Svetovni dan srca, ki ga obeležujemo 29. septembra 2016, letos poteka pod sloganom "Dajmo življenju moč". Gre za največjo svetovno kampanjo za osveščanje o boleznih srca in ožilja ter možganski kapi, saj poteka v 120 državah hkrati. Bolezni srca in možganska kap v svetu vsako leto povzročijo več kot 17 milijonov prezgodnjih smrti, številka pa žal še vedno narašča. Glavni dejavniki za nastanek bolezni srca in ožilja so kajenje, nezdrav način prehranjevanja, premalo gibanja in uživanje alkohola.

K sreči lahko veliko večino srčno - žilnih bolezni preprečimo s spremembo življenjskega sloga. V prehrano vključite čim več zdravih nenasičenih maščob, izbirajte bolj zdrave načine priprave hrane, kot sta kuhanje in kuhanje v sopari namesto cvrtja. Poskrbite za to, da se dovolj gibljete ter prenehajte s kajenjem in uživanjem alkohola. Prepoznajte zgodnje dejavnike tveganja z rednimi zdravstvenimi pregledi in meritvami krvnega tlaka, holesterola, krvnega sladkorja in telesne teže.

V okviru Svetovnega dneva srca 2016, Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije organizira številne dejavnosti po vsej Sloveniji.

Več informacij: www.zasrce.si