Obeta se nova zdravstvena trditev, ki se nanaša na sadež. EFSA je potrdila ugodne učinke kivija, kar bo po letu 2013, ko je bila odobrena zdravstvena trditev za suhe slive šele druga zdravstvena trditev, ki se nanaša na cel sadež.

Nova trditev, ki jo mora sicer potrditi še Evropska komisija, preden bo njena uporaba dovoljena na živilu, se nanaša na sadež kivi (Actinidia deliciosa var. Hayward). Zatrjevanji učinek je "normalno odvajanje blata". Urejena prebava, kamor sodi tudi normalno odvajanje blata, je ugoden fiziološki učinek. Po pregledu intervencijskih študij, ki so bile opravljene na ljudeh, je EFSA zaključila, da uživanje dveh do štirih sadežev kivija dnevno poveča pogostost odvajanja blata, brez, da bi to povzročilo diarejo. Obstaja torej povezava med kivijem in ugodnim učinkom na odvajanje. Kivi namreč vsebuje prehranske vlaknine ter snovi kot so aktinidin, fenoli in različni peptidi, kar omogoča omenjeni ugodni učinek na prebavo. Ključni ugoden fiziološki učinek sicer pripisujejo predvsem prehranskim vlakninam v kiviju.

Besedilo trditve se bo glasilo ‘consumption of kiwifruit contributes to the maintenance of normal defecation’ (uživanje kivija prispeva k vzdrževanju normalnega odvajanja blata). Za doseganje tega učinka je potrebno zaužiti približno dva večja sadeža kivija, kar znaša nekje 200 g užitnega dela sadeža.

Več:

https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.2903/j.efsa.2021.6641