O povezavi med dojenjem in pitjem pijač, ki vsebujejo alkohol, obstaja v naši kulturi veliko mitov. V nadaljevanju jih nekaj navajamo in pojasnjujemo, kaj danes zares vemo. 

MIT #1: Alkohol se razgradi v materinem telesu, preden bi se z mlekom lahko prenesel do otroka. NE DRŽI. 
Kaj je res? Alkohol je topen v vodi in prosto prehaja skozi telesne membrane in zato tudi brez težav preide v materino mleko. Kadar mama zaužije alkohol, ga z materinim mlekom pije tudi otrok. Zato velja priporočilo, naj matere v obdobju dojenja pijač, ki vsebujejo alkohol, ne pijejo. Pitje pijač, ki vsebujejo alkohol, med bližnjimi v družini z dojenčkom vpliva na odnose in počutje v družini ter povečuje tveganje za otrokovo slabše duševno in telesno zdravje, zato velja priporočilo, naj tudi drugi člani družine teh pijač ne pijejo.

MIT #2: Pitje pijač, ki vsebujejo alkohol, predvsem piva, poveča količino materinega mleka. NE DRŽI.
Kaj je res? Pitje pijač, ki vsebujejo alkohol, ne poveča količine ali kakovosti materinega mleka. Ravno nasprotno, alkohol ovira sproščanje materinega mleka in zmanjšuje njegovo nastajanje. Raziskovalci so ugotovili, da alkohol materi daje lažen občutek polnosti dojk. Ugotovili so tudi, da so otroci mater, ki so pile pijače, ki vsebujejo alkohol, popili manj mleka kot otroci mater, ki teh pijač niso pile. Ta primanjkljaj v mleku so skušali otroci nadoknaditi s pogostejšim in močnejšim sesanjem, kar je materam ob lažnem občutku polnosti dojk dajalo občutek, da otrok popije več mleka, kar pa seveda ne drži. Na količino materinega mleka vpliva predvsem pogostost dojenja oziroma izbrizgavanja mleka. 

MIT #3: Pitje pijač, ki vsebujejo alkohol, izboljša spanje otroka in matere ter izboljša soočanje s stresom. NE DRŽI.
Kaj je res? Pitje pijač, ki vsebujejo alkohol, ne izboljša spanja matere ali otroka. Raziskovalci so ugotovili, da so v primeru, ko je mati pred dojenjem zaužila alkohol, nekateri otroci prej zaspali, a so hkrati ugotovili, da je bilo spanje teh otrok slabše in krajše. Ob tem so ugotovili, da že manjše količine alkohola v krvi matere vplivajo na njen vzorec spanja, kar skozi dan lahko povzroči utrujenost, slabše počutje ter težje soočanje s stresom.

Kljub dokazom o tveganjih, povezanih z alkoholom v obdobju dojenja, so ženske glede tega še vedno deležne različnih nasvetov družine, prijateljev in tudi zdravstvenih delavcev. Na osnovi raziskovalnih dokazov velja priporočilo, da je najvarneje, da v obdobju dojenja ženske ne pijejo pijač, ki vsebujejo alkohol. Če pa se v tem obdobju ženske vseeno odločijo, da bodo (priložnostno) pile pijače, ki vsebujejo alkohol, se naj držijo nekaterih pravil, s katerimi zmanjšajo verjetnost morebitne škode zaradi alkohola. Ker je za odstranitev alkohola iz materinega mleka potreben čas (okoli dve uri za eno merico alkohola*, čas je okviren in je odvisen od teže matere in drugih dejavnikov), velja, da je treba mleko, ki ga mati izčrpa v dveh urah potem, ko je popila eno merico alkohola, zavreči. Po pitju vsake merice alkohola naj doječa mati počaka vsaj dve uri, da se alkohol odstrani iz mleka, preden spet pristavi otroka na prsi. Ob posebnih priložnostih (ko v naprej ve, da bo pila), pa naj si, preden popije pijačo, ki vsebuje alkohol, izčrpa mleko in ga shrani za kasnejšo uporabo. Če doječa mati popije več kot eno merico alkohola, mora čakati dlje časa, da lahko spet podoji otroka. V tem času naj si za ohranjanje nastajanja mleka le-to izčrpa in ga zavrže.

*1 merica alkohola vsebuje 10 gramov čistega alkohola, kar je v 1 dcl vina ali 2,5 dcl piva ali 0,3 dcl žgane pijače.

 

Viri in dodatna literatura

  • Andreasson S, Chikritzhs T, Dangardt F, Holder H, Naimi T, Stockwell T. (2020). Alcohol and Society 2020: Alcohol, pregnancy and infant health – a shared responsibility. Stockholm: Swedish Society of ursing, SFAM, SAFF, CERA & IOGT.
  • Australian guidelines to reduce health risks from drinking alcohol. Australian government, National health and medical research council, Commonwealth of Australia 2009. ISBN: 1864963743.

  • Bowen A, Tumback L. Alcohol and breastfeeding. Dispelling the myths and promoting the evidence. Nurs Womens Health 2010;14(6):454-61.

  • World Health Organization. Regional Office for Europe. (‎2001)‎. Healthy eating during pregnancy and breastfeeding : booklet for mothers. Copenhagen : WHO Regional Office for Europe. https://apps.who.int/iris/handle/10665/108425