• 16 Okt
    565

    Organizacija ZN za hrano in kmetijstvo (FAO) je letošnji 16. oktober, svetovni dan hrane, posvetila odnosu med migracijami in prehransko varnostjo. Najpomembnejša mednarodna organizacija za hrano in kmetijstvo z izpostavljanjem te tematike želi opozoriti na pomen vlaganj v kmetijstvo in razvoj…

  • 09 Okt
    1149

    Debelost je eden izmed najbolj perečih zdravstvenih problemov moderne družbe. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je že leta 1997 debelost razglasila za globalno epidemijo, delež ljudi s prekomerno telesno maso pa se je od takrat samo še povečal. Po nekaterih izračunih naj bi bilo do leta 2025…

  • 17 Maj
    384

    Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je izvedla primerjalno analizo nekaterih izdelkov namenjenih v vzhodne in zahodne članice Evropske unije. Namen analize je bil ugotoviti, ali se kakovost živil med vzhodnim in zahodnim trgom razlikuje ter kolikšna so odstopanja izmerjenih…

  • 18 Apr
    535

    Vlada je na podlagi Nacionalnega programa o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje, potrjenega leta 2015, minuli konec tedna sprejela akcijski program, ki opredeljuje aktivnosti v letošnjem in prihodnjem letu. Namen nacionalnega programa je izboljšati prehranjevalne in gablne navade prebivalcev…

  • 12 Apr
    318

    Univerza na Primorskem, Fakulteta za vede o zdravju bo 22. septembra 2017 organizirala enodnevno znanstveno in strokovno mednarodno konferenco z naslovom »Zdravje delovno aktivne populacije«. Konferenca želi opozoriti na zdravstvene probleme delovno aktivne populacije, predstaviti aktualne študije…

  • 06 Apr
    1598

    Na kliniki za nuklearno medicino Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana želijo z dobrodelno akcijo "Pomagajmo ščitničnim bolnikom" zbrati sredstva za nakup sodobne ultrazvočne naprave, ki bi v Ambulanti za bolezni ščitnice bolnikom omogočila kakovostnejšo obravnavo. Na ljubljanski…

  • 31 Mar
    425

    Oddelek za živilstvo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani in Slovensko prehransko društvo prirejata 15. junija 2017 tradicionalno strokovno izobraževanje Bitenčevi živilski dnevi z naslovom "Aditivi v živilih– Prednosti in tveganja".

    Dogodek bo potekal v sklopu prireditev ob 70-letnici…

  • 25 Mar
    370

    Nacionalni inštitut za javno zdravje ob Svetovnem dnevu zdravja 2017 organizira strokovno srečanje z naslovom Depresija skozi življenjska obdobja – prepoznavanje, obravnava in obvladovanje.Srečanje bo potekalo 7. aprila 2017 v Narodnem domu v Celju, z začetkom ob 9. uri.

    Dogodek je namenjen…

  • 21 Mar
    2907

    Previsok vnos kuhinjske soli oz. natrija, po drugi strani pa prenizek vnos kalija vplivata na razvoj povišanega krvnega tlaka in s tem povečujeta možnost za razvoj srčno-žilnih bolezni. Večina prebivalstva uživa precej več soli, kot je še priporočljivo – v povprečju od 8 do 12 g soli na dan, kar je…

  • 17 Mar
    358

    17.3. ob 9.30 se bo v dvorani Državnega sveta Republike Slovenije odvijal javni posvet z naslovom "Od vil do vilic: krajšanje poti do lokalno pridelane hrane, našega zdravja in trajnostne oskrbe".

    Govorci bodo na posvetu med drugim odgovorili na naslednja vprašanja: kakšne so prednosti kratkih…
  • 17 Feb
    1636

    Inštitut za nutricionistiko je danes predstavil najbolj inovativna živila, proizvedena v Sloveniji in uvedena na tržišče v preteklem letu. Inštitut je nagrade podelil že tretje leto, osnovni namen tega nekomercialnega projekta pa je spodbujati slovenske proizvajalce živil pri razvoju novih ali…

  • 09 Feb
    483

    Danes živimo v debelilnem okolju – to je v okolju, v katerem je človek izpostavljen številnim možnostim prevelikega energijskega vnosa in obenem premajhne energijske porabe. Ker je razlog za to tudi agresivno trženja hrane, se je Ministrtvo za zdravje RS odločilo sprejeti ukrepe za zmanjšanje…

  • 18 Nov
    4051

    V petek, 18. novembra otroke v slovenskih vrtcih in šolah spet čaka tradicionalni slovenski zajtrk. Projekt Tradicionalni slovenski zajtrk bo, kot vsako leto, tudi letos eden izmed osrednjih dogodkov dneva slovenske hrane, ki ga skupaj pripravljajo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano,…

  • 11 Nov
    3465

    14. novembra obeležujemo svetovni dan diabetesa - "World diabetes day". V letošnjem letu poteka v znamenju zgodnjega odkrivanja te bolezni. Redno testiranje je namreč velikega pomena za pravočasno odkrivanje sladkorne bolezni tipa 2 in preprečevanje komplikacij, do katerih lahko pride pri…

  • 30 Sep
    1594

    Eno leto po sprejetju Resolucije o nacionalnem programu o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje 2015-2025 in ob svetovnem dnevu hrane bo v Kongresnem centru Brdo (Brdu pri Kranju) 17. oktobra 2016 potekala 1. nacionalna konferenca o prehrani in telesni dejavnosti z mednarodno udeležbo. Na…

  • 29 Sep
    543
    Zaključek raziskovalnega projekta CLYMBOL: Vpliv zdravstvenih trditev in simbolov na vedenje potrošnikov

    Spodbujanje potrošnikov k nakupu bolj zdravih živil, je ena od poti k izboljšanju prehrane prebivalstva. Zdravstvene trditve in simboli na označbah živil so lahko v pomoč potrošnikom pri izboru…

  • 29 Sep
    839

    Inštitut za nutricionistiko je objavil Razpis za najbolj inovativna živila, proizvedena v Sloveniji in uvedenih na tržišče v zadnjem letu. Gre za nadaljevanje v letu 2014 začetega projekta, namen katerega je spodbujati kreativnost slovenskih proizvajalcev živil pri razvoju novih ali preoblikovanju…

  • 18 Sep
    940

    Za varnost živil v prodaji so odgovorni proizvajalci, prevozniki in prodajalci živil. Varnost zagotavljajo po načelih HACCP (Hazard analysis critical control point), ki temelji na prepoznavanju in obvladovanju kritičnih kontrolnih točk v živilih. Od nakupa dalje pa je za varnost živil odgovoren…