Kronične nenalezljive bolezni v Sloveniji predstavljajo najpogostejši vzrok za smrtnost, pri čemer so mnoge tesno povezane s prehrano. Poseben izziv prebivalcem predstavlja izbor zdravju koristnejših živil, saj jih potrošniki med množico živil na trgu pogosto ne uspejo prepoznati, hkrati pa podjetja najbolj agresivno promovirajo živila z manj ugodno hranilno sestavo.

Za podporo prebivalcem pri izboru zdravju koristnejših živil so se kot izjemno koristni pokazali sistemi za profiliranje živil, njihovo uporabo pa spodbuja tudi nacionalni program o prehrani.
Primer takšnega sistema je označevanje živil s simbolom varovalnega živila (simbol 'Varuje zdravje'), kakršnega že tri desetletja podeljuje Društvo za srce. A ker znak (pre)pogosto 'zakrije' poplava vseh drugih informacij oziroma jih proizvajalci zaradi vseh drugih obveznih informacij niti ne želijo vključevati na embalažo, potrošnik te informacije ne upošteva pri izbiri in nakupu živil.

Društvo za srce, Inštitut za nutricionistiko in Zveza potrošnikov Slovenije so zato na razipisu Minstrstva za javno upravo v preteklem letu prijavili projekt Do.IT (Digitalne rešitve in opolnomočenje rabe Informacijskih Tehnologij za spodbujanje izbire varovalnih živil in promocijo zdravja)

Naša uspešna prijava bo omogočila razvoj rešitev, ki bodo omogočile:

  1. izgradnjo digitalnega registra varovalnih živil na Društvu za zdravje srca in ožilja Slovenije ter njegovo povezavo z drugimi informacijskimi sistemi znotraj in izven društva;
  2. nadgradnjo brezplačne mobilne aplikacije VešKajJeš pri Zvezi potrošnikov Slovenije s povezavo na register varovalnih živil;
  3. nadgradnjo informacijskega sistema o sestavi in označevanju živil na Inštitutu za nutricionistiko.

Naj bodo vaše izbire informirane izbire. Za vas bomo tekom projekta pripravili številne koristne informacije in nasvete. Spremljajte spletne strani Veš kaj ješPrehrana.siDruštvo za srce in Zveza potrošnikov Slovenije ter si naložite aplikacijo VešKajJeš še danes.

Projekt Do.IT je prejel sredstva v okviru javnega razpisa Ministrstva za javno upravo za spodbujanje razvoja digitalne preobrazbe nevladnih in prostovoljskih organizacij s pomočjo vpeljave digitalnih rešitev ter višje ravni usposobljenosti njihovih zaposlenih in uporabnikov na področju informacijske družbe z namenom hitrega in uspešnega odzivanja na izzive in potrebe družbe ter dodatne spodbude širši digitalizaciji družbe.

doit

Več:

https://veskajjes.si/nasveti-in-novice/izdelki-z-simbolom-varovalnega-zivila-bodo-na-voljo-tudi-v-aplikaciji-veskajjes