Generalna skupščina Združenih narodov je 7. junij razglasila za Svetovni dan varnosti hrane, ki ga obeležujemo petič. Letošnjemu dogodku se pridružuje tudi 60. obletnica delovanja Komisije Codex Alimentarius, ki poteka pod sloganom »Živilski standardi rešujejo življenja«.

Svetovni dan varnosti hrane in 60. obletnica Komisije Codex Alimentarius sta priložnost za razmislek o dosežkih preteklosti in izzivih prihodnosti varnosti hrane, ki je naša skupna odgovornost. Razprava bo namenjena iskanju skupnih rešitev za učinkovito soočanje z lokalnimi in globalnimi izzivi ter obvladovanje tveganj, povezanih s hrano. Varnost hrane je temelj prehranske varnosti in ključna za preoblikovanje prehranskih sistemov v trajnostne, pravične in odporne - za boljšo proizvodnjo, boljšo prehrano, boljše okolje in boljše življenje.

Na ta dan bo potekala konferenca ob svetovnem dnevu varnosti hrane 2023 in 60. obletnici delovanja Komisije Codex Alimentarius, ki jo organizirajo Državni svet Republike Slovenije, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Republike Slovenije, Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, EFSA informacijska točka in European Declaration on Food, Technology and Nutrition network.

Konferenca bo potekala v sredo, 7. junija 2023, od 9.00 do 16.00, v dvorani Državnega sveta Republike Slovenije, Šubičeva 4, Ljubljana.

Za udeležbo na dogodku sta obvezni elektronska  prijava na povezavi: https: https://www.ds-rs.si/sl/form/svetovni-dan-varnosti-hrane-2023  in informacija o prijavi (ime, e-naslov in inštitucija)  na e-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate., do ponedeljka, 6. junija 2023.

Število mest na dogodku v živo je omejeno, možno pa bo tudi spremljati dogodek na povezavi: www.ds-rs.si.