnega dneva debelosti bo potekal tudi webinar, pod sloganom "Lets Talk About Obesity And...", ki se bo letos osredotočal predvsem na vpliv debelosti na življenja mladih. Program in registracija na webinar je na voljo na povezavi.

Viri: