Svetovni dan hrane 2019 poteka pod sloganom "Naša dejanja so naša prihodnost". Aktivnosti so usmerjene v zmanjševanje lakote po svetu. Namen je globalno ozaveščanje o pomembnosti raznolike in kakovostne hrane za vse prebivalce sveta. Po svetu bodo v ta namen na ta dan potekali številni dogodki, s katerimi želijo prispevati k odmevnosti sporočila letošnjega dnva hrane.

Po podatkih FAO je bilo v letu 2018 več kot 820 milijonov lačnih in podhranjenih prebivalcev sveta, ki že četrto leto zapored narašča. Zaradi podhranjenosti vsak dan umrejo tudi številni otroci. Po drugi strani, smo v razvitem, zahodnem svetu priča vedno večjemu pojavu prekomerne telesne teže, ki pomeni večje tveganje za številne kronične nenalezljive bolezni, kot so rak, sladkorna bolezen ter srčno žilne bolezni. V zadnjih desetletjih so se naše prehranjevalne navade korenito spremenile. Način prehranjevanja se je od sezonskih živil, ki so bila večinoma rastlinskega izvora in bolj bogata s prehranskimi vlakninami, pomaknil k uživnaju procesiranih živil, ki so bogata s sladkorjem, maščobami in soljo, ter uživanju predelanih mesnih izdelkov in drugih živil živalskega izvora, kar s prehranskega vidika pomeni večja tveganja za razvoj številnih zdravstvenih težav in bolezni. Vse manj časa ostaja za pripravo hrane doma, predvsem v urbanih območjih, prebivalci pa se posledično zatekajo k vnaprej pripravljenim obrokom, hitri hrani ter obedovanjem v restavracijah. Pomembno je omeniti, da kljub temu, da v razvitem svetu število ljudi s prekomerno telesno težo narašča, smo priča vse pogostejši podhranjenosti z vidika določenih hranil, vitaminov, mineralov, prehranskih vlaknin, kar je posledica uživanja predelane hrane, ki je s tovrstnimi snovmi revna, vendar energijsko gosta. 

Poseben problem predstavlja tudi zavržena hrana. Samo v EU se letno zavrže okoli 88 milijonov ton hrane, kar predstavlja kar 22 % hrane, ki jo proizvedemo. Letošnje sporočilo dneva hrane naslavlja in poziva k takojšnjemu ukrepanju ne le industrije in vlade, temveč tudi vse nas, posameznike, da začnemo razmišljati o tem, kaj jemo in kako se prehranjujemo.

Statistični urad Slovenije je objavil zanimivo poročilo o porabi živil v letu 2018. Med drugim smo Slovenci v tem letu pojedli kar 38 kg sladkorja na prebivalca, 93 kg mesa in 11kg jajc. 

Več:

https://www.gov.si/novice/2019-10-11-16-oktober-svetovni-dan-hrane/

http://www.fao.org/world-food-day/theme/en/

https://www.stat.si/StatWeb/News/Index/8348