Korenje (Daucus carota) je dvoletna rastlina. V prvem letu se razvija rozeta listov, ki omogoča sintezo sladkorjev, ki se skladiščijo v korenu, v drugem letu pa rastlina odžene cvetno steblo, zacveti in semeni. Korenje, ki ga poznamo danes, je udomačena oblika divjega korenja, ki izvira iz antične Perzije (današnji Afganistan) in je bil sprva gojen zaradi aromatičnih listov in semen (nekatere bližnje sorodnike korenja še vedno gojijo zaradi listov in semen, kot so peteršilj, koriander, koriander, koromač, janež, koper in kumina). Najpogostejša barva korenja iz tistega časa je bila vijolična, kot posledica visoke vsebnosti antocianinov. Selekcija in razvoj sort sta poskrbela, da je danes manj grenkega okusa, bolj sladek in ima neolesenelo jedro. Na tržišču so na voljo sorte, ki se razlikujejo po obliki in barvi korenja in sicer rumena, bela oranžna, rdeča in vijolična oziroma črna. Korenje lahko zaradi edinstvenega okusa in strukture pripravimo na različne načine in sicer surovega kot prigrizek ali v solati, kuhan ali pečen obogati druge jedi, zelo priljubljena sestavina pa je tudi v sladicah, sokovih in džemih. Korenje sicer spada med korenovke.

Hranilna vrednost

Značilno oranžno barvo dajejo korenju karotenoidi, predvsem β-karoten in α-karoten. Biološka razpoložljivost β-karotena, oziroma njegova pretvorba v vitamin A precej niha, glede na način priprave. Ker sodi vitamin A med v maščobi topne vitamine, prisotnost maščob njegovo absorbcijo povečuje, enako velja tudi za toplotno obdelavo korenja ali stiskanje svežega soka. Korenje velja za bogat vir vitamina A. Korenje je tudi dober vir vitamina K ter piridoksina (vitamin B6).

Korenje

Ali veš? Korenje sodi med nizko kalorična živila, 88 % korena predstavlja voda. Vitamin A ima pomembno vlogo za delovanje imunskega sistema ter zdravje kože in sluznic. Sicer pa korenje že od nekdaj povezujemo z dobrim vidom in razlog za to je prav visoka vsebnost vitamina A. Dejstvo, da korenje izboljšuje nočni vid, pa je mit britanskih zračnih sil iz druge svetovne vojne, da bi s tem zavedli sovražnika o tem zakaj so njihovi piloti izboljšali uspeh med nočnimi zračnimi bitkami.

Recept

Korenjev pire
Korenje očistimo, ostrgamo in operemo ter ga narežemo na približno 2 cm velike kose, ki jih zalijemo z zadostno količino hladne vode ter kuhamo na zmerni temperaturi 20 min oz. dokler se ne zmehča. Vodo malenkost solimo šele, ko zavre. Kuhan korenček odcedimo, dodamo maslo, ščepec soli in popra ter vse skupaj pretlačimo v gladek pire.

Video recept: Jesenska solata s cvetačo, korenjem, čičeriko in jabolko

Viri in dodatna literatura

  • Barzee, T. J., El- Mashad, H. M., Zhang, R., & Pan, Z. (2019). Carrots. Integrated Processing Technologies for Food and Agricultural By-Products, 297–330. doi:10.1016/b978-0-12-814138-0.00012-5 
  • Improvement of Vegetable Crops, 485–486. doi:10.1016/b978-0-08-040826-2.50038-2
  • Iorizzo, M., Curaba, J., Pottorff, M., Ferruzzi, M. G., Simon, P., & Cavagnaro, P. F. (2020). Carrot Anthocyanins Genetics and Genomics: Status and Perspectives to Improve Its Application for the Food Colorant Industry. Genes, 11(8), 906. doi:10.3390/genes11080906 
  • Iorizzo, M., Senalik, D. A., Ellison, S. L., Grzebelus, D., Cavagnaro, P. F., Allender, C., … Simon, P. W. (2013). Genetic structure and domestication of carrot (Daucus carota subsp. sativus) (Apiaceae). American Journal of Botany, 100(5), 930–938. doi:10.3732/ajb.1300055
  • Odprta platforma za klinično prehrano (OPKP) – www.opkp.si