Pomemben doprinos k prepoznavnosti slovenskega čebelarskega znanja in ozaveščanju svetovne javnosti o pomenu čebel je Slovenija dosegla z razglasitvijo svetovnega dne čebel.

Leta 2017 je Generalna skupščina Organizacije Združenih narodov (OZN) na pobudo Čebelarske zveze Slovenije, s pomočjo Republike Slovenije, Organizacije Združenih narodov za hrano in kmetijstvo (angleško Food and Agriculture Organization - FAO) ter široke mednarodne podpore razglasila 20. maj za svetovni dan čebel.

Pred nami je že šesto leto, ko se po vsem svetu še posebej na en dan pozornost usmeri na čebele in druge opraševalce. 20. decembra 2017 je namreč Generalna skupščina OZN 20. maj razglasila za svetovni dan čebel. Slovensko pobudo je takrat podpiralo 115 držav, razglasitev svetovnega dne čebel pa je uspeh Slovenije kot celote, več vladnih in nevladnih institucij ter diplomacije. Razglasitev predstavlja simbolno zmago – priznanje, da so čebele ogrožene, obenem pa je tudi obveznost. Zavedanje, kako pomembno je varovanje čebel in drugih opraševalcev, mora doseči slehernega posameznika. Z obeležitvijo želimo tudi letos najširšo javnost opozoriti na dejstvo, da so čebele in drugi opraševalci za naše preživetje na tem planetu izredno pomembne.

opraševalci

Slovenija je zelo ponosna na svojo avtohtono kranjsko čebelo (Apis mellifera carnica), ki velja za eno najbolj razširjenih medonosnih čebel na svetu. Njene lastnosti v mnogočem odražajo slovenski nacionalni karakter, saj gre za žival, ki je delavna, skromna, odporna in ima odličen smisel za orientacijo. Kranjska čebela je zaščitena na podlagi Zakona o živinoreji, Slovenija pa je v predpristopni pogodbi k EU svoje ozemlje zavarovala kot izvorno območje kranjske čebele, s čimer se je zavezala, da bo storila vse za njeno ohranitev.


Kako pomembno in prepoznavno je slovensko čebelarstvo, dokazuje tudi vpis čebelarstva na Unescov Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva. Čebelarstvo je s tem postalo del bogate in raznolike nesnovne kulturne dediščine, ki združuje države sveta v spoštovanju dosežkov preteklih generacij in navdihuje ustvarjalnost sodobnih izrazov in družbenih praks. Priznanje je tudi zahvala vsem čebelarjem, ki s svojim načinom življenja negujejo tradicijo, svoja znanja in veščine prenašajo iz roda v rod, s svojo ljubeznijo do narave in čebel pa skrbijo za občutljivo ekološko ravnovesje in trajnostni razvoj.

V okviru obeležitve svetovnega dne čebel bodo po svetu potekali številni dogodki. Praznovanje prav posebej obeležujejo čebelarske zveze, društva, nacionalne državne in druge institucije ter svetovne organizacije. Letošnja osrednja obeležitev svetovnega dne čebel na nacionalni ravni bo potekala v soboto, 20. maja v Celju v okviru čebelarskega praznika. Na mednarodni ravni bo največji dogodek organizirala Organizacija Združenih Narodov za hrano in kmetijstvo (FAO). Na dogodku, ki bo potekal v hibridni obliki v petek, 19. maja, z naslovom Angažirajmo se za čebele in opraševalcem prijazno kmetijsko proizvodnjo, bodo sodelovali strokovnjaki iz vseh regij sveta, ki bodo predstavili različne načine čebelarjenja ter raznolikost čebel in divjih opraševalcev. Častna gostja dogodka bo predsednica Republike Slovenije dr. Nataša Pirc Musar.

V okviru obeležitve svetovnega dne čebel bo potekala tudi podelitev nagrade Zlata čebela, in sicer 24. maja v predsedniški palači. Letos se nagrado podeljuje že tretje leto, s čimer se zaključuje prvo triletje področij, za katera Republika Slovenija nagrado podeljuje. Zlata čebela bo letos podeljena za področje raziskav o čebelah in drugih opraševalcih - medtem ko je bila nagrada že podeljena za promocijo in informiranje o pomenu čebel in ostalih opraševalcev ter ohranjanje čebel in drugih opraševalcih.

Veči informacij o Svetovnemu dnevu čebel na: