Generalna skupščina Organizacije združenih narodov je po pobudah konference Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO), leto 2021 razglasila za Mednarodno leto sadja in zelenjave.

Razglašeno leto prinaša edinstveno priložnost za ozaveščanje o pomembni vlogi sadja in zelenjave pri prehrani ljudi, zanesljivi preskrbi s hrano in uresničevanja ciljev trajnostnega razvoja iz Agende za trajnostni razvoj do leta 2030.

Cilji Mednarodnega leta sadja in zelenjave 2021 so:

• ozaveščanje in opozarjanje tako populacije kot politike o zdravstvenih koristih uživanja sadja in zelenjave,
• spodbujanje raznolike, uravnotežene prehrane s pomočjo sadja in zelenjave,
• zmanjševanje odpadne hrane tekom verige pridelave in predelave sadja in zelenjave,
• predstavitev in promocija dobrih praks na področju trajnostne prehrane, vključevanju malih in lokalnih prehranskih obratov ter vpeljave inovativnih pristopov.

Bolj podrobno o doseganju in promociji zastavljenih ciljev Mednarodnega leta sadja in zelenjave 2021 si lahko preberete na njihovi uradni spletni strani, ki jo najdete na povezavi.

Pomen sadja in zelenjave v prehrani

Sadje in zelenjava sta pomemben vir vitaminov, mineralov in prehranskih vlaknin ter drugih zdravju koristnih snovi. Z zadostno količino zaužitega sadja in zelenjave pripomoremo tudi k boljšemu imunskemu sistemu in dobremu počutju, ki sta v tem času še kako pomembna. Dnevno naj bi zaužili vsaj pet porcij sadja in zelenjave oziroma od 400 do 650 gramov (glede na naše energijske potrebe). Pri tem naj bo vnos zelenjave (vsaj 250 gramov) višji od sadja (vsaj 150 gramov). Da najlažje dosežemo takšno količino, je priporočljivo, da sadje in zelenjavo vključimo v vsak obrok. S tem obrok tudi hranilno obogatimo in mu zmanjšamo energijsko vrednost. Dobrodošlo je tudi uživanje čimbolj nepredelanega in raznobarvnega sadja in zelenjave, saj s tem v telo vnesemo več različnih fitokemikalij, ki delujejo zaščitno na naše zdravje. Prehrana bogata s sadjem in zelenjavo se je v epidemioloških študijah izkazala za pomemben varovalni dejavnik za bolezni srca in ožilja, kot tudi za zmanjševanja tveganja za nekatera rakava obolenja. Več o prednostih sadja in zelenjave si lahko preberete tukaj.

Idejo za preprost prigrizek z zelenjavo si lahko ogledaš v spodnjem videu.

 


Sadje in zelenjava kot trajnostna izbira

Živila živalskega izvora zahtevajo več naravnih virov in imajo večji negativni vpliv na okolje (npr. emisije toplogrednih plinov) v primerjavi z živili rastlinskega izvora. V Sloveniji na splošno pojemo preveč mesa in mesnih izdelkov, zato je večje vključevanje živil rastlinskega izvora eden od ključnih korakov za bolj trajnostno prehranjevanje. Ob tem pa je najbolje izbirati lokalno in sezonsko pridelano sadje in zelenjavo, saj imata krajše transportne poti ter polnejši okus z višjo hranilno vrednostjo. Na trgovinskih policah si lahko ob tem pomagamo tudi z oznako »Izbrana kakovost – Slovenija«, ki zagotavlja sadje in zelenjavo visoke kakovosti iz lokalnega okolja. Za spodbujanje trajnosti in lokalnosti na področju prehrane je bila v Sloveniji sprejeta tudi Resolucija »Naša hrana, podeželje in naravni viri od leta 2021«.


Odpadna hrana

Eden od pomembnih ciljev Mednarodnega leta sadja in zelenjave je tudi zmanjšanje odpadnega sadja in zelenjave tekom prehranske verige. Inovativni pristopi, izboljšane tehnologije in infrastruktura so ključnega pomena za povečanje učinkovitosti in produktivnosti v dobavnih verigah sadja in zelenjave, ter posledično zmanjšanje izgub in odpadkov. Kljub velikim izgubam hrane tekom prehranske verige pa več kot polovico k odpadni hrani prispevajo gospodinjstva, zato je ozaveščanje potrošnikov prav tako nujno. Vsak posameznik ima pomembno vlogo pri skupni količini odpadne hrane. Že z majhnimi spremembami v načinu nakupovanja, kuhanja in načrtovanja obrokov lahko pripomoremo tudi sami k manjši količini zavržene hrane, varstvu okolja in prihranku denarja.


Več:

http://www.fao.org/fruits-vegetables-2021
https://www.nasasuperhrana.si/clanek/mednarodno-leto-sadja-in-zelenjave/?utm_source=E-novice+