Najbolj kakovostna hrana je lokalnega izvora, ker ne prepotuje dolgih razdalj in ima številne prednosti. Slovenija ima raznovrstno in dobro ohranjeno naravno okolje, kjer je mogoče pridelati izjemno kakovostno lokalno hrano. Lokalna pridelava hrane pomeni manj pesticidov, dokazano manj antibiotikov, hormonov, konzervansov, in podobno. Zelo pomembno je tudi, da je transportna veriga z njive do našega krožnika zelo kratka, kar pomeni, da se v njej ohrani več hranil in vitaminov.

Bodimo zmernejši pri prehranjevanju – zavrzimo manj hrane

Daleč največ hrane zavržemo zato, ker jo skuhamo preveč. Problematika zavržene hrane je vse bolj pereč problem, saj z njo zavržemo tudi vse vire, potrebne za pridelavo hrane.

Na prvem mestu je zelo pomembno okrepiti zavedanje, da z zavržki hrane v smeti mečemo tudi vso energijo, vire, denar in konec koncev trud ljudi v celotni prehranski verigi, ki je bila potrebna, da je bil izdelek pridelan ali predelan. Odpadni hrani se lahko izognemo na mnogo načinov, od smotrnega nakupovanja, planiranja obrokov do ustreznega ravnanja s hrano ter predelavo ostankov v nove jedi.

Prepričajmo se o poreklu hrane

Zelo pomembno je, da smo ob nakupu živil na prodajnih mestih pozorni na njihovo poreklo. Ob tem nam je lahko v pomoč oznaka »izbrana kakovost – Slovenija«, ki označuje živila višje kakovosti, ki so v celoti pridelana in predelana  Sloveniji in nam s tem olajša nakup. Za preverjanje skladnosti z visokimi standardi kakovosti skrbijo certifikacijski organi, zato smo lahko prepričani, da z izbiro tako označenih izdelkov kupimo kakovostno, lokalno in dodatno preverjeno živilo.

Obiščite vam najbližje kmetije

Na Zemljevidu ponudnikov lokalne hrane, ki je objavljen na spletni strani Naša super hrana, se predstavlja več kot 870 kmetij in pridelovalcev lokalne hrane v vaši bližini. Pomagate si lahko z iskalnikom ter izbirate med različnimi kategorijami izdelkov ter shemami kakovosti.

Vir: