PRI ALKOHOLU JE, ne glede na to ali načrtujete nosečnost, ste noseči ali dojite, POMEMBEN VSAK TRENUTEK.

Alkohol vpliva na plodnost in na vsa obdobja nosečnosti: poveča tveganje za spontani splav, mrtvorojenost in prezgodnji porod ter škodi razvoju otroka. Za zdravje mame ter za najboljši začetek in zdravje bodočega otroka je pomembno, da nosečnost poteka brez alkohola. Zato je trenutek, ko partnerja pričneta poskušati zanositi, zanju tudi trenutek za prenehanje pitja alkohola.

»Z namenom tokratne obeležitve dne Fetalnega alkoholnega sindroma bomo 7. septembra na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje organizirali strokovno srečanje, na katerem bomo spregovorili o pogostosti pitja alkoholnih pijač v rodni dobi, posledicah pitja alkohola na zarodek oz. plod, o obravnavi oseb s posledicami izpostavljenosti alkoholu pred rojstvom, o virih pomoči, ki so na voljo za preprečevanje in zmanjševanje alkoholu izpostavljenih nosečnosti« je srečanje predstavil Rok Zaletel z NIJZ.

Pri načrtovanju nosečnosti

Alkohol vpliva na plodnost ženske in moškega in lahko podaljša čas do zanositve. »Večina parov ne ve za trenutek, ko zanosi. Od spočetja, veliko preden je nosečnost potrjena, ji lahko alkohol že škodi. Zato je za oba partnerja, če pijeta alkoholne pijače, najbolje, da prenehata s pitjem alkohola, že preden začneta poskušati zanositi, in s tem povečata možnosti za zdravo nosečnost.« svetuje mag. Marjetka Hovnik Keršmanc z NIJZ.

V zgodnji nosečnosti lahko alkohol moti razvoj posteljice, njeno optimalno delovanje pa je pomembno, da ustrezno oskrbuje zarodek in kasneje plod s kisikom in hranili. Tudi ko je posteljica že formirana, alkohol prosto prehaja skozi njo. To pomeni, da vsak alkohol (ne glede na vrsto popite pijače) ves čas nosečnosti prehaja neposredno v otroka in škoduje njegovemu razvoju.

V nosečnosti

Alkohol je teratogena snov, ki prehaja skozi posteljico do zarodka ali ploda in lahko vpliva na razvoj vseh organov in sistemov v telesu. Vse pijače, ki vsebujejo alkohol, naj je to vino, pivo ali žgane pijače, lahko škodijo. Glede na dosedanja dognanja, nobena mejna raven ali količina alkohola med nosečnostjo ni varna. Vsaka nosečnost je drugačna, zato za posamezno nosečnost ni mogoče predvideti natančnih posledic pitja alkohola. Škodi zaradi alkohola se lahko izognemo le tako, da alkohola ne pijemo.

Alkohol lahko škodi otrokovemu razvoju kadarkoli med nosečnostjo, saj se različni organi in telesni sistemi razvijajo v različnih obdobjih. Pitje alkohola med nosečnostjo lahko:

 • poveča tveganje za spontani splav in mrtvorojenost
 • poveča tveganje za prezgodnji porod, nizko porodno težo, rojstvo otroka, ki je majhen glede na trajanje nosečnosti
 • moti razvoj vseh telesnih organov in sistemov, vključno srca, ledvic in pljuč, najbolj ranljivi pa so možgani, ki se razvijajo skozi celo nosečnost, kar ima za posledico vrsto vedenjskih, kognitivnih in telesnih težav, ki so skupaj poznane kot motnje fetalnega alkoholnega spektra (FASD).

FASD je vseživljenjska oviranost zaradi izpostavljenosti alkoholu pred rojstvom. Večina ljudi s FASD nima vidnih znakov, vendar se mnogi soočajo z izzivi, kot so:

 • zaostanek v telesnem in čustvenem razvoju
 • moten govorno-jezikovni razvoj
 • učne težave, slab spomin
 • težave z nadzorovanjem vedenja.

Izražanje FASD je raznoliko zaradi velikega števila dejavnikov, ki vplivajo na otrokov razvoj pred rojstvom, s strani očeta, matere in otroka, skupaj z razlikami v odmerku in času izpostavljenosti alkoholu. Tveganje za škodo nosečnosti in otroku pa se povečuje sorazmerno s količino in pogostostjo pitja alkohola.

Dojenje

Alkohol, ne glede na vrsto popite pijače, prehaja v materino mleko in v njem doseže enako koncentracijo kot je v materini krvi. »Najvišja koncentracija alkohola v materinem mleku se pojavi 30 do 60 minut po zaužitju alkohola. Možgani dojenčkov, ki se še razvijajo, so bolj občutljivi na alkohol kot možgani odraslih. Alkohol v materinem mleku lahko moti otrokove vzorce hranjenja in spanja, povezujejo ga tudi z razvojnimi težavami« je povedala dr. Maja Roškar z NIJZ. Spanje v isti postelji z otrokom po pitju alkohola poveča tudi tveganje za sindrom nenadne smrti dojenčka in zadušitev. Zato je tudi med dojenjem najvarneje ne piti alkohola.

Za žensko, ki doji in pije alkohol, pa je pomembno, da ve, da je edini način za odstranitev alkohola iz njenega mleka počakati, da telo predela alkohol, kar traja v povprečju dve uri na standardno pijačo. 1 standardna pijača, to je 10 gramov čistega alkohola, je 1 dcl vina ali 2,5 dcl piva ali 0,3 dcl žgane pijač«. Iztiskanje mleka in njegovo odlivanje po pitju alkohola, ne odstrani alkohola iz materinega mleka, zato je tako mleko treba zavreči. Lahko pa si mleko iztisne preden zaužije alkohol, da lahko ona ali druga oseba po steklenički nahrani otroka takrat, ko je alkohol še v njenem telesu.

 • Če ste noseči ali načrtujete nosečnost, ne pijte alkohola.

 • Trenutek, ko začnete poskušati zanositi, je trenutek, ko prenehate piti vse pijače, ki vsebujejo alkohol.

 • Alkohol, ki ga popijete v kateremkoli obdobju nosečnosti, prehaja neposredno v vašega otroka in lahko poškoduje njegove razvijajoče se možgane, telo in organe.

 • Če ste pili alkohol, preden ste vedeli, da ste noseči, in ste zaskrbljeni, se pogovorite s svojim zdravnikom, ginekologom ali drugim strokovnjakom.

 • Razvoj možganov poteka skozi celo nosečnostjo, zato boste s prenehanjem pitja alkohola preprečili nadaljnje tveganje.

 • Najbolj varno je, da tudi med dojenjem ne pijete pijač, ki vsebujejo alkohol.

 • Če težko opustite pitje alkohola, poiščete pomoč pri svojem zdravniku ali drugem strokovnjaku.

Partner/partnerka, prijatelji ali družina lahko na veliko načinov podprejo nosečnost brez alkohola, tudi tako, da sami opustijo pitje alkohola.

Vir: