• 29 Sep
    4228

    Akrilamid je kemikalija, ki se industrijsko uporablja pri proizvodnji polimerov, plastike, lepil. V telesu nima nobene koristne vloge, dokazana je celo škodljivost uživanja akrilamida. Kljub temu akrilamid lahko najdemo kot neželeno snov v nekaterih živilih, saj se tvori pri njihovi toplotni…

  • 14 Jun
    609

    Bakterije se lahko nahajajo tudi v živilih. Koristne bakterije sodelujejo pri izboljšanju živila (fermentacija mlečnih izdelkov, vina, kislega zelja...), škodljive pa so tiste, ki povzročajo okužbe in zastrupitve. Predstavljene so bakterije, ki največkrat povzročajo okužbe in zastrupitve z živili.

  • 18 Apr
    448

    Mikrobiološki dejavniki tveganja - bakterije in virusi so najpogostejši vzrok za zastrupitve oziroma okužbe z živili. Virusi so pogosti povzročitelji bolezni, ki se prenašajo z živili.

    Okužbe in zastrupitve z živili so posledica uživanja mikrobiološko (bakterije, virusi, paraziti) ali kemično…

  • 23 Feb
    463

    V letu 2013 je bilo v Sloveniji prijavljenih 62 parazitarnih nalezljivih bolezni, pri katerih je bil vir okužbe hrana, onesnažena s paraziti oz. z njihovimi razvojnimi stopnjami. Največ je bilo okužb z lamblio, kriptosporidijem in toksoplazmo, nekaj posameznih primerov je bilo trakuljavosti,…

  • 03 Sep
    674

    Histaminska zastrupitev je akutna zastrupitev in najpogosteje nastane zaradi zaužitja rib ali ribjih proizvodov, ki vsebujejo velike količine histamina.

    Histamin

    Histamin je biogeni amin, ki je prisoten v mnogih rastlinskih in živalskih tkivih. V telesu se sprošča ob vnetnem odgovoru (mediator…

  • 06 Jan
    493

    Dioksini so onesnaževalci okolja, ki se jih bojimo, saj so v večjih koncentracijah zelo strupena umetno narejena snov, čeprav ne najbolj strupena znana kemikalija – te so iz rastlinskih (npr. ricin) ali bakterijskih vrst (toksin botulin).

    Nekateri verjamejo, da dioksin spada med najbolj toksične…