Svetovni dan srca je vsako leto 29. septembra. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije sledi temu dnevu z aktivnostmi po Sloveniji, letos že dvaindvajsetič. Skupaj s Svetovno zvezo za srce, World Heart Federation ob tem dnevu spodbujamo vse ljudi: POVEZUJMO SE S SRCEM, kar je tudi geslo letošnjega svetovnega dneva srca.

Bolezni srca in ožilja letno vzamejo 18,6 milijona življenj ljudi po vsem svetu. Svetovna zveza za srce poziva k pravičnosti v zdravstvu in k hitremu razvoju digitalne oskrbe za zmanjšanje neenakosti pri preprečevanju, obvladovanju, ugotavljanju ter zdravljenju bolezni srca in ožilja. Zelo pomembno je zgodnje odkrivanje srčno-žilnih bolezni  kamor sodi npr. možganska kap, srčni infarkt, srčno popuščanje, angina pektoris, arterijska hipertenzija,  ter tudi odkrivanje sladkorne bolezni, ki je močan dejavnik tveganja za srčno-žilno bolezen.

Zdrav življenjski slog, kamor sodita zdrava prehrana in redna telesna aktivnost, je pomemben dejavnik pri preprečevanju bolezni srca in ožilja. V prehrani zamenjajmo vire nasičenih maščob kot so maslo, mastni siri, mastno meso in mesni izdelki s kakovostnimi viri nenasičenih maščob, npr. oljčnim oljem, oreški in semeni. Z zelo enostavnimi ukrepi lahko pogosto preprečimo nastanek tako sladkorne bolezni kot motenj v presnovi maščob in povišanega krvnega tlaka. Skupni imenovalec za te dejavnike tveganja je namreč prekomerna telesna teža in debelost, kar se praviloma začne že v otroštvu oz. mladosti. Poskrbimo torej, da z ustreznim zgledom in skrbjo za zdrav življenjski slog začnemo že v obdobju otroštva in ustrezne navade negujmo skozi vse življenje.

 

Več:

https://zasrce.si/clanek/svetovni-dan-srca-2021-izjava-za-javnost/

https://world-heart-federation.org/