V času od 27. do 30. septembra 2022 bo v Termah Čatež potekal 11. CEFood kongres o hrani in prehrani (11th Central European congress on food and nutrition), ki nadaljuje tradicijo prvega srednjeevropskega kongresa o živilih, tehnologiji, prehrani in zdravju, ki je bil v Ljubljani organiziran že leta 2002. Osnovni namen kongresa je tako širjenje znanja o hrani, prehrani in tehnologijah ter posledično zdravju in varnosti živil ter čim učinkovitejša implementacija le tega v agro-živilska in prehranska podjetja, z namenom reševanja aktualnih izzivov, povezanih s hrano.

Moto letošnjega kongresa je »Hrana, tehnologija in prehrana za zdravega človeka v zdravem okolju«, častni pokrovitelj kongresa pa je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

V okviru CEFood 2022 bo Republika Slovenija gostila ugledne strokovnjake tako na akademski kot tudi na aplikativni ravni iz držav srednjeevropskega prostora, ki z 230 milijoni prebivalcev predstavljajo 3 % svetovne populacije. Na kongresu pričakujejo različne strokovnjake s področja pridelave, predelave, priprave in uživanja živil. Kongres predstavlja vrhunski strokovni in znanstveni dogodek, ki bo pomembno prispeval k povezovanju strokovne in znanstvene srenje ter mladih, ki nabirajo znanja in si utirajo pot na strokovnih in raziskovalnih področjih, povezanih s prehrano.

Predviden je pester in zanimiv znanstveni program z uglednimi predavatelji iz držav Srednjeevropske pobude. Kongres bo poleg vsebinsko bogatega programa ponudil tudi nekatera druga doživetja s področja slovenske kulinarike in njene gastronomske dediščine.

Vse zainteresirane vabimo k oddaji povzetkov prispevkov, februarja pa bodo že odprte tudi prijave na kongres: https://cefood2022.si/