Repa (Brassica rapa) ali bela repa je korenovka bele barve, ki ima rdeče, zeleno ali vijolično obarvan nadzemni del, ki ga je obsijalo sonce. Koren je kroglaste ali podolgovate oblike brez stranskih korenin, meso pa je bele barve. Listi repe se lahko jedo kot »zelena repa« in po okusu spominjajo na gorčico. Repa izvira iz območja današnjega Afganistana, prve omembe pa izvirajo iz grških in rimskih besedilih, kjer je igrala veliko vlogo v človeški prehrani in živalski krmi. Repa najbolje uspeva v hladnem vremenu, saj vročina povzroči olesenelost korenov in posledično slabši okus. Avtohtoni slovenski sorti sta kranjska podolgovata in kranjska okrogla repa. Tradicionalna slovenska oziroma prekmurska narodna jed pa »bujta repa«, pripravljena iz kisle repe. Repa sicer spada med korenovke.

Ali veš? Na Irskem in Škotskem za praznik noč čarovnic namesto buče izrezljajo repo. V Libanonu pa célo repo vlagajo v kis kot pri nas kumarice.

Hranilna sestava

Pri repi uživamo tako koren kot nadzemno listje, ki pa se v hranilni vrednosti nekoliko razlikujeta. Repini listi so vir bakra, vitamina A, vitamina C in vitamina K, katerega priporočen dnevni vnos dosežemo že, če jih zaužijemo 25 g. Koren repe pa je vir vitamina C (ki se s toplotno obdelavo zmanjša) ter kroma.

Repa

Recept

Polnjena repa
8 manjšim repam odrežemo liste, jih olupimo, liste pa nasekljamo. V slanem kropu kuhamo repo na zmernem ognju približno 40 min. Medtem v skledi zmešamo nadev iz 200 g mladega kravjega sira, 150 ml kisle smetane, 60 g drobtin, ščepca popra in nasekljano repino listje. Ko se kuhana repa odcedi izdolbemo 2/3 njene sredice, ki jo na drobno sesekljamo in primešamo k nadevu, s katerim bogato napolnimo repe in jih potresemo z mleto papriko. Repe pečemo v ogreti pečici (180 °C) 10 do 12 min. 

 

Viri in dodatna literatura

  • Kaneko, Y., & Matsuzawa, Y. (1993). Radish. Genetic Improvement of Vegetable Crops, 487–510. doi:10.1016/b978-0-08-040826-2.50039-4
  • L. Reiner, H. Amon, A. Emmerling-Skala: Die Bayerische Rübe (Brassica rapa L. ssp. rapa) – eine fast ausgestorbene Speiserübe. In: Samensurium. Nr. 12, 2001, S. 35–53.
  • Odprta platforma za klinično prehrano (OPKP) – www.opkp.si