Pod okriljem Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in v sodelovanju s pridelovalci in predelovalci iz sektorja mleka, se trenutno odvija kampanja "Najboljše imamo doma". Kampanja je namenjena promociji lokalnih kmetijskih in živilskih izdelkov, še posebej tistih, ki so vključeni v nacionalno shemo kakovosti živil, imenovano »izbrana kakovost«.

Kaj shema »izbrana kakovost« pomeni za potrošnike? Ta shema je namenjena kmetijskim pridelkom in živilom s posebnimi lastnostmi, ki se lahko nanašajo na sestavo, okolju prijazno pridelavo, kakovost surovin, dobrobit živali, posebno zdravstveno varstvo živali, način krmljenja, dolžino transportnih poti, predelavo, hitrost predelave surovin oziroma čim manjšo kasnejšo obdelavo pri skladiščenju in transportu.

Izdelki, ki izpolnjujejo standarde kakovosti te sheme, so označeni z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«. Potrošniki smo zato lahko popolnoma prepričani, da smo z nakupom tako označenih izdelkov kupili preverjeno, kakovostno ter lokalno pridelano in predelano živilo, kot so mleko in mlečni izdelki.

Dodatna navedba »kmečki« v shemi »izbrana kakovost« pomeni domačnost. Poglejmo, kaj to pomeni na primeru mlečnih izdelkov. V tem primeru namreč kmet ne le pridela osnovno surovino, denimo mleko, temveč jo tudi predela v izdelek, denimo sir. Za uporabo navedbe »kmečki«, mora biti mleko za predelavo v mlečne izdelke bodisi iz mleka, ki ga pridelajo na kmetiji, lahko pa je dokupljeno od kmetij iz ožjega lokalnega okolja. Siri morajo biti proizvedeni iz surovega mleka, fermentirani izdelki pa iz nehomogeniziranega mleka.

Za spodbujanje uživanja lokalnega mleka in mlečnih izdelkov slovenski pridelovalci in predelovalci mleka v sodelovanju z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano izvajajo promocijsko kampanjo s sloganom »Najboljše imamo doma«. Kampanja pod okriljem nacionalnega projekta »Naša super hrana« je namenjena osveščanju, da imamo v Sloveniji kakovostno ponudbo mleka in mlečnih izdelkov. Potrošniki na trgovskih policah najdejo izdelke z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«, ki je jamstvo za preverjeno kakovost, slovensko pridelavo in predelavo ter dodatno neodvisno kontrolo.

Poseganje po izdelkih z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« pomeni podporo slovenskim pridelovalcem in slovenski prehrambni industriji. Naj bo slogan kampanje »Najboljše imamo doma« vodilo pri naših nakupih.

 

Več:

https://www.nasasuperhrana.si/clanek/ce-zelimo-lokalno-izberimo-zivilo-z-oznako-kmecki/